حسن زارع روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به شرایط موجود و جاری شدن سیلاب در برخی مناطق فارس و کرمان که محل ییلاق عشایر یزد است، در حال حاضر کوچ عشایر ممنوع شد .
وی با بیان اینکه ، همه ساله زمان کوچ شهرستان های ابرکوه و خاتم اواسط فروردین ماه بود، اظهار کرد: اما امسال به خاطر شیوع کرونا ، حرکت از قشلاق به ییلاق ۲ استات یادشده به اواخر اردیبهشت ماه آینده موکول شد.
موردی از ابتلا به کرونا گزارش نشد
زارع با اشاره به اینکه تاکنون موردی از ابتلای عشایر به کرونا دریافت نشد، ادامه داد: با هماهنگی های انجام شده ، عشایر استان تا پایان اردیبهشت ماه آینده در مناطق ییلاقی حضور داشته باشند و به منظور قطع زنجیره انتقال کرونا از حرکت و جابهجایی پرهیز کنند.
وی بیان کرد: به منظور جلوگیری از کوچ جامعه عشایری به آنها تاکید شد که فعلا کوچ نکنند و در این رابطه همکاری خوبی با مسوولان منطقه و استان های یادشده نیز داشته باشند.
این مسوول عشایری استان یزد تصریح کرد: یگان حفاظت منابع طبیعی در مناطق ییلاقی مستقر شد تا از هرگونه کوچ احتمالی ممانعت به عمل آورند.
وی، ممانعت از کوچ عشایر را تنها به خاطر حفظ سلامتی و جان آنان دانست و افزود: در صورتی که هر ایلی اقدام به کوچ زود هنگام و بدون اجازه مسوولان محلی کنند ، از تمامی خدمات سالانه از جمله آبرسانی ، تامین علوفه و صفحه های خورشیدی محروم می شوند.
پوشش بهداشتی و درمانی جامعه عشایری
وی بیان کرد: عشایر یزد هرسال در شرایط عادی و بدون حوادث غیرمترقبه از اواخر آبان و اوایل آذرماه از مناطق ییلاقی فارس و کرمان به سکونتگاه های قشلاقی خود کوچ می کنند و از نیمه دوم فروردین تا اوایل اردیبهشت ماه قشلاق را ترک می کنند .
زارع با بیان اینکه در زمان اتراق عشایر در مناطق خود ، آموزش های لازم در رابطه با رعایت موازین بهداشت فردی و گروهی به آنها ارایه می شود، یادآور شد: جامعه عشایری تحت پوشش مراکز بهداشتی و درمانی نیز هستند از طریق سامانه ۴۰۳۰ با آن تماس تلفنی برقرار و سلامتشان به لحاظ ابتلا به بیماری های ویروسی بررسی شده و نکات آموزشی هم ارایه شد.
رییس اداره امور عشایری یزد تصریح کرد: با توجه به شرایط به وجود آمده و تاخیر زمان کوچ ،حرکت آنها از قشلاق ، در صورت نیاز کوچ با وسایط نقلیه انجام می شود.
وی تاکید کرد: در صورت اجرای برنامه کوچ نیز چگونگی تامین کامیون و نحوه انتقال نیز از جمله مواردی است که باید تمهیدات لازم برای آنان اندیشیده شود.
این مسوول خاطرنشان کرد: تیم واکسیناسیون اداره کل دامپزشکی، عوامل نیروی انتظامی و عاملان توزیع مایحتاج در صورت نیاز عشایر در زمان موعد مقرر استقرار می یابند.
تولید چهار هزار و ۳۸۰ تن فراورده دامی و لبنی عشایر
مدیر امور عشایری یزد اضافه کرد: بخش هایی از مراتع فارس و کرمان ، در اختیار عشایر استان به صورت مراتع ییلاقی قرار دارد.
زارع با بیان اینکه چرای زود هنگام دام در مراتع یکی از عوامل مهم تخریب عرصه های طبیعی است، اظهار داشت: زمان ورود دام به مراتع ییلاقی باید مطابق با تاریخ کوچ و پروانههای مرتعداری باشد.
وی تصریح کرد: هزار و ۲۰۰ کیلومتر ایل راهها در حد فاصل مناطق ییلاقی و قشلاقی استان های فارس و کرمان وجود دارد که مورد استفاده عشایر است .
تولیدات سالانه عشایر استان چهار هزار و ۳۸۰ تن انواع فراورده دامی و لبنی است و علاوه بر تولید ۴۰۰ تن ( ۲۵ درصد) گوشت قرمز، آنها در تولید ۲۰ درصد صنایعدستی استان نیز نقش بسزایی دارند.
جمعیت عشایر استان یزد سه هزار خانوار با ۱۰ هزار نفر جمعیت است که در شهرستانهای ابرکوه و خاتم زندگی میکنند که از ایلات بختیاری، خمسه و قشقایی هستند و در پرورش ۱۴۰ هزار رأس دام سبک و ۴۰۰ نفر شتر فعالیت دارند.
یزد یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۷ درصد آنها در ۲۱ شهر و بقیه در روستاها زندگی می کنند.