سید محمد حسینی بهشتی
دکتری فلسفه معقول
در سال 58 شهید بهشتی توانست با کسب 60 درصد آرا، به مجلس خبرگان راه پیدا کند. در اسفند ماه همان سال امام ایشان را به رياست ديوان عالي كشور منصوب کردند.
شهید بهشتی که همواره به عنوان ایدئولوگ انقلاب فعالیت داشت، سرانجام در هفتم تیرماه سال 1360 در اثر انفجار بمب در دفتر مركزي حزب جمهوري اسلامي همراه 72 تن از ياران انقلاب به شهادت رسید.
شهید سید محمد حسینی بهشتی در دوم آبان ۱۳۰۷ هجری شمسی در محله لنبان اصفهان چشم به جهان گشود. وی از چهار سالگی خواندن، نوشتن و قرائت قرآن را شروع و از سال 1311 تحصیل خود را از دبستان ثروت آغاز کرد. شهید بهشتی در سال 1321 و در مقطع سوم دبیرستان مدرسه را رها کرد و به منظور تحصیل علوم دینی وارد حوزه علمیه اصفهان شد.
وی دروس علمی را تا اواخر سطوح عالیه در همان حوزه خواند و در سال 1325، مصادف با هجدهمین بهار زندگی راهی حوزه علمیه قم شد و در کنار تحصیل علوم دینی، در سال ۱۳۲۷ موفق به دریافت دیپلم ادبی در امتحانات متفرقه شد.
بهشتی در سال 1330 آموختن زبان را در تهران آغاز کرد و در همان سال در تجمع معترضان تلگرافخانه اصفهان و سخنرانی عليه صحبتهای قوام السلطنه حضور یافت که موجب احضار وی به شهربانی شد. در همین سال بود که شهید بهشتی با علامه طباطبایی آشنا شد و در درس اصول فلسفه و روش رئالیسم وی حضور یافت.
وی در سال 1333 دبيرستان «دين و دانش» را در قم تأسیس کرد و مدیریت آن را به عهده گرفت. یک سال بعد نیز موفق شد مدرک کارشناسی رشته فلسفه معقول را از دانشگاه تهران اخذ کند. شهید بهشتی در سال 1335 تحصیل در مقطع دکتری همین رشته را آغاز کرد و سه سال بعد مدرک دکتری را دریافت کرد.
وی پس از چند سال مطالعه، تحقیق و تالیف چند کتاب و مقاله از جمله حکومت اسلامی، نماز چیست، حکومت پیغمبران را تالیف کرد.
شهید بهشتی در سال 1342 مدرسه علمیه حقانی را تاسیس كرد و به كمك جمعی از فضلای حوزه علمیه به تشكیل گروهی تحقیقاتی درباره حكومت در اسلام اقدام کرد. در همان اوقات توسط سازمان امنیت و اطلاعات قم (ساواك) از قم به تهران انتقال یافت. وی در سال 1343 در تهیه برنامه جدید تعلیمات دینی مدارس شركت و یك سال بعد یعنی در سال 1344 به آلمان عزیمت كرد. در آنجا علاوه بر یك سلسله آموزشها و حركتها كه به طور طبیعی ناشی از اصالت فكری و عمق مغز ایدئولوژیك وی بود به بنیانگذاری گروه فارسی زبان در انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا اقدام كرد.
سرانجام در سال ۱۳۴۹، به ایران بازگشت و به فعالیتهای علمی، فرهنگی و سیاسی روی آورد و جلسات تفسیر قرآن را آغاز کرد. شهید بهشتی تا سال 57 و پیروزی انقلاب، کار فکری و مبارزه را ادامه داد و چندین بار نیز توسط ساواک دستگیر و روانه زندان شد. در بهمن ماه ۱۳۵۷ به فرمان امام شورای انقلاب را با حضور آقایان مرتضي مطهري، محمد جواد باهنر، اكبر هاشمي رفسنجاني، سيد عبدالكريم موسوي اردبيلي، سيد محمود طالقاني، سيد علي خامنه اي، محمدرضا مهدوي كني، مهدي بازرگان، مصطفي كتيرايي، يدالله سحابي و احمد صدر حاج سید جوادي تشکیل داد.