محمد رجائی نژاد
هشتم مهر ماه سالگرد رحلت یکی از شاگردان امام خمینی، آیت الله سید مهدی یثربی است. با نگاهی کوتاه بر زندگی و ارتباط و ارادت ایشان به حضرت امام یادش را گرامی میداریم.
آیت الله سید مهدی یثربی کاشانی در ۱۳۰۴ ش، در کاشان به دنیا آمد. پدرش آیت الله سید محمدرضا از روحانیون کاشان بود. او در سنین کودکی پدر خود را از دست داد و تحت تکفل برادر بزرگش آیت الله العظمی میرعلی یثربی قرار گرفت و مقدمات و سطوح علوم دینی را در کاشان فراگرفت.
در ۱۳۳۷ ش جهت تکمیل و ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفت. نزد بعضی از مراجع و علمای این شهر به خصوص امام خمینی کسب علم و فیض نمود. پس از فوت برادرش، آیت الله میرزا سید علی یثربی که از اساتید امام خمینی بود و زعامت دینی مردم کاشان را بر عهده داشت، به امر آیات الله بروجردی و حضرت امام به کاشان بازگشت و به تدریس دروس دینی و ارشاد مردم پرداخت و ضمن آن با شروع مبارزات، همراه و حامی نهضت به رهبری حضرت امام شد.
آیت الله یثربی تا زمانی که آیت الله بروجردی در قید حیات بودند، در عین ارادت و علاقه به حضرت امام، با ایشان همانگ و در ارتباط بودند. پس از رحلت آیت الله بروجردی مرجعیت را در حضرت امام یافته و ممحض در ایشان شد. این ارادت و علاقه استاد و شاگرد طرفینی بود به گونای که با شروع مبارزات در جریان انجمنهاى ایالتى و ولایتى سال 1341 ش، حضرت امام در نامهای خطاب به آیت الله یثربی مینویسند:
«اگر صلاح مىدانید از خود آقایان روحانیون و سایر طبقات نشریهاى مبنى بر پشتیبانى از قم و اظهار تأثر از واقعه فاجعه منتشر فرمایید. امید است ان شاء اللَّه بتوانیم جلو این مفاسد را که مىخواهند اجرا کنند بگیریم. امید است در مظانّ استجابت دعوات، منظور نظر شریف باشم.»
آیت الله یثربی با اخذ اجازه نامه در امور حسبیه و شرعیه از حضرت امام به تاریخ 22 فروردین 1343ش، سعی کردند با جمعآوری ارسال وجوهات به حضرت امام، چه در قم و چه در دوران تبعید از نهضت و رهبر نهضت پشتیبانی نماید.
او با ایراد سخنرانیهای افشاگرانه به مبارزه علیه رژیم پهلوی میپرداخت و پس از تبعید امام نیز مبارزات سیاسی خود را در قالب سخنرانی علیه رژیم شاه و تربیت طلاب علوم دینی تداوم داد. وی همواره رهبری مبارزات مردم کاشان را بر عهده داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز فعالانه در صحنه بود و به همکاری با نهادهای انقلابی میپرداخت. در مرداد ۱۳۵۸ بود که حضرت امام طی حکمی، خطاب به ایشان مرقوم داشتند:
«خود جنابعالى اقدام نموده و نماز جمعه [در کاشان] را اقامه نمایید.»
وی در همه دوره های مجلس خبرگان رهبری نماینده استان اصفهان بود. همچنین علاوه بر امامت جمعه کاشان، در سال ۱۳۶۲ طی حکمی از سوی امام به عنوان نماینده امام در منطقه (کاشان، آران، بیدگل) منصوب شد. حضور مستمر در جبهه های دفاع مقدس و تشویق و تقویت مادی و معنوی رزمندگان اسلام، حضور در منازل شهدا و ایثارگران منطقه، حضور در مراسم مختلف مربوط به شهداء و تفقد از خانواده شهدا و ایثارگران، از جمله فعالیتهای بارز ایشان بود.
سخنرانی های ایشان در مراسم اعزام رزمندگان به جبهه های نبرد و نیز حضور و گفتگوهای با مجاهدان جبهه دفاع مقدس در نقاط مختلف جنوب و غرب، شخصیت ایشان را به یکی از همراهان ثابت بسیجیان سلحشور تبدیل کرده بود. خدمات پشتیبانی و هدایای نقدی و جنسی که به دستور ایشان یا مستقیماً توسط خود ایشان به جبهه ها تقدیم می شد، هنوز هم در یادها مانده است. بعداز پایان جنگ نیز با تشکیل ستاد بازسازی در کاشان، نقش مؤثری در بازسازی مناطق آسیب دیده از جنگ داشتند.
و در نهایت مصدومیت شیمیایی، ناشی از حضور در جبهه های جنگ موجب بیماری ریوی ایشان گشت و بخاطر همین بیماری در هشتم مهر ۱۳۸۵ ش در کاشان دارفانی را وداع گفت.