به گزارش ایرنا، کشورهای در حال توسعه برای گذر از بحران های عدم توسعه بایستی به سراغ بخش کشاورزی خود رفته و ضمن تلاش برای گسترش تولیدات کشاورزی در تفکر آن باشند که این بخش را با فناوری پیشرفته آمیخته تا از این رهگذر تولیدات خود را کارا نمایند.
این بخش به علت ارتباطات گسترده ای که با سایر بخش های اقتصادی دارد می تواند با رشد خود زمینه تولید ثروت، ایجاد بازار و ارز آوری و رشد صنعت را فراهم کند.
بنابراین کشورهای در حال توسعه برای برون رفت از بحران های اقتصادی باید بخش کشاورزی را از ارکان اصلی توسعه اقتصادی به شمار آورند.
سازمان جهاد کشاورزی استان البرز به منظور تامین امنیت غذایی و اجرای سیاست های ابلاغی از سوی وزارت جهاد کشاورزی در مسیر تحقق اهداف و سیاست های اقتصاد مقاومتی و توسعه صادرات غیر نفتی گام های مهم و موثری برداشته است.
گسترش شبکه های آبیاری نوین، انتقال فناوری کشاورزی به بهره برداران، اجرای طرح الگوی کشت متناسب با وضعیت خاک وآب، توسعه باغ ها در اراضی شیبدار، توسعه کشت در فضاهای کنترل شده و گلخانه ای، آبزی پروری، تجهیز و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و ... از جمله اموری بوده که مورد توجه قرار گرفته است.
سازمان جهاد کشاورزی استان البرز با حمایت از تولید کنندگان و بهره برداران بخش کشاورزی و اجرای برنامه های مختلف در جهت افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و با همت و تلاش کشاورزان استان همواره درراستای پایداری تولید و دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی، قدم برداشته است.
به گفته سید مجید موسوی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز این سازمان در طی سالهای ۹۶ و ۹۷ در مجموع بیش از یک میلیون و ۸۹۹ هزارتن انواع محصولات زراعی و یک میلیون و ۶۰ هزارتن انواع محصولات باغی تولید و روانه بازار مصرف کرده است.
وی افزود: با توجه به اهمیت حفاظت از منابع آب و خاک و لزوم ارتقاء بهره وری این ثروت های خدادادی در مدت زمان یاد شده سه هزار و ۳۴۱ هکتار از اراضی استان به سیستم های نوین آبیاری مجهز شده اند.
به همین منظور با توجه به بحران کم آبی در کشور توسعه کشت در فضاهای کنترل شده وگلخانه ای در دستور کار قرار گرفته و در سال های ۹۶ و۹۷ احداث و توسعه فضاهای گلخانه ای در سطح ۸۲ هکتار از اراضی استان به اجرا در آمده است.
توسعه کشت گیاهان دارویی از دیگر فعالیت های بخش کشاورزی استان البرز بوده است که بنا به گفته موسوی، با توجه به مصرف پائین آب و سود آوری بالا و ایجاد اشتغال این طرح در سطح ۳۹۷ هکتار از اراضی استان انجام شده است.
در این مدت با احتساب تسهیلات آورده شخصی، ۶ هزار و ۸۶۶ میلیارد ریال سرمایه گذاری در زیر بخش های مختلف کشاورزی صورت گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اضافه کرد: در زمینه تولید محصولات پروتئینی نظیر شیر، گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ مقدار ۹۶۹ هزار تن انواع محصولات پروتئینی طی سال های ۹۶ و ۹۷ تولید و روانه بازار مصرف گردیده است.
برای فرهنگ سازی مصرف آبزیان در استان با توجه به پائین بودن سرانه مصرف آبزیان در استان البرز، در ۲ سال گذشته برنامه های مختلفی همچون جشنواره طبخ آبزیان برگزار شد.
با فعالسازی و توسعه مراکز پرورش ماهی گام های موثری توسط مدیریت شیلات سازمان جهاد کشاورزی برداشته شد و در طی سال های ۹۶ و ۹۷ حدود ۴۸۵۰ تن ماهی در استان البرز تولید شده است.
همچنین برای توسعه ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی اقدامات خوبی صورت گرفته به گونه ای که در۲ گذشته با احداث واحدهای جدید صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی، ظرفیت واحدهای یاد شده به میزان ۳۸۷ هزارتن افزایش یافته است.
همچنین تعداد ۲۶۲ مورد مجوز مشاغل خانگی در این مدت زمان صادر شده است.
توانمندی ها و ظرفیت های بخش کشاورزی البرز
توانمندی ها، ظرفیت ها و فرصت های زیادی همچون همجواری با شهرهای بزرگ و بازار مصرف، تنوع شرایط اقلیمی استان، دسترسی به راه های مواصلاتی ترانزیت کالا، وجود مراکز علمی- آموزشی و تحقیقاتی ملی کشاورزی و دامپروری در استان و آگاهی فنی و تخصص بالای بهره برداران بخش کشاورزی البرز منجر به تولیدات بالا از لحاظ کمی و کیفی شده است.
وجود ۱۰ موسسه تحقیقاتی ملی و مادر بخش کشاورزی در البرز از ظرفیت هایی است که به افزایش تولید استان کمک می کند ضمن آنکه حدود ۸۰ درصد بنیه تحقیقات کشاورزی کشور در البرز مستقر است.
همچنین استقرار بزرگترین واحدهای صنعتی پرورش دام و طیور از جمله واحد دامداری ۱۶ هزار راسی و بزرگترین کارخانه های دولتی و خصوصی تولید دارو و واکسن دامی ، صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی از دیگر قابلیت های بخش کشاورزی استان است.
موسوی گفت: استان البرز در بسیاری از تولیدات این بخش رتبه های اول و دوم کشوری را از آن خود کرده که از جمله آنها رتبه اول متوسط عملکرد گندم و جو، رتبه دوم متوسط عملکرد پنبه، رتبه ششم متوسط عملکرد ذرت علوفه ای، رتبه اول تولید آلو قطره طلا، رتبه دوم تولید هلو و شلیل و رتبه اول تولید توت فرنگی گلخانه ای از جمله این موفقیت ها به شمار می رود.
همچنین از دیگر موفقیت های بخش کشاورزی استان کسب رتبه چهارم تولید تخم مرغ، رتبه نهم تولید شیر، رتبه سوم ظرفیت پولت تخم گذار و رتبه پنجم ظرفیت مرغ تخمگذار در کشور است.
استان البرز دارای ۶۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۱۵ هزار هکتار جنگل، ۳۷۳ هزار هکتار مرتع و ۴۵ هزار هکتار زمین بیابانی است.
همچنین بیش از ۷۰ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی در این استان مشغول فعالیت هستند.
در بخش کشاورزی استان البرز ۳۰ هزار و ۲۸۱ نفر بهره بردار در ۶ شهرستان فعالیت دارند.
۶۱۵۶/ ۶۱۵۵