به گزارش ایرنا، بار دیگر 17 مرداد ماه روز خبرنگار دیگری از راه رسید، خبرنگارانی که ساعت نمی شناسند و با کمترین توقعی در تمامی صحنه ها حاضر می شوند تا خواسته های مردمانشان را یادآوری و با قلم هایشان که همانند سلاحی برنده عمل کرده هر چند گامی کوچک برای زدودن غبار مشکلات از چهره آنان بردارند.
قلم ها و نقششان گرچه هنوز ناشناخته است، اما می نویسند، می نویسند از غم ها و شادی ها، دردها و خوبی ها، آنگاه که غمی را می بینند آنقدر می نویسند که قلم نیز به لرزش می افتد.
در روزی که به نام مقدس خبرنگار نامگذاری شده، حال که می خواهند از خود بگویند، از درد ها و مشکلات و حتی شادی هایشان، اما گویی قلم یاری نمی کند، نمی دانند از کجا شروع کنند، از چه بگویند؟
وقتی قلمش با هر حرکتی بر روی صفحات سفید دلی را شاد می کند، دیگر از خود نوشتن برایش معنی ندارد، دعاهای خیر آنان که با قلمش رستگار شدند، این بار نیز برایش کافی است تا دوباره بنویسد، تا بار دیگر از خود نوشتن را فراموش کند، تا بار دیگر به ناکجا آبادها رفته و دل ها را با سلاح بران شاد کند.
تا لحظه ای که فرزندان این مرز و بوم گام های موفقیت را طی می کنند از هوش و استعداد و اقتدار ایرانی می نویسیم و هیچ گاه از نوشتن باز نخواهیم ماند. به قداست قلم، که هیچگاه قلم هایمان جز حقیقت چیزی نگویند و جز برای سربلندی کشورمان سطری ننویسند.
17 مرداد، سالروز شهادت شهید صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران بار دیگر از راه رسید، تا یاد این شهید و پیروان قلم زنده نگه داشته شود، مسئولان استان البرز با تبریک این روز، خبرنگاران را به مثابه پلی ارتباطی بین مردم و مسئولان عنوان کرده و بیان داشتند خبرنگاران بازوان قوی مسئولان برای انجام وظایف محوله هستند.
معاون استاندار البرز و فرماندار ویژه کرج گفت: با اطلاع رسانی دقیق و شفاف می توان بر توطئه های دشمنان فائق آمد.
سیروس شفقی در آیین تجلیل فرمانداری کرج از خبرنگاران، افزود: امروز با هر سلیقه و نقطه نظری باید در کنار یکدیگر به گونه ای فعالیت کنیم که نشاط و امید در جامعه بیشتر شود.
وی ادامه داد: اگر امید کمرنگ شود مشکلات عدیده ای به وجود می آید که جبران ناپذیر است بنابراین باید بسترها را برای امید بیشتر در جامعه با اطلاع رسانی دقیق و شفاف هرچه بیشتر فراهم کرد.
شفقی گفت: امروز دشمن معیشت مردم را مورد هدف قرار داده و با این شرایط سختی که در داخل کشور شاهد هستیم دشمنان نظام اسلامی در تلاش هستند که بیشترین ضربه را وارد سازند.
معاون استاندار البرز افزود: درچنین وضعیتی آگاهی رسانی از خدمات این دولت در قبال بزرگنمایی خرد و کلان راهکاری اساسی به شمارمی رود .
وی تاکید کرد: ایفای این وظیفه نیازمند اتحاد و همدلی همه ارکان نظام اسلامی بویژه اطلاع رسانی به مردم بصیر و آگاه است.
فرماندار کرج خاطرنشان کرد: اما ادارات و دستگاه های اجرایی نیز باید عملکرد خود را به رسانه ارائه دهند و یکی از ملاک های ارزیابی دستگاه های اجرایی تعامل با خبرنگاران است.
مدیرکل اجتماعی استانداری البرز نیز با اشاره به رسالت سنگین خبرنگاران در عرصه آگاهی بخشی به جامعه گفت: شفافیت اطلاع رسانی لازمه عصر ارتباطات و تبادل اطلاعات است.
