به گزارش ایرنا ، استان اردبیل با سابقه طولانی در تجارت فرامرزی در گذشته دور یکی از مسیرهای جاده ابریشم بوده اما در عصر حاضر دروه طلایی آن به افول گراییده و هم اکنون با داشتن ظرفیت های بالقوه مرز طولانی، بازار مصرف بزرگ در کنار مرزها و گمرک بین المللی بیله سوار کمترین بهره اقتصادی را از تجارت خارجی می برد.
در حال حاضر سهم استان اردبیل در تجارت خارجی کشور ناچیز و محصولات صادراتی آن نیز به چند محصول خاص با ارزش پولی نه چندان زیاد محدود می باشد؛ سیب زمینی ، محصولات پلاستیکی ، پروپیلن ، لاستیک از مهمترین محصولات صادراتی استان می باشند که عمدتا از طریق گمرک بیله سوار مغان به کشور همسایه صادر می شود.
رامین ظهیری معاون امور گمرکی گمرکات استان اردبیل میزان صادرات استان در 9 ماه سال جاری را 67 هزار تن کالا به ارزش 52 میلیون دلار ذکر کرد و گفت: علاوه بر این 10 هزار تن کالا به ارزش 23 میلیون دلارجنس به شکل چمدانی از استان صادر شده است .
وی همچنین به ثبت 30 میلیون دلار صادرات گمرکات دیگر از گمرک بیله سوار اشاره کرد و گفت: 70 درصد از وزن و 39 درصد از ارزش صادراتی استان مربوط به سیب زمینی است.
ظهیری ادامه داد: عمده کشورهای هدف صادراتی آذربایجان، عراق، افغانستان و ارمنستان است و در بررسی تراز تجارت خارجی نیز، تراز استان مثبت ارزیابی شده است اما دلیل مثبت بودن این تراز ضعیت مطلوب صادرات نیست و به دلیل کاهش واردات تراز تجاری مثبت شده است.

** آسیب های صادراتی استان اردبیل
کارشناسان می گویند که صادرات استان اردبیل ازآسیب های متعددی از جمله تک محصولی بودن ، نبود تنوع کالایی، نبود تنوع بازار، نبود محصولات صادراتی با ارزش پولی زیاد ، مشکلات گمرکی ، نبود و یا ضعف در ساختارهای زیربنایی از جمله جاده های مناسب و خط ریلی رنج می برد .
شهروز نیرومند کارشناس اقتصاد در این باره گفت:عوامل فراملی، ملی و استانی متعددی باعث کاهش صادرات استان شده اما مهم ترین آن تک محصولی و تک بازاری بودن صادرات استان می باشد.
وی افزود: 70 درصد صادرات استان اردبیل به جمهوری آذربایجان صورت می گیرد و ضعف اقتصادی و کاهش ارزش پول این کشور در سال های اخیر موجب بروز مشکلاتی برای صادرات استان به این جمهوری شده است.
نیرومند با اشاره به سهم زیاد سیب زمینی در سبد صادراتی استان گفت : قیمت تمام شده سیب‌زمینی اردبیل در مقایسه با قیمت تمام شده محصول وارداتی سیب‌‌زمینی از فرانسه و روسیه به جمهوری آذربایجان بالاست و به همین خاطر استقبال بازرگانان آذری برای خرید سیب زمینی اردبیل کمتر شده است.

