به گزارش ایرنا، ایران دهمین کشور حادثه خیز جهان و چهارمین در آسیاست و از مجموع 45 نوع حادثه ، زمینه برای بروز 35 حادثه در ایران وجود دارد که محتمل ترین آنها زلزله، سیل، گرد و غبار، طوفان و فرونشست زمین به دلیل برداشت بی رویه از منابع آب های زیرزمینی است.
حادثه سیل نوروز 98 در بسیاری از استان های کشور بویژه مازندران، گلستان، لرستان و خوزستان و فارس نشان داد که توجه نکردن به مقوله مدیریت بحران و پیشگیری می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای کشور به همراه داشته باشد.
چرخه مدیریت بحران 'پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازسازی و بازتوانی' را شامل می شود و غفلت در هر کدام از این بخش ها می تواند ناهماهنگی هایی را در مراحل دیگر ایجاد کند.
مدیریت بحران زنجیرهای به هم پیوسته است که رفتارهای فردی تک تک مردم در افزایش یا کاهش اثرات بحران در منطقه تاثیر بسزایی دارد اما متاسفانه به این مساله مهم توجه نشده است.
متاسفانه مدیران دستگاه های اجرایی به جای آنکه به مقوله پیشگیری بیشتر اهمیت بدهند و تمام توان خود را صرف جلوگیری از وقوع حوادث کنند به بسیج نیروها پس از وقوع حوادث فکر می کنند که نشان از عدم درک درست از مقوله مدیریت بحران دارد.
به اعتقاد کارشناسان ' مدیریت قبل از بحران' و داشتن آمادگی در زمان بروز حوادث بهترین و ارزانترین راهکار در جلوگیری از بروز حوادث ثانویه، نجات جان مجروحان، کاهش خسارات به بخش های مختلف باشد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان در همین ارتباط میزگردی با عنوان ' چالش و راهکارهای مدیریت بحران در کشور' با حضور منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، داریوش کریمی معاون امداد و نجات هلال احمر اصفهان، احمدرضا کریمی دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان، غفور راستین رئیس اورژانس 115 استان اصفهان و مهناز گودرزی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اصفهان برگزار کرد.
** ایران از جمله کشورهای بلاخیز جهان است
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان گفت : ایران، به واسطه موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وضعیت زمین شناختی از جمله کشورهای بلاخیز جهان محسوب میشود.
مهناز گودرزی افزود : به گونهای که همه ساله شاهد آن هستیم که به واسطه وقوع سیل و سایر بلایای طبیعی، خسارات زیاد و تلفات جانی جبران ناپذیری به کشور وارد می شود.
وی اظهارداشت : بلایای طبیعی، اغلب موارد بسته به نوع و مقیاس آن، باعث کاهش رشد اقتصادی میشود و اثر منفی بر تأمین مالی عمومی، تراز پرداختها، تورم، فقر و رفاه اجتماعی بر جای می گذارد، در واقع، بلایای طبیعی، در ابتدا با کاهش مقدار سرمایه های فیزیکی موجب کاهش تولید میشوند، در نتیجه، تأثیر منفی بر رشد تولید خواهند داشت.
این استاد دانشگاه ادامه داد : از نگاه اقتصادی، بلایای طبیعی شوکی است که باعث ترکیبی از کاهش موجودی سرمایه های انسانی، اجتماعی و فیزیکی و افول فعالیت اقتصادی به شکل کاهش تولید، سرمایهگذاری و اشتغال را در کشور باعث میشود.
به گفته گودرزی اقدامات پیشگیری، حذف یا کاهش اثرات بلایای طبیعی، به کارگیری و ارتقا امکانات و تجهیزات موجود جهت آمادگی و مقابله ، پیش بینی و تأمین نیازهای اساسی و اضطراری آسیبدیدگان در هنگام رخدادهای طبیعی و ارائۀ خدمات جستجو، نجات و امداد رسانی فوری و از قبل سازمان یافته به آن ها و افزون بر آن، حفظ سلامت، ایمنی و بازگرداندن شرایط به حالت عادی ضرورتی انکار ناپذیر است.
وی تصریح کرد : موضوعی که با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن غالب حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان «مدیریت بحران» به وجود آورده است، این دانش به مجموعه فعالیت هایی در چهار مرحله پیشگیری ، آمادگی ، مقابله و بازسازی و باز توانی اطلاق می شود.
گودرزی یادآور شد : سه عامل مهم که در تعریف و تشخیص بحران از دیدگاه رویکرد تصمیمگیری نقش عمده دارند عبارتند از تهدید، زمان و غافلگیری. این بجران ها برحسب میزان هریک از این عوامل سهگانه شدید، متوسط یا ضعیف درجه بندی می شوند.
وی بیان کرد : بحرانها مراحل چهارگانه پیش از بحران و آغاز بحران، گسترش بحران، کاهش بحران و آثار بحران را پشت سر می گذارند که هر یک دارای مراحل تصمیم گیری خاص خود می باشد که باید مدنظر قرار گیرد.
این استاد دانشگاه آزاد اصفهان برخی از راهبردهای مواجهه با بلایای طبیعی در ایران، جهت دستیابی به مدیریت بحران کارآمد، موثر و پویا در کشور چنین برشمرد : 1- توسعه پایدار 2- تابآوری زیستمحیطی 3- همکاری منطقهای و بینالمللی 4- مدیریت هوشمند شهری 5- آمایش سرزمینی .
**پیش بینی ها و اعتبارات پیشگیری باید تقویت شود
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: امکانات لازم برای پیش بینی های حوادث طبیعی و اعتبارات پیشگیری برای مدیریت بحران باید تقویت شود.
منصور شیشه فروش با اشاره به لزوم سرمایه گذاری در حوزه مدیریت بحران به ویژه عرصه پیشگیری افزود: سامانه های پیش بینی کننده مثل سیل و زلزله باید تقویت شوند تا اینکه بر اساس این سامانه شوراهای هماهنگی مدیریت بحران از هشدارها زودتر با خبر شوند.
وی ادامه داد: پیش بینی بارش شدید و سیلاب در نوروز امسال برای استان اصفهان سبب افزایش هماهنگی ها و انجام اقدامات ضروری شد که اگر چنین هماهنگی و اطلاعی از پیش وجود نداشت خسارت ها نیز افزایش می یافت.
