روزنامه «اعتماد» در گفت وگویی با «معصومه ابتکار» و «حسینعلی امیری» به بررسی اهدافی که رییس جمهوری آن را در قالب مطالبات مردم پیریزی کرده است و به دنبال ترکیبی از وزیران است که بتوانند او را برای دوره چهارساله دیگری همراهی کنند، پرداخت.
به گزارش جماران، دولت اردیبهشت، تا مرداد و تعیین کابینه دوازدهم، اندکی بیش از یک ماه فرصت دارد. زمانی که برای حسن روحانی، به تعیین اعضای کابینهای سپری خواهد شد که قرار است چهار سال همراه و همسوی سیاستهای او در مسیر سازندگی کشور باشند، بیش از همه صرف مرور مطالبات و خواستههای مردمی میشود که در ایام تبلیغات انتخاباتی در قالب شعارهای حمایتی از او مطرح شدند.
آنچه روحانی در سفرهای انتخاباتی شنید، به قطع نیازمند چیدمان جدیدی در صندلیهای هیات دولت است تا هم آنچه را که از دولت یازدهم نیمهکاره باقیمانده، به سرانجام برساند و هم مسیر ٤ ساله جدید را روی اهداف ناشی از مطالبات مردمی از دولت دوازدهم، بسازد. با این حال تا اینجای کار، آنچه از ترکیب کابینه دوازدهم به دست آمده، همانی است که چندین بار از سوی حسن روحانی مورد تاکید قرار گرفته است.
حضور زنان و جوانان در کابینه دوازدهم همان چیزی است که این روزها مورد تاکید و تایید اعضای دولت فعلی قرار دارد. معصومه ابتکار و حسینعلی امیری در گفتوگو با «اعتماد» از کابینه دوازدهم گفتند. از اهدافی که حسن روحانی آن را در قالب مطالبات مردم پیریزی کرده است و به دنبال ترکیبی از وزیران است که بتوانند او را برای دوره چهارساله دیگری همراهی کنند.
*** معصومه ابتکار در گفتوگو با «اعتماد»: سهم بانوان در کابینه دوازدهم میتواند قویتر از گذشته باشد
**عملکرد کابینه یازدهم را چگونه ارزیابی میکنید و با گذشت چهار سال از عمر دولت تدبیر و امید چه مولفههایی به عنوان معیار برتر انتخاب کابینه برای بهبود اجرای امور کشور از سوی رییسجمهوری در نظر گرفته خواهد شد؟
رای بالایی که مردم به دکتر روحانی و برای انتخاب دوباره ایشان دادند، نشاندهنده این بود که به راه و مسیر رییس دولت تدبیر و امید اعتقاد دارند. در همین راستا عملکرد کابینه یازدهم را هم میتوان مورد تایید مردم دانست و آن را با همین میزان آرای مردمی سنجید و من هم معتقدم که عملکرد کابینه یازدهم نسبت به شرایط موجود، قابل قبول است. اما در خصوص کابینه دوازدهم آقای رییسجمهور وعده دادند که یک کابینه پر توان و با کارایی بالا را تشکیل داده و البته در آن بتوانند از تجارب دولت یازدهم هم بهره بگیرند. انشاءالله این کار را با در نظر گرفتن همه ابعاد و زمینههای کاری و تجربیات افراد و در عین حال یک سری شاخصههایی که در طول این مدت به آنها اشاره کردهاند، انجام خواهند داد.
**با نزدیک شدن به انتخاب اعضای کابینه دوازدهم، حضور زنان در جمع وزیران خیلی پررنگتر از دورههای قبل مورد بحث قرار گرفته است...
