مسوولان نیز قول دادند تا این خسارتها را جبران و از ایجاد خسارت های بیشتر جلوگیری کنند و هر چند اقدامات مثبتی از سوی مسوولان شهرستان و استان انجام شد اما مردم اظهار نارضایتی کردند و خواستار تخصیص اعتبارات بیشتر برای جبران خسارات سیل شدند.
شنیده ها حاکیست مشکل اصلی مقابله با سیل و پیشگیری از آن عدم اختصاص بودجه لازم برای این منظور بوده است و بحصوص آنکه همزمانی سیل استان یزد با سیل ویرانگر استان های لرستان و خوزستان موجب جلب توجهات عمومی به سوی آن مناطق و زیر سایه قرار گرفتن سیل استان یزد و علی الخصوص روستاهای شهرستان تفت شد.
تفت، ییلاقی ترین و خوش اب و هواترین منطقه استان یزد است و بیشترین روستاهای این استان را در دل خود جای داده؛ یک سوم از یکهزارو ۳۰۰ روستا و آبادی این استان در این شهرستان واقع شده و همه ساله در فصول مختلف، میزبان شهروندان این استان است.
سیل امسال موجب شد تا صدای اعتراض روستاییان تفتی بلند شود و آنها که خاطره سیل سال گذشته را هنوز در اذهان خود داشتند کم توجهی به جبران خسارت سال گذشته را یادآور شدند و خواستار پیشگیری از سیل امسال برای کاهش خسارت احتمالی شدند.
سیل چند روز اخیر در استان یزد که منجر به بارش های سیلآسا و به دنبال آن جاری شدن سیل در مناطق مختلف استان یزد و بویژه شهرستان تفت شد باز قصه تا حدی فراموش شده سیل را دوباره تازه کرد و حالا روستاییان تفتی انتظار دارند علاوه برجبران خسارات قبلی، نسبت به پیشگیری از افزایش خسارت بعدی اقدام شود بخصوص انکه گفته شده طی یکی دو روز اینده احتمال بارشهای جدی و جاری شدن سیل دوباره نیز دور از ذهن نیست.
سیل فروردین ۹۸ خسارت هایی را در مناطق مختلف تفت و از جمله علی آباد، نصرآباد، سانیج و ده بالا بر جای گذاشت، جلسات متعددی برای بررسی آن برپا شد اما مشکل همچنان پابرجاست.
بخشدار مرکزی تفت در این باره گفت: از ابتدای اسفندماه سال ۱۳۹۷ با توجه به دریافت اطلاعات هواشناسی مبنی بر بارندگی در فروردینماه ۱۳۹۸ تدابیر لازم برای لایروبی رودخانهها با همکاری آب منطقهای و دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان اتخاذ و رودخانههای فصلی این بخش لایروبی شد.
علی احمدیان به ایرنا افزود: با این وجود با بارش شدید باران در نقاط مختلف شهرستان تفت در فروردین ماه ۱۳۹۸ و جاری شدن سیلاب و روان آب در رودخانههای فصلی در نقاط مختلف شهرستان بعد از یک دهه خشکسالی علیرغم اتخاذ تدابیر لازم، آسیبهایی به معابر و جادههای بین مزارع روستایی، قنوات، ساختمانهای مسکونی و غیرمسکونی و دیوارهای ساحلی رودخانههای فصلی بخش مرکزی را شاهد بودیم.
وی با بیان اینکه خسارت ناشی از سیلاب، ارزیابی و جمعبندی و به اداره کل مدیریت بحران و دفتر امور روستایی استان یزد بهمنظور تخصیص اعتبار برای مرمت نقاط آسیبدیده ارسال شد، ادامه داد: همزمانی سیلاب در نقاط مختلف شهرستان تفت با سیلاب های بیسابقه و شدید در استانهای لرستان و خوزستان و ... مانع از تخصیص اعتبار لازم برای مرمت نقاط آسیبدیده در سطح شهرستان تفت شد.
بخشدار مرکزی تفت از بازسازی قنوات شهرستان با همکاری جهاد کشاورزی و تخصیص اعتبار لازم خبر داد و گفت: کار مرمت قنوات آسیبدیده در دستور کار قرار گرفت و اطلاعات اقدامات صورت گرفته در سامانه سجاد ثبت شد و پس از پیگیریهای فراوان و بعد از چندین ماه از پایان عملیات عمرانی مرمت قنوات اعتبار این پروژهها تخصیص داده شد.
احمدیان تصریح کرد: بعد از پایان بارش، مرمت معابر آسیبدیده در اسرع وقت در دستور کار قرار گرفت و با استفاده از اعتبارات دهیاریها، خسارت به معابر روستایی بخش مرکزی تفت مرمت شد و با همکاری اداره راهداری و حملونقل جادهای و جهاد کشاورزی شهرستان تفت، اکثر معابر بین مزارع روستاهای بخش مرکزی شهرستان تفت نیز مرمت شد.
اجرای طرحهای بزرگ آبخیزداری در بعضی از مناطق حساس در شهرستان تفت، لایروبی رودخانههای فصلی شهرستان، بهسازی و رفع مشکلات تیرها و ترانسهای برق مناطق روستایی دیگر اقدامات پس از بارش های سال گذشته است که بخشدار مرکزی تفت به آنها اشاره کرد.
