سردار سید یحیی رحیم صفوی گفت: امروزه هم بسیج سازندگی، هم مجموعه سپاه و هم نیروهای مسلح در حوزههای گوناگون تخصصی و انسانی دارای ظرفیتهای بالقوهای در امر حفاظت از محیط زیست هستند که دولت میتواند از این امکانات نیروهای مسلح در حفظ و توسعه منابع طبیعی استفاده کند.
به گزارش جماران، دستیار و مشاور عالی فرماندهی کل قوا به مناسبت روز بسیج درختکاری در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع) با اشاره به وضعیت متنوع و مناسب اقلیمی و ژئوپلیتیک کشور در منطقه گفت: به لطف خدا ما از منابع بسیار خوبی در کشور برخورداریم اما باید گفت که با مشکلاتی نیز مواجه هستیم. ما با یک بحران محیط زیستی و خشکسالی مواجهایم که تا 20 سال آینده کشور ما از یک اقلیم نیمه خشک به سمت خشک شدن پیش میرود. ما باید در برنامههای ششم و هفتم توسعه به وضعیت بحرانی آب و منابع طبیعی توجه جدی داشته باشیم. در این راستا قراردادی بین بسیج سازندگی سپاه و وزارت جهاد با عنوان «طرح جامع فضای سبز» منعقد شده است که صدها هزار هکتار را زیر پوشش جنگلکاری و جلوگیری از بیابانزایی میبرد.
وی با بیان اینکه سپاه نیروی تحصیلکرده زیادی در زمینه کشاورزی، حفظ منابع طبیعی و فضای سبز دارد، گفت: ما 400 هزار نیروی تحصیلکرده داریم که معمولاً از آنها در کارهای غیرتخصصی استفاده میشود که اگر دولت بخواهد از ظرفیت نیروهای ما استفاده کند این ظرفیت بزرگی برای دولت خواهد بود تا در راستای جلوگیری از بیابانزایی و حفظ محیط زیست به دولت کمک کند. سپاه میتواند طرح جامعی که برای توسعه فضای سبز و حفاظت از جنگلها با وزارت جهاد کشاورزی منعقد کرده به کمک دولت بیاید.
صفوی در ادامه خاطرنشان کرد: یک زمانی نیروی بسیج از نظر نظامی به حفظ خوزستان کمک کرد اما حالا مسأله گردوغبار و آلودگی هوا که از هندیجان در جنوب غرب خوزستان به اهواز میآید مسأله اصلی است که بسیج و نیروهای مسلح این تهدید را نیز میتوانند رفع کنند. مسأله جنگلزدایی و بیابانزایی در ایران مسأله مهمی است که ما در سراسر کشور با آن مواجهایم که نیروهای انسانی ما و امکانات و تجهیزات سپاه میتوانند در رفع این مشکل به کمک دولت بیایند.
وی با بیان اینکه امروزه در اطراف تهران نیز پدیده بیابانزایی در حال افزایش است گفت: باید در مدیریت مصرف انرژی و جایگزین کردن سوختهای فسیلی که بسیار آلاینده هستند اقداماتی انجام شود. در همین تهران چند میلیون خودرو و موتورسیکلت در تردد هستند که از عوامل اصلی آلودگی شهر تهران هستند. بهعلاوه اینکه کارخانههای اطراف تهران آب زیادی را نیز مصرف میکنند که میتوان با مدیریت و بازیافت فاضلاب از این فاضلاب دوباره استفاده کرد و حتی در تولید کود از آن استفاده کرد.
دستیار و مشاور عالی فرماندهی کل قوا با بیان اینکه زیبنده پایتخت یک کشور نیست که هنوز سیستم فاضلاب آن کامل نشده باشد، گفت: میتوانیم از قوانین سازمان ملل در توسعه پایدار محیط زیست و همچنین از تجربه کشورهای دیگر در زمینه رفع آلودگی کلانشهرها استفاده کنیم. سازمان ملل 17 برنامه را برای توسعه منابع طبیعی تنظیم کرده است که حداقل 11 برنامه آن به کار محیط اقلیمی ایران میآید.
وی با بیان ضرورت ایجاد یک مدیریت واحد و یکپارچه برای حل بحران آلودگی هوا در تهران و دیگر مناطق کشور، گفت: واجب است تا برای حل بحران زیست محیطی در کشور یک مدیریت واحد از طریق اجماع دولت، بهزیستی و سازمان منابع طبیعی و شهرداری ایجاد شود تا این همافزایی باعث شود که بتوانیم از همه استعدادها برای آمادگی مدیریت بحران در این زمینه استفاده کنیم.
فرمانده سابق سپاه در ادامه گفت: همچنین سازمانهای مردم نهاد ما در حفظ طبیعت و محیط زیست بسیار میتوانند کمک کنند. در امر حفاظت از منابع طبیعی نیز میتوان موسسات خیریهای نیز تشکیل شود تا همانند تشکلهای خیریه در حوزههای دیگر در این حوزه نیز از ظرفیت خیرین و مردم استفاده کنیم. امروزه ما 4.5 میلیون دانشجو و 800 هزار عضو هیأت علمی را تنها در وزارت علوم داریم که میتوانند تابستانها در مدیریت بحران محیط زیست و نجات مردم نجیب خوزستان به ما کمک کنند.
سردار صفوی عنوان کرد: امسال جلسات تخصصی مفصلی با وزارت جهاد داشتیم که به امضای تفاهمنامهای بین سازمان بسیج و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور منجر شد تا از نیروی بسیج در حوزه آبخیزداری، حفظ منابع آبی و جلوگیری از بیابانزایی در استان خوزستان استفاده شود. با توجه به آمادگیهای انسانی که داریم بیابانزدایی در چهار نقطه از استان خوزستان و با حضور انبوه نیروهای بسیجی اجرا خواهد شد. ما درصدد هستیم تا از نیروهای بسیج با رویکرد تسهیلگری و با آموزشهایی که میبینند برای ورود به حوزه آبخیزداری با همکاری سازمان جنگلها و مراتع استفاده کنیم.