آنچه که شک و تردیدی در آن وجود ندارد، معطوف به این واقعیت تلخ میشود که بخش قابل توجهی از لوازم آرایشی و بهداشتی خارجی، از کانالهای غیر قانونی وارد و عرضه می شوند.
به گزارش جماران؛ قاچاق محصولات آرایشی و بهداشتی از نمونه معضلات و چالشهایی است که عوارض و مخاطرات آن،حوزه سلامت و اقتصاد را توأمان با یکدیگر تهدید میکند. تجارت محصولات آرایشی و بهداشتی از نمونه حوزههای بسیار جذاب و درآمدزا به شمار میرود که در بسیاری از کشورها همچون ایران (با عنایت به ضریب بالای استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی) بازاری مورد توجه محسوب میشود.
با عنایت به تقاضای نسبتاً مطلوب در ایران برای تهیه و خرید محصولات آرایشی، در بسیاری از مراکز فروش محصولات آرایشی و بهداشتی، عرضه تولیدات قاچاق با شدت و ضعفهایی مشاهده میشود. نه تنها با بررسیهای میدانی، بلکه در صورت آنالیز و پردازش اعداد و ارقام منتشر شده در ارتباط با میزان قاچاق محصولات آرایشی به عمق این واقعیت تلخ پی خواهیم برد.
سهم 55 درصدی قاچاقِ محصولات آرایشی و بهداشتی در بازار ایران،که بعضاً در قالب و پوشش برندهای صاحب نام و مشهور نمود پیدا میکند، نشان دهنده ضریب ورود غیر مجاز تولیدات خارجی اینچنینی به کشور است.
میترا الوندی، یکی از فعالان حوزه تولید لوازم آرایشی و بهداشتی به باشگاه خبرنگاران گفت: مردم و بخصوص قشر بانوان و دختران جامعه را نمیتوان از خرید محصولات آرایشی و بهداشتی جعلی منع کرد. آسیبها و تبعات این پدیده نامیمون در دو حوزه اقتصادی و سلامت قابل بررسی است که متاسفانه هر یک میتواند به تحمیل خسارات جدی منتهی شود.
وی افزود: ورود اقلام آرایشی و بهداشتی از کانالها و مجاری مجاز و قانونی توأم با اخذ عوارض خواهد بود که به هر ترتیب میزان وجوه اخذ شده از وارد کنندگان، در چارچوب ضوابط تعریف شده، میتواند بخشی از نیازهای جامعه و کشور در عرصه اقتصادی را تأمین کند.این فعال در عرصه تولید لوازم آرایشی و بهداشتی عنوان کرد: از سوی دیگر نظارت دستگاههای ذیربط در حوزه سلامت و بهداشت به مثابه فیلتری است که سره از ناسره و محصولات غیر بهداشتی را از تولیدات استاندارد و مستثنی خواهد کرد و این امر صرفاً در شرایطی تأمین میشود که محصولات فوق بهصورت قانونی واردکشور شود.
وی افزود: متأسفانه سوابق گذشته نشان میدهد کم توجهی به سلامت و استانداردهای لوازم بهداشتی و آرایشی، بعضاً با تحمیل خساراتی جدی به جامعه هدف و مشتریان چنین اقلامیهمراه شده که بنابر گزارشات واصِلِه بعضاً با نقص عضو و بیماریهای سخت و پیچیده ای نیز توأم شده است.
الوندی عنوان کرد: فارغ از کیفیت پایین محصولات جعلی و تقلبی، شرایط نگهداری و نحوه حمل و نقل آن نیز از موارد حائز اهمیتی است که عدم رعایت اصول و قواعد صحیح در این بخش،کیفیت نیم بند و حداقلی محصولات اینچنینی را نیز از بین میبرد و به تبع در شرایطی که فلان محصول آرایشی، مدتها در انبارها میماند یا در سرما و یخبندانِ شدید و بالعکس در گرمای بسیار زیاد نگهدای میشوند، ضریب کیفی آنها تَنَزُل پیدا خواهد کرد.
گردش مالی دو و نیم میلیارد دلاری
در همین رابطه سورنا یثربی، محقق و پژوهشگر حوزه اقتصادی با اشاره به نقش تعیینکننده میزان گردش مالی محصولات و تولیدات عرضه شده در بازار برای ارزیابی میزان اقبال و تقاضای بازار به خرید و تهیه آن، گفت: محاسبه و اِحصای آماری این اعداد و ارقام نشان میدهد که احساس نیاز جامعه نسبت به کالاها و محصولات خاصِ اینچنینی به چه میزانی است.
وی افزود: بر اساس اخبار و گزارشات منتشر شده در رسانهها،گردش مالی لوازم و محصولات آرایشی و بهداشتی، دو و نیم میلیارد دلار برآورد میشود که رقم بسیار قابل توجهی به نظر میرسد و به واقع این میزان از حجم عرضه و تقاضا و میل به خرید و فروش تولیدات اینچنینی از چنان جذابیتی برخوردار است که زمینه لغزش و میل به تخلف از سوی سودجویان را دو چندان خواهد کرد.یثربی عنوان کرد: بخشی از این محصولات از طریق قاچاق وارد کشور میشود که برخی در این میان معتقدند تجارت چمدانی یا مسافر در انتقال آن بسیار تأثیرگذار است که به اعتقاد بنده نمیتوان سهم قابل توجهی را به این عرصه اختصاص داد.محقق و پژوهشگر اقتصادی گفت: البته تحقیقات جامع و دقیقی در خصوص میزان واردات محصولات آرایشی و بهداشتی غیراستاندارد توسط مسافران انجام نشده و یا حداقل اینکه اطلاعات آن رسانه ای نشده و البته نباید از نظر دور داشت چنین تفکیک و ارزیابی نیز بسیار سخت و دشوار بوده و این موضوع امری نیست که با یک محاسبه سادهامکان احصای آماری آن فراهم شود، اما به هر ترتیب آنچه که شک و تردیدی در آن وجود ندارد، معطوف به این واقعیت تلخ میشود که بخش قابل توجهی از لوازم آرایشی و بهداشتی خارجی، از کانالهای غیر قانونی وارد و عرضه میشوند که این پدیده موضوعی نگران کننده به نظر میرسد.وی در خاتمه یادآور شد: رتبه دوم ایران در زمینه مصرف لوازم آرایشی در ایران بیش از پیش، اعمال نظارت دقیق تر و لحاظ نمودن وسواس و حساسیتِ فزآینده را اجتناب ناپذیر میسازد و قطعاً با وجود تبعات مخرب و نامیمون محصولات آرایشی غیر استاندارد در دو حوزه اقتصاد و سلامت، در اولویت قرار گرفتن مقابله و مبارزه با قاچاق چنین اقلام و تولیداتی و البته پیاده سازی تدابیر هوشمندانه و کاربردی تر برای کنترل و مهار آن، از اولویتهایی است که نمیتوان و نباید آن را نادیده اِنگاشت.