سیدحسن خمینی یکی از همان نام هایی بود که امیدِ طیف های مختلف اصلاح طلبان شده بود تا شاید با حضورش در عرصه رقابت شور و هیجانی دیگر به صحنه انتخابات بدهد اما درست در روزهایی که اصرار اصلاح طلبان برای مجاب کردن سیدحس خمیی به حضور در انتخابات اوج گرفته بود و از سوی دیگر اصولگرایان نگران از این حضور در تکاپو برای منصرف کردن نوه امام راحل بودند، سیدحسن آقا تکلیف همه را روشن کرد.
به گزارش جماران؛ به نقل از خبرآنلاین، سیدحسن خمینی بعد از مشورت با رهبر انقلاب تکلیف خود با انتخابات 1400 را روشن کرد و قرار نیست کاندیدای ریاست جمهوری شود.
«سیدحسن خمینی نمی آید»؛ این خبری بود که شب گذشته به نقل از سید یاسر خمینی مطرح شد تا تکلیف یک کاندیدای دیگر انتخابات و خاصه جریان اصلاحات مشخص شود.
این تصمیم سیدحسن خمینی به فاصله یک ماه تا ثبت نام کاندیداها بعد از مشورت با رهبر انقلاب اتخاذ شد. بنا به روایت یاسر خمینی «رهبر انقلاب کاندیداتوری ایشان در انتخابات را به صلاح ندانستند و با بیان اینکه حاج حسن آقا را مانند فرزند خود می دانند، از ایشان خواستند که در شرایط فعلی به این عرصه ورود نکنند.» این خبر بدون شک یک شوک به اردوگاه اصلاحات است، اما چرا؟
اصلاح طلبان به دنبال یک کاندیدا
روزهای بیم و نگرانی اصلاح طلبان است، بدنه اجتماعی اصلاح طلبان مدتهاست که به سکوت و انزوا روی آورده و امید به حضور آنها در پای صندوق های رأی کمرنگ شده است. سیاسیون اصلاح طلب هم گرچه از مدت ها قبل این خطر را حس کرده بودند اما گویا عزمی برای مقابله با این رخوت و دلزدگی نداشتند، زمان هرچه گذشت بر این دلزدگی افزوده شده و حال در آستانه یک انتخابات سرنوشت ساز دیگر اصلاح طلبان کاسه چه کنم را به دست گرفته اند و به دنبال راهکاری برای تحریک و تهییج بدنه رأی شان برای آمدن به صحنه هستند.
معرفی یک کاندیدا که این بدنه رأی را به حرکت درآورده و بر دلزدگی ها و ناامیدی این بدنه غلبه کند از جمله راهکارهایی بود که این جریان دنبال می کرد.کاندیدایی که در کنار این ویژگی امکان عبور از فیلترهای شورای نگهبان را نیز داشته باشد. کاندیدایی نه از جنس محمدرضا عارف که هنوز بسیاری منتقد مشی و رویه او در سال های اخیر بوده اند یا حتی از جنس محسن هاشمی یا …
سیدحسن خمینی یکی از همان نام هایی بود که امیدِ طیف های مختلف اصلاح طلبان شده بود تا شاید با حضورش در عرصه رقابت شور و هیجانی دیگر به صحنه انتخابات بدهد اما درست در روزهایی که اصرار اصلاح طلبان برای مجاب کردن سیدحس خمیی به حضور در انتخابات اوج گرفته بود و از سوی دیگر اصولگرایان نگران از این حضور در تکاپو برای منصرف کردن نوه امام راحل بودند، سیدحسن آقا تکلیف همه را روشن کرد.
او که حساسیت های کاندیداتوری یکی از اعضای بیت امام را بدون شک درک می کرد، در مشورت با رهبر انقلاب تصمیم را گرفت و خود را از دایره کاندیداهای احتمالی حذف کرد. نظر و توصیه رهبر انقلاب به سیدحسن خمینی همانطور که پسر او سیداحمد روایت کرده نوعی اتمام حجت و تصمیم آخر برای عدم کاندیداتوری در این دور از انتخابات بوده است.
دست اصلاح طلبان خالی شد
این تصمیم سیدحسن آقا در شرایطی گرفته شده بود که زمزمه ها از گوشه و کنار جماران حکایت از آن داشت که در پی اصرار اصلاح طلبان به نوه امام راحل او درحال مجاب شدن برای این حضور بوده است. گرچه در میان همان اصلاح طلبان هم برخی طیف ها بودند که هم شانسی برای تایید صلاحیت شدن سیدحسن خمینی از سوی شورای نگهبان نمی دیدید و هم او را یک گزینه حداکثری و کارآمد برای جایگاه ریاست جمهوری نمی دانستند اما دیگرانی هم بودند که او را چهره ای رأی آور در روزهایی که دست اصلاح طلبان برای معرفی کاندیدا چندان پر نبود می دانستند.
