تحلیلگران معتقدند خشونت این هفته در منطقه «قره باغ» تاکنون در چنین مقیاسی دیده نشده است.
این احتمال وجود دارد که یکی از دو طرف درگیر - و به احتمال زیاد طرف آذربایجان، که منافع قوی تری در از سرگیری درگیری ها دارد - تلاش کند با عملیات نظامی محدود وضعیت را به نفع خود تغییر دهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشت: حتی به دنبال برقراری آتش بس یک جانبه در روز یکشنبه، گزارش ها از ادامه درگیری های پراکنده بین جمهوری آذربایجان و نیروهای ارمنی در منطقه «قره باغ» خبر می دهد. رهبران منطقه ای و جهانی خواستار پایان دادن به بدترین خشونت در منطقه از زمان آتش بس پس از جنگ سال 1994 شده اند.
ارمنستان و آذربایجان که هر دو جمهوری های سابق شوروی هستند، از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی وارد جنگ خونینی شده اند. حدود 20 هزار نفر کشته شدند. منطقه قره باغ عملا توسط یک دولت جدائی طلب با حمایت ارمنستان کنترل می شود و در سال های اخیر به طور فزاینده شاهد درگیری های پراکنده بوده است. امروز، تقریبا تمام جمعیت این منطقه ارمنی هستند.
تحلیلگران معتقدند با توجه به استفاده از بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین، تانک ها و توپخانه ها، خشونت این هفته در چنین مقیاسی قبلا دیده نشده است. 30 سرباز و یک پسربچه در درگیری های روز شنبه کشته شدند؛ این در حالی است که جمهوری آذربایجان ادعا کرده است که شماری از ارتفاعات استراتژیک و چندین روستا را از دولت قره باغ خارج کرده و به کنترل خود درآورده است. هر دو طرف دیگری را عامل بروز این درگیری ها می داند.
آمریکا و روسیه خواستار پایان دادن فوری به این جنگ شده اند. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز یکشنبه گفت که او «تا پایان در کنار جمهوری آذربایجان ایستاده و برای پیروزی برادران آذربایجانی در این درگیری ها دعا می کند.»
در روز یکشنبه، نیروهای قره باغ دست به یک ضد حمله زدند که جمهوری آذربایجان ادعا کرد آن را دفع کرده و 10 تانک را در این درگیری منهدم کرده است. تایید گزارش های مربوط به تلفات هر دو طرف در روز یکشنبه امکان پذیر نیست.
دولت آذربایجان در بیانیه ای اعلام کرد که آتش بس یک طرفه را از بعد از ظهر یکشنبه اعمال می کند، اما اعلام کرد که تدابیر امنیتی را در اراضی تحت کنترل خود تشدید می کند. اما نمایندگان دولت قره باغ اعلام کردند درگیری ها در امتداد خط مقدم همچنان ادامه دارد.
این خشونت ها پس از برگزاری نشست هسته ای در شهر «واشنگتن» که هم «سرژ سرکیسیان» رئیس جمهور ارمنستان و هم «الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان در آن حضور داشتند، آغاز شد. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا نقض آتش بس را محکوم کرد و از دو طرف خواست با حفظ خویشتنداری به آتش بس پایبند باشند و از تشدید خشونت ها بپرهیزند.
«توماس د وال» عضو ارشد بنیاد «کارنگی برای صلح بین المللی» و کارشناس جنگ، نوشت که خشونت های این هفته بود «بسیار جدی تر» از خشونت های همیشگی است که در هر فصل بهار در مرز این کشورها دیده می شود.
وی نوشت: «این احتمال وجود دارد که یکی از دو طرف درگیر - و به احتمال زیاد طرف آذربایجان، که منافع قوی تری در از سرگیری درگیری ها دارد - تلاش کند با عملیات نظامی محدود وضعیت را به نفع خود تغییر دهد.»
جمهوری آذربایجان آشکارا در یک فرایند چندین دهه ای در حال مذاکره با سازمان امنیت و همکاری در اروپا و با میانجیگری دیپلمات هایی از آمریکا، روسیه و فرانسه برای حل اختلافات ارضی است.
«پولاد بلبل اوغلو»، سفیر آذربایجان در مسکو روز شنبه گفت: «22 سال است که برای یافتن یک راه حل مسالمت آمیز برای این مناقشه تلاش می شود. تا چه زمان این تلاش ها ادامه خواهد داشت؟ ما برای راه حل مسالمت آمیز به این سوال آماده هستیم. اما اگر این مشکل از طریق مسالمت آمیز حل نشود، سپس از طریق نظامی حل خواهد شد.»
«ریچارد گیراگوسیان» مدیر مرکز مطالعات منطقه ای به عنوان یک اتاق فکر مستقل در ارمنستان، در مصاحبه ای گفت که در غرب اهرم کمی علیه جمهوری آذربایجان در این مناقشه وجود دارد اما با توجه به دیپلماسی یک جانبه روسیه، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه این شانس را دارد تا نقش خود را برای برقراری صلح در منطقه ایفا کند.
«دیمیتری پسکوف» روز شنبه به خبرنگاران گفت که پوتین از هر دو طرف خواست تا درگیری ها را متوقف و خویشتنداری خود را حفظ کنند.