این تحول همه را به ویژه ترکیه را غافلگیر کرد زیرا ترکیه بیش از 15هزار نیرو، سه هزار تانک و زره پوش گرد آورد تا ارتش سوریه را با زور وادار به عقب تشیتی از همه ادلب کند.

 

به گزارش جماران، عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در بخش سخن سردبیر در روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: ارتش عربی سوریه شهر «سراقب» که دارای موقعیت استراتژیکی در شمال غرب سوریه دارد پس از درگیری شدید با گروه های مسلح و در رأس آنها«هیأت تحریر الشام» (جبهه النصره سابق) که مورد حمایت ترکیه هستند را بار دیگر بازپس گرفت و این یک تحول نظامی بزرگی است که همه معادلات سیاسی و نظامی را در این بحران دگرگون ساخت.

سیطره این گروه ها بر این شهر بیشتر از سه روز دوام نیافت و این یعنی در هم کوبیدن آنها در زمانی سریع و بازگشایی دو بزرگراه بین المللی است که دمشق را به «حلب»(ام 5) و «حلب» را به» لاذقیه» وصل می کنند و حفظ همه شهرها و شهرک ها و روستاهایی است که ارتش سوریه طی هفته های اخیر در استان ادلب با حمایت روسیه به حاکمیت کشور سوریه بازگرداند و مساحت آنها بیش از 600 کیلومتر مربع است.

سروان«ناجی مصطفی» سخنگوی رسمی گروه موسوم به «جبهه ملی آزادیبخش» که نماینده گروه های مسلح مخالف به شمار می رود در گفت و گو با خبرگزاری فرانس پرس اذعان کرد که ارتش سوریه شهر سراقب را پس از درگیری های شدید بازپس گرفت و دیده بان حقوق بشر سوریه( وابسته به مخالفان سوریه) تأکید کرد که این تحول همه را به ویژه ترکیه را غافلگیر کرد زیرا ترکیه بیش از 15هزار نیرو، سه هزار تانک و زره پوش گرد آورد تا ارتش سوریه را با زور وادار به عقب نشیتی از همه ادلب کند.

رسیدن هزار مبارز «حزب الله» لبنان به سراقب و مشارکت فوری در نبردها همان چیزی بود که باعث معادلات دگرگون شود و این اتفاق رخ دهد دقیقا همانطور که در منطقه «القصیر» در غرب سوریه و در نزدیکی مرزهای لبنان در سال 2015 رخ داد و بعید است که مبارزه این نیروهای حزب الله به منطقه سراقب محدود بماند. برخی گزارش ها نیز وجود دارد که تأکید می کند نبرد آینده مبارزان حزب الله با نیروهای ترکیه و گروه های تندرو به ویژه جبهه النصره خواهد بود.

بازپس گیری شهر استراتژیک سراقب چه بسا اولین «شکست»نظامی و سیاسی عملیات«سپر بهار» است که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه آغاز آن را پس از پایان مهلتش به ارتش سوریه برای عقب نشینی از همه مراکزی که آنها را به کنترل خود دراورد و نیز عقب نشینی به پشت مراکز دیده بانی نظامی ترکیه، اعلام کرده بود، اما پاسخ به او قاطع و صاعقه وار در سراقب داده شد.

«خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه گفت که نیروهای ترکیه دو جنگنده سوریه از نوع «سوخوی 24» و هشت بالگرد و ده ها تانک و پنج سامانه دفاع هوایی ارتش سوریه را منهدم کردند اما همه این تلفات در برابر اثر روانی منفی شکست ترکیه در سراقب و پخش حضور ارتش سوریه در قلب آن توسط تلویزیون سوریه مهم نیست. این دستاورد روحیه این ارتش سوریه،فرماندهان و هوادارانش را به اوج بی سابقه ای بالا می برد.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با میزبانی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در مسکو برای رایزنی درباره موضوع ادلب موافقت نکرد مگر پس از آن که ارتش سوریه و همپیمانانش شهر سراقب را با حمایت مستقیم نیروها و هواپیماهایش بازپس گرفتند و شاید اظهارات پریشب «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین که رک و پوست کنده گفت که روسیه تنها کشوری است که به شکل قانونی و با درخواست دولت سوریه در این کشور حضور دارد و همه نیروهای دیگر که در سوریه حضور دارند برخلاف قواعد و اصول بین المللی حضور دارند و ارتش سوریه با تروریست ها می جنگد، بند نخستی است که پوتین می خواست در رأس دستورالعمل دیدارش با رئیس جمهور ترکیه قرار دهد که قرار است روز پنجشنبه در پایتخت روسیه با وی دیدار کند.

