محمدعلی طالبی روز چهارشنبه در جلسه بازآفرینی شهری با موضوع تدوین سند راهبردی حفاظت و بازآفرینی پهنه تاریخی دولت آباد یزد با تأکید بر ضرورت در نظر گرفتن جذابیتهای گردشگری، اجتماعی و فرهنگی در کنار توجیه اقتصادی در اجرای طرح بازآفرینی محله دولت آباد اظهار داشت: عملیات اجرایی این طرح باید با نظر تولیت این موقوفه تاریخی تا پایان سال آغاز شود.
وی افزود: بعد از تصویب کلیت طرح باید با در نظر گرفتن اولویتها ، به فکر تدوین جزئیات رفت و اصلاحات لازم ، ظرف چهار تا پنج ماه آینده توسط مشاور و با همکاری دستگاههای مرتبط انجام شود.
استاندار یزد اضافه کرد: همچنین در همین مدت باید اعتبارات لازم پیش بینی و مشخص شود و با نظر متولی و تولیت موقوفه دولت آباد هر چه سریعتر برای اجرای طرح با استفاده از تمام ظرفیتها گام برداشت.
طالبی تأکید کرد : در این خصوص اهتمام و جدیت دستگاههای ذیربط استان برای اجرای طرح بازآفرینی مجموعه تاریخی دولت آباد با استفاده از ظرفیتهای استانی و ملی مورد انتظار مدیریت ارشد استان است و باید هر گونه مانعی در اجرای طرح همراه با دیدگاههای موجود منعکس و مرتفع شود.
در این جلسه تولیت موقوفه دولت آباد یزد نیز گفت: در طرح اولیه این طرح که حدود ۱۲ سال قبل مورد نظر پدر بنده بود ساخت یک مجموعه جذاب فرهنگی و تفریحی برای مردم منطقه که عمدتا متوسط به پایین بودند مدنظر بود.
حجتالاسلام والمسلمین حسن معزالدینی با بیان اینکه استارت اولیه و جدی این طرح از سال ۹۴ که کارهای این طرح آغاز شد، افزود: از آن زمان تاکنون با وجود قول مدیران استانی و کشوری مرتبط ، همراهی لازم در ادارات استان یزد صورت نمیگیرد.
وی اضافه کرد:مشخص نیست دستگاههای اداری استان چرا با طرحهای عامالمنفعه همراهی ندارند و تا کی در همکاری با این طرحها سنگاندازی خواهند کرد ؛ چون طرحی که پدر مرحومم ۱۲ سال پیش ارائه داد میتوانست برای یزد بسیار مفید و اثرگذار باشد.
تولیت مجموعه دولت آباد یزد تصریح کرد: اگر طرح اولیه زودتر عملیاتی شده بود امروز شاهد حضور بیشتر گردشگران از داخل و خارج از کشور در استان یزد و ماندگاری بیش از الان آنها در استان بودیم .
حجت الاسلام معزالدینی یادآور شد: سال قبل نیز بنابر قول استاندار وقت جناب زمانی قمی می بایست طرح ما تا مهرماه وارد مرحله اجرا می شد ولی الان با وجود گذشت یکسال از آن تاریخ ، هنوز خبری نشده و اعلام می کنم اگر حفاظت و بازآفرینی پهنه تاریخی دولت آباد یزد تا خردادماه ۱۳۹۹ اجرا نشود از اجرای آن کنارهگیری خواهم کرد.
باغ دولت آباد از زیباترین نمونههای باغ سازی ایرانی بشمار می آید که در اواخر دوره افشاریه به دستور محمدتقی خان بافقی، حکمران و والی یزد ساخته شد.
باغ از قناتی به همین نام که در سال ۱۱۶۱ هجری قمری به دستور محمدتقی خان به طول ۶۰ کیلومتر ساخته شده و آبیاری میشده که جریان آب در باغ اساس استخوانبندی و طراحی آن را تشکیل میدهد.
این باغ در تاریخ ۱۳۴۶/۱۲/۲۳ به شماره ۷۷۴ در ردیف آثار ملی ایران قرار گرفته و یکی از باغهای ایرانی ثبت شده در میراث جهانی توسط یونسکو است.
طرح باغ دولت آباد یکی از اصیلیترین و بدیعترین طرحهای باغ رسمی ایرانی است.
اصلیترین عمارت باغ اندرونی عمارت هشتی یا عمارت هشت نام دارد که در انتهای محور اصلی باغ و متصل به دیوار جنوبی است.
این عمارت کوشک اصلی باغ دولتآباد محسوب می شود و به سبب وجود بادگیر مرتفع آن (۳۰متر و ۸۰ سانتی متر) شهرت خاصی دارد.
منبع اصلی تامین آب باغ قنات دولتآباد است که در وقفنامه مفصل قنات دولتآباد نوشته شده 'بر هیچ احدی مباح و روا نیست که پیش از گذشتن آب از این باغ در آن تصرف نماید، اگرچه فیالمثل ، همه آب دادن یک وجب زمین باشد.
سند وقفنامه این باغ به سال ۱۲۸۵ هجری قمری یعنی ۱۵۲سال قبل برمیگردد که با ادبیاتی فاخر ، خطی زیبا و قابل تفکر و تامل به توصیف باغ و درخواست های واقف پرداخته است.
۱۹۶۸/ ۶۱۹۷