این اقدامات بخشی از پروژه گسترش ایالات متحده آمریکاست که آقای ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر گذشته تاکنون مدام از آن سخن به میان آورده است.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا روز سهشنبه فرضیه استفاده از قوه قهریه و فشار اقتصادی برای بازپسگیری کنترل کانال پاناما و حاکمیت بر گرینلند را منتقی ندانست.
این اقدامات بخشی از پروژه گسترش ایالات متحده آمریکاست که آقای ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر گذشته تاکنون مدام از آن سخن به میان آورده است.
ترامپ در یک کنفرانس مطبوعاتی در فلوریدا تأکید کرد که این مناطق برای امنیت اقتصادی آمریکا حیاتی هستند و استفاده از هر ابزاری، از جمله نیروی نظامی برای دستیابی به این اهداف را منتفی نمیداند.
رئیسجمهوری منتخب آمریکا همچنین اعلام کرد که در نظر دارد از فشار اقتصادی در برابر کانادا استفاده کند، در حالی که بارها نارضایتی خود را از تراز تجاری بین دو کشور همسایه ابراز کرده و اتاوا را به اعمال تعرفههای گمرکی سنگین تهدید کرده است. دونالد ترامپ در همین راستا حتی نظریه الحاق کانادا به عنوان پنجاه و یکمین ایالت آمریکا را نیز به میان کشیده که با واکنش تند مقامات کانادایی مواجه شده است.
دونالد ترامپ دو هفته قبل از بازگشت رسمی به کاخ سفید همچنین ایده درخواست مشارکت مالی بیشتر از متحدان ناتو را مطرح کرد. او در طول اولین دوره ریاستجمهوری خود بارها از این موضوع گلایه کرده بود که اعضای ناتو به اندازه کافی به بودجه دفاعی مشترک کمک نمیکنند.
آقای ترامپ در یک کنفرانس مطبوعاتی تقریباً یک ساعته در فلوریدا، جایی که محل اقامت او واقع شده، جزئیات سیاست خارجی خود را تشریح کرد.
وی نشان داد که در دوره جدید ریاست خود بر کاخ سفید از ملاحظات دیپلماتیک فاصله گرفته و نگرانیهای متحدان آمریکا را نادیده میگیرد.
رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده به این سوال که آیا از استفاده از نیروی نظامی یا فشار اقتصادی علیه پاناما و گرینلند خودداری خواهد کرد؟ پاسخ منفی داد و تصریح کرد: «من نمیتوانم به شما در این دو مورد تضمینی بدهم (...) ما به آنها برای امنیت اقتصادیمان نیاز داریم.»
دونالد ترامپ در این کنفرانس خبری بدون محدودیت و چارچوب وعده داد که کانادا را مجبور خواهد کرد که به خواستهاش تن دهد. وی مرز بین آمریکا و همسایه شمالی این کشور را «خط ترسیم شده تصنعی» خواند و مدعی شد که خلیج مکزیک را به «خلیج آمریکا» تغییر نام خواهد داد.
این کنفرانس مطبوعاتی یادآور اظهارات جنجالی و تحریکآمیز ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش بود، زمانی که گفته بود به روسیه اجازه میدهد «هر کاری که میخواهد» با متحدان ناتو انجام دهد و رهبر کره شمالی را «موشکبازی در حال انجام مامویت انتحاری» خطاب کرده بود.
واکنش سازمان ملل و متحدان
اظهارات عجیب رئیسجمهوری منتخب آمریکا در سازمان ملل با استقبال چندانی مواجه نشد. استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «منشور ملل به وضوح تأکید دارد که هر کشور عضو باید تمامیت ارضی دیگر کشورها را محترم بشمارد.»
تهدیدهای نظامی علیه پاناما و گرینلند
دونالد ترامپ در خصوص کانال پاناما، که توسط ایالات متحده ساخته شد و ۲۵ سال پیش به این کشور آمریکای مرکزی واگذار شد، تاکید کرد که این آبراه «"برای کشور ما حیاتی است.»
