حمید مشتاقیان روز پنجشنبه به ایرنا افزود:‌ این مکان تاریخی هنر معماری کویر در دوران صفوی و بازاری مسقف با طولی نزدیک به یک کیلومتر بوده که شهر را زینت داده و زمانی بزرگ‎‎ ترین چار سوق جنوب کشور محسوب می‎‎شده است.
وی اضافه کرد:‌ قدمت برخی بناهای آن به دوران قاجاریه برمی گردد که بیش از 400 سال قدمت دارد و از مقابل باغ ملی آغاز و به میدان کوشک نو ختم میشده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی اردکان با بیان اینکه چارسوق در قاعده شبه دایره‎‎ای به شعاع معادل 10 متر بوده که دارای هشت ضلع و چهار دهنه آن را مغازه تشکیل می‌داده تصریح کرد:‌ این بنا دارای یک گنبد مخروطی شکل بود که 32 وجه دارد و ارتفاع آن به 6 متر می‌رسید، به طوری که از حوالی ترک‌آباد نیز قابل‌ رویت بوده و انتهای این بنای مخروطی‌شکل با کلاه‌فرنگی پوشانده میشده و در نقش نورگیر عمل می‌کرده است.
مشتاقیان اظهار داشت: ‌از ظرافت‌هایی که در معماری و طراحی بازار وجود داشته، عبور آب از وسط آن بوده؛ آبی که نماد حیات و سرزندگی است، این آب از قنات نیلی تأمین می‌شده و تا انتهای بازار ادامه داشته است.
این بازار دارای بازارهای فرعی بوده که از آن مشتق می‌شده‌اند، مانند بازار چیلونگرها که بقایایی از آن به‌جای مانده است؛ اما شاهکار معماری آن، تلاقی بازار اصلی با بازار کوچک‌تری بوده است که بقایای آن، امروزه نمادی گشته است برای بازار قدیمی اردکان، این تلاقی به چهارسوق یا به بیان عامیانه، چارسوق معروف بوده است.
بازار در حوالی سال 1336 در اثر بارش زیاد باران آسیب دید که توسط مرحوم استاد محمد شابل و استاد میرزا محمد دهستانی مرمت شد اما انگار تصمیم بر این گرفته شده بود تا این قلب تپنده اردکان با تمام خاطرات، خوشی‌ها و ناخوشی‌هایش، برای همیشه به تاریخ بپیوندد و بنا بر آنچه که معروف است در تاریخ 28 بهمن‌ماه سال 1338 این تصمیم عملی شد و بازاری که 400 سال در برابر آفتاب کویر و طوفان و باران مقاومت کرده بود، سرانجام قسمت اعظم آن در این سال در برابر کلنگ و تیشه تجددطلبان فرو ریخت.
مرکز شهرستان 98 هزارنفری اردکان در 60 کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.
7544/ 6197
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.