وی آمادگی و اجرای مانور و جلسات پیش از وقوع حادثه را یکی از ضروت ها برای کاهش خسارت و اقدام به موقع اعلام کرد و اظهارداشت: هرچقدر دستگاه های عضو شورای مدیریت بحران با همدیگر هماهنگ و تعامل بیشتری داشته باشند ورود آن ها به حادثه و اجرای تمهیدات لازم بهتر انجام می شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تقویت اعتبارات برای پیشگیری و پیش بینی تمهیدات لازم برای قبل از حادثه را موضوع مهم بیان کرد و گفت: این مولفه کمتر در کشور مورد توجه است و برخی از دستگاه ها هزینه برای پیشگیری را اتلاف بودجه قلمداد می کنند که این تفکر غلط بلکه چنین کاری سرمایه گذاری بوده و خسارت ها و پرداخت هزینه ناشی از آن را کاهش می دهد.
وی بر اختصاص بودجه برای کاهش خسارت های ناشی از بلایای طبیعی سیل، زلزله، خشکسالی و گرد و غبار تاکید و خاطرنشان کرد: وزارت نیرو و جهاد کشاورزی طرح جامع خشکسالی و مدیریت سیل و همچنین سایر دستگاه ها از جمله محیط زیست و منابع طبیعی برای سایر حوزه ها تدوین و افق 20 ساله خود برای مقاوم سازی و اقدامات لازم برای کاهش خسارت را انجام دهند.
وی با بیان اینکه احتمال وقوع حادثه در هر منطقه وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به احتمال وقوع حادثه تلاش برای کاهش خسارت ها بسیاری مهم است و اگر در حوزه سیل مقاوم سازی و انتقال آب ها مورد توجه قرار گیرد هنگام بروز چنین حادثه هایی مثل نوروز امسال خسارت ها کاهش می یابد.
شیشه فروش اجرای طرح بازآفرینی شهری و مقاوم سازی منازل و امکان عمومی را از ضرورت های حوزه مدیریت بحران اعلام کرد و افزود: بیمه اماکن عمومی و خصوصی یکی از نیازهای ضروری برای کاهش خسارت در هنگام بحران است که این موضوع نیازمند فرهنگ سازی است.
این مسوول استانداری اصفهان به افزایش تعاملات بین استانی در موقع بحران اشاره کرد و یادآورشد: علاوه بر افزایش همکاری و هم افزایی بین دستگاه های خدمات رسان در استان و شهرستان ها، تمرین برای انجام تعاملات گسترده تر مثل کار تیمی بین چند استان و یا شهرستان برای خدمت رسانی در بحران یک ضرورت است.
وی با تاکید بر تعریف مشخص از بحران گفت: برخی از مدیران و یا مردم تعریف مشخصی از بحران ندارند و کوچکترین اتفاق را بحران تلقی کرده و این اتفاق باعث فراموشی آمادگی برای حادثه بزرگتر و یا اقدام سریع برای بحران واقعی خواهد شد.
**آموزش عمومی به کاهش خسارت در حوادث منجر می شود
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اظهارداشت: آموزش عمومی مردم یک مولفه اساسی برای کاهش خسارت در موقع حادثه است زیرا اگر مردم نسبت به وظیفه و نقش خود آگاه باشند علاوه بر اینکه به کاهش خسارت به دارایی خود کمک می کنند در مسیر خدمات رسانی خللی ایجاد نخواهند کرد.
وی ادامه داد: آموزش مردم باید به عنوان یک نیاز مثل سلامتی مطرح و خانواده ها نسبت به فراگیری آموزش های امدادی دغدغه مند و طرح هر خانواده یک امدادگر محقق شود و عموم مردم پیش از حادثه به دنبال فراگیری مفاهیم کمک های اولیه و اقدامات لازم در شرایط بحران بروند.
وی با بیان این که داشتن ایمنی یک میل درونی برای افراد است، یادآورشد: همه به دنبال کسب ایمنی و سلامت هستند و اگر سر فصل های آموزشی تدوین شود آنگاه مردم به دنبال فراگیری رفته و جامعه آگاهی و دانش خود را ارتقا داده است.
وی ورود ناآگاهانه مردم در برخی از حوادث را مورد انتقاد قرار داد و گفت: اگر مردم آموزش های لازم را فراگیرند چنین اتفاقی نخواهد افتاد بلکه همکاری خوبی را بر اساس دانش و مهارت خود در هنگام بحران خواهند داشت.
وی اضافه کرد: دوره های آموزشی امداد و نجات هلال احمر و آتش نشانی که در پایان نیز گواهی به فراگیران اعطا می شود در ساماندهی فعالیت های آموزشی و بهره گیری از توان مردم در مدیریت بحران کمک می کند.
وی نقش رسانه ها را در این خصوص مهم بیان کرد و گفت: رسانه ها آگاهی عمومی جامعه برای فراگیری مهارت و آموزش های لازم برای موقع بحران و همچنین اقدامات لازم در این شرایط را با تولید برنامه های خبری و تلویزیونی و رادیویی افزایش دهند و به مردم بیاموزند که اخبار را تنها از مراجع رسمی دریافت کنند.
وی اضافه کرد: شایعه پراکنی و دروغ پردازی در حادثه مشکلات را دوچندان و آرامش عمومی را تهدید می کند.
این مقام مسئول در حوزه مدیریت بحران استان اصفهان مشارکت جمعی را در تبدیل اوضاع بحرانی به وضع آرام مهم بیان کرد و افزود: همکاری مردم و مسئولان در بهبود شرایط بحرانی در کشورمان بسیار خوب است و مکاتب دینی و آموزه های اخلاقی در این امر موثر بوده است.
وی اضافه کرد: همبستگی برای رفع مشکل همنوعان سرعت در خدمت رسانی را افزایش می دهد که مردم این موضوع را از مبانی دینی و اخلاقی فراگرفته ایم.
وی به تحلیل حادثه سیل امسال و مشارکت دستگاه ها پرداخت و گفت: تعامل هایی که بین دستگاه های اداری عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان اصفهان و شهرستان ها وجود داشت هر نهاد وظیفه خود را بر اساس شرح وظایف در موقع بحران انجام داد و ارتباط زنجیره ای بین دستگاهی برقرار بود.
