خبرگزاری رویترز با اشاره به انتخابات پیش رو در ایران گزارش داد: اتحادیه اروپا به دلیل ترس از رویکرد تند رئیسجمهور آمریکا در قبال ایران به دنبال راهی است تا در هفتههای باقیمانده تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری میانهروها را در ایران تقویت کند.
به گزارش جماران، به نقل از خبرگزاری رویترز، کمیسیونر انرژی اروپا در راس یک هیات بزرگ اقتصادی متشکل از بیش از 50 شرکت اروپایی در حالی برای حضور در یک اجلاس اقتصادی به تهران سفر کرده است که جمهوری اسلامی خود را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در 19 مه آماده میکند.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا میگویند که این اتحادیه برای تقویت میانهروها در ایران در تلاش است تا پایبندیاش به توافق هستهای و حفظ تعهدش برای بازده اقتصادی را در حالی که تنها چند هفته تا انتخابات ریاست جمهوری باقیمانده است، نشان دهد.
میگل آریاس کانیته کمیسیونر تغییرات آب و هوایی و انرژی اروپا روز شنبه با علیاکبر صالحی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و تاکید کرد که اتحادیه اروپا به طور کامل به توافق هستهای که در سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 حاصل شد، پایبند است و از طرفهای دیگر نیز انتظار دارد که به تعهدات خود عمل کنند.
اما اهرم فشار اتحادیه اروپا محدودیتهایی دارد به ویژه اگر قادر نباشد از شرکتهای اروپایی در برابر تحریمهای باقیمانده واشنگتن علیه تهران محافظت و بانکهای بزرگ را به برقراری مجدد تعاملات اقتصادیشان با ایران پس از پایان یک دهه تحریمهای اقتصادی بینالمللی ترغیب کند.
هر چند تاکنون برخی شرکتهای غربی شامل هواپیما سازهای بزرگ ایرباس و بوئینگ و خودروسازها مثل رنو و پژو سیتروئن به بازار ایران بازگشتهاند.
سرعت و میزان سرمایهگذاری غرب در ایران یکی از چالشهایی است که رقبای حسن روحانی رئیسجمهور ایران که خواهان پیروزی در انتخابات پیش رو است، مطرح میکنند.
به گزارش رویترز، اتحادیه اروپا که نگران لحن تند دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا علیه ایران است، تلاش میکند تا به تهران نزدیکتر شود، چرا که میگوید موضع تقابلیتر ترامپ در قبال ایران، تندروها را در این کشور قدرتمند میکند، اگرچه هیچ نشانهای در واشنگتن مبنی بر قصد آمریکا برای کنارهگیری از توافق هستهای وجود ندارد.
رهبران اروپایی در ماههای اخیر به طور مرتب با انگیزه افزایش تعاملات اقتصادی به تهران سفر کردهاند و سعی داشتهاند تا توافق هستهای را که مورد حمایت روسیه و چین نیز هست، زنده نگه دارند.
اما خطر گیر افتادن در محدودیتهای آمریکا سبب شده است بانکهای غربی هنوز نسبت به داد و ستد با ایران احتیاط کنند، از این رو تهران همواره واشنگتن را به تضعیف توافق هستهای از طریق ترساندن سرمایهگذاران برای ورود به بازار ایران متهم میکند.
هر چند نشانههایی نیز وجود دارد که موضع پایدار و روشن اتحادیه اروپا مقامات آمریکایی را ملزم به تامل کرده است تا آنجایی که سناتورهای آمریکا میگویند بررسی طرح وضع تحریمهای جدید ایران را به دلیل نگرانی درباره واکنش اتحادیه اروپا و تاثیر بر انتخابات ریاست جمهوری ایران به تعویق بیندازند.