رویکرد مته فردریکسن باعث شده او از همتایان مرد اهل خودنمایی اش در زمینه مبارزه با بیماری کووید 19 پیشی بگیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خانم نخست وزیر دانمارک برای خیلی ها شناخته شده است. او فردی است که چندی پیش به هنگام تعریف داستان خرید چهار فیل شاغل در سیرک توسط دولت و فراهم کردن دوران بازنشستگی لذت بخش برای آنها، غرق خنده شد. خنده های فردریکسن در جلسه مجلس دانمارک به سرعت به نمایندگان سرایت کرد و چند ثانیه ای جلسه رسمی مجلس این کشور را متوقف کرد.
این روزها نام وی بار دیگر در اخبار به چشم می خورد. رویکرد وی در مقابله با بحران کرونا زبانزد رسانه ها است. رویکرد فردریکسن باعث شده او از همتایان مرد اهل خودنمایی اش در زمینه مبارزه با بیماری کووید 19 پیشی بگیرد.
تا جایی که بسیاری از رسانه های انگلیسی زبان در روزهای اخیر با بررسی عملکرد رهبر دانمارک در کنار دیگر رهبران در ایسلند، آلمان، نیوزیلند و نروژ این پرسش را مطرح کرده اند که چرا این کشورها کارنامه قابل قبولی در رویارویی با بحران داشتند؟ آیا رویکرد رهبران زن، فاکتوری از توانایی دولت ها و نهادهای ملی برای مبارزه با این بیماری و چالش های بی شمار ناشی از آن بوده اند؟
برای بررسی این موضوع ابتدا بهتر است بیوگرافی ای از نخست وزیر دانمارک ارائه کنیم:
زندگینامه
مته فردریکسن (به دانمارکی: Mette Frederiksen) متولد 19 نوامبر سال 1977 است. پدر فردریکسن حروف چین، و مادرش معلم بود.
وی در دانشگاه آلبرگ تحصیلات علوم اداری و اجتماعی را فرا گرفت و در سال 2007 فارغ التحصیل شد.
زندگی سیاسی
فردریکسون به عنوان مشاور جوانان در کنفدراسیون اتحادیه های تجاری دانمارک کار می کرد.
در انتخابات عمومی سال 2001 ، وی به عنوان نماینده پارلمان در کپنهاگ انتخاب شد؛ جایی که سوسیال دموکرات ها مقام اول را از دست دادند و در رویدادی نادر از سال 1920 تاکنون، به مقام دوم رسیدند.
پس از انتخابات فردریکسن به عنوان سخنگوی حزب برای فرهنگ، رسانه و برابری جنسیتی معرفی شد.
در سال 2002، او جایزه «نینا بانگ» را به دلیل نشان دادن شجاعت سیاسی، اشتیاق و تأثیر بر احساسات اجتماعی دریافت کرد.
علاوه بر این ، وی در سال 2012 جایزه «تینگ» را دریافت کرد.
فردریکسن پس از شکست در انتخابات عمومی 2005 ، سخنگوی امور اجتماعی در حزبش شد.
پس از انتخابات، وی همچنین به عنوان نایب رئیس گروه پارلمانی سوسیال دموکرات فعالیت کرد.
در انتخابات عمومی سال 2007، که سوسیال دموکرات ها دو کرسی دیگر را در آن از دست دادند، فردریکسن 27،077 رأی بدست آورد و به این ترتیب در بین ده سیاستمدار برتر دانمارک، در رتبه هفتم قرار گرفت.
در ماه مه 2010، مشخص شد که دختر فردریکسن به همراه فرزندان چند سیاستمدار سوسیال دموکرات برجسته دیگر به یک مدرسه خصوصی می رفتند. فردریکسن به همراه همکارانش توسط مطبوعات دانمارک به ریاکاری متهم شد، زیرا حزب وی مدت هاست که ارتقاء آموزش عمومی را یک سیاست اساسی می داند.
در سال 2005 ، فردریکسن آشکارا از والدینی که فرزندان خود را به مدارس خصوصی فرستاده بودند انتقاد کرده بود.
در پاسخ به این انتقادها، فردریکسن گفت: «به نظرات وی در مورد آموزش خصوصی بسیار دقیق تر از اظهارات وی در سال 2005 پرداخت شده است ، و واضح است که می تواند از حرفه سیاسی خود به نفع خودش استفاده کند.