وی اقدامات پیش از حادثه را در کاهش خسارت ها مهم خواند و بیان کرد: پس از وقوع حادثه سیل در سال های گذشته دستگاه های متولی از جمله راه و شهرسازی و شهرداری ها مسیرهای انتقال آب را بازگشایی کرده بود و پیش بینی های لازم برای افزایش بارش و سیلاب را داشتند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اضافه کرد: هشدار و اقدامات پیش بینی کننده سازمان های خدماتی از جمله هواشناسی در احساس خطر و تمرین و تامین امکانات برای شرایط بحرانی موثر و کارآمد بود.
وی به تلاش برای توسعه فعالیت ها برای پیشگیری و پیش بینی حوادث اشاره کرد و گفت: هر چقدر برنامه شورای هماهنگی مدیریت بحران در این حوزه قوی تر باشد در هنگام حادثه و شرایط سخت اقدام بهتر و کاهش خسارت را شاهد خواهیم بود.
**امداد رسانی گروهی در کشور توسط استان معین انجام شود
معاون امداد و نجات هلال احمر استان اصفهان با اشاره به اینکه برخی از استان ها معین دیگر مناطق کشور هستند، گفت: امداد رسانی به سایر بخش های کشور تیمی و با مشارکت دیگر اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان معین انجام شود.
داریوش کریمی افزود: برای خدمت رسانی به دیگر استان های کشور نیروها و دستگاه های امدادی به صورت انفرادی اعزام نشوند بلکه به صورت تیمی و همکاری سایر دستگاه های عضو مدیریت بحران به منطقه بروند زیرا این هماهنگی در بین سایر دستگاه های اداری یک استان وجود دارد و بهتر خدمات رسانی می شود.
وی اضافه کرد: اعزام انفرادی دستگاه ها به اندازی کار تیمی استانی بازخود و عملکرد خوبی ندارد که نیازمند تجدید نظر در چنین تصمیم گیری است.
وی ادامه داد: اعزام یک تیم کامل از نیروهای امدادی به یک منطقه و مدیریت آن توسط فرماندهی عملیات مشخص و برای یک نقطه مورد نظر کیفیت کار را افزایش داده و ناهماهنگی ها را کاهش می دهد.
معاون امداد و نجات هلال احمر استان اصفهان با بیان اینکه در هنگام بحران دستگاه های دولتی از فرماندهی عملیات دستور خود را دریافت و به خوبی انجام می دهند، تصریح کرد: ناهماهنگی ها در خارج از شورای مدیریت بحران اتفاق می افتد که بدون توجه به فرمان ها و هشدارها اقدام خود سرانه انجام می دهند.
وی یادآورشد: حضور بدون کارشناسی مردم و اقدامات خودسرانه وقت نیروهای امدادی را تلف می کند و مانع از فعالیت موثر آن ها خواهد شد که باید تدبیر لازم برای مدیریت صحنه انجام و مردم نسبت به این وضع نامناسب توسط رسانه ها توجیه شوند تا اینکه صحنه بحران را برای تصمیم گیری و اقدام به موقع نیروهای امدادی آسان کنند.
وی فرهنگ سازی را از مولفه های مهم و مورد نیاز در حوزه مدیریت بحران اعلام کرد و گفت: اگر فرهنگ سازی برای انجام پیش بینی های لازم پیش از حادثه و نحوه امداد رسانی و همکاری با نیروهای امدادی پس از وقوع حادثه انجام شود شرایط و بستر برای ارائه خدمات و کاهش خسارت های ناشی از بحران کاهش می یابد.
وی ادامه داد: باید نقش مردم در حوزه مدیریت بحران به معنای واقعی مشخص شود و میزان نقش، چگونگی ایفای آن و محورهای همکاری را تبیین کرد و این موضوع به اطلاع مردم و همچنین نیروهای امدادی رسانده شود تا اینکه همکاری همسو و یکپارچگی ایجاد شود.
کریمی اضافه کرد: اگر نقش مردم در مدیریت بحران به صورت کامل مشخص شود چالش های ناشی از دخالت های مردمی و مشکلات پیش روی آن برداشته می شود.
وی با بیان این که اقدام به موقع برای امداد رسانی و کمک به نیازمندان باید انجام شود، خاطرنشان کرد: بی توجهی به اقدام به موقع و امدادرسانی ها و ارائه اقلام مور نیاز به کاهش چالش ها و افزایش مطالبات مردمی منجر خواهد شد.
وی با بیان این که اگر پیش بینی و اقدامات کارشناسانه قبل از بحران انجام شود بسیاری از شرایط ناگوار بهبود می یابد، خاطرنشان کرد: در حوزه سیل اگر جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری با اجرای طرح های مناسب اقدامات پیشگیرانه را انجام بدهند بارش های زیاد باران کنترل خواهد شد.
**تشکیل ساختار مدیریت بحران در شهرداری ها خدمت رسانی را تسهیل کرد
دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان با اشاره به تشکیل مدیریت بحران در ساختار اداری شهرداری های کلانشهرهای کشور از سال 94 گفت: این ساختار اداری به خدمت رسانی بیشتر کمک کرد و نتایج آن در مدیریت بحران سیل نوروز امسال دیده شد.
وی افزود: تعامل شهرداری با سایر اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان اصفهان وجود دارد و تجربه های خوبی را به سایر شهرداری های کشور انتقال داده که این عملکرد مناسب در خدمت رسانی در اهواز ملاحظه شد.
وی یادآورشد: باید جایگاه شهرداری ها در شورای مدیریت بحران استان ها و شهرستان ها پیش بینی شود و ساز و کار قانونی پیدا کند.
وی از اقدامات سنتی در مدیریت بحران انتقاد کرد و گفت: تمام تلاش دستگاه های عضو ستاد بحران بر روی اجرای عملیات حین حادثه و بحران است در حالی که باید برای پیشگیری از شرایط بحرانی تلاش و اقدام جدی از سوی متولیان انجام شود.
دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان ادامه داد: هنگامی که حادثه و اتفاقی ناگوار در کشور رخ می دهد مدیریت بحران وارد عمل می شود در حالی که پیش بینی تمهیدات لازم برای جلوگیری از خسارت های حوادث کمتر مورد توجه است و هزینه هایی که به سبب بحران به کشور تحمیل می شود می تواند پیش از بحران صرف اقدامات ایمنی بشود که خسارت های زیادی را به کشور وارد نکند.
وی یادآورشد: هزینه برای کاهش خسارت و پیشگیری از بحران را نباید اتلاف بودجه بیان کنیم بلکه نتایج خوبی را در کاهش خسارت ها و جلوگیری از پرداخت اعتبارات زیاد پس از حادثه را به همراه دارد و کشور را دچار چالش های زیاد نمی کند.