بله همینطور است. این موضوع هم به عنوان یکی از مطالبات از دولت جدید مطرح بوده که طرح آن هم به دو دلیل است. نخست اینکه تعداد خانمهای ایرانی توانمند در جامعه، روز به روز بیشتر از قبل میشوند و دوم اینکه بانوان ایرانی تاکنون توانستهاند توان خود را در عرصههای مدیریتی بهخوبی نمایش دهند. از همین رو خانمهای معاون وزیر بسیار خوبی در دولت یازدهم داشتهایم که ممکن است زمینه برای حضور آنها در عرصه مدیریتی وزارتخانهها فراهم شود همینطور در ادارات دولتی بهکارگیری خانمها در دولت یازدهم بسیار چشمگیر بوده است و قطعا این دستاورد میتواند در شکلگیری یک کابینهای که نقش و سهم خانمها در آن قویتر از گذشته باشد، موثر باشد.
**درخصوص تعداد سهمی که به بانوان ایران در کابینه دوازدهم داده خواهد شد، صحبتهایی شده؟ نه در سمت معاونت رییسجمهوری بلکه در جایگاه وزیر...
نه هنوز؛ آقای روحانی سازوکارهای تصمیمگیری خود را دارند و براساس آن تصمیم نهایی را خواهند گرفت.
**بهعنوان یکی از بانوان حاضر در کابینه، پیشنهاداتی را در این خصوص به آقای روحانی ارایه کردهاید؟ در خصوص گزینههای برخی وزارتخانهها پیشنهاد دادهاید؟
فکر میکنم خانم مولاوردی در خصوص این پیشنهادات کار کردهاند. به هر حال در بحث زنان ایشان دارای مسوولیت هستند و از همین جهت کارهایی را دنبال میکنند.
**در کابینه دوازدهم و در کنار موضوعاتی که در خصوص حضور زنان در آن صورت میگیرد، بهکارگیری از نیروهای جوان و پرنشاط نیز از دیگر تاکیدات رییسجمهوری است.
معتقدم که در بحث کابینه، مهم کارایی بیشتر اعضا است. مردم در نهایت از رییسجمهوری که انتخاب کردهاند، نتیجه میخواهند. به هر حال این ترکیب باید بهگونهای باشد که اگرچه شاخصههای ظاهری را حفظ میکند اما در شاخصههای اصلی آن کارایی بیشتر و کارآمدی را مدنظر قرار دهد تا بتواند در عرصههایی که در دولت یازدهم هنوز بهصورت نیمهکاره باقیمانده به نتیجه مطلوب برسد.
**با این تفاسیر بحثهایی که در خصوص تغییر نیمی از کابینه مطرح میشود تا چه حد جدی است؟
اینها احتمالات است و در مورد احتمالات خیلی صحبتها شده است.
***حسینعلی امیری در گفتوگو با «اعتماد»: روحانی برای تحقق خواستههای مردم برنامه دارد
** تصویب لایحه تفکیک وزارتخانهها که به مجلس ارایه شده است، به دولت دوازدهم میرسد؟
همانطور که در جریان هستید، ما لایحه دولت در این خصوص را با دو فوریت به مجلس دادیم. اما در مجلس دو فوریت رای نیاورد و بعد از آن به کمیسیون اجتماعی مجلس رفت و اکنون در حال رسیدگی در این کمیسیون است و امیدواریم که به زودی به صحن بیاید. تلاش ما بر این است که انشاءالله هرچه زودتر برای این لایحه تعیین تکلیف شود و آقای رییسجمهور کابینه جدید را براساس ساختار جدید به مجلس معرفی کند.
**از نظر نمایندگان مجلس باخبر هستید. اینکه تمایل به تصویب چنین لایحهای دارند؟
وقتی یک فوریت این لایحه رای آورد حکایت از این دارد که مجلس تمایل دارد که به این موضوع رای مثبت بدهد.
**برای اینکه تا قبل از تشکیل کابینه دوازدهم این لایحه مورد تصویب قرار بگیرد، رایزنی میکنید ؟
حتما رایزنی میکنیم. قبل از تشکیل کابینه حتما با نمایندگان صحبت میکنیم و دلایل کارشناسی خود را مطرح میکنیم. در کمیسیون اجتماعی مجلس هم که این لایحه برای رسیدگی به آن ارجاع شده هم انشاءالله فعال خواهیم شد. تلاش ما این است که هرچه زودتر برای این موضوع تعیین تکلیف شود.