عیسی قبادی گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: در عصر کنونی ورود فناوری و فضای مجازی زمینه گسترش ارتباطات و انتشار اطلاعات را فراهم کرده لیکن در این وضعیت آنچه می تواند جامعه را به سمت واقعیت ها و آگاهی بخشی درست سوق دهد، فعالیت شفاف خبرنگاران و اصحاب رسانه است.
وی با اشاره به موضوع خبرنگاری مدرن و ساختار شکنی سیاسی و اجتماعی اظهار داشت : ژورنالیسم در قرن 17 زمانی که صنعت چاب بوجود آمد مورد استفاده قرار گرفت که با پیدایش شهرنشینی و توسعه نشریات بطور منظم و تدریجی در کشورهای توسعه یافته و صنعتی واژه مطبوعات شکل گرفت.
وی ادامه داد: ژورنالیسم در دنیای غرب مدرن چند ویژگی داشت که یکی از آنها ترویج باورهای امانیستی بود که گاهی در برخی از جوامع در اختیار طبقه سرمایه دار است و گاهی در اختیار طبقه مردم قرار می گرفت.
قبادی گفت: از این واژه استفاده ابزاری می شود و در برخی از جوامع کار ژورنالیسم نظارت بر ارکان جامعه و درخدمت طبقه مردم است که دراین زمینه باید گفت کارکرد به درستی انجام می شود.
وی اضافه کرد: با اطلاع رسانی شفاف و روشن می توان مانع از کارکردهای منفی درسیستم های اجتماعی و سیاسی جامعه شد.
مدیرکل اموراجتماعی استانداری البرز گفت: اگر خبرنگار و روزنامه نگار در خدمت طبقه سرمایه دار مسلط باشد از مسیر خود دور می شود و تاثیر منفی بر نظام سیاسی و اجتماعی می گذارد زیرا در این صورت رفتارهای سیاسی را وارونه و اغفال مردم را به همراه دارد.
وی افزود: در ایران مطبوعات آنچه که در قانون اساسی پیش بینی شده به عنوان یک رکن اساسی درنظر گرفته اند و براساس آموزه های انسانی و اخلاقی عمل می کنند.
قبادی گفت: امروز گستره ژورنالیسم از مطبوعات به سطح دیداری و فضای مجازی کشیده شده و گرایش جوانان به فضاهای مدرن مجازی بیشتر شده است.
وی ادامه داد : اکنون باید اخلاق و مذهب هرچه بیشتر در رسانه ها و مطبوعات مورد توجه قرار گیرد و با شفافیت در مسیر اطلاع رسانی گام برداشت.
رییس کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور درمجلس شورای اسلامی نیز گفت: اصالت رسانه بر مطالبه گر بودن آن است و اگر رسانه ای بتواند در خدمت خواست ملت و مطالبه گر منافع ملی باشد، آنگاه نقش خود را به عنوان عاملی برای ظرفیت سازی مصالح عمومی ایجاد می کند.
محمد جواد کولیوند در گفت و گو با ایرنا، افزود: استعاره های رسانه ای و خبری در شکل گیری نظریات و رویکردهای جدید روابط بین الملل تأثیرگذار خواهند بود.
وی ادامه داد: رسانه ها به گونه ای سازماندهی شده اند که بتوانند آزادی، فردیت راستین انسان ها، جوامع و نظام های سیاسی را دراختیار وسپس تحت شعاع خود قرار دهند.
کولیوند گفت: این امر به مفهوم آن است که موج جدید مهار نظام جهانی از حوزه اندیشه آغاز می شود و به حوزه گفتمان های رسانه ای می رسد و در نهایت به عرصه دیپلماسی و فرایند های دفاعی وارد خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: البته پیشبرد منافع ملی با به کارگیری ابزار فرهنگی ممکن است نتواند جایگزین سایر ابزارها همانند ابزارهای سیاسی، اقتصادی، نظامی شود، اما می تواند مکمل آنها باشد.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروزه حتی قوی ترین کشورها نیز ترجیح می دهند تا آنجایی که ممکن است از شیوه های رسانه ای برای تأمین منافع خود استفاده کنند تا سایر اهرمها، به همین دلیل استفاده از ابزارهای رسانه ای در پیشبرد منافع ملی امری عادی و جا افتاده محسوب می شود.