ماجرای سیدحسن خمینی و انتخابات ۱۴۰۰ هرچه که بود با این توصیه رهبری به پایان رسید و قرار نیست بی توجهی به توصیه رهبری که پیشتر از سوی احمدی نژاد صورت گرفت از سوی سیدحسن خمینی صورت گیرد. حال به نظر می رسد سیدحسن خمینی در این انتخابات نیز به مثابه ۲ انتخابات پیش به پشت صحنه تحرکات انتخاباتی اصلاح طلبان برود و در کنار بزرگان این جریان شاید بتوانند بازهم رئیس جمهور ساز شوند.
سیدحسن خمینی رفت، ظریف می آید؟
اما در غیاب سیدحسن خمینی اصلاح طلبان به سمت کدام کاندیدا خواهند رفت؟ ظریف؟ عارف؟ محسن هاشمی؟ مطهری؟ کواکبیان یا ….
دست اصلاح طلبان برای معرفی کاندیدا چندان باز نیست این نه به علت نبود کاندیدا در این جریان بلکه بخاطر مشکل شورای نگهبان و رد نشدن کاندیداهای این جریان از فیلترهای نظارت استصوابی است. از همین روست که اصلاحطلبان این روزها با شمع در گوشه و کنار جریان اصلاحات به دنبال کاندیدایی هستند که هم این بدنه را به هیجان رأی دادن بیندازد هم از این فیلترها عبور کند. شاید با رفتن سیدحسن خمینی، محمدجواد ظریف گزینه دوم این جریان باشد هرچند او نیز تاکنون تن به این خواسته نداده است.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در گفتگو با مدارا: نیامدن سید حسن خمینی کار را برای اصلاحات سخت کرد/ احتمالا با آمدن رئیسی هم مخالفت شود
به گزارش جماران؛ علی محمد نمازی عضو شورای کارگزاران در گفت و گو با خبرنگار سیاسی سایت خبری مدارا درباره عدم شرکت سید حسن خمینی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: سید حسن خمینی با رهبری مشورت کردند و مقام معظم رهبری این گونه اظهارنظر کردند که ایشان ورود نکنند و به صلاح ایشان نیست که ورود در این عرصه داشته باشند. چون این مطلب از سوی دفتر مقام معظم رهبری نیز تکذیب نشده است. اگر اصل خبر درست نبود بلافاصله از سوی دفتر مقام معظم رهبری تکذیب می شد. این که تکذیب نشده نشان می دهد خبر واقعیت دارد.
وی در پاسخ به این پرسش، با توجه به عدم حضور سید حسن خمینی در انتخابات در حال حاضر وضعیت اصلاح طلبان را چطور ارزیابی می کنید؟ تصریح کرد: این موضوع از دو جهت قابل بررسی است. اصلاح طلبان احتمال می دانند سید حسن را راضی کنند که به صحنه وارد شود و الان که این احتمال وجود ندارد باید چه کار کنند؟ به نظر من، کار سخت می شود که کاندیدایی پیدا کنند که روی آن ائتلاف صورت گیرد و همچنین احتمال رای آوری داشته باشد. آنچه در فضای انتخاباتی کشور شاهد هستیم کم بودن مشارکت مردم است مخصوصاً این که با این شدت یافتن کرونا انگیزه ای می شود که خیلی ها شرکت نکنند لذا پیدا کردن کاندیدا اهمیت دارد.
نمازی تصریح کرد: در حال حاضر شرایط برای اصلاح طلبان سخت شده است. همانطور که مقام معظم رهبری از سید حسن خواسته نیاید به احتمال زیاد با آمدن آقای رئیسی هم مخالفت می شود. یک نوع توازن اینجا ایجاد خواهد شد. چون پیش بینی می شد آقای رئیسی از یک سو و آقای سید حسن خمینی از سوی دیگر وارد صحنه شوند. وقتی حضور سید حسن خمینی منتفی می شود، قطعاً آقای رئیسی هم کاندیدا نخواهد بود. لذا توازنی وجود دارد.
او در پاسخ به این پرسش، نیامدن سید حسن خمینی به انتخابات از چه جهت کار برای اصلاح طلبان سخت می شود؟ تاکید کرد: سید حسن خمینی دو سه ویژگی مهم داشت، ائتلاف روی او به راحتی صورت می گرفت و در بین اصلاح طلبان کسی حاضر نبود کنار ایشان بایستد و بخواهد رقابت کند و دیگر این که سید حسن وابستگی به بیت امام و مواضعی که داشته و صحبت هایی که بیان کرده و درس هایی که در حوزه علمیه داشته نشان می داد نیرویی است که استعدادهای بالقوه خوبی برای اداره قوه مجریه داشت و از این لحاظ هم مردم دید مثبت به ایشان داشتند. یکی رای آوری و دیگری ائتلاف روی ایشان براحتی انجام می شد، برای اصلاح طلبان مهم و حساس بود.