**برای تشکیل کابینه دوازدهم، آقای روحانی نظر فراکسیون امید مجلس را که از حامیان دولت او بودهاند را جویا شدهاند، جلساتی با نمایندگان این طیف سیاسی مجلس تشکیل میشود؟
براساس قانون اساسی، کارهای دولت و مجلس به این شکل است که یکسری از کارها در صلاحیت مجلس قرار دارد و یکسری هم بهطور صددرصد درصلاحیت دولت است. اما در این بین کارهایی هم هست که بهطور مشترک بین دولت و مجلس انجام میگیرد. تشکیل کابینه نمونه این کار مشترک است. رییسجمهور اعضای کابینه را انتخاب کرده و به مجلس معرفی میکند و مجلس هم به آنها رای میدهد. ما در تمام کارهای مشترک حتما با مجلس مشورت خواهیم کرد.
**دو بحث در خصوص ترکیب کابینه دوازدهم مطرح میشود، یکی بحث حضور زنان و دیگری استفاده از نیروی جوان در آن است...
شما مطمئن باشید که هرآنچه که آقای روحانی در ایام تبلیغات انتخاباتی قول انجام آن را داده باشند و همچنین مسائلی را که از جمله مطالبات مردم بوده و در ایام تبلیغات انتخاباتی در قالب شعارها و حتی گفتوگو با رییسجمهور مطرح شدهاند را حتما ترتیب اثر خواهد داد. ایشان هم گفتند که به عهدی که با مردم بستهاند، حتما پایبند هستند و وفادار میمانند و در جهت تحقق خواستههای مردم برنامه دارند.
استفاده از جوانان در سطوح مدیریتی هم از موضوعاتی بود که مطرح شد و ایشان هم بر آن تاکید دارند. استفاده از بانوان در پستهای مدیریتی ارشد هم از موضوعات مطرح شده بود که رییسجمهوری برای تحقق آن هم حتما برنامه دارد. در واقع میخواهم بگویم که آنچه مطالبه و خواست مردم است جزو برنامههای اصلی دولت و شخص رییسجمهور خواهد بود.
**با تغییر مجلس که در واقع یکی از موانع دولت در انتخاب برخی وزیران کابینه بوده به نظر میرسد که آقای روحانی با حضور مجلس دهم، دست بازتری در انتخابهای خود دارد و حداقل میتواند امیدوار باشد که نیمی از اعضای مجلس همسو با سیاستهای دولت هستند.
ما با مجلس تعامل میکنیم. در خصوص طرحها، لوایح، انتخاب کابینه و هرآنچه مشترک دولت و مجلس است، حتما مشورت خواهیم کرد. روحانی هم در معرفی اعضای کابینه حتما ذایقه مجلس را در نظر میگیرد. آنچه که در این انتخاب مهم است این است که کسانی معرفی شوند که فارغ از تبار سیاسی باشند. چون دولت روحانی یک دولت فراجناحی است و ایشان از همه نیروهای داخل نظام در کابینه و در سطوح مختلف از استانداریها، فرمانداریها گرفته تا مدیریتهای گوناگون در دولت یازدهم استفاده کردهاند و در دولت دوازدهم هم استفاده خواهند کرد.
در واقع همین مشی اعتدال در دولت دوازدهم هم ادامه پیدا خواهد کرد. آنچه مهم است توانمندی، خلاقیت و نوآوری است. کسانی که بتوانند از عهده حل مشکلات در حوزه مربوطه خودشان بربیایند، مورد تایید رییسجمهور خواهند بود. این موضوعی است که مورد توجه است و در معرفی کابینه مورد بهرهگیری قرار خواهد گرفت.