پیمان ناتو با بحران های خطرناک مشابهی رو به رو شد که وحدت و ادامه کار آن را در گذشته تهدید کرد و جالب این جاست که ترکیه پشت این بحران ها بود

 

به گزارش جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در بخش سخن سردبیر  روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: دو اظهار نظر خطرناک در دو روز گذشته بیان شده است که هر دوی این اظهار نظرها آینده تاریکی برای پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) پیش بینی کرده است و دلیل آن نیز دخالت نظامی ترکیه در سوریه و خروج نیروهای آمریکایی از برخی پایگاه های خود در شمال سوریه و ظهور چین به عنوان قدرت بزرگ است که می تواند جایگاه آمریکا را در سال های آینده از آن خود کند.

اظهار نظر نخست بر زبان «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور آمریکا در گفت و گویی بی سابقه با مجله ریشه دار«اکونومیست»جاری شد. ماکرون در این گفت و گو گفت: « پیمان ناتو در حال حاضر دچار مرگ مغزی شده است و نمی تواند اعضای خود را کنترل و ساماندهی کند».

اما اظهار نظر مالیخولیایی دوم بر زبان «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا طی سفرش به آلمان برای مشارکت در سی امین سالروز سقوط دیوار برلین و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بلوک شرق اش جاری شد که گفت:« دوران ناتو سپری شده است و این پیمان با انقراض مواجه است و باید کشورهای اروپایی به شکل جدی در تأمین هزینه های این پیمان به ویژه هزینه های نظامی اش مشارکت کنند».

فروپاشی طرح آمریکا و اروپا و تشدید اختلاف ها میان اعضای ناتو درباره دخالت نظامی اخیر ترکیه در شمال سوریه و موافقت و مخالفت برخی اعضای این پیمان و اقدام «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه برای خرید سامانه های دفاع موشکی «اس 400» روسیه که با سامانه های تسلیحاتی و موشکی اروپایی و آمریکایی کاملا در تعارض است بدون آن که به مخالفت رهبران ناتو توجهی شود همه اینها عواملی است که منجر به هرج و مرج کنونی شده است که چه بسا به مانند فروپاشی پیمان «ورشو» این پیمان نیز از هم بپاشد. ما بر این باور نیستیم که نشست سران ناتو که قرار است در اوایل ماه دسامبر آینده در لندن برگزار شود بتواند  از این فروپاشی جلوگیری کند.

رسیدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به قدرت در آمریکا و رفتار متکبرانه اش با شرکای اروپایی کشورش و دور شدن کامل از آنها و تمرکز تجاری و استراتژیک بر منطقه شرق آسیا همان چیزی است که پشت رویکرد جدید پیشنهاد شده توسط ماکرون رئیس جمهور فرانسه برای ایجاد مشارکت استراتژیک با روسیه و نظام دفاعی اروپایی مستقل از ایالات متحده قرار دارد.

پیمان ناتو با بحران های خطرناک مشابهی رو به رو شد که وحدت و ادامه کار آن را در گذشته تهدید کرد و جالب این جاست که ترکیه پشت این بحران ها بود که بارزترین آنها حمله نیروهایش به قبرس در سال 1974 و تقسیم این کشور و ایجاد کشور قبرس ترک بود؛ امری که باعث شد آمریکا به مدت سه سال ترکیه را تحریم تسلیحاتی کند و همین کار را اکنون آلمان و فرانسه در اعتراض به حمله نیروهای ترکیه به شمال سوریه و تلاش برای ایجاد منطقه امن در آن به عمق 30 کیلومتر و طول 500 کیلومتر برای مقابله با خطر تروریست ها و دور کردن آنها البته بر اساس ادبیات ترکیه، انجام می دهند.

پرسشی که ماکرون در گفت و گوی یاد شده مطرح کرد و گفت:« چه اتفاقی برای ماده پنجم میثاق پیمان ناتو می افتد اگر بشار اسد رئیس جمهور سوریه تصمیم بگیرد به این دخالت نظامی ترکیه با همان شیوه پاسخ دهد،آیا پیمان ناتو در این حالت برای اجرای همین ماده در خندق ترکیه به عنوان عضو ناتو می ایستد؟»بسیار مهم است.

ماکرون به این پرسش پاسخ نداد زیرا به خوبی می داند که پیمان ناتو ترکیه را در زمانی که در آستانه رویارویی نظامی با روسیه در پی سرنگونی یکی از هواپیماهایش در نزدیکی مرز ترکیه با سوریه در سال 2015 قرار گرفت تحقیر کرد امری که باعث شد اردوغان رئیس جمهور ترکیه به مسکو برود و از «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه عذرخواهی کند و با او برای خریدن سامانه موشکی «اس 400» توافقنامه امضا کند و خط لوله گازی« ترک استریم» را ایجاد کند و توافقنامه افزایش تبادل تجاری به بیش از 100 میلیارد دلار امضا کند.پس از آن اردوغان به طور کامل به این پیمان که کشورش یکی از برجسته ترین موسسان آن بود پشت کرد و تهدید کرد که صدها هزار پناهنده سوری و غیر سوری را به اروپا می فرستد.

بحران پیمان ناتو بی تردید تشدید می شود و فروپاشی آن در نهایت مساله ای تقریبا قطعی است و پیوستن فقط دو عضو آن به ائتلاف دریایی که ایالات متحده آمریکا برای به اصطلاح حمایت از کشتیرانی در خلیج فارس(انگلیس و استرالیا) به راه انداخت یکی از بهترین شواهد در این زمنیه هستند.

خلاصه و مفید اینکه می توان گفت که نفرین دوگانه سوریه و لیبی دست از این پیمان استعماری بر نمی دارد و بذر فروپاشی را که به سرعت بی سابقه ای رشد می کند در آن کاشته است و هیچ  کس تاسفی برای آن نمی خورد زیرا در همه احوال تاریخ این پیمان پر از خونریزی عرب ها و مسلمانان در عراق، افغانستان،سوریه و لیبی است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.