به گزارش ایرنا، مناظر طبیعی استان در برخی مناطق در سال های اخیر در معرض آسیب های ناشی از فعالیت های معدنی قرار گرفت و تیشه معدنکاران خراش های نازیبایی را در مناظر طبیعی از خود برجای گذاشت و دل دوستداران طبیعت استان را به درد آورد.
توسعه فعالیت های معدنی را از جمله می توان چالش های زیست محیطی یزد برشمرد به گونه ای که اغلب زیستگاه های استان مورد اکتشاف قرار گرفته است.
دوام محیط زیست و طبیعت مستلزم سازگاری انسان با طبیعت و فاصله گرفتن از بهره برداری بی رویه و دست برداشتن از تخریب آن است.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه طبیعت استان به علت فعالیت های بی رویه معدنی حال خوشی ندارد، اظهار داشت: واگذاری بی رویه معادن تهدید جدی برای محیط زیست است.
حسن اکبری افزود: در طبیعت فلات مرکزی ایران به ویژه یزد با فعالیت های بی رویه معدنی مواجه هستیم که موجب تخریب عرصه طبیعی و زیست محیطی شده است.
وی بیان کرد: این فعالیت ها موجب افزایش کانون های فرسایش بادی ، چند برابر شدن ذرات گرد و غبار و کاهش کیفیت تفرجگاه ها در مناطق خوش آب و هوا و کوهستانی شده است.
اکبری اضافه کرد: از سوی دیگر به دلیل تخریب رویشگاه ها و تسهیل دسترسی به مناطق بکر طبیعی موجب پراکنده شدن تعدادی از حیات وحش استان نیز شد.
به گفته وی هم اکنون تنها در مناطق حفاظت شده (هشت درصد ) استعلام معدنی انجام می شود و در زیستگاه های آزاد این کار صورت نمی گیرد.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد می گوید: البته در برخی مناطق حفاظت شده استان ، معادن بزرگی وجود دارد و در سایر مناطق فعالیت های معدنی به صورت پراکنده موجب تخریب و مشکلاتی زیستی شده است.
اکبری تصریح کرد: گرچه بر اساس اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت(صمت)، 480 فقره پروانه بهره برداری صادر شده ، هرچند تعدادی از معادن غیر فعال است ، اما به دلیل ماهیت فعالیت های معدنی و پراکندگی آنها در طبیعت و ایجاد راه های دسترسی متعدد عملا تخریب آثار سوء ناشی از فعالیت ها بر پیکره طبیعت احساس می شود.
وی بیشترین تعداد معادن در حال بهره برداری را در شهرستان های اردکان ، تفت و ابرکوه ذکر کرد و یادآور شد: بیشترین کانون های فرسایش بادی نیز در ابرکوه ، تفت و ندوشن میبد و بخش های غربی اردکان قرار دارد.

** صدور 480 پروانه اکتشاف معدنی
اکبری می افزاید: 480 فقره پروانه اکتشاف یا گواهی کشف در استان صادر شده و تعداد زیادی درخواست در سازمان صنعت ، معدن و تجارت( صمت ) نیز در حال بررسی است.
وی ادامه داد: بنابراین ظرفیت معدنی استان به گونه ای است که امکان 2 برابر شدن واحدهای درحال بهره برداری وجود دارد.
وی بر این عقیده هست: در این صورت تخریب طبیعت همراه با بحران خود را نشان خواهد داد، زیرا برداشت بیش از حد از سفره آب های زیرزمینی و کمبود بارش ها طبیعت یزد را بیش از بیش شکننده کرده است.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست یزد عنوان کرد: در این شرایط احیا عرصه های طبیعی کاری سخت و مشکل است و زندگی را برای انسان و شاید جانداران هم دشوار کند.
به اعتقاد اکبری با ادامه شرایط فعلی توسعه فعالیت های معدنی همراه با سوء مدیریت گذشته در خصوص مصرف آب می تواند منجر به ایجاد بحران در طبیعت ، رویشگاه ها و تنوع زیستی شود.
این کارشناس ارشد محیط طبیعی استان تاکید کرد: برخی گونه های حیات وحش نظیر یوزپلنگ آسیایی به دلیل توسعه فعالیت های معدنی از اواخر دهه 80 تاکنون در برخی مناطق حذف شد و بسیاری از گونه های ارزشمند هم کمیاب و در حال نابودی هستند.
وی با اظهار تاسف می افزاید: ضوابط و قوانین فعالیت های معدنی مصوب با نگاه کشوری و با رویکرد توسعه معدنی همراه است، حساسیت محیط زیست مخصوصا در شرایط آسیب پذیری ایران مرکزی در آن دیده نشده است.
وی تصریح کرد: ابتدا باید حوزه برنامه ریزی و مدیریت کلان استان سیاست های موقتی برای پیشگیری از آسیب های بیشتر از فعالیت های معدنی در طبیعت اتخاذ کند.
وی در این ارتباط ادامه داد: همچنین نمایندگان مجلس و دولت زیرساخت های قانونی را برای حساسیت های محیط زیست در واگذاری معادن برای نظارت زیست محیطی و معدنی فراهم کند.

