به گزارش ایرنا، هر فردی روزانه حدود 22 هزار بار تنفس میکند و 15 کیلوگرم هوا نیاز دارد، شاید انسان بتواند چند هفتهای بدون غذا و مدت کمی هم بدون آب زنده بماند، این مخلوق الهی بدون هوا حتی نمیتواند چند دقیقهای زنده باشد.
سیستم تنفسی انسان بهعنوان اولین بخش بدن در تماس مستقیم با آلودگی هوا قرار دارد، در این میان «ریه» مسئولیت جذب اکسیژن و دفع دیاکسید کربن از خون را بر عهده دارد.
در صورتی که غلظت آلایندهها فراتر از ظرفیت تصفیه ریه باشد، وارد خون میشود و عوارض قلبی و تنفسی مانند اختلال در انتقال اکسیژن به بافتهای بدن، افزایش ضربان قلب، سکته قلبی ، کاهش ظرفیت ششها، آسم، برونشیت و درنهایت به بیماری سرطان ریه ختم میشود.
اکنون بحران آلودگی هوا نه تنها، کلانشهرها بلکه شهرهای کوچک را هم تهدید میکند که این پدیده سهم عمدهای در به خطر انداختن سلامت جسم و روان شهروندان دارد.
بسیاری شهرهای صنعتی همچون یزد سالهاست، در فصول مختلف سال با پدیده ریز گردها و دود ناشی از واحدهای صنعتی روبروست .
** تأثیر آلودگی هوا بر اقتصاد
آلودگی هوا میتواند به اقتصاد منطقه لطمه وارد کند که ارتباط مستقیم با زندگی شهروندان دارد، در این میان واحدهای مختلف تولیدی و صنعتی نقش پررنگی دارند که علاوه بر سلامت نیروی کار، محیط اطراف را هم تهدید میکند.
بر پایه آمارهای رسمی، آلودگی هوا سالانه حدود هشت میلیارد دلار خسارت وارد میکند و با توجه به آمار سازمان جهانی بهداشت که مربوط به سال 2015 میلادی است در ایران سالانه 33 هزار و 500 مورد مرگ به دلیل آلودگی هوا اتفاق افتاده که علت مرگ 71 نفر در هر 100 هزار نفر آلودگی هوا تشخیص داده شد.
یزد بر اساس سرشماری سال 1395، یک میلیون و 138 هزار نفر جمعیت دارد که 85 درصد در 21 شهر و بقیه در روستاها و آبادیها زندگی میکنند.
حدود 60 درصد این جمعیت و نیز اغلب سه هزار و 600 واحد تولیدی و صنعتی استان در دشت یزد - اردکان در شهرستانهای مهریز، تفت، یزد، اشکذر ، میبد و اردکان مستقر است.
در اغلب روزها، هالهای از گردوغبار در فضای شهر یزد و در تعدادی از شهرهای استان مشاهده میشود که به علت آلودگی هوا دید افقی در برخی روزها کاهش مییابد.
هرچند یزد چهارمین استان صنعتی کشور است و نباید فعالیتهای صنعتی منجر به خسارت جانی و مالی به شهروندان شود.
طرح استقرار کارخانهها و واحدهای صنعتی در یزد باید با لحاظ کردن مسائل انسانی و زیستمحیطی صورت میگرفت درحالیکه اغلب صنایع آلاینده در نزدیکی یا در محدوده سکونتگاههای انسانی مستقر است.
حدود نیمی از موارد آلودگی دشت یزد - اردکان مربوط به پهنه جغرافیایی مهریز تا عقدا اردکان است و بسیاری کارخانههای کاشی، کورههای آجرپزی و تعدادی از صنایع آلایندهها نیز در این محدوده فعالیت دارد .
همچنین این محدوده در مسیر وزش توفان و بادهای همراه با گرد و خاک شمال غرب به جنوب شرق یزد از اصفهان به سمت استان کرمان قرار دارد.
با توجه به وجود عرصههای بیابانی و تپههای شنی و ماسهای این امر موجب به وجود آمدن گردوغبار و افزایش ذرات معلق در هوا میشود.
** آلودگی هوای استان خطرناک است
عضو هیات علمی دانشگاه یزد به آلودگی هوای استان اشاره کرد و گفت: باید ایستگاه سنجش آلودگی نهتنها در نقاط آلوده بلکه در محل عبور گرد وغبار نصب شود تا آمار دقیقی از میزان آلودگی هوا ارائه شود.
محمدرضا اختصاصی مدتزمان وزش توفان در استان را در هر مورد 2 تا چهار ساعت ذکر کرد و یادآور شد: در این مدت میزان آلودگی هوا ناشی از توفان در مقایسه با خوزستان و سیستان و بلوچستان که 2 تا سه روز ادامه دارد، خطرناکتر است.
وی که در مورد کانونهای مولد گرد وغبار استان پژوهشی انجام داده است، ادامه داد: در یزد مقدار آلودگی هوا در برخی مواقع 6 تا هفت هزار میکروگرم بر مترمکعب است و دید افقی به کمتر 200 متر میرسد.