وقتی وزارت دفاع روسیه در بیانیه ای رسمی که روز یکشنبه صادر کرد بگوید روسیه «اکنون» نمی تواند سلامت هواپیماهای ترکیه در سوریه را پس از بستن حریم هوایی شمال این کشور توسط دولت سوریه تضمین کند این یعنی سامانه های دفاع هوایی روسیه و سوریه هر گونه هواپیمای ترکیه که این حریم هوایی را نقض کند سرنگون می کنند و این همان چیزی است که سرنگونی هشت پهپاد ترکیه فقط در دو روز گذشته را تفسیر می کند؛ این پهپادها در راه حمله به نیروهای سوریه بودند.

این موضع گیری قاطع روسیه در حمایت همپیمان سوری پاسخ به درخواست اردوغان از همتای روس اش برای کنار کشیدن و دور شدن از راه نیروهای ترکیه که در ادلب نفوذ کرده و می جنگند، بوده است. درخواست اردوغان از روسیه درخواست عجیب و غریبی است که بازتاب دهنده خوانش اشتباه از استراتژی روسیه در سوریه و طبیعت ائتلاف میان دو کشور است؛ آیا رئیس جمهور ترکیه انتظار دارد که روسیه که میلیاردها دلار و تعدادی از ژنرال ها و سربازان خود را در سوریه طی پنج سال گذشته از دست داد تا حمله اش در ادلب موفقیت آمیز باشد، از سوریه کنار بکشد؟

پوتین نمی خواهد که اردوغان  از موضعی قوی به مسکو برسد و با او دیدار کند و شروط خود را تحمیل کند در حالی که هیچ راهی پیش روی رئیس جمهور ترکیه نیست جز عقب نشینی و خروج از ادلب و اجرای بندهای توافقنامه سوچی به طور کامل؛توافقنامه ای که بارزترین بند آن خالی کردن پشت گروه های مسلح درج شده در فهرست تروریسم و بیرون کردن آنها از ادلب و بازگشت حاکمیت شهر ادلب به طور کامل به دولت سوریه و گرنه نتایج به نفع خودش و کشورش نخواهد بود.

عملیات« سپر بهار» که اردوغان رئیس جمهور ترکیه آن را در استان ادلب در پی پایان مهلت و تهدید ارتش عربی سوریه به راه انداخت دشوار است بتواند در سایه این موضع محکم و حامی روسیه از همپیمان سوری،بعد از رسیدن مبارزان حزب الله و ایران و مشارکت فوری در میدان های نبرد،خالی کردن پشت اردوغان توسط همه به ویژه پیمان ناتو و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و تنها گذاشتن او در این دام محکمی که برایش پهن شده است، «شکوفا» شود. و این است تفاوت میان کسانی که که به روس ها تکیه می کنند و کسانی که به آمریکایی ها و پیمان ناتو تکیه می کنند.

بار دیگر می گوییم که نشست سران سه جانبه سوریه،ترکیه و ایران که «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران برای رایزنی درباره بحران ادلب پیشنهاد داد حلقه نجات همه است و اگر اردوغان از این نشست خوشش نمی آید مشکلی نیست تبدیل به نشست «چهارجانبه» با مشارکت «ولادیمیر پوتین» شود و به جای تهران در مسکو برگزار شود و چه بسا بسیار مفید است که به سرعت به این طرح پاسخ مثبت داده شود تا از خونریزی بیشتر جلوگیری شود و خسارت ها نیز کمتر گردد.

مساله ای که اردوغان رئیس جمهور ترکیه آن را درک نمی کند این است که او نمی تواند همپیمان همتای روس خود باشد و در عین حال از هیأت تحریر الشام(جبهه النصره) و «اجناد القوقاز» و «گردان های سلطان مراد» و دیگر گروه هایی که توسط مسکو و نیز واشنگتن در فهرست گروه های تروریستی درج شده اند، حمایت کند. ائتلاف با این دو طرف در یک زمان مانند آمیختن روغن و آب در یک شیشه است.مگر آن که یک«معجزه» رخ دهد و ما در هر حال در زمانه معجزه ها نیستیم...و خدا بهتر می داند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
7 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.