وی یکی از موضوعات را ساخت پل در آبنمای محسنآباد دهستان نصرآباد عنوان کرد و اضافه کرد: برای انجام این پروژه جلسات متعددی با مسئولان استانی و شهرستانی برگزار و تصمیمات لازم برای اجرای این پروژه اتخاذ و این پروژه در بین پروژههای استانی تعریف و ردیف بودجهای برای اجرای آن اختصاص داده شد اما باوجود افزایش تحریمهای ظالمانه و کاهش تخصیص اعتبار پروژههای عمرانی در استان عملیات اجرایی این پروژه با وقفه روبرو شد.
بخشدار مرکزی تفت ادامه داد: با تأمین اعتبار از منابع دیگر مدتی است که کار ساخت باکسهای موردنیاز این پروژه آغاز و بهمحض اتمام ساخت باکسهای موردنیاز عملیات اجرایی این پروژه بزرگ در سطح شهرستان تفت آغاز خواهد شد.
وی پیگیری احداث پل بر رودخانه عبوری از مسیر ورودی روستای علیآباد و ساخت پل عشقآباد روستای اسلامیه شهرستان از دیگر اقدامات صورت گرفته پس از پایان سیلاب سال گذشته عنوان کرد و گفت: برای اجرایی شدن جلساتی با مسئولان استانی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برگزار اما تحریمهای ظالمانه و کاهش درآمد کشور از فروش نفت و عدم اختصاص بودجه ملی برای انجام آن، آغاز عملیات اجرایی آن را با تأخیر روبرو کرده و نیاز به نگاه ویژه مسئولان کشوری و استانی برای اجرای این دو پروژه بزرگ است.
بخشدار مرکزی تفت از آغاز پروژه های دیوار ساحلی در رودخانه های فصلی روستاهای بخش مرکزی تفت بر اساس پیگیری ها خبر داد و افزود: این امر نیازمند نگاه استانی و همکاری دستگاههای استانی برای تخصیص اعتبار لازم برای انجام این پروژه در نقاط مختلف این بخش است.
احمدیان با اشاره به بارش های سال جاری گفت: به منظور کاهش خسارت ناشی از بارندگی های چند روز اخیر با همکاری مدیریت بحران شهرستان تدابیر لازم اتخاذ شد.
وی از آغاز مرمت نقاط آسیب دیده با همکاری دستگاه های ذی ربط و ارزیابی های لازم به منظور ارائه گزارش های خسارت ناشی از بارندگی به اداره کل بحران استان یزد خبر داد و یادآور شد: امیدواریم با تخصیص اعتبار بهموقع و لازم پروژههای یادشده در اسرع وقت آغاز و نگرانی مردم شریف روستاهای بخش مرکزی شهرستان تفت رفع شود.
فرماندار تفت هم به خبرنگار ایرنا گفت: سیل پارسال، برآورد خسارت شد اما بودجه آن را ندادند که شاید علت آن شرایط اقتصادی باشد.
علی رضا نوکار اظهار داشت: در بهمن پارسال حدود ۹ میلیارد تومان برای جبران خسارت های باران به خسارت دیدگان و بخصوص قنات داران پرداخت شد.
وی تاکید کرد: امسال نیز قرار است مرحله به مرحله، خسارات سیل پرداخت شود و لذا از دستگاههای ذیربط خواسته شده تا خسارت های وارده را برآورد کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری یزد هم مجموع خسارات ناشی از سیل ، وقوع توفان ، بارش تگرگ و سرمازدگی طی هفته جاری را در مجموع هزار و ۲۹۳ میلیارد تومان اعلام کرد.
محمود شاکری شمسی افزود: بر اساس برآوردهای اولیه از این میزان خسارت، ۹۷۰ میلیارد تومان مربوط به بخش کشاورزی است، ۱۸۰ میلیارد تومان خسارت سیل، و بقیه هم مربوط به توفان، سرمازدگی و بارش تگرگ است .
وی ادامه داد: بیشترین خسارت مربوط به خطوط برق رسانی، زمینهای باغی، زراعی و سردرختیها، قنات، راههای ارتباطی ، مکانهای مسکونی، مراتع ، دام و طیور، آبزیان ، گلخانهها و سازههای کشاورزی است.
امید است خسارت های حاصل از سیلاب ها در استان یزد و بویژه شهرستان تفت، هرچه سریع تر و با تأمین اعتبار مناسب جبران شود تا شاهد خسارت بیشتر بر اثر سیل بعدی به زیرساخت های استان و این شهرستان نباشیم.
تفت که با حدود ۴۵ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی شهر یزد و در فاصله ۲۰ کیلومتری مرکز استان قرار دارد، رگ حیاتی استان یزد و سرسبزترین منطقه این استان به شمار می رود و همه ساله در فصول مختلف، میزبان خیل گردشگران و شهروندان این استان است.
شیوع سیل و ایجاد خسارت به شهرستان تفت به نوعی، کل استان یزد را تحت تاثیر خود قرار می دهد و خسارت به زیرساخت های آن می تواند اثرات منفی بر کل اقتصاد استان یزد برجا بگذارد.