نصرت الله نجفی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اسناد ارایه شده در کتاب «تبریز در وحشت» از حدود هفت سال قبل در اختیار اینجانب بود و من آنها را خوانده و شرح نوشته بودم.
نجفی که کتاب «تبریز در وحشت» را با همکاری غلامعلی پاشازاده منتشر شده است، افزود: در این کتاب اسناد نویافته مرحوم ثقه الاسلام شهید متشکل از 49 تلگرف به مخاطب ارایه شده است.
وی اضافه کرد: مرحومان ثقه الاسلام، سیدالمحققین دیبا و عبدالعلی طباطبایی در گرماگرم انقلاب مشروطه به اقامت اجباری در روستای باسمنج در 10 کیلومتری جنوب شرق تبریز می روند و اسناد کتاب «تبریز در وحشت»، تلگراف هایی است که آنان خطاب به محمد علی شاه می فرستند.
وی تشریح کرد: در این کتاب همچنین پاسخ تلگرافی محمدعلی شاه به سه شخصیت یاد شده درباره چرایی به توپ بستن مجلس شورای ملی، برچیدن انجمن اسلامیه و نیز تبریک عین الدوله به مردم تبریز به خاطر پافشاری برای احیای مشروطه آمده است.
اسنادپژوه تبریزی ادامه داد: اسناد کتاب « تبریز در وحشت» به خوبی فضای سیاسی، نظامی و اجتماعی حاکم بر تبریز در دوره استبداد صغیر و محاصره 11 ماهه این شهر را به خوبی به تصویر می کشد.
وی گفت: در این کتاب هر یک از 49 تلگراف به عنوان اسناد نویافته، خوانده و تشریح شده است، ضمن اینکه تصویر تلگراف ها در پایان کتاب آمده است.
وی یادآوری کرد: با توجه به اینکه تلگراف های آن دوره به خط شکسته نستعلیق نگارش شده اند و خواندن آن برای مخاطب امروزی دشوار و در مواقعی غیرممکن است، انتشار کتاب « تبریز در وحشت» می تواند گامی در راستای سهولت دسترسی علاقه مندان به اسناد دوره مشروطه باشد.
نجفی درباره چگونگی انتشار کتاب نیز اظهار داشت: من اسناد موجود در « تبریز در وحشت» را جمع آوری و شرح نوشته بودم و وقتی دیدم آقای پاشازاده، دانشیار جوان گروه تاریخ دانشگاه تبریز، علاقه مند به انتشار آثاری در حوزه اسناد است، محتوای کتاب را برای نشر در اختیار او قرار دادم.
وی پاسخ به این سوال که آیا کتاب تازه ای در حوزه سندشناسی برای چاپ در دست دارد، گفت: با توجه به حرفه اصلی اینجانب به عنوان سندپژوه، اسناد زیادی در اختیار دارم، اما در حال حاضر کتابی بر انتشار در دست ندارم.
کتاب «تبریز در وحشت» در سال جاری به قیمت 22 هزار تومان توسط انتشارات لوگوس به بازار نشر عرضه شده است.
نصرت الله نجفی، متولد 1337 شمسی و فارغ التحصیل رشته تاریخ از دانشگاه تبریز است؛ حوزه اصلی فعالیت نجفی، اسناد پژوهی و تدریس در مراکز دانشگاهی تبریز در زمینه تاریخ است.
از نجفی به تازگی کتابی نیز با عنوان «جمهور داغینا سلام» (سلام به کوه جمهور) منتشر شده است.
دکتر غلامعلی پاشازاده، دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تبریز است. او درجه کارشناسی تاریخ را از دانشگاه تبریز و کارشناسی ارشد و دکتری خود را در رشته «تاریخ ایران اسلامی» از دانشگاه شهید بهشتی اخذ کرده است.
518
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.