پس از انتخابات عمومی سال 2011 ، که به تشکیل دولت سوسیال دموکرات منتهی شد ، فردریکسن از سال 2011 تا 2014 به عنوان وزیر کار و از سال 2014 تا زمان جانشینی اش به عنوان رهبر حزب در زمان نخست وزیر، به عنوان وزیر دادگستری خدمت می کرد.
او به عنوان وزیر کار، اصلاحاتی در بازنشستگی زودرس، مشاغل آسان و سیستم اشتغال ایجاد کرد. به همین ترتیب ، اصلاحات بحث برانگیز در مورد مزایای نقدی به معنای مزایای نقدی کمتر برای جوانان بیکار و از جمله موارد دیگر، حمایت متقابل است.
وی رهبری حزب سوسیال دموکرات را در تاریخ 28 ژوئن سال 2015 پس از «هله تورنینگ-اشمیت» برعهده گرفت.
تحت رهبری فردریکسن پس از انتخابات عمومی سال 2015 ، که در آن سوسیال دموکرات ها به صدر جدول بازگشتند و سه کرسی در پارلمان به دست آوردند، این حزب در حالی که تلاش می کرد احزاب راست دانمارک را به چالش بکشد، به سمت چپ روی آورد.
انتصاب به عنوان نخست وزیر
در انتخابات عمومی سال 2019 ، سوسیال دموکرات ها عمده کرسی ها را به دست آوردند، در حالی که پشتیبانی از حزب خلق دانمارک و اتحاد لیبرال از بین رفت و بیشتر آن برای «لارس لوک راسموسن» هزینه شد. راسموسن در شب انتخابات شکست اش را اعلام کرد.
در تاریخ 27 ژوئن سال 2019 ، فردریکسن به عنوان نخست وزیر منصوب شد و به ریاست دولتی با اقلیت دموکرات، منحصراً سوسیال دموکرات و با حمایت حزب سرخ را برعهده گرفت.
با وجود اتخاذ موضع ضد مهاجرت در انتخابات، فردریکسن موضع خود را در مورد مهاجرت تغییر داد، که این اقدام اجازه کار بیشتر در امور خارجه و تغییر برنامه های دولت برای ورود مجرمان خارجی پس از پیروزی دولت را داد.
فردریک در اوت سال 2019 هنگامی توجه بین المللی را به خود جلب کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا سفر دولتی اش را به دانمارک به دلیل خودداری از فروش گرینلند (یک قلمرو خودمختار دانمارک) لغو کرد.
در تاریخ 15 اوت وال استریت ژورنال گزارش داد که ترامپ درباره احتمال خرید گرینلند با ساکنان بحث و گفت و گو کرده است. «کیم کیلسن» نخست وزیر گرینلند، با بیان اینکه گرینلند برای فروش نیست، پاسخ ترامپ را داد.
در 18 اوت، پس از تأیید شایعه کاخ سفید، فردریکسن اظهارات کیلسن را تکرار کرد و گفت «گرینلند دانمارک نیست. گرینلند متعلق به گرینلند است» و این بحث را «پوچ» خواند.
در تاریخ 20 اوت، ترامپ با اشاره ویژه ای به امتناع فردریک از بحث در مورد فروش احتمالی، بازدید دولت را که برای 2 تا 3 سپتامبر پیش بینی شده بود، لغو کرد.
مته فردریکسن در سن 41 سالگی جوانترین نخست وزیر این کشور و دومین زن نخست وزیر بعد از هله تورنینگ-اشمیت است.
مواضع سیاسی
فردریکسن یک مخالف صریح فحشا است. او سالهاست که مانند ایسلند، نروژ و سوئد از ممنوعیت خرید رابطه جنسی حمایت می کند. در سال 2002 ، وی بحث در مورد منع فحشا را باز کرد و پشت تصمیم کنگره در سال 2009 بود که سوسیال دموکرات ها «برای ممنوعیت خرید خدمات جنسی تلاش می کنند».
فردریکسن همچنین به طور فزاینده ای نسبت به مهاجرت جمعی لیبرال تردید کرد زیرا معتقد است که این امر تأثیرات منفی بر بخش اعظم جمعیت داشته است.
او استدلال کرده است که درک سوسیال دموکرات ها با اتخاذ راه سوم و عملی کردن اقتصاد متمرکز، اقتصاد نئولیبرالی و حمایت از جهانی سازی نامحدود به عملکرد نامطلوب انتخابات این حزب در اوایل قرن بیست و یکم کمک کرده است.