** سهم پایین اردبیل از صادرات غیر نفتی کشور
محمد حسن زاده رئیس مرکز پژوهش اتاق بازرگانی استان اردبیل سهم این استان از صادرات غیر نفتی کشور را یک دهم درصد عنوان کرد و گفت: این در حالی است که بر اساس جمعیت سهم استان دست کم می بایست 1.65 درصد باشد.
وی افزود: امسال تاکنون 28 میلیون دلار صادرات از استان انجام شده که رقمی مطلوب برای استان با توجه به قابلیت های اقتصادی و تجاری استان نمی باشد.
وی بیان کرد: در بررسی نقاط قوت و ضعف صادرات استان باید گفت که صادرات اردبیل روند کاهشی داشته و سهم پایین تولید با تکنولوژی بالا در آن مشاهده می شود.
حسن زاده عدم توجه تولید کنندگان به صادرات و بهره وری پایین تولید صنعتی و کشاورزی را از دیگر نقاط ضعف صادرات استان دانست و افزود: ما با کمبود نیروی تخصصی در زمینه تجارت خارجی ، ضعف کالاهای صادراتی دانش بنیان، پایین بودن دانش بازرگانان، نامناسب بودن امکانات گمرک، ضعف محیط کسب و کار و قوانین دست و پا گیر مواجه هستیم.
رئیس مرکز پژوهش اتاق بازرگانی استان اردبیل اضافه کرد: در عین حال استان اردبیل دارای ظرفیت های بالقوه ای برای توسعه تجارت خارجی از جمله بهبود روابط سیاسی ایران و روسیه، تراز تجاری منفی کشورهای آسیای میانه، وجود بازارچه مرزی بیله سوار، نیروهای متخصص در بخش کشاورزی، احتمال ایجاد مناطق آزاد و ویژه می باشد.

** افزایش صادرات غیر نفتی استان در دستور کار است
اکبر بهنامجو استاندار اردبیل در این باره تاکید کرد که توسعه صادرات غیرنفتی استان در دستورکار قرار گرفته و مطالعات لازم هم برای چگونگی این توسعه شروع شده و با انجام این مطالعات نقاط ضعف و قوت صادرات استان مشخص خواهد شد.
وی با بیان اینکه افق روشنی برای صادرات استان قابل ترسیم است افزود: با راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی نمین ، طرح شبکه پایاب خداآفرین، راه اندازی راه آهن میانه - اردبیل و امتداد آن به پارس آباد و ساماندهی وضعیت گمرک بیله سوار میزان صادرات غیر نفتی استان افزایش خواهد یافت.
بهنامجو فعال شدن دفاتر بازرگانی در کشورهای همسایه را یادآور شد و گفت: دفاتر موجود در کشورهای همسایه می تواند بازار مناسبی را برای صادرات محصولات تولیدی استان مهیا کند.

** ضرورت افزایش سهم بخش خصوصی در توسعه صادرات استان
بهمن حسین زاده معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه مدیریت انسانی هم در این باره گفت: نقش بخش خصوصی در پررنگ شدن توسعه صادرات مهم است و دولت هم آماده تامین زیر ساخت ها برای این منظور است.
وی فعالیت دفتر بازرگانی ایران در باکو را یادآور شد و گفت: این دفتر مزیت خوبی برای توسعه صادرات می باشد اما ضروری است بازار روسیه محور اساسی برای توسعه صادرات غیر نفتی استان باشد.
در این حال سید حامد عاملی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل از افزایش 34درصدی صادرات استان از نظر ارزش در 9 ماه جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
عاملی اضافه کرد: اگر همه مجموعه های ذی ربط همکاری و تعامل داشته باشند، این روند رو به رشد استمرار خواهد داشت زیرا استان تا 150 میلیون دلار ظرفیت صادرات کالا دارد.
وی بیان کرد: در استان اردبیل در حوزه صنایع غذایی محصولاتی در سطح استاندارد بین المللی تولید می شود و ضرروی است حمایت ویژه ای از این واحدها صورت گیرد تا زمینه رقابت آنها در بازارهای جهانی تقویت گردد.
او گفت: ارزیابی های صورت گرفته نشان می دهد که بیشتر واحدهای تولیدی صادرات محور استان با مشکل کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش روبرو هستند و تحقق حمایت های تسهیلاتی دولت از بخش خصوصی در قالب جلسه های ستاد تسهیل و رفع موانع تولید می تواند منجر به تسهیل توسعه صادرات این استان شود.
عاملی در ادامه خواستار حمایت های دولت از بازرگانان با مشوق های صادرات غیرنفتی شد و گفت: به منظور احیای ظرفیت های صادراتی اردبیل بویژه در بخش محصولات کشاورزی باید کارگروه صادرات تعریف شود تا مشکلات موجود در این زمینه به صورت مستمر پیگیری شود.
گزارش: یعقوب شاددل/ سیفعلی موسی زاده
/6016/ 7110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.