انتخابات ریاست جمهوری 2016 در آمریکا با آسیب پذیری های مهمی روبرو است که می تواند آزمونی جدید برای این کشور محسوب شود.

با توجه به ترکیب کنونی دیوان عالی آمریکا، بخش رسیدگی به شکایات انتخاباتی در این کشور بسیار آسیب پذیر است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «ویلیام سوئینی جونیور» رئیس و مدیر اجرایی بنیاد بین المللی نظام هاى انتخاباتى و «چاد ویکری» و «کاترین النا» دو همکار وی در این بنیاد از امکان تقلب در انتخابات پیش رو در آمریکا خبر داده و در گزارشی در روزنامه واشنگتن پست نوشتند: آیا امکان دست کاری نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توسط نامزد بازنده وجود دارد؟ آیا امکان زیر سوال رفتن یکپارچگی روند رای گیری در این کشور هست؟ متاسفانه پاسخ به این سوالات مثبت است.

بنیاد بین المللی نظام هاى انتخاباتى (IFES) از یکپارچگی سیاسی و انتخاباتی بیش از 145 کشور جهان در طول نزدیک به 30 سال گذشته پشتیبانی کرده است. روش های دقیقی برای شناسایی بخش های آسیب پذیر در جریان انتخابات ارائه شده و کنوانسیون های بین المللی از سلامت انتخابات در کشورها حمایت می کنند، اما همچنان موارد متعددی از اعتراض به تقلب در انتخابات مشاهده می شود.

از چشم انداز جهانی، ما به شکل روز افزونی با انتخابات های معتبر و آرامش در فضای انتخاباتی مواجه هستیم که همین موارد دستکاری های پیچیده سیاسی را در روند انتخابات کاهش می دهد.

در برخی از کشورها ما شاهد ظهور استراتژی های تبلیغاتی هستیم که بر اساس آن، نامزدها اغلب در پشت صحنه توسط استراتژی های ارتباطی بین المللی مورد پشتیبانی قرار می گیرند و به همین دلیل یکپارچگی انتخابات زیر سوال می رود.

این چالش در نظام های انتخاباتی به ویژه در کشورهای در حال توسعه دیده می شود. در این کشورها چارچوب قانونی در اغلب موارد مبهم است و امکان دست کاری در نتایج انتخابات وجود دارد. ناامنی، پاسخگو نبودن و مصونیت در برابر قانون نیز به این مشکل دامن می زند.

در سال 2014 و در آستانه انتخابات در افغانستان، «عبدالله عبدالله» نامزد انتخاباتی و حامیان وی از تقلب و دست کاری در آراء در جریان انتخابات ابراز نگرانی کردند. پس از انتخابات، عبدالله شکایت از جریان انتخابات را تحریم کرد و مدعی پیروزی شد و تهدید کرد یک دولت موازی تشکیل می دهد. نتیجه نهایی یک توافق نامه سیاسی برای تشکیل دولت وحدت ملی بود.

اما این بدان معنا نیست که کشورهای توسعه یافته ای مانند آمریکا از این تهدید مصون هستند؛ چرا که انتخابات ریاست جمهوری 2016 در آمریکا با آسیب پذیری های مهمی روبرو است که می تواند آزمونی جدید برای دموکراسی در این کشور محسوب شود.

با توجه به ترکیب کنونی دیوان عالی آمریکا که شامل چهار لیبرال در برابر چهار محافظه کار است، بخش رسیدگی به شکایات انتخاباتی در این کشور بسیار آسیب پذیر است. اگر یکی از نامزدهای انتخاباتی به هر دلیلی نتیجه انتخابات را نپذیرد و مدعی تقلب شود، باید درخواستی را تقدیم دادگاه عالی ایالتی کند. با توجه به قدیمی بودن فناوری رای گیری، چالش های هویتی رای دهندگان و آسیب پذیری صندوق های رای، چنین شکایت هایی اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

در نهایت مرجع نهایی رسیدگی به این شکایت، مانند آنچه در سال 2000 در رقابت میان «جورج بوش» و «ال گور» اتفاق افتاد، دیوان عالی آمریکا است.

با این حال بر خلاف سال 2000، اکنون هیچ گروهی اکثریت را در این دادگاه ندارد. اگر قرار باشد براساس رویکرد ایدئولوژیک دیوان عالی آمریکا رای صادر شود و با توجه به ترکیب کنونی چهار لیبرال در برابر چهار محافظه کار، تصمیم گیری دراین باره به بن بست خواهد رسید و کار به دادگاه های ایالتی محول خواهد شد. اگر در سال 2000 چنین اتفاقی می افتاد، دادگاه عالی در ایالت «فلوریدا» و نه دیوان عالی در مورد نتیجه انتخابات تصمیم گیری می کرد.

این مساله می تواند زمینه ساز تصمیمات متناقض در میان ایالت ها، بازشماری آراء و جدال های حقوقی عمیق شود. در چنین شرایطی، ایالت ها قادر نخواهند بود در مهلت تعیین شده براساس قوانین فدرال، سرنوشت انتخابات را تعیین کنند و تصمیم گیری نهایی به کنگره محول خواهد شد.

در چنین شرایطی متمم دوازدهم قانون اساسی آمریکا اجرا خواهد شد. براساس این متمم، مجلس نمایندگان تازه منتخب آمریکا، رئیس جمهوری را از میان سه نامزدی که بیشترین آراء را به دست آورده اند انتخاب می کند.

آیا این اتفاق خواهد افتاد؟ شاید نه. با این حال بنیاد بین المللی نظام هاى انتخاباتى، سال ها است که آسیب پذیری یکپارچگی انتخابات در سراسر جهان را مورد بررسی قرار داده اند و در یافته اند آسیب پذیری های نظام انتخاباتی آمریکا واقعی است. رقابت های انتخاباتی آمریکا تا به امروز شگفتی های بسیاری داشته است. ما دست کاری های متعددی در روند سیاسی در دیگر کشورهای جهان داشته ایم و قطعا از بروز چنین تقلبی در نظام انتخاباتی خود متعجب نخواهیم شد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.