** 2 برابر شدن فرسایش بادی به دلیل فعالیت معدنی
اکبری خاطرنشان کرد: بر پایه مطالعه ای که در استان انجام شده است، بر اثر فعالیت معدنی کانون فرسایش بادی 2 برابر شد و در این ارتباط 350 هزار هکتار کانون جدید ایجاد شد .
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد ادامه داد: این کانون ها نه تنها موجب افزایش گرد و غبار و آلودگی هوا بلکه موجب کاهش شادابی رویش های گیاهی در اراضی مرتعی شد و کاهش عملکرد پوشش گیاهی استان را هم در پی خواهد داشت.

** نقش دستگاه ها بر فعالیت معدنی مخرب طبیعت
رئیس مجمع نمایندگان یزد در مجلس هفته گذشته در نشست شورای معادن استان بر لزوم نظارت جدی بر فعالیت های معدنی نابودکننده محیط زیست و طبیعت تاکید کرد و گفت: باید دستگاه های ناظر گزارشی از این وضعیت ارائه و با متخلفان برخورد کنند.
محمدرضا صباغیان افزود: باید مشخص شود کدام معادن عوارض و حقوق دولتی را پرداخت می کنند و معادن آلاینده برای رفع این مشکل در مناطقی همچون مهریز و ابرکوه چه نوآوری هایی داشته اند.
وی همچنین بررسی وضعیت مالی معادن و میزان گردش مالی و تعداد حساب های آنها در استان را خواستار شد.
براساس آمارها تاکنون در یزد 800 گونه گیاهی، 190 نوع پرنده، 60 وع پستاندار وحشی و 40 نوع خزنده در مناطق حفاظت شده شناسایی شدند.
اهمیت تنوع گونه های فقط تعدادشان نیست بلکه خاص بودن آن است اینگونه ها از ارزش حفاظتی بالایی برخوردارند و اهمیت تنوع زیستی منطقه به خاطر این عوامل است.
60 نیروی محیط بان، مسئولیت مراقبت و محافظت از یک میلیون و 270 هزار هکتار از مناطق تحت حفاظت استان را بر عهده دارند.
یزد همانند بسیاری مناطق مرکزی ایران به دریا دسترسی ندارد، اصولا سرزمینی کم آبی است و با این وجود به دلیل تنوع اندیس های معدنی خیلی معروف است.
این منطقه با حدود 2 میلیارد تن ذخیره در کشور دومین استان معدنی و چهارمین استان توسعه یافته صنعتی ایران است.
واحدهای معدنی آن با تامین 33 درصد خوراک فولاد کشور در رتبه اول قرار دارد و هشتمین استان صادر کننده محصولات غیرنفتی نیز محسوب می شود.
در یزد 32 نوع اندیس معدنی مانند سنگ آهن، سرب و روی، اورانیوم، خاک های صنعتی، باریت و ... وجود دارد.
به گفته مسئولان سازمان صمت یزد، این استان در آینده نزدیک از لحاظ تولید سنگ آهن، خاک های صنعتی و باریت رتبه نخست را از آن خود خواهد کرد.
یکی از بخش های فعال یزد معدن است به گفته سعید افضلی پور رئیس خانه معدن یزد، 11 هزار و 500 نفر در این حوزه مشغول کار هستند.
وی عنوان کرد: هم اکنون متقاضیان 275 فقره پروانه صدور اکتشاف در حال فعالیت هستند که منجر به صدور گواهی کشف و پروانه بهره برداری می شود.
همچنین رئیس خانه معدن یزد پیشتر تصریح کرده بود : از 545 معدن استان، پنج مورد در مقیاس بزرگ ملی قرار دارد، و عمده معادن در حد متوسط و کوچک هستند.
محمدرضا علمدار یزدی رئیس سازمان صمت پیشتر به ایرنا گفته بود: از 32 نوع ماده معدنی مختلف شناسایی شده استان سنگ آهن و سرب و روی شاخص‌ترین اندیس های آن هستند.
این مسئول تاکید کرد: در استان 554 فقره پروانه بهره برداری در بخش معدن صادر شده که سه مورد آن در ردیف جهانی است.
2088/2047/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.