در دوران کمپین ریاستجمهوری خود در سال 2002، بایرو به کودکی که او را به جیببری متهم کرده بود، سیلی زد. زدن سیلی به کودک ممکن است به نظر حرکت پایاندهندهای برای یک کار سیاسی باشد، اما گزارشهای آن زمان نشان میدهند که این اتفاق شاید به او کمک کرده باشد.
پایگاه خبری جماران: نخستوزیر جدید فرانسه نمیتواند با امانوئل ماکرون رئیسجمهور این کشور بیشتر از این تفاوت داشته باشد. این مرد 73 ساله، پدر شش فرزند است، تراکتور دارد و زمان زیادی را در روستایی که در آن متولد شده میگذراند. پولیتیکو در گزارشی درباره او می نویسد: فرانسوا بایرو، بنیانگذار حزب میانهرو حزب مودم ( جنبش دموکرات) و چهرهای آشنا در سیاست فرانسه، یکی از اولین حامیان سیاسی ماکرون بود. این موضوع به او رابطهای ویژه با رئیسجمهور فرانسه داده و حتی تا حدی نفوذ بر او دارد که او را به یک متحد کلیدی تبدیل کرده است، متحدی که از آزادی بیسابقهای برخوردار است. بایرو جایگزین میشل بارنیه، کمیسیونر سابق اتحادیه اروپا، شد که اوایل این ماه پس از رأی عدم اعتماد در پارلمان از مقام نخستوزیری برکنار شد. در رأس یک دولت جدید، مهمترین مأموریت او بازگرداندن وضعیت مالی عمومی به شرایط قابل کنترل است، از طریق تصویب بودجهای که در پارلمان شکسته و پراکنده باید به تصویب برسد. در اینجا 11 نکته درباره بایرو آمده است:
او ماکرون را مجبور به انتخاب خودش کرد
روز جمعه، ماکرون در نظر داشت شخص دیگری را منصوب کند، اما بایرو اعتراض کرد. سباستین لکورنوی وزیر پیشین نیروهای مسلح و رولان لِسکوره وزیر پیشین صنعت به عنوان گزینههای احتمالی برای جانشینی بارنیه در نظر گرفته میشدند. هر دو از وفاداران سرسخت ماکرون بودند که کاملاً وابسته به او بودند و بنابراین انعطافپذیرتر بودند.در صبح روز جمعه، ماکرون بایرو را به کاخ الیزه دعوت کرد تا او را از تصمیم خود مطلع کند. اما بایرو خود خواهان پست نخستوزیری بود و تهدید کرد که اگر منصوب نشود، حمایت خود را از رئیسجمهور قطع خواهد کرد.در رویارویی میان رئیسجمهور و حامی دیرینهاش، این ماکرون بود که عقبنشینی کرد. یک مشاور پارلمانی میانهرو گفت: «ماکرون نمیتواند به بایرو نه بگوید. برای ماکرون سخت بود، بایرو تنها کسی است که در پاریس به او بدهکار است.» پیروزی بایرو همچنین نشانهای دیگر از ضعف بیشتر ماکرون دیده میشود. فرانسوا اولاند، رئیسجمهور پیشین، این وضعیت را اینگونه توصیف می کند: نخست وزیری ممکن است آزادی بیشتری به بایرو بدهد که معمولاً از آن محروم بود.
او چندین بار برای ریاستجمهوری کاندیدا شد
بایرو در سیاست به اندازهای که ماکرون خوششانس بوده، بدشانس بوده است. وزیر پیشین دولت ژاک شیراک سه بار برای ریاستجمهوری کاندیدا شد و سه بار شکست خورد. اما زمانی که ماکرون را به عنوان یک ستاره سیاسی نوظهور دید، از آرزوهای سیاسی خود دست کشید و از وزیر اقتصاد وقت حمایت کرد. این حمایت در لحظهای حیاتی برای ماکرون که در تلاش بود در صحنه سیاسی شلوغ فرانسه به پیشرفت برسد، انجام شد. بایرو حتی در یک اظهار نظر تلویزیونی درباره مکرون گفته بود: «تو به اندازه کافی پیر نیستی، اما مهم نیست. اگر بتوانی در جایی که من شکست خوردم موفق شوی، من به تو کمک خواهم کرد.»
