'ماروین واینبام' استاد ارشد علوم سیاسی 'دانشگاه ایلینویز' آمریکا و از محققان حوزه ایران 'اندیشکده خاورمیانه' در واشنگتن معتقد است که برجام، تنها و برترین گزینه برای پایان دادن به بن بست هسته ای ایران و غرب بود و حفظ برجام و عمل به مفاد آن، به سود تمام طرف های این توافق هسته ای از جمله آمریکا و ایران است.
به گزارش جماران؛ این اندیشمند آمریکایی که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، از اساتید علوم سیاسی دانشگاه تهران بود، اخیرا برای شرکت در کنفرانسی با موضوع صلح افغانستان، به اسلام آباد سفر کرد. وی با تاکید بر اینکه برجام تنها گزینه و تنها راه پیش روی گروه 1+5 برای رسیدن به توافق بود، گفت: خوشبختانه دولت وقت آمریکا اهمیت و ضرورت حصول این توافق را درک کرد و به اهمیت انتخاب مسیر دیپلماسی با ایران پی برد.
وی تاکید کرد: امیدوارم این توافق ارزشمند که به سختی به دست آمده است، از سوی همه طرف های آن حفظ شود.
پرفسور ماروین واینبام دولت روحانی را بخاطر توان دیپلماسی آن که منجر به حصول برجام شد، مورد ستایش قرار داد و گفت: نه تنها من، بلکه بسیاری از اندیشمندان و تحلیل گران آمریکایی از این که ایران در شرایط کنونی از یک دولت توانمند برخودار است، بسیاری خوشحال هستند؛ دولتی که بدرستی درک کرد توافق فرجام، بهترین گزینه برای حل موضوع هسته ای ایران بود و در پیش گرفته هر مسیر یا گزینه دیگر می توانست خطراتی را در منطقه ایجاد کند.
وی افزود: بسیار خوب است که ایران، آمریکا و جامعه جهانی توانستند ترتیباتی برای رسیدن به توافق هسته ای را اتخاذ کنند.
'بسیار خوشحالم که دکتر حسن روحانی و رئیس جمهوری ایران و وزیر امور خارجه او راه درست و خوبی را برای تحقق توانمندی این کشور در مسیر ایجاد روابط دوستانه تر با کشورهای مختلف برگزیده اند.'
پرفسور ماروین واینبام اظهار داشت که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، از احترام و اعتبار بالایی در جامعه جهانی از جمله در آمریکا برخوردار است و جهان شاهد بوده است که ظریف همواره تلاش های فراوانی برای حفظ و تحقق منافع ایران انجام داده است. ظریف کسی است که می توان با او مذاکرات صادقانه انجام داد.
این کارشناس ارشد مسائل سیاسی و آگاه به مسائل مربوط به ایران گفت: برجام هرگز به معنای حل همه مسائل میان ایران و آمریکا نیست بلکه هدف از برجام، صرفا گشوده شدن گره های موجود در مسیر رشد اقتصادی برای ایران و برای جامعه جهانی بود و نیز برجام به این دلیل امضا شد که جامعه جهانی اطمینان حاصل کند که فعالیت های هسته ای ایران، ارتباطی به موضوع تسلیحات هسته ای ندارد.
این اندیشمند آمریکایی در خصوص دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ هم گفت: سوالات زیادی درباره سیاست ها و افکار دونالد ترامپ وجود دارد. حتی تحلیل گران آمریکایی هم هنوز نمی دانند کسانی که به ترامپ مشاوره می دهند، دقیقا چه افرادی هستند و اینکه آیا ترامپ چقدر به مشاوره ها و توصیه های اطرافیانش توجه خواهد داشت.
'ترامپ در زمان تبلیغات انتخاباتی خود حرف های زیادی زد که ممکن است به برخی از آن حرف ها عمل نکند.'
وی درخصوص ائتلاف نظامی که عربستان با تعدادی از کشورهای منطقه ایجاد کرده و آن را ائتلاف مبارزه با تروریسم نامیده است، گفت: امیدواریم این ائتلاف واقعا یک ائتلاف ضدتروریسم باشد و اما اگر اهدافی علیه منافع ایران داشته باشد، بسیار باعث تاسف است زیرا نه تنها کمکی به مبارزه با تروریسم نخواهد کرد، بلکه سبب افزایش مشکلات منطقه خواهد شد.
این تحلیل گر آمریکایی در خصوص روابط پاکستان با ایران و عربستان نیز گفت: بهترین گزینه برای پاکستان، ایجاد تعادل در روابط با این دو کشور است. نواز شریف نخست وزیر پاکستان به خوبی اهمیت حفظ روابط با این دو کشور را می داند. روابط پاکستان با عربستان هرقدر هم مهم و نزدیک باشد، به هرحال مقامات پاکستان به خوبی می دانند که ایران یک 'همسایه' است.