به گزارش ایرنا دسترسی آزاد به اطلاعات نقش قابل توجهی در تحقق شفافیت و پاسخگویی دارد اما حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی، تفسیر درست از این شعار را در گرو رفتار مسئولانه اصحاب رسانه معرفی می کند و آنان را در پیشگاه جامعه و خداوند مسوول می داند.
دسترسی آزاد به اطلاعات حق مردم است اما همین شعار روشن فکرمآبانه گاهی موجب انحراف اصحاب رسانه در تولید محتوا می شود زیرا این استدلال که «هر فردی می‌تواند به همه اطلاعات طبقه‌بندی نشده دسترسی داشته باشد»، به تنهایی قابل نقد است.
قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در ایران هم طی سال 1387 به تصویب مجلس شورای اسلامی و در سال 1388 به تأیید نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید و تدوین آیین‌نامه اجرایی و ابلاغ آن تا سال 1394 طول کشید اما به نظر می رسد همچنان مسوولیت اجتماعی به ویژه در رسانه های محلی، حلقه گمشده در مواجهه با این قانون محسوب می شود.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی در این جلسه با طرح سوالی مبنی بر اینکه «آیا مردم غیر از دانستن هم حق دیگری دارند؟» به تفسیر معنوی شعار «دسترسی آزاد به اطلاعات» پرداخت و گفت: مردم حق امنیت، وحدت، آرامش و ... را نیز دارند و اگر تعارضی بین «حق دسترسی آزاد به اطلاعات» و یکی از این حقوق از جمله «آرامش» به وجود بیاید، تکلیف چیست؟
حجت الاسلام سید مهدی قریشی اظهار داشت: بدون شک حفظ آرامش جامعه مهمتر از دسترسی مردم به اطلاعات در یک موضوع مشخص است و در این مرحله و در گزینش یکی از این 2 مورد، موضوع مسئولیت اجتماعی خبرنگار و پاسخگویی وی در پیشگاه خداوند مطرح می شود.
امام جمعه ارومیه از اصحاب رسانه خواست تا به تحکیم وحدت، حفظ امنیت، گسترش آرامش و سایر حقوق اجتماعی مردم نیز توجه کنند و بیان کرد: فعالان عرصه ارتباطات اجتماعی چه آنان که کار خبری می کنند و چه آنان که از تریبون های مختلف با اقشار مختلف مردم در ارتباط هستند باید به مسوولیت اجتماعی توجه کنند.
به گزارش ایرنا مسوولیت اجتماعی خبرنگار از ابعاد مختلف قابل بررسی است و اگر خبرنگار هدفش از تولید محتوا عمل به مسوولیت اجتماعی باشد، به طور قطع به تکیه گاه و نقطه پناه «مردم» تبدیل می شود و به عنوان وکیل مدافع آنان در برابر تعدی و تعرض به «حقوق عامه» واکنش نشان می دهد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی هم در بخش دیگری از سخنان خود به این موضوع تاکید کرد و گفت: اگر مسوولی از بیت المال سوءاستفاده کرده باشد، طبیعی است که خبرنگار در تقابل بین انتشار خبر آن یا حفظ آبروی مسوول، دسترسی آزاد مردم به اطلاعات را در دستور قرار دهد.
حجت الاسلام قریشی با اشاره به یکی از فرمایشات امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه «عالم محضر خداست و در محضر خدا نباید معصیت کرد»، ادامه داد: فرشتگان الهی ناظر بر اعمال و گفتار انسان و تولید محتوای اصحاب رسانه هستند و در روز قیامت شهادت خواهند داد.
تاکید نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی طی این جلسه بر تحکیم وحدت و همبستگی، صیانت از امنیت و دعوت به دین نیز قابل برداشت بود؛ همانطور که در دعوتنامه جلسه هم به آن توجه شده و در متن آن نوشته شده بود: «بی شک رسالت خبرنگاران در همه حال صداقت و بیان مسایل در عین صراحت می باشد؛ نقش والای خبرنگار و اهل قلم در انتشار صحیح، درست و به هنگام فعالیت ها، عملکردها و آگاهی بخشی به اقشار مختلف جامعه بر هیچ یک از مردم پوشیده نیست و در این میان اهل رسانه و اهل قلم با حفظ اصالت و رسالت کار خود نقش مهمی در ایجاد همبستگی و اخلاق مداری در جامعه ایفا می کنند».
به گزارش ایرنا مسئله اساسی یافتن یک هویت رسانه ای جدید در این عرصه است و لازمه آفرینش این هویت توجه جدی به اموری چند از جمله «کارکرد نرم افزاری جدید در مدیریت اطلاعات»، «پذیرش تفاوت کارکرد رسانه ها در عین کارسازی نقش های هماهنگ آنها»، «ارائه تعریف مشخص و قابل قبول از هویت صنفی روزنامه نگار و خبرنگار و تعیین منزلت اجتماعی متناسب با هویت جدید رسانه ای»، «قانون پذیری و برخورد با قانون گریزی و قانون ستیزی» و «پرهیز از کارکرد حزبی رسانه» است.
7125/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.