او برای کاهش بدهیها کمپین راه انداخت
در نخستین سخنرانیاش به عنوان نخستوزیر در روز جمعه، بایرو زمان زیادی را به مسئله بدهیهای فزاینده فرانسه اختصاص داد.بایرو گفت: «من در زندگی سیاسیام ریسکهای غیرعاقلانهای کردهام تا مسئله بدهی و کسری بودجه را مطرح کنم. حتی در همین زمینه برای ریاستجمهوری کمپین کردم.» او کار دشواری در پیش دارد. چند ساعت پس از اینکه به مقام نخستوزیری رسید، موسسه رتبهبندی مودیز اعتبار فرانسه را کاهش داد و گفت که این کاهش «بازتاب دیدگاه ما است که امور مالی عمومی کشور در سالهای آینده بهطور قابلتوجهی ضعیفتر خواهد شد..»
مارین لوپن او را نفرتانگیز نمیداند
نامزد رئیسجمهوری جناح راست افراطی مارین لوپن و بایرو از نظر سیاسی کاملاً مخالف یکدیگرند، اما روابط میان این دو کهنهکار بد نیست و این موضوع برای ثبات فرانسه و توانایی توافق بر سر مسائل مالی مهم است.بایرو به نظر میرسد که نخستوزیری خود را با پای راست آغاز کرده است، چرا که لوپن پس از دیدار با او در روز دوشنبه از «روش مثبتتری» که بایرو در پیش گرفته بود، استقبال کرد. روابط این دو کهنهکار که هر دو سه بار برای ریاستجمهوری شکست خوردهاند، به سالها قبل برمیگردد. بایرو در مواردی به لوپن در مسائل حساس، بهویژه ساختارهای مالی، کمک کرده بود.
با وجود موفقیتهای انتخاباتیاش، رهبر راست افراطی اغلب با مشکلاتی در دریافت وام بانکی و حمایت لازم از مقامات منتخب برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری روبرو بود. این سنگبنای کمپینهای بایرو برای ایجاد نهادی است که به احزاب کمک کند تا وام بگیرند، که برای لوپن بسیار مهم است. او در سال 2016 مجبور شد وامی از یک بانک روسی برای تأمین مالی کمپین خود بگیرد. در سال 2022، بایرو از لوپن حمایت کرد تا بتواند در انتخابات ریاستجمهوری در مقابل ماکرون کاندیدا شود؛ تلاشی که او آن را برای «نجات دموکراسی» دانسته است.
... اما نیکولا سارکوزی او را نفرتانگیز میداند
برای دههها، میانهروهای فرانسه با جناح راست همپیمان بودهاند، اما بایرو سیاستی میانهرو را میبیند که از محافظهکاران و سوسیال دموکراتها فاصله یکسانی دارد و این هدف را در سه دوره انتخابات ریاستجمهوری دنبال کرده است.این موضوع محافظهکاران را از او دور کرده است، بهویژه نیکولا سارکوزی، رئیسجمهور پیشین، که نظرات سختگیرانهاش در مورد مهاجرت و سیاستهای قطبیکنندهاش مورد تنفر بایرو بوده است. بایرو حتی در سال 2012 به نفع فرانسوا اولاند از حزب سوسیالیست علیه سارکوزی رای داد، که در انتخابات شکست خورد. سارکوزی از انتصاب بایرو به شدت انتقاد کرد و آن را «تکاندهنده» خواند. او در کتابی که در سال 2020 منتشر کرد نوشت: «بایرو همیشه خیانت کرده است امانوئل ماکرون هم این تجربه تلخ را حس خواهدکرد.» روابط بایرو با جناح راست ممکن است اکنون به ضرر او باشد و قادر به جلب حمایت از جمهوریخواهان محافظهکار نباشد، که برای حفظ یک دولت اقلیت ضروری است.