وی یادآورشد: یک کشور از طریق جذب افکار عمومی جهانیان و برقراری ارتباط منطقی احساسی و
عاطفی با سایرکشورهای دیگر، بهتر می تواند به منافع ملی خود دست یابد.
کولیوند گفت: فراجناحی عمل کردن رسانه ها نیز در تقویت منافع ملی مهم و تاثیر گذار است از طرفی رسانه ها باید درک درستی و استنباط های صحیح از مسایل متنوع داشته باشند و رسانه ها باید بتوانند به درک غیرجناحی از مسایل برسند و زوایای پیچیده از یک موضوع را پیدا کنند.
وی افزود: رسانه ها نباید اجازه دهند که برخی موضوعات از جمله مصلحت های جناحی و گروهی ذهن آنان را از درک درست مساله دور نگه دارد.
این مسئول تاکید کرد: داشتن درک ملی از مسایل همواره برای هر رسانه مسوول ضرورت دارد.
کولیوند یادآورشد: گاه محافل قدرت برای جهت دهی افکار عمومی می کوشند به شکل مستقیم یا غیرمستقیم بر رسانه ها نفوذ کنند.
رییس کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور در مجلس شورای اسلامی گفت: یک رسانه متعهد علاوه برخدمت به منافع گروهی، باید در خدمت منافع ملی نیز باشد وحقیقت را مطالعه کرده و خواست ملی را از مسوولان مطالبه کند.
وی تاکید کرد: رسانه، حکم آینه را ندارد ؛ بلکه نقش «نورافکن» را بازی می کند. رسانه نقش بالقوه معناداری در شکل گیری ادراک و افکار بازی می کند.
وی ادامه داد : رسانه ها در فرآیند ارتباطی که با مخاطب برقرار می کنند چند نقش مهم بر عهده دارند که یکی از اصلی ترین آنها وظیفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است. این آگاهی بخشی می تواند در زمینه های مختلفی صورت بگیرد، بنابراین رسانه در هر جامعه ای به اندازای که بتواند در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی خود بهتر عمل کند وابستگی به سایر رسانه های فراملی را کم خواهد کرد و در نتیجه مخاطبان نیاز خود را در رسانه ای داخلی جستجو خواهند کرد.
وی افزود: از این رو می توان به این درک رسید که اعتماد سازی رسانه ها و جلب اعتماد رسانه ها از سوی مخاطبان آنها می تواند به حفظ منافع ملی کمک شایانی کند.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که مشخص است در ایران احزاب کارکرد فعالیت خود را از دست داده اند و به دلایل مختلف نتوانسته اند در کشور موفق عمل کنند وعملا احزاب در کشور، به احزاب انتخاباتی مشهور شده که فقط در کوران انتخابات وارد مدار و جریان سیاسی کشور شده و در نهایت پس از آن کارکرد خود را از دست می دهند.
وی افزود: البته تعدادی از احزاب کشور غیر از مسائل انتخاباتی در خصوص موارد و اهداف گروهی فعالیت خود را دارند.
کولیوند ادامه داد: نباید این واقعیت مهم را که در دنیا در حال شکل گرفتن است، نادیده گرفت و آن ورود رسانه های نوین در حلقه مشارکت افراد است.
وی گفت: زمانی احزاب در کنار هم به مشارکت سیاسی می پرداختند و برای کسب نتیجه مطلوب و مورد نظر خود، تلاش می کردند.به نظر می رسد امروزه این مشارکت ها از حالت جمعی به سمت فردی سوق پیدا کرده است.
وی اظهار کرد: آنچه که امروز و با گسترش فناوری های نوین و شبکه های اجتماعی دیده می شود، حرکت فردی افراد در حوزه های مختلف سیاسی اجتماعی اقتصادی است که گاها یک فرد می تواند نقشی به مانند یک حزب را در این رسانه ها داشته باشد.
