بهرام فرهمند صابر روز پنجشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا افزود: خودرو ملک شخصی و براساس قانون فضای داخل خودروهای شخصی، حریم خصوصی است و حریم تملک افراد باید محترم شمرده شود به همین دلیل تعرض به حریم خودروی شخصی تعرض به کرامت انسانی است.

** حریم خودروهای شخصی از دیدگاه شرع، قانون و مراجع عظام تقلید معاصر
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر گفت: خداوند انسان را کرامتی خاص بخشیده و در قرآن نیز به این کرامت توجهی خاص داشته است.
وی بیان کرد: این مهم ضرورت تکریم موجود انسان را آشکار کرده و در این راستا قرآن به عنوان یکی از منابع محکم حقوق اسلامی باید مورد توجه قانون گذار قرار گیرد.
فرهمند صابر گفت: از طرفی نیز مالکیت، اصل پذیرفته شده ای است و احترام به این اصل ایجاب می کند که حریم تملک افراد محترم شمرده شود.
وی ادامه داد: در ارتباط با خصوصی بودن حریم خودروهای شخصی پیش از این رویه ای در جامعه شکل گرفته و حتی مورد تایید دیوان عدالت اداری نیز واقع شده بود که این مهم حکایت از خصوصی بودن حریم خودروهای شخصی دارد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: ماده 4 آیین قانون دادرسی کیفری اصل را بر برائت اشخاص قرار داده و معنای آن این است که به صرف وجود ظن معینی بر مجرمیت، نباید مانع از آزادی اشخاص شویم و مبادرت به تهدید حقوق مشروع افراد در جامعه کنیم.
فرهمند صابر گفت: در قانون نیز احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 1383بر پاره ای از این حقوق مشروع تاکید شده است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر افزود: در این ارتباط ضرورت رعایت حریم خصوصی افراد در ارتباط با خودروهای شخصی از تعدادی از آیات عظام استفتا شده است که از جمله آنها می توان به نظریه آیات عظام شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی و موسوی اردبیلی اشاره کرد.
فرهمند صابر بیان کرد: این حضرات آیات همگی بر ضرورت رعایت حریم خصوصی خودروی شخصی تاکید کردند به همین دلیل حرمت درون خودروی خصوصی مورد تایید فقهای عظام معاصر نیز واقع شده است.

** ماده 5 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و ضرورت بازنگری و اصلاح تبصره های آن
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر گفت: ماده پنج قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر علاوه بر اینکه آنها را ملزم به رعایت حقوق شهروندان کرده اما در تبصره ماده یاد شده موضوعی آمده که دلالت بر عدم حریم خصوصی برای سرنشینان خودرو دارد و داشبورد و صندوق عقب خودرو را از شمول این تبصره خارج دانسته است.
وی گفت: با اندکی دقت و تامل می توان دریافت که در این ماده حرمت شی از حرمت انسان فراتر رفته و به این معنی است که اگر در صندوق عقب انواع و اقسام موادمخدر، کالاهای ممنوعه، تصاویر مستهجن باشد برای بازرسی آن نیاز به مجوز قضایی است، حال آنکه در فضایی که انسان ساکن است چنین حرمتی را قائل نشده است که این امر با فلسفه وجودی رعایت حریم که تکریم موجود انسان است در تعارض قرار می گیرد.
فرهمند صابر یادآور شد: در همه نظام های حقوقی حرمتی که به موجود انسان داده می شود حرمت ویژه ای است لذا توقع است براساس آموزه های دینی این حرمت در مورد سرنشینان خودروی شخصی نیز رعایت شود.
وی گفت: تبصره ای از ماده پنج قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر این اجازه را به ماموران داده تا به هر دلیل بتوانند متعرض سرنشینان خودرو شوند، نکته ای که در این بین مغفول مانده قانون گذار حداقل باید به نوع اتهام و جرایم مشهود توجه بیشتری معطوف می کرده و حداقل موضوع را در باره جرایم بسیار مهم که مرتبط با نظم و امنیت عمومی جامعه بود، در نظر می گرفته است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر اظهار داشت: در این مبنا حریم درون خودروی خصوصی می تواند بخاطر وجود یک سی دی و یا صدای موسیقی براساس تفسیری که مامور از آن به عمل می آورد مورد تعرض ماموران قرار گیرد.
این حقوقدان و استاد دانشگاه گفت: شایسته است قانون گذار برای رعایت کرامت انسانی، حفظ حقوق شهروندی و رعایت حریم خصوصی در ماده پنج قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر بازنگری مجدد داشته باشد.
وی گفت: اینکه متصور شویم که پنجره خودرویی باز است( شیشه آن پایین باشد)، آیا مامور این حق را دارد که به صرف مشکوک شدن به وجود بسته ای سیاه روی صندلی عقب وارد این حریم خصوصی شود؟
فرهمند صابر افزود: چنانچه سرنشینان اجازه ورود به خودرو ندهند مامور حق دارد سر را از پنجره خودرو وارد یا با زور وارد خودرو شود؟ اگر چنین است حرمت این مالکیت و کرامت انسانی چه محلی از اعراب خواهد داشت؟
وی گفت: در این بین ملاحظه می شود که این ماده می تواند دارای تالی فاسد بوده و مامور را در مقامی قرار دهد که با توجه به داده های ذهنی خود این گونه حریم خصوصی افراد را نادیده گیرد.

** احراز بی حجابی مستلزم رسیدگی قضایی است
رئیس کانون وکلای دادگستری استان بوشهر گفت: در ارتباط با بی حجابی با توجه به اینکه احراز بی حجابی بانوان مستلزم رسیدگی قضایی است اجازه دادن به مامور برای برخورد با این پدیده نقض حریم اشخاص به منزله این موضوع است که از ابتدا مامور مقام تشخیص بی حجابی یا بدحجابی شده است.

** بی توجهی به حریم خصوصی خودورهای شخصی باعث افزایش احساس ناامنی در جامعه
فرهمند صابر اظهار داشت: نکته حائز اهمیت این است که بی توجهی به حریم خصوصی خودرو به منزله نادیده گرفتن حقوق و آزادی های فردی است.
وی افزود: تحدید این حقوق و آزادی ها باعث افزایش احساس ناامنی در جامعه شده و براحتی امکان سلب آزادی های فردی را به دنبال خواهد داشت.
این حقوقدان و استاد دانشگاه تاکید کرد: این نحوه قانون گذاری که دست مامور را در تفسیر قانون باز گذاشته مغایر با اصل اباحه، برائت و کرامت انسانی است.
7212/6043**
خبرنگار: عبدالصمد شهریاری** انتشار دهنده: خدانظر خواجه
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.