وی اضافه کرد: با توجه به تنوع وقوع بحران در سراسر استان اصفهان پیش بینی های لازم در این خصوص نیز انجام شود.
وی با اشاره به اینکه نقش مردم در پیشگیری از بحرانی شدن حوادث طبیعی و کاهش خسارت ها موثر است، تصریح کرد: آموزش مردم و ارتقای دانش عمومی برای چگونگی همکاری با نیروهای امدادی و شرایط بحرانی از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی ادامه داد: رسانه ها برای در عرصه های مختلف مدیریت بحران با تولید برنامه، خبر و تولیدات رسانه ای آگاهی عمومی را افزایش بدهد.
مرادی نقش دیگر رسانه ها را نیز مهم بیان کرد و گفت: آموزش از طریق رسانه ها و جلب مشارکت عمومی بسیار کارآمد و کارساز است چرا که در مدیریت بحران نقش مردم را نباید نادیده گرفت زیرا آن ها در صحنه هستند و اگر نقش آن ها صحیح احیا نشود مشکلات چند برابر می شود.
وی با بیان این که سرفصل های آموزشی باید هدفمند باشد، خاطرنشان کرد: سرفصل های آموزشی پیرامون مدیریت بحران و امداد رسانی متمرکز نیست و سرفصل مشخص آموزشی توسط دستگاه ها و نهاد فرهنگی دنبال نمی شود و برخی از نهادها سلیقه ای عمل می کنند.
وی اضافه کرد: بزرگ نمایی در مدیریت بحران از چالش های مهم و اساسی در این حوزه است که بسیاری از حوادث بحران نیست و تنها بر اساس تعریف سلیقه ای بزرگ جلوه داده می شود.
مرادی نظارت بر توزیع اقلام در بحران را ضروری بیان کرد و گفت: باید هلال احمر تنها محور توزیع اقلام و وسایل مورد نیاز مردم باشد و دستگاه های دیگر بدون هماهنگی این نهاد جمع آوری و توزیع نداشته باشند که مدیریت واحد و بر اساس نیازمندی ها انجام شود.
وی یادآورشد: فعالیت های جزیره ای در این خصوص چالش و مشکلات زیادی را به همراه دارد و توزیع عادلانه و صحیحی در بسیاری از مواقع انجام نمی شود.
مرادی بیمه منازل مسکونی و واحدهای تجاری را از دیگر موارد لازم در حوزه بحران و حوادث طبیعی بیان کرد و اظهارداشت: بیمه در جبران خسارت ها برای مردم مورد توجه است و اگر فرهنگ سازی در این حوزه انجام شود و مردم به سمت انجام بیمه بروند به خوبی قادر به جبران خسارت های این چنینی خواهند بود.
وی با اشاره به این که برخی از مالکان ساختمان های در حال احداث همیشه به دنبال کاهش رعایت اصول ایمنی در ساختمان سازی هستند، گفت: کاهش ایمنی ساختمان پیامدهای گاها غیرقابل جبران دارد و باید خطرات ناشی از این موضوعات را به اطلاع مردم رسانده شود که این اقدامات به کاهش خسارت در بحران کمک می کند.
**آمادگی قبل از حادثه در مدیریت بحران باید دغدغه شود
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان اصفهان گفت: آمادگی قبل از حادثه در مدیریت بحران باید دغدغه بین مسوولان و نیروهای امدادی شود.
غفور راستین به نمایندگی از دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان در میزگرد ایرنا افزود: تلاش برای اینکه در اتفاقات طبیعی حادثه ای نداشته باشیم و در صورت بروز حادثه خسارت ها به حداقل برسد.
وی ادامه داد: اگر پیش بینی ها و آمادگی برای هنگام حادثه به حداکثر خود برسد آنگاه در بروز حادثه برنامه ریزی مناسبی را به منظور امدادرسانی خواهیم داشت و در بروز حوادث ورود و خروج به موقعی خواهیم داشت.
وی یادآورشد: بعد از یک اتفاق ناگوار و امداد رسانی به مصدومین باید به حالت عادی برگردیم و نباید شرایط بحرانی دیگر را تجربه کنیم و فرآیند دیگر خدمت رسانی دچار مشکل شود.
وی با اشاره به این که در حادثه سیل حریم رودخانه و مسیرهای انتقال آب رعایت نشده بود، تصریح کرد: حوادث به صورت حادثه اتفاق می افتد اما به دلیل اینکه بی توجهی نسبت به هشدارها و رعایت اصول ایمنی صورت گرفته این اتفاق کوچک تبدیل به بحران های بزرگ مثل سیل امسال می شود.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان اصفهان با اشاره به ضرورت ارزیابی در مدیریت بحران گفت: باید وضعیت خدمات رسانی تا برقراری آرامش توسط تیمی رصد و ارزیابی شود تا این که نیازهای هر منطقه و یا مازاد نیروی و امکانات به دیگر مناطق ارسال شود.
وی ادامه داد: به دلیل نبود ارزیابی مناسب گاها در خدمات رسانی دچار مشکل می شویم و یا حلقه امداد رسانی به دلیل نبود پیش بینی تکمیل نمی شود و مشکلات بعدی اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه تخلیه چاه های فاضلاب سرویس های بهداشتی اضطراری یکی از موضوعات است که باید مورد رصد قرار گیرد، گفت: به دلیل بی توجهی نسبت به این موضوع در هنگام بحران، چاه های فاضلاب سرریز و بیماری و آلودگی در محل حادثه ایجاد می شود.
این نیروی امدادی بر اهمیت آموزش مردم تاکید کرد و گفت: اگر عموم مردم نسبت به فراگیری آموزش های امداد و نجات، رعایت اصول ایمنی و تهیه امکانات امدادی اضطراری در منزل آگاه بشوند در هنگام بحران همکاری خوبی با نیروهای امدادی خواهند داشت.
وی اضافه کرد : در بسیاری از منازل مسکونی حداقلی ترین امکانات مثل چراغ قوه، سوت و وسایل امدادی برای مواقع اضطراری وجود ندارد و این موضوع باعث خسارت جانی و مالی زیاد و یا مانع خدمت رسانی سریع نیروهای امدادی می شود.
وی خاطرنشان کرد: نیروهای امدادی و خدماتی کشور باید مثل طرح نوروزی و تابستانه همواره در آماده باش، وحدت و تعامل با همدیگر در استان و کشور باشند تا در موقع بروز کوچکترین حادثه با هم افزایی شرایط عادی شود.
