مردم اگر هم مشکلی دارند، که دارند، با دین نیست، با سیاست است. نگران امور دیگر زندگی مردم باشید و از سیاست دوقطبیساز پرهیز کنید و منافع و ملاحظات «همه مردم» را در تصمیمات خود لحاظ کنید، وضع بهتر خواهد شد.
جامعه ایران جامعه آداب است. و در جامعهای که «مناسک عزای همزمان شده با عید و عروسی» اینهمه پیچیده و پرمقررات است، ابلهانه است اگر تصور شود مردم بلد نیستند حرمت عزا را ایام عید نگه دارند و باید برایشان مقررات گذاشت و بهشان یادآوری کرد.
در بیش از ۴۰۰ سفرنامهای که سیاحان از سدههای گذشته تاکنون در باره ویژگیهای جامعه ایرانی نوشتهاند، مودب بودن بیشترین ویژگی مثبتی است که تکرار شده است و تقریبا در همه زمانها هم این ادب مشاهده شده است و مورد توجه سیاحان قرار گرفته است.
مودب بودن ، حرمت دیگران را داشتن و رعایت آداب و ظواهر و جزییات را کردن، یکی از مهمترین ویژگیهای جامعه ایران است. تحلیل ویلیام بیمن بر اساس زبانشناسی اجتماعی از جامعه ایران نشان میدهد که الگوهای بنیادی جامعۀ ایرانی به مفهوم ساختاری چندان پیچیده نیستند، اما امکانات فراوانی برای کنشهای زبانی فراهم میآورند. به نظر او، در جامعۀ ایران، کارایی بیش از تناسب اهمیت دارد و اصولاً هرکس مهارت زبانی بیشتری دارد، قدرت بیشتری هم دارد.
این مهارت، تنها در روابط کلامی و گفتار نیست، بلکه در تعاملات اجتماعی هم وجود دارد. یکی از مهمترین و پیچیدهترین ابعاد رفتاری و گفتاری در ایران، در مدیریت عزا است. یک رسم رایج در ایران، این است که صاحبان عزا، حرمت متوفای خود را نگاه میدارند، سیاه میپوشند و مردان، ریش خود را نمیزنند، و بعد از چهلم، عدهای آنها را از عزا درمیآورند. اینکه چه کسانی سیاهپوشی را تا چهلم ادامه میدهند، و چه کسانی آنها را از عزا درمیآورند، بخشی از این پیچیدگیهاست. یکی دیگر از این آٔدابدانی و دقت در جزییات، در ترتیب نام صاحبان عزا در اعلامیههای فوت و ترتیب ایستادن آنها جلوی درب هنگام ختم و هفتم و چهلم و سال است.
اینها همه مناسک اجتماعی عزا و آداب آن است. بخش دیگر، مهارتهای اجتماعی در مدیریت همزمان عید و عزا است. معمولا صاحبان عزا عید اول را در خانه مینشینند و دیگران برای تسلیت گفتن به خانه آنها میآیند. منظور از عید اول، اولین عید مذهبی و نیز اولین عید نوروز بعد از مرگ متوفی است. صاحبان عزا بسته به نزدیکی یا دوری زمان مرگ متوفی و نیز خویشاوند درجه اول متوفی بودن یا نبودن، و همچنین جوانی یا سالخوردگی متوفی، و البته نحوه مرگ او، سیاه میپوشند یا نمیپوشند. مرگهای بسیار نابهنگام هیچگاه عید ندارند.
باز هم پیچیدهتر، اگر از قبل، مراسم عروسیای برنامهریزی شده باشد و مرگی در این میانه رخ دهد، عروسی برگزار میشود یا خیر؟ چگونه و چه کسانی باید اجازه عروسی را از صاحبان عزا بگیرند؟ صاحبان عزا نسبت به این اجازه، چه واکنشی باید نشان بدهند؟ اگر عروسی نزدیکان متوفی باشد و عروسی ناگزیر باشد، آیا صاحبان عزا باید به عروسی بروند یا نه؟ اگر رفتن آنها به عروسی ضرورت داشته باشد،با چه ادبیاتی باید دعوتشان کرد؟ آیا باید به آنها کارت داد یا خیر؟ اگر صاحبان عزا به عروسی میروند باید سیاه بپوشند یا خیر و چقدر باید درعروسی بمانند؟
پاسخ این سئوالات را از بزرگترهای فامیل بپرسید، برای همهاش جواب دارند. زندگی در جامعه پیچیده ایران، مهارتهای رفتاری و گفتاری فراوان میخواهد و افراد بتدریج در فرایند جامعهپذیری، این مهارتها را فرا میگیرند و اصولا «بزرگتری»، مستلزم کسب این مهارتها است.
حال تصور کنید در جامعهای به غایت پیچیده که در مناسک عزا و همزمانی آن با مراسم عید یا شادی، اینهمه جزییات و آداب و دقت وجود دارد، برخی «تازه به قدرترسیده»ها، نگران هستند که مردم چگونه همزمانی عید ملی و عزای مذهبی را مدیریت میکنند. و برای مردم دستورالعمل و بخشنامه صادر میکنند که چه کنند یا نکنند.
البته که تغییرات در دینداری را نمیشود انکار کرد، اما حتی در همین جامعهی بسیار تغییرکرده هم، حرمت ماه رمضان و حرمت حضرت علی نگاه داشته می شود. جایگاه شهادت امام حسین و حضرت علی در میان مردم، مقدستر و محترمتر از آن است که با طغیان چند جوان در فضای مجازی و واقعی شکسته شود، مگر آنکه طغیانها برنامهریزیشده و هدایتشده باشد.
مردم اگر هم مشکلی دارند، که دارند، با دین نیست، با سیاست است. نگران امور دیگر زندگی مردم باشید و از سیاست دوقطبیساز پرهیز کنید و منافع و ملاحظات «همه مردم» را در تصمیمات خود لحاظ کنید، وضع بهتر خواهد شد.