وی افزود: « کانال پاناما برای کشور ما حیاتی است. این کانال که ما آن را به پاناما هدیه دادیم اکنون توسط چین اداره میشود؛ در حالیکه ما آن را به چین ندادیم. آنها از این هدیه سوءاستفاده کردهاند.»
پاناما بارها اتهامات ترامپ مبنی بر اینکه چین نقشی در اداره کانال دارد یا از نرخهای ترجیحی برای بهرهبرداری از آن برخوردار است را رد کرده است.
دونالد ترامپ در مورد گرینلند، قلمرو خودمختار تحت حاکمیت دانمارک گفت: «ما برای امنیت ملی خود به گرینلند نیاز داریم.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که دونالد ترامپ جونیور، پسر بزرگ دونالد ترامپ روز سهشنبه در سفری خصوصی وارد شهر «نوک» پایتخت گرینلند، شد.
در این سفر چند ساعته هیچ دیداری با مقامات دولتی این جزیره که تنها ۵۷ هزار نفر جمعیت دارد، برنامهریزی نشده بود.
پسر بزرگ دونالد ترامپ حین ورود گرینلیند به خبرنگاران محلی گفت: «ما خیلی خوشحالیم که اینجا هستیم. به عنوان گردشگر برای دیدن این مکان شگفتانگیز آمدهایم.» او افزود که در ابتدا قصد داشت بهار گذشته به گرینلند سفر کند. او همچنین گفت که با پدرش صحبت کرده و او «به همه در گرینلند سلام میرساند.»
کانادا و اظهارات جنجالی ترامپ
دونالد ترامپ همچنین وعده داد که کانادا نیز به زودی به دایره نفوذ آمریکا وارد خواهد شد. او گفت: «پس از آنکه از شر آن خط ترسیم شده تصنعی خلاص شدید و به آن نگاهی انداختید، متوجه میشوید که این کار برای امنیت ملی بهتر خواهد بود.»
اگرچه تمرکز اخیر ترامپ بر کانال پاناما نسبتاً جدید است، علاقه او به گرینلند تازه نیست: او در دوره اول ریاستجمهوریاش نیز ایده خرید این جزیره را مطرح کرده بود که با مخالفت شدید مقامات محلی مواجه شد.
با این حال، ترامپ استفاده از نیروی نظامی علیه کانادا را رد کرد. کانادا روز دوشنبه پس از اعلام خبر استعفای جاستین ترودو، نخست وزیر این کشور وارد بحران سیاسی شد. ترامپ تهدید کرد که از «قدرت اقتصادی» علیه اتاوا استفاده خواهد کرد.
ترودو در واکنش به تهدیدهای اخبر دونالد ترامپ گفت: «هیچ احتمالی وجود ندارد که کانادا بخشی از ایالات متحده شود.» با این حال، دولت او در حال آمادهسازی برای احتمال اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی ترامپ بر واردات کانادایی است.
دونالد ترامپ جونیور وارد این جزیره خودمختار شد
دونالد ترامپ جونیور، پسر بزرگ دونالد ترامپ روز سهشنبه در سفری خصوصی وارد شهر «نوک» پایتخت گرینلند، شد. این سفر یک روز پس از آن صورت گرفت که رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده بار دیگر علاقه خود را به کنترل این جزیره که یک قلمرو خودمختار تحت حاکمیت دانمارک است، ابراز کرد.
دونالد ترامپ که قرار است روز ۲۰ ژانویه رسما به قدرت برسد، در طول این هفتهها، چند بار از تمایلش برای پیوستن یک سرزمین خارجی به خاک ایالات متحده سخن گفته است.
او حتی تهدید کرده که کنترل کانال پاناما را نیز به دست خواهد گرفت. ماه گذشته او اظهار داشت که کنترل گرینلند برای ایالات متحده یک «ضرورت مطلق» است. او همچنین روز دوشنبه در پلتفرم خود به نام «تروث سوشال»، نوشت: «عظمت را دوباره به گرینلند برگردانید. گرینلند مکانی شگفتانگیز است و مردم آن در صورت پیوستن به کشور ما سود زیادی خواهند برد.»
