رای ما مهم است که بدانیم نگرانی فرانسه به مثابه دولت و شرکتها درباره توافق هستهای چیست؟ ازنظر دولت فرانسه چه چیزی تغییر کرده و آیا دولت فرانسه احتمال تغییر سیاست آمریکا بعد از اوباما را پیشبینی کردهبود؟
مشاور رییسجمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در دیدار رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه، از عدم شگفتزدگی ایران از رفتار آمریکاییها در قبال برجام به دلیل پیشبینی این نوع رفتارها در طراحیهای دولت ایران گفت.
به گزارش جماران؛ «میشل دوکلو» رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه و دیپلمات ارشد وزارت خارجه این کشور و سفیر سابق فرانسه در سوریه و تونس، روز دوشنبه سوم مهر ۹۶، با حضور در «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری» با «دکتر حسامالدین آشنا» رییس مرکز و مشاور رییسجمهور و نیز مدیران ارشد مرکز به بحث و گفتگو پیرامون موضوعاتی همچون برجام، مبارزه با تروریسم، مساله سوریه و... پرداخت. دکتر حسامالدین آشنا مشاور رییسجمهور و رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری ضمن خوشآمدگویی به میشل دوکلو که برای اولینبار به ایران سفر میکرد، به غنا بخشی مطالعات و پژوهشهای هر دو مرکز در نتیجه همکاری و همافزایی اشاره کرد.
دکتر حسامالدین آشنا: اساس برجام «راستیآزمایی مستمر» است و نه «اعتماد»
دکتر آشنا در آغاز بحث خود گفت: «برای ما مهم است که بدانیم نگرانی فرانسه به مثابه دولت و شرکتها درباره توافق هستهای چیست؟ ازنظر دولت فرانسه چه چیزی تغییر کرده و آیا دولت فرانسه احتمال تغییر سیاست آمریکا بعد از اوباما را پیشبینی کردهبود؟». دکتر آشنا دو سوال بعدی خود را درباره توان موشکی ایران و موضوع داعش اختصاص دادند و پرسیدند: «آیا فرانسه فکر میکرد ایران توان موشکیاش را در چمدان میگذارد و تقدیم آمریکا میکند و آیا ایران اجازه میدهد داعش، سوریه و عراق را تحت تسلط خود بگیرد؟».
دکتر آشنا با بیان اینکه اساس برجام، «راستیآزمایی مستمر» و نه «اعتماد» است، «مرکزِ راستیآزمایی» را آژانس انرژی اتمی معرفی کرد و ایران را پاسخگو در قبال آن مرکز و نه تک تک کشورها دانست. مشاور رییسجمهور درباره رفتار ترامپ در قبال برجام هم گفت: «ایران از رفتار آمریکاییها شگفت زده نشد. چون در طراحیهای ما این رفتار پیشبینی شدهبود. سوال ما این است که در کشورهای دیگر نیز این پیشبینی صورت گرفته بود؟».
دکتر حسامالدین آشنا در تشریح ماهیت داعش نیز گفت: «فرانسه باید بداند که با مسلمانان، شیعه، سنی و حتی سلفی طرف نیست بلکه با گروههای تکفیری و جهادی طرف است. آنها تمامِ مسلمانان و غیرمسلمانانِ غیرهمراه را میکشند و متعلق به یک کشور نیز نیستند. بلکه ملیتهای مختلف دارند و از طریق فضای مجازی بهیکدیگر میپیوندند». مشاور رییسجمهور درباره حضور ایران در سوریه و عراق گفت: «ما علیه قسمت تکفیری و جهادی میجنگیم. این همان ظرافتی است که اگر فرانسه درک کند، میتواند همراهی کشورهای مسلمان و ایران را داشته باشد. البته باید بگویم سازمانهای مردمنهاد و نظام آموزش سعودی در تربیت گروهای تکفیری-جهادی نقش دارد».
رییس مرکز بررسیهای استراتژیک درباره وضعیت منطقه نیز گفت: «سیاست ایران حفظ مرزها و حکومتهاست. حفظ وضع موجود و حفظ آرامش بزرگترین هدف ایران است. ما به دوره آرامش برای بازسازی اقتصادی نیاز داریم. ما احتیاج به خریداران و فروشندگان داریم. اقتصاد ما مبتنی بر فروش اسلحه نیست که طرفدار جنگ باشیم. نمیخواهیم پولمان را به صورت افراطی برای خرید سلاح هزینه کنیم. در مورد سوریه هم ما مبارزه با تروریسم را مقدم بر آلترناتیوهای ناشناخته میدانیم. هدف ما شکست تروریستها در سوریه و عراق است و در این مسیر حمایت ترکیه را هم جلب کردیم و در این مسیر شهید هم دادیم. رویکردهای سعودی را خنثی کردیم و به کمربند شیعی حتی فکر هم نکردیم».