6026/7131
حادثه سیل نوروز 98 در بسیاری از استان های کشور بویژه مازندران، گلستان، لرستان و خوزستان و فارس نشان داد که توجه نکردن به مقوله مدیریت بحران و پیشگیری می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای کشور به همراه داشته باشد.
چرخه مدیریت بحران 'پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازسازی و بازتوانی' را شامل می شود و غفلت در هر کدام از این بخش ها می تواند ناهماهنگی هایی را در مراحل دیگر ایجاد کند.
مدیریت بحران زنجیرهای به هم پیوسته است که رفتارهای فردی تک تک مردم در افزایش یا کاهش اثرات بحران در منطقه تاثیر بسزایی دارد اما متاسفانه به این مساله مهم توجه نشده است.
متاسفانه مدیران دستگاه های اجرایی به جای آنکه به مقوله پیشگیری بیشتر اهمیت بدهند و تمام توان خود را صرف جلوگیری از وقوع حوادث کنند به بسیج نیروها پس از وقوع حوادث فکر می کنند که نشان از عدم درک درست از مقوله مدیریت بحران دارد.
به اعتقاد کارشناسان ' مدیریت قبل از بحران' و داشتن آمادگی در زمان بروز حوادث بهترین و ارزانترین راهکار در جلوگیری از بروز حوادث ثانویه، نجات جان مجروحان، کاهش خسارات به بخش های مختلف باشد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان در همین ارتباط میزگردی با عنوان ' چالش و راهکارهای مدیریت بحران در کشور' با حضور منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، داریوش کریمی معاون امداد و نجات هلال احمر اصفهان، احمدرضا کریمی دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان، غفور راستین رئیس اورژانس 115 استان اصفهان و مهناز گودرزی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اصفهان برگزار کرد.
** ایران از جمله کشورهای بلاخیز جهان است
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان گفت : ایران، به واسطه موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وضعیت زمین شناختی از جمله کشورهای بلاخیز جهان محسوب میشود.
مهناز گودرزی افزود : به گونهای که همه ساله شاهد آن هستیم که به واسطه وقوع سیل و سایر بلایای طبیعی، خسارات زیاد و تلفات جانی جبران ناپذیری به کشور وارد می شود.
وی اظهارداشت : بلایای طبیعی، اغلب موارد بسته به نوع و مقیاس آن، باعث کاهش رشد اقتصادی میشود و اثر منفی بر تأمین مالی عمومی، تراز پرداختها، تورم، فقر و رفاه اجتماعی بر جای می گذارد، در واقع، بلایای طبیعی، در ابتدا با کاهش مقدار سرمایه های فیزیکی موجب کاهش تولید میشوند، در نتیجه، تأثیر منفی بر رشد تولید خواهند داشت.
این استاد دانشگاه ادامه داد : از نگاه اقتصادی، بلایای طبیعی شوکی است که باعث ترکیبی از کاهش موجودی سرمایه های انسانی، اجتماعی و فیزیکی و افول فعالیت اقتصادی به شکل کاهش تولید، سرمایهگذاری و اشتغال را در کشور باعث میشود.
به گفته گودرزی اقدامات پیشگیری، حذف یا کاهش اثرات بلایای طبیعی، به کارگیری و ارتقا امکانات و تجهیزات موجود جهت آمادگی و مقابله ، پیش بینی و تأمین نیازهای اساسی و اضطراری آسیبدیدگان در هنگام رخدادهای طبیعی و ارائۀ خدمات جستجو، نجات و امداد رسانی فوری و از قبل سازمان یافته به آن ها و افزون بر آن، حفظ سلامت، ایمنی و بازگرداندن شرایط به حالت عادی ضرورتی انکار ناپذیر است.
وی تصریح کرد : موضوعی که با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن غالب حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان «مدیریت بحران» به وجود آورده است، این دانش به مجموعه فعالیت هایی در چهار مرحله پیشگیری ، آمادگی ، مقابله و بازسازی و باز توانی اطلاق می شود.
گودرزی یادآور شد : سه عامل مهم که در تعریف و تشخیص بحران از دیدگاه رویکرد تصمیمگیری نقش عمده دارند عبارتند از تهدید، زمان و غافلگیری. این بجران ها برحسب میزان هریک از این عوامل سهگانه شدید، متوسط یا ضعیف درجه بندی می شوند.
وی بیان کرد : بحرانها مراحل چهارگانه پیش از بحران و آغاز بحران، گسترش بحران، کاهش بحران و آثار بحران را پشت سر می گذارند که هر یک دارای مراحل تصمیم گیری خاص خود می باشد که باید مدنظر قرار گیرد.
این استاد دانشگاه آزاد اصفهان برخی از راهبردهای مواجهه با بلایای طبیعی در ایران، جهت دستیابی به مدیریت بحران کارآمد، موثر و پویا در کشور چنین برشمرد : 1- توسعه پایدار 2- تابآوری زیستمحیطی 3- همکاری منطقهای و بینالمللی 4- مدیریت هوشمند شهری 5- آمایش سرزمینی .
**پیش بینی ها و اعتبارات پیشگیری باید تقویت شود
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: امکانات لازم برای پیش بینی های حوادث طبیعی و اعتبارات پیشگیری برای مدیریت بحران باید تقویت شود.
منصور شیشه فروش با اشاره به لزوم سرمایه گذاری در حوزه مدیریت بحران به ویژه عرصه پیشگیری افزود: سامانه های پیش بینی کننده مثل سیل و زلزله باید تقویت شوند تا اینکه بر اساس این سامانه شوراهای هماهنگی مدیریت بحران از هشدارها زودتر با خبر شوند.
وی ادامه داد: پیش بینی بارش شدید و سیلاب در نوروز امسال برای استان اصفهان سبب افزایش هماهنگی ها و انجام اقدامات ضروری شد که اگر چنین هماهنگی و اطلاعی از پیش وجود نداشت خسارت ها نیز افزایش می یافت.
