مهرداد خوشکار مقدم: هفته گذشته بود که اهالی صنعت و معدن آذربایجان شرقی در جلسه ای مشترک و البته تنش آلود با نایب رئیس مجلس، از فشارهای مضاعف سیستم بانکی به این بخش شکایت کرده و از انفعال مسئولان استانی نسبت به رفع معضلات موجود گلایه کردند.
در همان جلسه نیز مسعود پزشکیان طی تماس فوری و مستقیم با ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی از وی برای رفع فوری مشکلات پیش آمده قول مساعد گرفت.
با اینحال اما این نماینده مردم تبریز و نایب رئیس مجلس فردای آن روز در برنامه ای اعلام نشده به همراه نمایندگان صنایع آذربایجان شرقی نزد رئیس کل بانک مرکزی رفته و وی را در جریان مشکلات پیش آمده و راهکارهای پیشنهادی قرار دادند.
با پیگیری های مسعود پزشکیان، رئیس کل بانک مرکزی نمایندگان ارشد خود و نیز بانک های عامل را راهی تبریز کرد تا در جلسه ای مشترک با حضور نایب رئیس مجلس، معاون اقتصادی استاندار، دادستان تبریز، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت و نیز نمایندگان فعالان صنعت و معدن حضور یابند.
در این جلسه که در استانداری آذربایجان شرقی برگزار شد، طرفین به راهکارهای فوری، کوتاه مدت و عملی برای برون رفت برخی از واحدهای بحران زده ی آذربایجان شرقی دست یافتند.
پزشکیان: روش کنونی سیستم بانکی با ربا تفاوتی ندارد/ نباید در موقع بروز بحران بخش صنعت را تنها گذاشت
نایب رئیس مجلس در این جلسه با انتقاد از فشارهای بی مورد سیستم بانکی گفت: آنچه مسلم است اهالی زحمتکش صنعت و معدن در آذربایجان شرقی با هدف توسعه و نیز اشتغالزایی اقدام به دریافت تسهیلات بانکی کرده و در جاهای دیگر سرمایه گذاری نکرده اند.
مسعود پزشکیان ادامه داد: مشکل بوجود آمده یک معضل ملی خارج از دست اهالی صنعت و معدن است و در این وضعیت نباید آنها را تنها گذاشت.
وی با انتقاد شدید از سیستم بانکی برای اعمال فشار به جای ارائه مهلت و همراهی با بخش خصوصی گفت: گرچه از فرمول های بانکی اطلاع دقیقی ندارم اما پرواضح است هرچقدر هم توجیه کنند اما این روش با ربا تفاوتی ندارد!
پزشکیان با تاکید بر اینکه همه ی ما باید به وضعیت پیش آمده "احساس خطر" کنیم گفت: اگر کارخانجات ما بخوابند مشکلات آتی آن گریبانگیر تمام بخش های اقتصادی از جمله سیستم بانکی خواهد شد.
نایب رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به انبوه بدهکاران بانکی در کشور تصریح کرد: یکی از اصلی ترین دلایل این بحران، قوانین بانکی است چراکه اگر سیستم بانکی برای افراد "اعتبار" تعریف می کرد، هر شخصیت حقیقی و حقوقی به اندازه اعتبار خود تسهیلات دریافت می نمود و در صورت عدم بازپرداخت نیز بانک عامل به مشکل نمی خورد.
وی به معضل موسسات مالی غیرمجاز در کشور اشاره کرد و افزود: مگر می شود "پول" در چرخه اقتصادی گم شود؟! پول موسسات یاد شده گم شده و سیستمی هم نیست که پول های مردم را راهگیری کند!
پزشکیان با تاکید مجدد بر لزوم شفاف سازی سیستم مالی در کشور گفت: یکی از بزرگترین بحران های پیش آمده در کشور همین موسسات مالی غیرمجاز هستند که پول مردم را گرفته و معلوم نیست چه کار کرده اند!
آقاپور: وضعیت صنایع آذربایجان شرقی از مرز بحران گذشته است
عضو کمیسیون اقتصادی و نماینده شبستر در مجلس نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه وضعیت صنایع آذربایجان شرقی از مرز بحران گذشته است گفت: زلزله ای که در حوزه صنعت و معدن آمده از زلزله های طبیعی کمتر نیست.
وی با بیان اینکه متاسفانه مدیریت بحران در کشور به کندی صورت می گیرد گفت: وضعیت به وجود آمده برای اهالی زحمتکش صنعت و معدن باعث ناراحتی و خجالت است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه متاسفانه سختگیری مدیران دولتی در آذربایجان شرقی بیش از سایر نقاط کشور است گفت: در بسیاری نقاط قوانین موضوعه دارای انعطاف هایی هستند که در صورت بروز بحران به کمک بخش خصوصی بیایند اما متاسفانه در این استان از انعطاف خبری نیست.
آقاپور ارجاع دادن برخی از مسایل به قوانین و بخشنامه های دولتی را بهانه های مدیران استانی برای فرار از مسئولیت خواند و گفت: خیلی از مشکلات با تعامل و مدیریت مناسب می تواند داخل استان حل و فصل شود.
وی مشکلات به وجود آمده برای برخی از اهالی صنعت و معدن آذربایجان شرقی را ناشی از عدم انعطاف و سخت گیری و ناهماهنگی برخی بانک های مستقر در استان خواند و گفت: امروزه متاسفانه وام گرفتن از بانک های دولتی به بیمار قند و دریافت تسهیلات از بانک های خصوصی را ابتلا به بیماری سرطان می خوانند!
