با توجه به این مسائل، ضرورت دارد هر خانواده، نقشه خطر کرونای خانه خود را روی کاغذ رسم کند، چرا تهیه نقشه کرونا مهم است؟ برای کنترل راههای ورود کرونا به خانه، باید اول این راهها را شناسایی کرد. با رسم این نقشه ، راههای مذکور شناسایی و کنترل می شود.

نتیجه اینکه فضای داخل خانه به دور از استرس و رفتارهای وسواس گونه خواهد بود و این امر می تواند باعث افزایش تاب آوری و تقویت سیستم ایمنی بدن اعضای خانواده در برابر کرونا.شود قبل از تهیه نقشه خطر کرونا تقسیم کار انجام می شود، لازم است یک نفر از اعضای خانوار که معمولا بانوی خانه هستند به عنوان مسئول ایمنی انتخاب شود.

مسئول ایمنی باید ضدعفونی خانه را انجام دهد و برای حفظ وضعیت و ارتقای بهداشت خانه عاری از کرونا، مراقبت های لازم را انجام دهد البته مسئول ضد عفونی نباید دچار بیماری ریوی زمینه ای و تنگی نفس باشد.

زمان ضد عفونی از ماسک و دستکش استفاده نموده و پس از استفاده این وسایل را در کیسه دربسته در سطل زباله دربسته بگذارد،اگر بانوی خانه بیمار است فرد دیگری بایستی این مسئولیت را بپذیرد.

بنا بر توصیه کارشناسان، تمام سطوح اعم از دستگیره درها ، کمدها، یخچال، فریزر، کلیدها و پریزها، کنترل تلویزیون، گوشی تلفن، موس و صفحه کلید و مانیتور کامپیوتر یا لب تاپ ، شیر فلکه گاز، شیر آلات و کف خانه با محلول های ضد عفونی کننده خانگی، (با رعایت حفاظت فردی مثل استفاده از دستکش و ماسک برای جلوگیری از آسیب رساندن به ریه، پوست و چشمان فردی که ضد عفونی را انجام می دهد) یکبار ضد عفونی شود.

بهترین محلول برای ضدعفونی کف، سطوح چوبی و کابینت ها و سطوح غیر فلزی، محلول به ۱ ۴۹ وایتکس است که برای تهیه آن ۱۰ سی سی یا معادل حجم درب قوطی وایتکس را با دو لیوان آب سرد حل نمائید. این محلول پس از ۲۴ ساعت خاصیت ضد عفونی کنندگی خود را از دست می دهد و باید مجدد تهیه شود.

هنگام ضد عفونی، سطح مورد نظر باید تمیز و عاری از گرد و خاک و آلودگی باشد. روی سطح باید بصورت رفت (و نه رفت و برگشت) دستمال آغشته به مایع ضد عفونی کننده را کشید و منتظر ماند تا تبخیر شود یا مایع را اسپری کرد و منتظر تبخیر ماند . روی وسایل الکترونیکی نمی توان محلول را اسپری کرد، روی سطوح فلزی نظیر دستگیره درها و پنجره ها، شیرآلات و کابینت های فلزی،به جای محلول وایتکس از الکل طبی اتانول ۷۰ درصد باید استفاده کرد.

در خانه ای که افراد سالم هستند و توصیه های بهداشتی و عدم تردد در هفته های اخیر و قرنطینه را رعایت کرده و بدون حفاظت فردی ، بخصوص به اماکن شلوغ رفت و آمد نداشته اند، الان خانه و افراد به کرونا آلوده نیستند و این خانه، امن است.

قدم بعدی انتخاب یک نفر به عنوان مسئول هماهنگی و خرید و انجام کارهای ضروری بیرون از خانه است، وی باید سالمترین فرد باشد، فردی که به بیماری هایی نظیر پیوند اعضا، نقص سیستم ایمنی، دیالیز، لوپوس ، سرطان در حال درمان یا موارد مشابه مبتلا نباشد و یا فشارخون، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، بیماری های مزمن تنفسی مثل آسم و غیره نداشته باشد، بهترین انتخاب است.

وی تنها برای انجام کارهای خیلی ضروری از خانه خارج می شود( . فقط مشاغل امدادی و برای خریدهای ضروری) مسئول خرید میتواند حداکثر هفته ای ۲ بار با پوشیدن وسایل حفاظت فردی نظیر ماسک و دستکش، از خانه خارج شود، ساعاتی برای این کار انتخاب شود که تردد و ازدحام در مراکز خرید کمتر است.