وی یاد آورشد: در گذشته سرعت انتقال خبر و انتقال پیام به صورت یک طرفه انجام می شد اما امروزه و با افزایش شکل گیری شبکه های اجتماعی، دو سویه شده و تک تک افراد یک جامعه می توانند نقش تحلیلی و خبری در جامعه داشته باشند.
کولیوند در پایان اظهار کرد: از این رو می توان نتیجه گرفت که خلا حزب نمی تواند با فعالیت رسانه های سنتی پر شود، هر چند که رسانه های سنتی جایگاه خود را از دست نداده اند. اما کارکردهای رسانه های نوین به نوعی خلا احزاب را در جامعه پر کرده است.
وی افزود: براین اساس به گونه ای که حتی کارکردهای رسانه ها می تواند به افزایش مشارکت که همان اصلی ترین وظیفه احزاب است بینجامد.
کولیوند ادامه داد: در علم ارتباطات نظریه ای به نام دو مرحله ای بودن ارتباطات وجود دارد این نظریه می گوید اگر روزنامه ای مطلبی را چاپ کند و عامه مردم هم آن را بپذیرند. مردم به رهبران فکری مثل روحانیون، استادان دانشگاه، پزشکان و حقوقدانان مراجعه می کنند.
این نماینده مجلس گفت: تحقیقات نشان داده است، تاثیر مطبوعات یک مرحله ای نیست و حالت گلوله جادویی را ندارد. اینطور نیست که پیام به صورت آنی اثر خودش را بر مخاطب بگذارد، عامه مردم هم به رسانه های سنتی و هم به رسانه های مدرن دسترسی دارند و هنگامی که به رهبران فکری خود مراجعه می کنند این مشکل خود بخود حل می شود و در واقع مشارکت افزایش پیدا می کند.
وی ادامه داد: این گونه است که می توان گفت رسانه ها در جامعه کنونی خلا فعالیت احزاب رابه نوعی پوشش داده اند.
مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی استان البرز گفت که اخلاق مداری جزء وظایف اصلی و اولویت دار اصحاب رسانه است .
ناصر مقدم در گفت وگو با ایرنا با اشاره به فرارسیدن 17 مرداد ماه روز خبرنگار با بیان اینکه خبرنگاران مصداق امانتداری، مسئولیت، تعهد، دلسوزی و وظیفه هستند، اظهار داشت: خبرنگاران وجدان بیدار جهان و تصویرگر زمان خود بوده زیرا همواره در عمق جامعه زندگی می کنند و سلامت فرهنگی و فکری هر جامعه ای مرهون تلاش های شبانه روزی آنها است.
وی اضافه کرد: اصحاب رسانه در واقع بقای حقیقت را به بقای خود ترجیح داده و باید سعی کنند تا هر چه بیشتر نقد و انتقاد براساس اخلاق مداری و حفظ جایگاه و احترام افراد را در برنامه های خود قرار داده تا جامعه به سمت بی اخلاقی سوق پیدا نکند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز افزود: خبرنگاران باید همواره در پیِ تغییر و تحوّل مثبت در جامعه باشند چرا که با دنبال کردن این روند توسعه کشور هیچگاه متوقف نمی شود.
مقدم در ادامه با بیان اینکه شغل خبرنگاران با ارزش اما آنچنان که باید به چشم نمی یاد خاطر نشان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی در سال های اخیر نسبت به این مجموعه اهمیت خاصی قائل شده و سعی دارد تا هر چه بیشتر در رفع این مشکلات این قشر از جامعه اقدام نماید.
همچنین رئیس اتاق اصناف استان البرز با تبریک فرا رسیدن روز خبرنگار گفت: رسانه های جمعی و فعالان این عرصه در امید بخشی به جامعه تاثیر گذار هستند.
حمید کریمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خبرنگاران در پیشرفت کشور همواره تاثیر گذار بوده و همراه با اصناف برای حرکت چرخه اقتصادی کشور تلاش می کنند.
وی اضافه کرد: رسالت خبرنگاران دراین زمینه بسیار سنگین است زیرا در این برهه حساس انتشار خبرهای امید بخش موجب خوشحالی مردم می شود.