وی آمادگی و اجرای مانور و جلسات پیش از وقوع حادثه را یکی از ضروت ها برای کاهش خسارت و اقدام به موقع اعلام کرد و اظهارداشت: هرچقدر دستگاه های عضو شورای مدیریت بحران با همدیگر هماهنگ و تعامل بیشتری داشته باشند ورود آن ها به حادثه و اجرای تمهیدات لازم بهتر انجام می شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تقویت اعتبارات برای پیشگیری و پیش بینی تمهیدات لازم برای قبل از حادثه را موضوع مهم بیان کرد و گفت: این مولفه کمتر در کشور مورد توجه است و برخی از دستگاه ها هزینه برای پیشگیری را اتلاف بودجه قلمداد می کنند که این تفکر غلط بلکه چنین کاری سرمایه گذاری بوده و خسارت ها و پرداخت هزینه ناشی از آن را کاهش می دهد.
وی بر اختصاص بودجه برای کاهش خسارت های ناشی از بلایای طبیعی سیل، زلزله، خشکسالی و گرد و غبار تاکید و خاطرنشان کرد: وزارت نیرو و جهاد کشاورزی طرح جامع خشکسالی و مدیریت سیل و همچنین سایر دستگاه ها از جمله محیط زیست و منابع طبیعی برای سایر حوزه ها تدوین و افق 20 ساله خود برای مقاوم سازی و اقدامات لازم برای کاهش خسارت را انجام دهند.
وی با بیان اینکه احتمال وقوع حادثه در هر منطقه وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به احتمال وقوع حادثه تلاش برای کاهش خسارت ها بسیاری مهم است و اگر در حوزه سیل مقاوم سازی و انتقال آب ها مورد توجه قرار گیرد هنگام بروز چنین حادثه هایی مثل نوروز امسال خسارت ها کاهش می یابد.
شیشه فروش اجرای طرح بازآفرینی شهری و مقاوم سازی منازل و امکان عمومی را از ضرورت های حوزه مدیریت بحران اعلام کرد و افزود: بیمه اماکن عمومی و خصوصی یکی از نیازهای ضروری برای کاهش خسارت در هنگام بحران است که این موضوع نیازمند فرهنگ سازی است.
این مسوول استانداری اصفهان به افزایش تعاملات بین استانی در موقع بحران اشاره کرد و یادآورشد: علاوه بر افزایش همکاری و هم افزایی بین دستگاه های خدمات رسان در استان و شهرستان ها، تمرین برای انجام تعاملات گسترده تر مثل کار تیمی بین چند استان و یا شهرستان برای خدمت رسانی در بحران یک ضرورت است.
وی با تاکید بر تعریف مشخص از بحران گفت: برخی از مدیران و یا مردم تعریف مشخصی از بحران ندارند و کوچکترین اتفاق را بحران تلقی کرده و این اتفاق باعث فراموشی آمادگی برای حادثه بزرگتر و یا اقدام سریع برای بحران واقعی خواهد شد.
**آموزش عمومی به کاهش خسارت در حوادث منجر می شود
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اظهارداشت: آموزش عمومی مردم یک مولفه اساسی برای کاهش خسارت در موقع حادثه است زیرا اگر مردم نسبت به وظیفه و نقش خود آگاه باشند علاوه بر اینکه به کاهش خسارت به دارایی خود کمک می کنند در مسیر خدمات رسانی خللی ایجاد نخواهند کرد.
وی ادامه داد: آموزش مردم باید به عنوان یک نیاز مثل سلامتی مطرح و خانواده ها نسبت به فراگیری آموزش های امدادی دغدغه مند و طرح هر خانواده یک امدادگر محقق شود و عموم مردم پیش از حادثه به دنبال فراگیری مفاهیم کمک های اولیه و اقدامات لازم در شرایط بحران بروند.
وی با بیان این که داشتن ایمنی یک میل درونی برای افراد است، یادآورشد: همه به دنبال کسب ایمنی و سلامت هستند و اگر سر فصل های آموزشی تدوین شود آنگاه مردم به دنبال فراگیری رفته و جامعه آگاهی و دانش خود را ارتقا داده است.
وی ورود ناآگاهانه مردم در برخی از حوادث را مورد انتقاد قرار داد و گفت: اگر مردم آموزش های لازم را فراگیرند چنین اتفاقی نخواهد افتاد بلکه همکاری خوبی را بر اساس دانش و مهارت خود در هنگام بحران خواهند داشت.
وی اضافه کرد: دوره های آموزشی امداد و نجات هلال احمر و آتش نشانی که در پایان نیز گواهی به فراگیران اعطا می شود در ساماندهی فعالیت های آموزشی و بهره گیری از توان مردم در مدیریت بحران کمک می کند.
وی نقش رسانه ها را در این خصوص مهم بیان کرد و گفت: رسانه ها آگاهی عمومی جامعه برای فراگیری مهارت و آموزش های لازم برای موقع بحران و همچنین اقدامات لازم در این شرایط را با تولید برنامه های خبری و تلویزیونی و رادیویی افزایش دهند و به مردم بیاموزند که اخبار را تنها از مراجع رسمی دریافت کنند.
وی اضافه کرد: شایعه پراکنی و دروغ پردازی در حادثه مشکلات را دوچندان و آرامش عمومی را تهدید می کند.
این مقام مسئول در حوزه مدیریت بحران استان اصفهان مشارکت جمعی را در تبدیل اوضاع بحرانی به وضع آرام مهم بیان کرد و افزود: همکاری مردم و مسئولان در بهبود شرایط بحرانی در کشورمان بسیار خوب است و مکاتب دینی و آموزه های اخلاقی در این امر موثر بوده است.
وی اضافه کرد: همبستگی برای رفع مشکل همنوعان سرعت در خدمت رسانی را افزایش می دهد که مردم این موضوع را از مبانی دینی و اخلاقی فراگرفته ایم.
وی به تحلیل حادثه سیل امسال و مشارکت دستگاه ها پرداخت و گفت: تعامل هایی که بین دستگاه های اداری عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان اصفهان و شهرستان ها وجود داشت هر نهاد وظیفه خود را بر اساس شرح وظایف در موقع بحران انجام داد و ارتباط زنجیره ای بین دستگاهی برقرار بود.
وی اقدامات پیش از حادثه را در کاهش خسارت ها مهم خواند و بیان کرد: پس از وقوع حادثه سیل در سال های گذشته دستگاه های متولی از جمله راه و شهرسازی و شهرداری ها مسیرهای انتقال آب را بازگشایی کرده بود و پیش بینی های لازم برای افزایش بارش و سیلاب را داشتند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اضافه کرد: هشدار و اقدامات پیش بینی کننده سازمان های خدماتی از جمله هواشناسی در احساس خطر و تمرین و تامین امکانات برای شرایط بحرانی موثر و کارآمد بود.