در همین راستا روز سهشنبه ۷ ژانویه، دونالد ترامپ جونیور با هواپیمای خصوصی پدرش «ترامپ فورس وان» به گرینلند پرواز کرد. در این بازدید ۴ تا ۵ ساعت طول میکشد هیچ دیداری با مقامات دولتی این جزیره که تنها ۵۷ هزار نفر جمعیت دارد، برنامهریزی نشده است.
ترامپ جونیور در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» به همراه ویدئویی از کابین هواپیما هنگام فرود میان کوههای پوشیده از برف نوشت: «گرینلند داغ وارد میشود... در واقع، واقعاً خیلی خیلی سرد.»
او هنگام ورود به خبرنگار شبکه محلی «کیانآر» گفت: «ما خیلی خوشحالیم که اینجا هستیم. به عنوان گردشگر برای دیدن این مکان شگفتانگیز آمدهایم.» او افزود که در ابتدا قصد داشت بهار گذشته به گرینلند سفر کند. او همچنین گفت که با پدرش صحبت کرده و او «به همه در گرینلند سلام میرساند.»
ترامپ علاوه بر گرینلند به کانال پاناما و حتی کانادا نیز چشم دارد و در هفتههای اخیر بارها نسبت به تمایلش درباره پیوستن کانال پاناما و همچنین کشور بزرگ کانادا به ایالات متحده سخن گفته است. او در دور پیشین ریاست جمهوری خود هم از علاقهاش به کنترل گرینلند سخن گفته بود.
پس از آنکه مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک در سال ۲۰۱۹ ایده خرید گرینلند توسط ایالات متحده را رد کرد، ترامپ یکسفر برنامهریزیشده خود به دانمارک را به تعویق انداخت. این جزیره که تا سال ۱۹۵۳ مستعمره دانمارک بود، اکنون یک قلمروی نیمهخودمختار تحت حاکمیت دانمارک است.
نخستوزیر گرینلند، موته اگده در مقابل این اظهارات ترامپ بارها اعلام کرده است که این جزیره فروشی نیست و در سخنرانی سال نو خود بر تلاش برای استقلال تأکید کرد. او در پستی در فیسبوک نوشت: «آینده و مبارزه ما برای استقلال، به خود ما مربوط است. در حالی که دیگران از جمله دانمارکیها و آمریکاییها حق دارند نظرات خود را داشته باشند، نباید گرفتار هیجانات شویم و اجازه دهیم فشارهای خارجی ما را از مسیرمان منحرف کند.»
روابط میان دانمارک و گرینلند در سالهای اخیر به دلیل اتهامات مربوط به بدرفتاری تاریخی با ساکنان گرینلند در دوران حاکمیت دانمارک تیرهتر شده است.
روز دوشنبه، اگده دیداری برنامهریزیشده با پادشاه دانمارک را که قرار بود چهارشنبه در کپنهاگ برگزار شود، به تعویق انداخت. هیچ دلیلی برای این اتفاق اعلام نشده است.
فردریکسن روز سهشنبه به شبکه تلویزیونی «تیوی۲» دانمارک گفت: «ما به همکاری بسیار نزدیک با آمریکاییها نیاز داریم. از سوی دیگر، میخواهم همه را تشویق کنم که به گرینلندیها بهعنوان یک ملت احترام بگذارند. این سرزمین آنهاست و تنها گرینلند میتواند آینده خود را تعیین و تعریف کند.»
گرینلند در مسیر کوتاهترین راه بین اروپا و آمریکای شمالی قرار دارد و از نظر استراتژیک برای ارتش ایالات متحده و سیستم هشدار اولیه موشکهای بالستیک آن اهمیت زیادی دارد. این جزیره از منابع غنی معدنی، نفت و گاز طبیعی برخوردار است، اما توسعه این منابع کند بوده و اقتصاد آن همچنان به ماهیگیری و یارانههای دانمارک وابسته است.