مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد در مراسم  بزرگداشت دوازدهمین شب فرهنگی یزد، گفت: بانو ستی فاطمه نقش مهمی در آبادانی این شهر داشت ولی به نقش و جایگاه او در تاریخ یزد کمتر پرداخته شده است.

فاطمه دانش یزدی افزود: بی بی فاطمه خاتون ملقب به سِتی از جمله القابی بانوان اشراف و بزرگ آن دوره بود و به عنوان فرزند امیرشمس الدین محمد نقش تاثیرگذاری در آبادانی یزد داشت. 

وی با اشاره به حیات اجتماعی ستی فاطمه اظهار کرد: امیرچقماق و همسرش ۳۰ سال به عنوان حاکم یزد قدرت را در دست داشتند،و همسرش در این زمان در جنگ با مخالفان بود، تقربیا  زمان امور در اختیار او و فرزندانش قرار داشت و در راستای آبادانی شهر حرکت‌هایی انجام دادند لذا باید زنی با سیاست و اهل تدبیر باشد تا حکومت را به دست گیرد و امور اداره کند.

وی نگاه اقتصادی بانو ستی فاطمه را بی نظیر دانست و بیان کرد: احداث حجره‌ها ، بازارها و ... در این دوره از جمله مواردی است که باعث رونق اقتصادی یزد شد به نحوی که بازار بزرگ با ۹۰ مغازه توسط داروغه امیرچقماق شاهی احداث و منجر به حیات و شریان اقتصادی یزد در آن دوره شد.

همچنین عضو شورای شهر یزد گفت: بانو ستی فاطمه در یزد نمایشی از مدیریت و توانایی خود را  بروز داد و نقش زنان در تاریخ را موثر و ماندگار کرد.

ونوس عامری با اشاره به اینکه پس از انقلاب فضای امن برای زنان به وجود آمد و این قشر فرصت را غنیمت شمردند و وارد عرصه‌های مختلف شدند ،افزود: ابتدایی ترین نقش هر زن،  مادری است و ورود به عرصه‌های مختلف هیچ تضادی با وظیفه اصلی  او ندارد چرا که بدون مردان، زنان موفق نبودند و بدون زنان هم ،مردان موفق نخواهند شد.

همچنین زهره امیرچقماقی از نوادگان امیرچقماق حاکم یزد، ساخت خانقاه، زورخانه، آب انبار، حمام، میدان، تکیه، کاروانسرا، بازارچه حاجی قنبر و بقعه ستی فاطمه را از جمله موقوفه های این بانو و همسرش برشمرد و افزود: عواید این موقوفه ها برای سکونت تمام مسلمانان علی الخصوص سادات و فقرای مومن و  همچین برای بزرگان دینی هنگام سفر به یزد صرف می‌شده است.

وی ادامه داد: همچنین زمین های زراعی در احمدآباد اردکان، ده محمد طبس، مهریز و تفت داشت  که همراه آنها قنات و چشمه هایی بود که به مرور زمان خشک شد و اکنون اثری از آنها به دلیل بی توجهی متولیان امر نمانده است.

این نواده امیرچقماق و بانو ستی فاطمه خاطرنشان ساخت: مدفن این بانو در مجارورت امیرچقماق واقع شده و از نظر شکل ظاهری گنبد منحصر به فرد دارد و در زمان او ساخته شده به نحوی که درآمد آسیاب شیخداد یزد را وقف بر آرامگاه خود کرده است.

وی با تاکید بر گرامیداشت بزرگان تاریخ یزد، گفت: نام « امیرچقماق » به اشتباه « امیرچخماق» ذکر می‌شود و در نگهداری آرامگاه او نیز کوتاهی شده و به حالت نیمه مخروبه درآمده و حتی بسیاری از مردم از شخصیت، خدمات و محل دفن وی اطلاع ندارند. 

امیرچقماقی با تشکر از برگزارکنندگان این مراسم در نکوداشت این بانوی خیر و نیک اندیش  با اشاره به برگزاری اولین یادواره و بزرگداشت این بانو به همت آستان قدس رضوی و با همکاری دانشگاه آزاد گفت: به عنوان یکی از نوادگان این بانوی بزرگ از نهادهای متولی در این نکوداشت تشکر می کنم .
 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.