حامی اولیه فدرالیسم اتحادیه اروپا ...
مانند ماکرون، بایرو آینده فرانسه را در اتحادیه اروپا میبیند. نخستوزیر جدید دهها سال پیش به نفع ادغام بیشتر در اتحادیه اروپا صحبت کرد و در سال 1999 کمپینی را برای انتخابات اروپا رهبری کرد که به دنبال «فدراسیون اروپایی» بود.او در یک مصاحبه در سال 2012 گفت: «فدرالیسمی که من از آن دفاع میکنم، همکارانه، غیرمتمرکز و با احترام به ملتها و آزادیها است.»
... و طرفدار بزرگ نمایندگی نسبی
بایرو مدتهاست که خواستار تغییر سیستم رأیگیری دو دوری کنونی فرانسه در انتخابات قانونگذاری به نمایندگی نسبی است.این میتواند به نفع او باشد: حرکت به سمت نمایندگی نسبی یکی از پیشنهادات نادر است که نمایندگان از سراسر طیف سیاسی از آن حمایت میکنند.
او یک بار به یک کودک سیلی زد
در دوران کمپین ریاستجمهوری خود در سال 2002، بایرو به کودکی که او را به جیببری متهم کرده بود، سیلی زد. زدن سیلی به کودک ممکن است به نظر حرکت پایاندهندهای برای یک کار سیاسی باشد، اما گزارشهای آن زمان نشان میدهند که این اتفاق شاید به او کمک کرده باشد. بایرو که معلم سابق و وزیر آموزشوپرورش در دهه 1990 بود، پس از این حادثه توانست از حمایت رأیدهندگان مردد بهرهمند شود. نظرسنجیای که توسط لومانده قبل از انتخابات انجام شد، نشان میدهد که این اتفاق به نفع او بوده است.در زمینه آموزش، بایرو نگرانیهایی در مورد تأثیر استفاده از صفحهنمایشها بر «هوش» کودکان و توسعه «فکری و جسمی» آنها نشان داده است.
او با لکنت زبان مبارزه کرده است
امروزه بایرو به خاطر سخن گفتن آهسته و تمایل به بیش از حد ادا کردن کلماتش شناخته میشود. این نتیجه لکنت زبانی است که او بیشتر دوران کودکیاش را در تلاش برای غلبه بر آن سپری کرد، تجربهای که او آن را در مصاحبهها به عنوان تجربهای تلخ و دردناک توصیف کرده است.
او میخواهد نقش پاریس در سیاست فرانسه کمتر باشد
بایرو انتقادهایی از تمایل فرانسه به متمرکز کردن قدرت در پاریس داشته است — حتی در دوران ریاستجمهوری ماکرون.در فوریه گذشته، او از شکاف «پیچیده و فزاینده» بین مردم و ساختارهای قدرت انتقاد کرد و از گابریل آتال، نخستوزیر وقت، به خاطر تشکیل دولتی که بیشتر وزرای آن از منطقه پاریس بودند، انتقاد کرد.
او همچنان با تعقیب قضایی روبرو است
در سال 2017، بایرو به عنوان وزیر دادگستری منصوب شد، اما تنها یک ماه پس از آن به دلیل تحقیقات رسمی در مورد اتهام اختلاس از بودجه پارلمان اروپا، استعفا داد.در آن زمان، سیاست ماکرون این بود که هیچ فردی که تحت تحقیقات رسمی قرار دارد، نمیتواند در دولت باقی بماند.بایرو در نهایت تبرئه شد، اما دادستانها تصمیم را تجدیدنظر کردند و او اکنون انتظار دارد که در سپتامبر آینده در دادگاهی جدید محاکمه شود.مارین لوپن نیز در حال حاضر به دلیل اتهاماتی مشابه که ممکن است تهدیدی برای آرزوهای ریاستجمهوری او باشد، تحت محاکمه است. او بیگناهی خود را حفظ میکند.