وی به تلاش برای توسعه فعالیت ها برای پیشگیری و پیش بینی حوادث اشاره کرد و گفت: هر چقدر برنامه شورای هماهنگی مدیریت بحران در این حوزه قوی تر باشد در هنگام حادثه و شرایط سخت اقدام بهتر و کاهش خسارت را شاهد خواهیم بود.
**امداد رسانی گروهی در کشور توسط استان معین انجام شود
معاون امداد و نجات هلال احمر استان اصفهان با اشاره به اینکه برخی از استان ها معین دیگر مناطق کشور هستند، گفت: امداد رسانی به سایر بخش های کشور تیمی و با مشارکت دیگر اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان معین انجام شود.
داریوش کریمی افزود: برای خدمت رسانی به دیگر استان های کشور نیروها و دستگاه های امدادی به صورت انفرادی اعزام نشوند بلکه به صورت تیمی و همکاری سایر دستگاه های عضو مدیریت بحران به منطقه بروند زیرا این هماهنگی در بین سایر دستگاه های اداری یک استان وجود دارد و بهتر خدمات رسانی می شود.
وی اضافه کرد: اعزام انفرادی دستگاه ها به اندازی کار تیمی استانی بازخود و عملکرد خوبی ندارد که نیازمند تجدید نظر در چنین تصمیم گیری است.
وی ادامه داد: اعزام یک تیم کامل از نیروهای امدادی به یک منطقه و مدیریت آن توسط فرماندهی عملیات مشخص و برای یک نقطه مورد نظر کیفیت کار را افزایش داده و ناهماهنگی ها را کاهش می دهد.
معاون امداد و نجات هلال احمر استان اصفهان با بیان اینکه در هنگام بحران دستگاه های دولتی از فرماندهی عملیات دستور خود را دریافت و به خوبی انجام می دهند، تصریح کرد: ناهماهنگی ها در خارج از شورای مدیریت بحران اتفاق می افتد که بدون توجه به فرمان ها و هشدارها اقدام خود سرانه انجام می دهند.
وی یادآورشد: حضور بدون کارشناسی مردم و اقدامات خودسرانه وقت نیروهای امدادی را تلف می کند و مانع از فعالیت موثر آن ها خواهد شد که باید تدبیر لازم برای مدیریت صحنه انجام و مردم نسبت به این وضع نامناسب توسط رسانه ها توجیه شوند تا اینکه صحنه بحران را برای تصمیم گیری و اقدام به موقع نیروهای امدادی آسان کنند.
وی فرهنگ سازی را از مولفه های مهم و مورد نیاز در حوزه مدیریت بحران اعلام کرد و گفت: اگر فرهنگ سازی برای انجام پیش بینی های لازم پیش از حادثه و نحوه امداد رسانی و همکاری با نیروهای امدادی پس از وقوع حادثه انجام شود شرایط و بستر برای ارائه خدمات و کاهش خسارت های ناشی از بحران کاهش می یابد.
وی ادامه داد: باید نقش مردم در حوزه مدیریت بحران به معنای واقعی مشخص شود و میزان نقش، چگونگی ایفای آن و محورهای همکاری را تبیین کرد و این موضوع به اطلاع مردم و همچنین نیروهای امدادی رسانده شود تا اینکه همکاری همسو و یکپارچگی ایجاد شود.
کریمی اضافه کرد: اگر نقش مردم در مدیریت بحران به صورت کامل مشخص شود چالش های ناشی از دخالت های مردمی و مشکلات پیش روی آن برداشته می شود.
وی با بیان این که اقدام به موقع برای امداد رسانی و کمک به نیازمندان باید انجام شود، خاطرنشان کرد: بی توجهی به اقدام به موقع و امدادرسانی ها و ارائه اقلام مور نیاز به کاهش چالش ها و افزایش مطالبات مردمی منجر خواهد شد.
وی با بیان این که اگر پیش بینی و اقدامات کارشناسانه قبل از بحران انجام شود بسیاری از شرایط ناگوار بهبود می یابد، خاطرنشان کرد: در حوزه سیل اگر جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری با اجرای طرح های مناسب اقدامات پیشگیرانه را انجام بدهند بارش های زیاد باران کنترل خواهد شد.
**تشکیل ساختار مدیریت بحران در شهرداری ها خدمت رسانی را تسهیل کرد
دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان با اشاره به تشکیل مدیریت بحران در ساختار اداری شهرداری های کلانشهرهای کشور از سال 94 گفت: این ساختار اداری به خدمت رسانی بیشتر کمک کرد و نتایج آن در مدیریت بحران سیل نوروز امسال دیده شد.
وی افزود: تعامل شهرداری با سایر اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان اصفهان وجود دارد و تجربه های خوبی را به سایر شهرداری های کشور انتقال داده که این عملکرد مناسب در خدمت رسانی در اهواز ملاحظه شد.
وی یادآورشد: باید جایگاه شهرداری ها در شورای مدیریت بحران استان ها و شهرستان ها پیش بینی شود و ساز و کار قانونی پیدا کند.
وی از اقدامات سنتی در مدیریت بحران انتقاد کرد و گفت: تمام تلاش دستگاه های عضو ستاد بحران بر روی اجرای عملیات حین حادثه و بحران است در حالی که باید برای پیشگیری از شرایط بحرانی تلاش و اقدام جدی از سوی متولیان انجام شود.
دبیر ستاد مدیریت بحران شهرداری اصفهان ادامه داد: هنگامی که حادثه و اتفاقی ناگوار در کشور رخ می دهد مدیریت بحران وارد عمل می شود در حالی که پیش بینی تمهیدات لازم برای جلوگیری از خسارت های حوادث کمتر مورد توجه است و هزینه هایی که به سبب بحران به کشور تحمیل می شود می تواند پیش از بحران صرف اقدامات ایمنی بشود که خسارت های زیادی را به کشور وارد نکند.
وی یادآورشد: هزینه برای کاهش خسارت و پیشگیری از بحران را نباید اتلاف بودجه بیان کنیم بلکه نتایج خوبی را در کاهش خسارت ها و جلوگیری از پرداخت اعتبارات زیاد پس از حادثه را به همراه دارد و کشور را دچار چالش های زیاد نمی کند.
وی اضافه کرد: با توجه به تنوع وقوع بحران در سراسر استان اصفهان پیش بینی های لازم در این خصوص نیز انجام شود.