دکتر آشنا در جمعبندی مباحث خود به دو مفهوم «قدرت منطقهای» و «منطقه قوی» اشاره و گفت: «ایران به دنبال منطقه قویتر است. وقتی همه میخواهند قویترین باشند، رقابت ایجاد شده کل منطقه را ضعیف میکند. منطقه ضعیف نیز زمینه را برای رشد تروریسم فراهم میکند. دکترین دکتر حسن روحانی این است: بهجای قویترین در منطقه، باید منطقه قویتر داشت. سیاست ایران توسعهطلبانه نیست بلکه یک دولت مسئول است».
میشل دوکلو: فرانسه مدافع برجام خواهد بود
آقای میشل دوکلو در پاسخ به سوالات و مباحث مطروحه توسط دکتر آشنا به دفاع از عملکرد فرانسه در برجام پرداخت و با تاکید بر حفظ برجام افزود: «ما همینطور که در تصویب برجام دفاع کردیم، در حفظ برجام نیز مدافع خواهیم بود و ما میخواهیم که این توافقنامه را حفظ کنیم».
میشل دوکلو درباره رفتار ایران در قبال آمریکا و نیز سیاست آمریکا و ترامپ گفت: «شما خیلی عاقلانه با آمریکا برخورد میکنید. من در دوره ترامپ دوبار به آمریکا رفتم. با دولتی مواجه شدم که تصمیمات مختلف داشت. راجع به ایران سوژههای مختلف داشت اما هیچ استراتژیای وجود نداشت. از نظر ما آمریکا در قضیه برجام منزوی خواهد شد. ما نیز نه در کنار ایران بلکه در کنار حقوق بینالملل خواهیم بود. آمریکاییها نیز اگر به فکر منافعشان هستند نباید به شورای امنیت و آژانس فکر کنند».
در ادامه این نشست مدیران ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک به طرح مباحث و سوالات خود پرداختند.
دکتر آهویی مدیر بخش سیاست خارجی مرکز بررسیها و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ضمن اشاره به تصویر خوب فرانسه در بین مردم ایران و علاقمندی همیشگی دولتهای ایران برای همکاری با اتحادیه اروپا خطاب به میشل دوکلو گفت: «شما گفتید فرانسه به ادامه برجام اصرار دارد. اگر امریکا قصد داشته باشد دوباره پرونده را به شورای امنیت و یا کمیسیون ببرد، فرانسه چه خواهد کرد؟ آیا تایید خواهد کرد که ایران به تعهداتش پایبند بوده؟» دکتر آهویی سوال دوم خود را به «سیاست عربی» فرانسه اختصاص داد و پرسید: «شما اگر سیاست موشکی ایران را تایید نمیکنید، خود در حال حاضر مشغول فروش هواپیماهای رافائل به امارات هستید و در حال تولید پهپادی هستید که حتی آمریکا فناوری آن را ندارد و چه تضمینی است که این فناوری را به کشورهای همسایه ایران انتقال ندهید؟».
آقای «دیاکو حسینی» نیز به ۴ هدف مشترک ایران و فرانسه یعنی جهانچندقطبی، چندجانبهگرایی، حمایت از نظم بینالمللی و موازنه در اوراسیا پرداخت و بیان داشت که این ۴ موضوع مشترک، در یک دهه اخیر تهدید شدهاست و فرانسه باید ضمن بازنگری در رویکرد خود نسبت به ایران، در همراهی آمریکا نیز حدی را رعایت کند.
در پایان این گفتگو که با حضور آقایان محمد فاضلی(عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و معاون پژوهشی مرکز) محسن جلالی (گروه مطالعات فرانسه یوریکا)، مجید قهرمانی(مدیرگروه انگلیس موسسه یوریکا)، مهدی آهویی(استاد دانشگاه تهران و مشاور امور سیاست خارجی مرکز) رضا مهینی (از اداره غرب اورپا وزارت امورخارجه)، دیاکو حسینی(عضو مرکز بررسیهای استراتژیک گروه سیاست خارجی) و نادر صدیقی(عضو مرکز بررسیهای استراتژیک در گروه فرهنگی) برگزار شد، مقرر گردید دو مرکز مطالعاتی، همکاریهای مستمری در زمینههای مشترک داشته باشند و گفتگوهای خود را با هدف همافزایی و الهام بخشی ادامه دهند.