فردریکسن اظهار داشت: برای من، به طور فزاینده ای روشن می شود که بهای طبقه بندی جهانی کنترل نشده، مهاجرت گسترده و جنبش آزاد کارگر توسط طبقات پایین تر پرداخت می شود.
در زمان فردریکسن، سوسیال دموکرات ها به قانونی رای دادند که به مقامات دانمارکی امکان مصادره پول، جواهرات و سایر اقلام با ارزش از پناهجویانی که از مرز عبور می کنند، می داد؛ کاری که توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل محکوم شده است.
به همین ترتیب، سوسیال دموکرات ها به قانونی در مورد ممنوعیت پوشیدن برقع و نقاب رای دادند.
فردریکسن با بیان اینکه برخی از مسلمانان «به سیستم قضایی دانمارک احترام نمی گذارند» از اسلام به عنوان سدی برای ادغام یاد کرده است، زیرا به ادعای او؛ برخی از زنان مسلمان به دلایل شرعی از کار خودداری می کنند. او خواستار بسته شدن مدارس مسلمانان شد.
فردریکسن در مصاحبه ای خواستار «تعطیل شدن همه مراکز مهاجرت» و «اسکان مجدد مهاجران در شمال آفریقا» شد. این اظهارات به شدت مورد انتقاد «مورتن اوستگارد» (دبیر حزب سوسیال لیبرال اجتماعی دانمارک - چپ رادیکال) و «کریستینا ناربونا» (رئیس حزب کارگران سوسیالیست اسپانیا) قرار گرفت که فردریکسن را به بیگانه ستیزی متهم کردند. با این حال ، اظهارات او توسط «زیگمار گابریل» (رهبر پیشین حزب سوسیال دموکرات آلمان) در مصاحبه ای با هندلسبات مورد ستایش قرار گرفت.
نخست وزیری که با خنده اش مجلس را روی هوا برد!
چندی پیش به هنگام تعریف داستان خرید چهار فیل شاغل در سیرک توسط دولت و فراهم کردن دوران بازنشستگی لذت بخش برای آنها، غرق خنده شد. خنده های فردریکسن در جلسه مجلس دانمارک به سرعت به نمایندگان سرایت کرد و چند ثانیه ای جلسه رسمی مجلس این کشور را متوقف کرد.
مبارزه با بحران کرونا
فردریکسن همچون دیگر رهبران زن اروپایی در رویارویی با کرونا موفق تر از مردان ظاهر شده است.
برای مثال مته فردریکسن برای کودکان نشستی خبری برگزار کرد که بزرگسالان اجازه ورود به آن را نداشتند.
پروفسور کمپل مدیر مؤسسه جهانی برای رهبری زنان در دانشگاه کینگز کالج لندن می گوید: این که رهبر یک کشور در مورد خرگوش عید پاک حرف بزند در گذشته مضحک به نظر رسید. اما افزایش حضور زنان در سیاست باعث شده ما بیشتر به تاثیر سیاست روی کودکان فکر کنیم.
این چیزها در گذشته مسائل خصوصی تلقی می شدند درست مثل موارد مربوط به خشونت خانگی و مراقبت از کودکان.
او می گوید رهبران سیاسی با پرداختن مستقیم به دغدغه های کم سن و سال ترین شهروندان، تاثیر این بیماری همه گیر جهانی بر سلامت روان همه گروه های سنی را به رسمیت می شناسند.
دانمارک تاکنون در دو مرحله محدودیت های قرنطینه ای خود را لغو کرده است و مرحله سوم و چهارم هم که مربوط به بازگشایی سینماها، موزه ها و شهربازی ها، و گردهمایی های گروهی از 10 نفر به 30 -50 نفر، بازگشائی کلوپ های شبانه، استخرها و باشگاه های بدنسازی می شود، در ژوئن و سپتامبر اجرایی خواهند شد.
شمار مبتلایان و قربانیان کرونا در دانمارک تاکنون به ترتیب 11,117 و 554 نفر بوده اند. 9,536 نفر هم بهبود یافته اند.
زندگی خصوصی
او در سال 2003 با فردی به نام «اریک هار» ازدواج کرد و از وی دو فرزند دارد.
این دو در سال 2014 متارکه کردند.