وی با اشاره به اینکه نقش مردم در پیشگیری از بحرانی شدن حوادث طبیعی و کاهش خسارت ها موثر است، تصریح کرد: آموزش مردم و ارتقای دانش عمومی برای چگونگی همکاری با نیروهای امدادی و شرایط بحرانی از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی ادامه داد: رسانه ها برای در عرصه های مختلف مدیریت بحران با تولید برنامه، خبر و تولیدات رسانه ای آگاهی عمومی را افزایش بدهد.
مرادی نقش دیگر رسانه ها را نیز مهم بیان کرد و گفت: آموزش از طریق رسانه ها و جلب مشارکت عمومی بسیار کارآمد و کارساز است چرا که در مدیریت بحران نقش مردم را نباید نادیده گرفت زیرا آن ها در صحنه هستند و اگر نقش آن ها صحیح احیا نشود مشکلات چند برابر می شود.
وی با بیان این که سرفصل های آموزشی باید هدفمند باشد، خاطرنشان کرد: سرفصل های آموزشی پیرامون مدیریت بحران و امداد رسانی متمرکز نیست و سرفصل مشخص آموزشی توسط دستگاه ها و نهاد فرهنگی دنبال نمی شود و برخی از نهادها سلیقه ای عمل می کنند.
وی اضافه کرد: بزرگ نمایی در مدیریت بحران از چالش های مهم و اساسی در این حوزه است که بسیاری از حوادث بحران نیست و تنها بر اساس تعریف سلیقه ای بزرگ جلوه داده می شود.
مرادی نظارت بر توزیع اقلام در بحران را ضروری بیان کرد و گفت: باید هلال احمر تنها محور توزیع اقلام و وسایل مورد نیاز مردم باشد و دستگاه های دیگر بدون هماهنگی این نهاد جمع آوری و توزیع نداشته باشند که مدیریت واحد و بر اساس نیازمندی ها انجام شود.
وی یادآورشد: فعالیت های جزیره ای در این خصوص چالش و مشکلات زیادی را به همراه دارد و توزیع عادلانه و صحیحی در بسیاری از مواقع انجام نمی شود.
مرادی بیمه منازل مسکونی و واحدهای تجاری را از دیگر موارد لازم در حوزه بحران و حوادث طبیعی بیان کرد و اظهارداشت: بیمه در جبران خسارت ها برای مردم مورد توجه است و اگر فرهنگ سازی در این حوزه انجام شود و مردم به سمت انجام بیمه بروند به خوبی قادر به جبران خسارت های این چنینی خواهند بود.
وی با اشاره به این که برخی از مالکان ساختمان های در حال احداث همیشه به دنبال کاهش رعایت اصول ایمنی در ساختمان سازی هستند، گفت: کاهش ایمنی ساختمان پیامدهای گاها غیرقابل جبران دارد و باید خطرات ناشی از این موضوعات را به اطلاع مردم رسانده شود که این اقدامات به کاهش خسارت در بحران کمک می کند.
**آمادگی قبل از حادثه در مدیریت بحران باید دغدغه شود
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان اصفهان گفت: آمادگی قبل از حادثه در مدیریت بحران باید دغدغه بین مسوولان و نیروهای امدادی شود.
غفور راستین به نمایندگی از دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان در میزگرد ایرنا افزود: تلاش برای اینکه در اتفاقات طبیعی حادثه ای نداشته باشیم و در صورت بروز حادثه خسارت ها به حداقل برسد.
وی ادامه داد: اگر پیش بینی ها و آمادگی برای هنگام حادثه به حداکثر خود برسد آنگاه در بروز حادثه برنامه ریزی مناسبی را به منظور امدادرسانی خواهیم داشت و در بروز حوادث ورود و خروج به موقعی خواهیم داشت.
وی یادآورشد: بعد از یک اتفاق ناگوار و امداد رسانی به مصدومین باید به حالت عادی برگردیم و نباید شرایط بحرانی دیگر را تجربه کنیم و فرآیند دیگر خدمت رسانی دچار مشکل شود.
وی با اشاره به این که در حادثه سیل حریم رودخانه و مسیرهای انتقال آب رعایت نشده بود، تصریح کرد: حوادث به صورت حادثه اتفاق می افتد اما به دلیل اینکه بی توجهی نسبت به هشدارها و رعایت اصول ایمنی صورت گرفته این اتفاق کوچک تبدیل به بحران های بزرگ مثل سیل امسال می شود.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان اصفهان با اشاره به ضرورت ارزیابی در مدیریت بحران گفت: باید وضعیت خدمات رسانی تا برقراری آرامش توسط تیمی رصد و ارزیابی شود تا این که نیازهای هر منطقه و یا مازاد نیروی و امکانات به دیگر مناطق ارسال شود.
وی ادامه داد: به دلیل نبود ارزیابی مناسب گاها در خدمات رسانی دچار مشکل می شویم و یا حلقه امداد رسانی به دلیل نبود پیش بینی تکمیل نمی شود و مشکلات بعدی اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه تخلیه چاه های فاضلاب سرویس های بهداشتی اضطراری یکی از موضوعات است که باید مورد رصد قرار گیرد، گفت: به دلیل بی توجهی نسبت به این موضوع در هنگام بحران، چاه های فاضلاب سرریز و بیماری و آلودگی در محل حادثه ایجاد می شود.
این نیروی امدادی بر اهمیت آموزش مردم تاکید کرد و گفت: اگر عموم مردم نسبت به فراگیری آموزش های امداد و نجات، رعایت اصول ایمنی و تهیه امکانات امدادی اضطراری در منزل آگاه بشوند در هنگام بحران همکاری خوبی با نیروهای امدادی خواهند داشت.
وی اضافه کرد : در بسیاری از منازل مسکونی حداقلی ترین امکانات مثل چراغ قوه، سوت و وسایل امدادی برای مواقع اضطراری وجود ندارد و این موضوع باعث خسارت جانی و مالی زیاد و یا مانع خدمت رسانی سریع نیروهای امدادی می شود.
وی خاطرنشان کرد: نیروهای امدادی و خدماتی کشور باید مثل طرح نوروزی و تابستانه همواره در آماده باش، وحدت و تعامل با همدیگر در استان و کشور باشند تا در موقع بروز کوچکترین حادثه با هم افزایی شرایط عادی شود.
6026/7131
کپی شد