چگونه نقشه خطر را تهیه کنیم؟

با مداد و خط‌کش خیلی ساده دیوارها، درها، پنجره ها، راهرو و بالکن، حیاط، اتاق‌ها، آشپزخانه، پذیرایی، انباری، سرویس‌های بهداشتی را روی کاغذ رسم می کنیم. ویروس نمی تواند از طریق هوا مثل گرد و غبار منقل شود، پس از پنجره ها نمی تواند وارد شود، بنابراین پنجره ها را روی نقشه سبز می کنیم.

به دلیل ماهیت ساختاری، این ویروس از طریق دستان آلوده، پوشش لباس و یا قطرات خارج شده از دهان بیمار و یا فرد ناقل و هنگام سرفه، عطسه و اشک چشم قابل سرایت است، بنابراین نباید با دستان آلوده به هیچ عنوان صورت و اعضای آن را لمس کرد.

هنگامی که مسئول خرید پس از انجام خرید ( ترجیحاً خرید بصورت بسته بندی باشد.)، قصد آمدن به داخل فضای داخلی خانه را دارد؛ ترجیحا فرد دیگری درب ورودی را باز کند. در غیر این صورت پس از ورود وی، دستگیره درب ضد عفونی شود، خریدها را بیرون درب ورودی (روی حیاط، بالکن یا پاگرد ) ، در سبدی که برای این منظور در نظر گرفته شده است قرار دهید و سپس کیسه های نایلونی آن را در سطل زباله درب دار که کنار آن قرار داده ایدبیاندازید.

 مسوول خرید، باید کفش هایش را پشت درب ورودی (روی حیاط یابالکن یا پاگرد) بیرون آورد، وسایلی مثل دسته کلید، موبایل و کارت بانکی را در سبدی که به این منظور در ورودی قرار داده شده بگذارد تا در اسرع وقت به نحو مناسب ضد عفونی شود.

لباس‌هایش را در داخل فضای خانه پشت درب آویزان کند و این لباس‌ها در فرصتی مناسب به بالکن یا حیاط منتقل شود تا به مدت ۶ ساعت در معرض نور آفتاب قرار گیرد. کفش روفرشی بپوشد و مستقیما بدون دست زدن به دستگیره دربها، به دستشویی رفته و دستهایش را به مدت ۲۰ ثانیه (معادل فرستادن هفت صلوا ت) به روش اصولی و با رعایت مصرف حداقل آب، با آب و صابون (ترجیحا صابون مایع) بشوید، پاها نیز شسشتشو داده شود.

پس از خروج از دستشویی دمپایی تمیز بپوشد . دستها و پاها را خشک نموده و وارد فضای تمیز خانه شود در ایام شیوع کرونا ترجیحا از دستمال کاغذی یا حوله یکبار مصرف استفاده نمایید.

مسوول ایمنی خانه، سبد خرید جهت شستشو و ضد عفونی وسایل خریداری شده را به آشپز خانه منتقل نماید و خریدهای بسته بندی شده را با آب و صابون مایع به مدت ۲۰ ثانیه شستشو دهد. کیسه های پلاستیکی در سطل زباله درب دار انداخته شود.

در مورد نان، نان تهیه شده در فریزر قرار داده شود و قبل از مصرف در فر، مایکروفر یا ماهیتابه داغ شود. الان خانه ما امن و بدون کرونا است.

 از مزایای رسم نقشه خطر کرونا و انجام وظایف محوله: 

۱ -مسیر آلودگی احتمالی مشخص و به سرعت رفع آلودگی می شود

 ۲ - تقسیم کارها، تکلیف بقیه اعضای خانواده را مشخص می کند.

۳- افراد خانواده دچار وسواس فکری که مرتب باید دست‌ها را ضد عفونی کرد ( بوسیله ژل، الکل و موارد مشابه) نمی شوند، چون نیازی به ضدعفونی کردن دوباره دستهای افرادی که در معرض آلودگی احتمالی قرار ندارند، نیست. 

۴- با رسم نقشه خطر کرونا، آرامش را به خانواده خود تقدیم کنیم. 

حسن جان فدا- دکترای تخصصی مدیریت بهداشت و درمان مدیر گروه مدیریت کاهش خطر در حوادث و بلایای علوم پزشکی یزد

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.