وی خاطرنشان کرد که نقد منصفانه در موفقیت فعالیت اصناف بسیار موثر بوده لیکن انتشار اخبار کذب
نیز جامعه را دچار مشکل می کند.
کریمی افزود: خبرنگاران قشر زحمت کش درجامعه هستند که درخط مقدم کارخود شجاعت، عدالت و صداقت را همواره سرلوحه کار قرارداده اند .
وی بیان کرد:همچنین رسانه حلقه تعامل بین اصناف و مردم است که می تواند با اطلاع رسانی مناسب تعامل و هماهنگی در جامعه ایجاد کند.
رئیس اتاق اصناف استان البرز گفت: فرهنگ سازی یکی از اهداف مهم اتاق اصناف است که رسانه ها دراین زمینه کمک شایانی دراین زمینه به ما خواهند کرد.
کریمی افزود: رسانه ها در این شرایط اقتصادی نیز با نگاشتن مطالب مناسب می توانند امیدواری درجامعه ایجاد کنند تا بتوانیم به ثبات اقتصادی برسیم چرا که عکس این موضوع می تواند یاس وناامیدی درمردم ایجاد کند.
یک روانشناس و کارشناس امور اجتماعی نیز در گفت وگو با ایرنا، نقش رسانه ها و خبرنگاران را در تامین امنیت روانی جامعه تاثیر گذار دانست .
احمدعلی جبارزاده افزود: در عصر حاضر زندگی بشر تحت تاثیر متغیرهای بی شماری قرار دارد که یکی از قوی ترین و تاثیرگذارترین متغیرهای حاکم بر زندگی نسل انسانی و تمدن پیش رو رسانه و خبر است.
وی اضافه کرد: انسان نیازمند امنیت متعددی مانند امنیت جانی، مالی، عاطفی، نظامی و سیاسی است لیکن امنیت روانی بیش از هرچیز مهم و اثر بخش است .
جبارزاده گفت: رسیدن به امنیت روانی بی شک نیازمند بسیاری از شاخص ها از جمله امنیت خبری است و این مهم با 3 ضلع مهم خبر، مخاطب و انتقال دهنده خبر(رسانه و خبرنگار) در ارتباط است.
وی گفت: در هر دقیقه، هزاران کلمه خبری در جهان انعکاس داده می شود که تاثیرات روانی خارق العاده ای بر لایه لایه های زندگی افراد، گروه ها و جوامع می گذارد .
این روانشناس بیان داشت: هر خبری کارکرد خود را دارد و می تواند به التهاب جامعه یا به آرامش آن کمک کند، صعود یا سقوط جامعه را رقم بزند ، آرامش یا اضطراب را در محیط اجتماعی به وجود بیاورد.
این کارشناس امور اجتماعی افزود: برای تعیین مسیر اخبار و رسانه ، اخلاق، سواد رسانه ای، تجربه، به روز بودن و استفاده از فناوری ضروری است و می توان با داشتن این شاخص ها به سوی هدایت جامعه پیش رفت که در آن شهروندان با آرامش و واقع بینی به مدیریت زندگی خود می پردازند.
وی یادآورشد: فقدان این شاخص ها سبب احساس نا امنی شده که ماحصل آن درفرد احساس اضطراب ، افسردگی، خشم و سردرگمی است.
این کارشناس امور اجتماعی رسانه و خبرنگاری را به عنوان یکی از شغل های کامل مدیریتی جامعه در سطح کلان ذکر کرد و گفت: آگاهی به این امر سبب می شود تا قلم به دستان و انتقال دهندگان خبر با حساسیت بسیار زیاد به کار خود بپردازند.
به گفته وی، انتقال خبر با رعایت صداقت و واقع بینی و پرهیز از خبر سازی و جهت دادن به اندیشه و افکار مردم باشد و می بایست مراقب بهداشت روانی و سلامت اجتماعی مردم بود و از سیاه نمایی، ناامید کردن، اغراق، انکار، دگرگون کردن واقعیت و تحت تاثیر منابع قدرت بودن به شدت پرهیز کرد، چرا که باعث بی اعتمادی مردم به منبع خبر شده و ارتباط قطع می شود.
7414/1535
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.