اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری سال ۹۸،  نزدیک به یک میلیون داوطلب ورود به دانشگاه را در آستانه تصمیم گیری مهم قرار داده ، زیر انتخاب رشته تحصیلی تصمیمی سرنوشت ساز است.
تصمیمی که به ظاهر، امروز اتخاذ می‌شود اما تاثیرش را باید در زندگی آینده فرد جست و جو کرد و آنچه که تصمیمی را موفق می‌سازد شناخت دقیق معیارهای انتخاب و اولویت بندی آنهاست.
ضروری است داوطلبان کنکور سراسری، معیارها اساسی موثر در انتخاب رشته مطلوب را شناخته و ملاک‌های متناسب با شخصیت، فرهنگ خانواده و اهداف شخصی خود را برگزیده و پس از اولویت بندی آنها،  رشته تحصیلی خود را از میان صدها رشته موجود در لیست دانشگاهها برگزینند.  
برخی شغل پردرآمد را معیار  اصلی انتخاب رشته قرار می دهند و به دنبال رشته‌هایی هستند که آینده شغلی بهتری  دارند.
دسته‌ای دیگر از داوطلبان نیز علاقه خود به تحصیل در یک رشته خاص را معیار اصلی در انتخاب رشته دانشگاهی، قرار می‌دهند  و به دنبال رشته‌ای هستند که علاقه شخصی آنان را در برگیرد و برخی نیز  معیارهای دیگری برایشان اهمیت دارد.
هرچند  فرصت شغلی خوب، درآمد زایی رشته در آینده و پرستیژ اجتماعی رشته دانشگاهی  برای برخی داوطلبان و خانواده‌ها مهم تلقی شده و به عنوان معیار در انتخاب رشته مورد توجه قرار می‌گیرد اما هرگز این ملاک‌ها به‌ تنهایی ضامن موفقیت نبوده و نخواهند بود.  
در شکل گیری انتخاب رشته هوشمندانه، معیارهای مناسب و اساسی متعددی دخالت دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است.
۱. علاقه فردی و شخصی 
از اصلی ترین معیارهای معتبر در انتخاب رشته توجه به علایق و سلایق فردی شخص داوطلب است.  
انتخاب رشته همسان با دیگران و به تقلید از انتخاب دیگر داوطلبان و یا انتخاب رشته به دور از علایق فردی و صرفا بر اساس توصیه دیگران، هیچوقت موفقیتی در پی نخواهد داشت.

لذا توصیه می‌شود قبل از تصمیم گیری و انتخاب رشته دانشگاهی، داوطلبان  علایق فردی به رشته تحصیلی خاص و شغل خاصی در ادامه تحصیلات عالی را بشناسند.
شور و اشتیاق فردی خود را معیار انتخاب خویش قرار دهید و رشته‌ای را انتخاب کنید که بیشترین شوق  اشتیاق در شما  ایجاد کند.
۲. استعداد فردی 
استعداد چیزی جدا از هوش است 
استعداد مهارت فنی یا توانایی کسب مهارت فنی در انجام کاری یا یادگیری موضوعی است .
استعداد یکی از مهمترین ملاک‌های انتخاب رشته دانشگاهی قلمداد می‌شود .
هرچند ممکن است ما در بسیاری از استعدادها با سایرین وجه اشتراک داشته باشیم  اما همه ما در یک استعداد خاص نسبت به دیگران برتر هستیم.
این استعداد خاص، همان استعداد منحصر به فرد یا استعداد طلایی ماست.  

اگر انتخاب رشته دانشگاهی افراد منطبق بر این استعداد منحصر به فرد یا طلایی آنان باشد بی شک بیشترین موفقیت‌های تحصیلی و شغلی را در پی خواهد داشت.
 ۳.چشم انداز روشن از تحصیل و شغل آینده 
معیار مناسب دیگر در انتخاب رشته هوشمند داشتن  یک چشم انداز شغلی و تحصیلی مطلوب است.
اینکه شما بدانید  که می‌خواهید در آینده چه کاره شوید و به چه جایگاهی برسید بسیار اهمیت دارد و انگیزه‌های شما را دوچندان می‌سازد.
پس با شناختی که از علایق، استعدادها و نیارهای شخصی خود دارید چشم انداز آینده خود را ترسیم کنید و بر اساس آن رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید.
 ۴.محتوای علمی رشته تحصیلی 
اطلاع و آگاهی از عناوین درسی و محتوای علمی رشته‌های تحصیلی یکی از معیارهای اساسی انتخاب رشته است  چرا که با این معیار داوطلب رشته‌ای متناسب با توانایی و استعداد خود  انتخاب می‌کند و عدم توجه به این معیار ممکن است موجب بروز مشکلات تحصیلی برای فرد شود.
۵. مشکلات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی
در نگاه اول شاید این نوع مشکلات معیار به نظر نرسند اما با توجه داشت تحصیل چند ساله در یک رشته دانشگاهی خاص و در شهری به دور از محل زندگی فرد، ممکن است هزینه  و مشکلات اجتماعی و فرهنگی زیادی به فرد تحمیل کند.  
تحصیل در برخی رشته ها مستلزم صرف هزینه‌های هنگفت است.

محیط شغلی برخی از رشته‌ها در آینده ممکن است مشکلاتی فراروی داوطلب قرار دهد و تحصیل در شهرهای بزرگ و با فرهنگی متفاوت با زادگاه داوطلب نیز مشکلاتی را پیش روی داوطلبان قرار خواهد داد.  
۶. و سخن آخر اینکه 
  پر واًضح است تمام تلاش‌های ما در زندگی رسیدن به رضایت درونی و احساس آرامش است 
صرفا برای عقب نماندن از دیگران، یدک کشیدن نام دکتر و مهندس و... آینده خود را تباه نسازید.

محمد جواد عابدی اردکانی /مشاور تحصیلی 

مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در۶۰ کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.

۷۵۴۴/ ۲۰۴۷

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.