پنج فاز پارس جنوبی که در دولت یازدهم، جزو اولویت های توسعه قرار گرفت و به سرعت تکمیل شد، اکنون آماده افتتاح رسمی است.

به گزارش جماران ، پنج فاز 17،18، 19، 20 و 21 پارس جنوبی که بخش عمده توسعه آنها در دولت یازدهم انجام شد، قرار است هفته آتی با حضور حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، رئیس جمهوری و میهمانان داخلی و خارجی هفته آینده به طور رسمی افتتاح شود.
افتتاح پس از تکمیل پروژه هدف اصلی وزارت نفت یازدهم است که بیژن زنگنه، وزیر نفت بر آن تاکید کرده است. 
وی پیش از این در افتتاح فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی در دی‌ماه ٩٤ گفته بود: قصد ما نمایش دادن نیست بلکه تکمیل پروژه‎ها هدف اصلی وزارت نفت است. 
این رویکرد سبب شد وزیر نفت هیچگاه برای افتتاح‌هایی که نسبت به تولید آن در یک مدت زمان معین و بدون مشکل خاص مطمئن نبود، اقدام نکند، شاهد این مدعی نیز این است که فاز ١٩ پارس جنوبی با وجود این که پیش از افتتاح رسمی وارد مدار شده و میلیون ها دلار درآمد ارزی برای کشور به همراه داشته است، هنوز به صورت رسمی افتتاح نشده است.
بر اساس گزارش وزارت نفت، در ٢٤ خردادماه ١٣٨٩، قرارداد ٦ فاز متعارف پارس جنوبی با حضور رئیس جمهوری وقت در عسلویه به امضا رسید که این قراردادها به فازهای ٣٥ ماهه موسوم شد. یکی از این فازها، فاز ١٩ پارس جنوبی بود که قرار بود در مدت زمان ٢ سال و ١١ ماه به پایان برسد، اما این وعده، هیچ گاه محقق نشد.
توسعه فاز ١٩ پارس جنوبی به دلیل قرار گرفتن آن در بلوک مرزی با میدان گنبد شمالی در قطر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چراکه مهاجرت گاز به سمت قطر و تاخیر در توسعه این میدان، سبب برداشت بیشتر کشور رقیب از سهم ایران می شود. این حساسیت اما نتوانست دولت قبل را مجاب کند که سرعت توسعه این فاز را که به اندازه ٢ فاز متعارف است تسریع بخشد و اولویت را به توسعه این فاز اختصاص دهد.
شرکت‌های پتروپارس، پتروپارس ایران و مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی، پیمکان کاران اجرای این پروژه در شرایطی کارشان را آغاز کردند که صنعت نفت در شرایط سخت تحریم قرار داشت و محدودیت منابع مالی و توقف ورود برخی تجهیزات مشکلات اجرای این ابرپروژه را دو چندان کرده بود، 
حمیدرضا مسعودی، مجری این فاز می گوید: تامین نشدن به موقع منابع مالی و به دنبال آن ناتوانی در پرداخت‌های به موقع به سازندگان، میسر نبودن شرایط انتقال ارز برای خرید تجهیزات و خودداری از همکاری وندور لیست‌ها، از جمله مشکلات در اجرای این پروژه بود، تا آنجاکه در برخی موارد، مجبور به سفارش مجدد ساخت کالاها بودیم.
فاز ١٩ پارس جنوبی شامل چهار سکوی دریایی و ٢١ حلقه چاه در فاصله ١١٠ کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله ٣٢ اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی (هر خط) ١١٠ کیلومتر و 2 خط لوله چهار اینچ دریایی جهت انتقال محلول منو اتیلن گلایکول به طول تقریبی (هر خط) ١١٠ کیلومتر است.
مسعودی، مجری فاز ١٩ پارس جنوبی درباره توسعه این فاز در دولت یازدهم، بیان داشت: اغراق نیست اگر بگویم سیاست‌گذاری دولت یازدهم مبنی بر اولویت‌بندی طرح و تخصیص منابع به پروژه‌های پارس جنوبی و همچنین اجرای برجام، نقش مهمی در بهره‌برداری روزانه ٥٦,٦ میلیون متر مکعبی از این فاز داشت.
وی معتقد است: اجرای فاز ١٩ که در دوران تحریم‌ها شروع شد، تجربه‌هایی ارزشمند را به پیمانکاران ایرانی در مورد چگونگی انتقال ارز و دریافت کالا آموخت به گونه‌ای که اکنون کمتر شرکتی را می‌توان نام برد که در شرایط استاندارد کار کند و از این تجربیات برخوردار باشد.
هدف از اجرای فاز ١٩ پارس جنوبی تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، ٧٥ هزار بشکه میعانات گازی، ٤٠٠ تن گوگرد و همچنین تولید سالانه ١.٠٥ تن گاز مایع (پروپان و بوتان)، یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی است.
فاز ١٩ پارس جنوبی بی شک یکی از پروژه های پیشرو پارس جنوبی است که رکوردهای منحصر به فردی در خود ثبت کرده است، مسعودی، مجری فاز ١٩ پارس جنوبی می گوید: بهره برداری سه ردیف پالایشگاهی در کمتر از شش ماه این فاز را در رده یکی از فازهای پیشرو قرار داده است.
وی افزود: همچنین رکورد ٧٠ روز از زمان نصب سکوی A ١٩ در محل خود در دریا تا تولید گاز و ارسال آن به پالایشگاه در این فاز ثبت شده است.
مسعودی درباره میزان تولید گاز این فاز پارس جنوبی و درآمدهای که برای کشور کسب کرده است، می گوید: تا هفته سوم بهمن ماه ١٣٩٥ حدود 5 میلیارد مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق کرده‌ایم و حدود 6 میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه صادرات میعانات گازی داشته‌ایم که این موارد قبل از بهره‌برداری طرح، ٨٩٠ میلیون دلار درآمدزایی برای کشور به همراه داشته است.
اکنون تولید پایدار سبب شده است فاز ١٩ پارس جنوبی جواز افتتاح رسمی را دریافت کند و این طرح به زودی با حضور رئیس جمهوری افتتاح می شود.
به گزارش جماران ، میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران قرار دارد؛ مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران 3700 کیلومتر مربع وسعت دارد.
ذخیره گاز این بخش از میدان 14 تریلیون مترمکعب گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است که هشت درصد کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل می شود.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران با قطر قرار دارد؛ مساحت این میدان 9700 کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران 3700 کیلومتر مربع وسعت دارد.
علاوه بر پنج فاز پارس جنوبی قرار است چند طرح پتروشیمی و لایه نفتی پارس جنوبی نیز به ارزش بیش از 20 میلیارد دلار به بهره برداری برسد که جزو بزرگترین سرمایه گذاری های تاریخ اقتصادی کشور به شمار می رود.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.