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه تمام قوانین "انعطاف" داشته و در مواقع بروز بحران تمهیدات لازم برای آنها اتخاذ شده است افزود: امیدواریم مدیران بانک های عامل نیز با اتخاذ راهکارهای لازم ضمن بخشودگی جرائم، بخش صنعت و معدن را برای گذر از بحران پیش آمده یاری نمایند.
وی یادآور شد: اگر صنعت دچار مشکل شود، تمام بخش های اقتصادی و از جمله سیستم بانکی به مشکل خواهند خورد.
آقاپور با اشاره به اینکه بیشترین چک های برگشتی در کشور مربوط به آذربایجان شرقی است هشدار داد: وضعیت صنایع در این استان از مرز بحران گذشته و در صورت عدم چاره جویی ریشه ای، مشکلات بسیاری گریبانگیرمان خواهد شد.
شریف زاده: در روزهای تحریم کنار مسئولان بودیم؛ حال که به مشکل خورده ایم تنهایمان گذاشته اند
سید باقر شریف زاده، رئیس انجمن مدیران صنایع آذربایجان شرقی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه بخش صنعت در بدترین شرایط اقتصادی ناشی از تحریم و بحران ارز و ... در کنار مسئولان بوده اند گفت: امروز نیز انتظار داریم در شرایط به وجود آمده که آنهم ناشی از عملکرد ما نیست، مسئولان ارشد کشور در کنار ما باشند تا در کنار یکدیگر بحران بوجود آمده را پشت سر گذاریم.
وی با انتقاد شدید از سیاست های اقتصادی گذشته که کشور را در بحرانی درازمدت فرو برده است گفت: صنایع کشور زمانی ورشکسته شد که عده ای تحریم ها را کاغذ پاره دانسته، در اوج بی ثباتی، نسبت به آزادسازی قیمت ها و سه برابر کردن ارز اقدام کرده و با بی توجهی به مقوله ی قاچاق کالا، کمر صنعت کشور را شکستند.
شریف زاده در ادامه با اشاره به اینکه بانک های عامل بخشنامه های بانک مرکزی را که در راستای منافع مشتریان باشد عمل نمی کنند گفت: به عنوان مثال تسهیلات بانکی به اسم مشارکت به مشتریان ارائه می شود این درحالی است که بانک های عامل فقط شریک سود هستند و در شرایط بحرانی طرف های شریک خود را تنها می گذارند.
وی همچنین یادآور شد: برخلاف بخشنامه ی بانک مرکزی بانک های ارائه دهنده تسهیلات نسخه ی دوم قراردادهای منعقد شده را به مشتریان ارائه نمی دهند تا ما از چگونگی بازپرداخت و حساب و کتاب آن مطلع باشیم!
به گفته رئیس انجمن مدیران صنایع آذربایجان شرقی بر اساس بخشنامه های بانک مرکزی، در مواردی که خارج از اراده بنگاه های اقتصادی باشد به صراحت نسبت به بخشش جرائم پلکانی و استمهال بدهی های بانکی اقدام گردد.
وی ادامه داد: در وضعیت کنونی به جای آنکه سیستم بانکی کنار اهالی صنعت بوده و نسبت به اجرای بخشنامه های بانک مرکزی در خصوص بخشش جرائم و وجه التزام دین اقدام نماید، فشار ها بیشتر می شود.
وی ادامه داد: همگی در یک کشتی هستیم و اگر سوراخ شود همه به مشکل خواهیم خورد. اگر صنعت بیفتد، جامعه دچار بحران می شود
کمره ای: سیستم بانکی با سعه صدر مشکل صنعت را حل می کند
عباس کمره ای، مدیرکل نظارت بر بانک ها موسسات اعتباری بانک مرکزی نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه با اختیار تام از سوی ولی الله سیف در این جلسه حضور یافته است گفت: مشکلات بوجود آمده مابین اهالی صنعت و معدن و نیز سیستم بانکی مختص یک استان نیست و تمام کشور با این شرایط درگیر هستند.
وی در انتقاد به اینکه قوانین سیستم بانکی برای ارائه تسهیلات مشکلات شرعی داشته و تفاوتی با ربا ندارد گفت: البته قراردادهای بانک مرکزی توسط کمیته فقهی این مجموعه بررسی شده و از نظر شرعی و قانونی مشکلی ندارد.
کمره ای با بیان اینکه بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای هماهنگی و نیز تسهیل قوانین بانکی به کار بسته افزود: تلاش می کنیم با نهایت سعه صدر و هماهنگی مدیران ارشد بانک های دولتی و خصوصی، نسبت به رفع مشکلات به وجود آمده اقدام کنیم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه برخی از بانک های کشور با مشکل مواجه شده اند گفت: امیدواریم بانک های یاد شده با فروش دارایی های مازاد خود، مشکلات خود را حل و فصل کنند.
***
در این جلسه پس از مباحث مختلف مقرر شد که سیستم بانکی به بدهکارانی که با بحران مواجه شده اند یکسال مهلت داده و موضوع بخشودگی جرائم نیز با راهکارهای قانونی و انعطاف و حسن نیت سیستم بانکی در دستور کار قرار گیرد.
فرصت تنفس برای بازپرداخت بدهی، استمهال و بخشودگی ۶ درصد جرائم اعمال شده برای معوقات بانکی به همراه فرصت بلند مدت برای بازپرداخت دیون از جمله راهکاهایی بود که برای نجات صنعت از وضعیت پیش آمده مطرح شد.
همانگونه که عباس کمره ای، مدیرکل نظارت بر بانک ها موسسات اعتباری بانک مرکزی در این جلسه گفت، امید می رود سیستم بانکی با سعه صدر لازم، مشکل به وجود آمده را حل کند تا بخش صنعت از این بحران به سلامت عبور نماید؛ امری که باید برای تحقق این وعده در روزهای آینده منتظر نشست.
46