به باور اختصاصی توفان و آلودگی ریز گردها در یزد تا حدودی خطرناکتر از استانهای دیگر است زیرا یزد، منطقه صنعتی است و تولید گاز سمی ،عناصر سمی و فلزات سنگین آن زیاد است.
وی تصریح کرد: وقتی فلزات سنگین از طریق دود کارخانه وارد محیط زیست میشود همراه با گردوخاک و ذرات « رس» به دلیل اینکه قدرت بالا روندگی دارد و خاصیت جذب سطحی آنهم بسیار است بهاینترتیب ذرات رسی تنفس میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: لذا در کنترل ریزگردهای استان و کنترل موارد آلودگی صنعتی باید با دقت بیشتری از استانهای دیگر عمل کرد هرچند ممکن است تعداد روزهای گرد وغبار کمتر باشد ولی خسارت آن به خاطر علت یاد شده بیشتر است.
** رابطه توفان و فقر پوشش گیاهی
اختصاصی بابیان اینکه در یزد با انواع توفان مواجه هستیم تصریح کرد: بخشی وسیعی از استان متأثر از توفانهای « جبههای ، تندری و گردبادهای محلی » است ،دلیل این پدیده بدون پوشش اراضی به علت حاکمیت شرایط خشک و بیابانی منطقه است.
** یزد شهری نسبتاً غبارآلود
وی افزود: در برخی روزها به دلیل وجود گردبادهای محلی دهها تن گردوغبار و ریز گردها در استان جابهجا میشود، بنابراین یزد، شهر نسبتاً غبارآلودی است، اگر اطراف آن « سنگریزهها» نبود وضعیت بدتر از شهر اهواز بود.
** کورههای آجرپزی و تهدید سلامت شهروندان
این پژوهشگر محیط طبیعی تصریح کرد: معادن رس و در کنار آنها وجود کورههای آجرپزی ،اصلیترین منابع تولیدی ریز گردها معدنی و صنعتی استان و در دشت یزد - اردکان است.
وی خاطرنشان کرد: افزون بر نیمی از کورههای آجرپزی استان در این دشت مستقر است که بهشدت بر روی ریز گردها و آلودگی فیزیکی و شیمیایی شهر یزد اثر منفی دارد.
اختصاصی اضافه کرد: از 430 کوره آجرپزی شناساییشده 290 کوره بهصورت سنتی و 140 کوره صنعتی است که عموماً مجهز به فیلتر است که تنها آلودگی شیمیایی هوا را کم میکند ولی در کاهش آلودگی فیزیکی نقش چندانی ندارد.
** کارخانههای فولاد و تخریب محیط زیست
به گفته وی کارخانههای فولاد طبق بررسیهای انجامشده ، حداقل 1.5 کیلومتر خاک اطراف خود را سیاه میکند که حاوی فلز سنگین ، مونوکسید کربن و کربن است که مجموع این عوامل موجب آلوده شدن فضای اطراف شود.
وی ایجاد اتاق فکر یا کنترل مهار ریز گردها را پیشنهاد کرد و خواستار مشارکت مردمی و سازمانهای مربوطه شد.
وی یادآور شد: در حال حاضر تنها مسئولان و کارشناسان ادارههای منابع طبیعی و محیط زیست قادر به کنترل ریز گردها نیستند، باید صنایع، معادن ، مسکن و شهرسازی مشارکت کنند و از موازی کاری و فعالیتهای جزیره ای نیز پرهیز کنند.
همچنین استاندار یزد چندی پیش در کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گردوغبار استان گفته بود: باید تمام دستگاهها در حفاظت از محیط زیست احساس مسئولیت کنند.
محمدعلی طالبی اظهار داشت: باید در تأمین هوای پاک و بهبود شرایط حوزه محیط زیست تلاش کرد، درحالیکه یکی از مناطق پر چالش این عرصه است.
وی افزود: بحران زیست محیطی ازجمله چالشهای توسعه است، باید نگاهی دوباره به روند توسعه داشته باشیم و متناسب با مشکلی که امروز در فراروی منطقه قرار دارد، ارزیابی مناسبی در این رابطه داشته باشیم.
طالبی تصریح کرد: محیط زیست الزام اصلی استان برای فرآیند توسعه است و ضرورت دارد دستگاهها به حفظ آن کمک کنند.
استاندار یزد تأکید کرد: این مسئولیتی نیست که به تنهایی بر عهده اداره کل حفاظت محیط زیست باشد بلکه مستقیم و غیرمستقیم به تعدادی زیادی از سازمان و ادارههای مختلف مربوط میشود.
طالبی یادآور شد: طرحهای کلان توسعه مشمول پیوست سلامت است و هیچ طرحی بدون پیوست نباید اجرا شود و در این پیوست ، سلامت جسم ، روان و اجتماعی مدنظر است.
وی خاطرنشان کرد: باید نکات مثبت و منفی مرتبط با سلامت که ناشی از طرحهای توسعهای است بررسی شود.
** محدودیت فعالیت صنایع آلاینده و پر آبخواه
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد با توجه به محدودیت منابع آبی بهعنوان یکی از چالشها و افزایش روند آلودگی هوا به سبب تعدد و تمرکز صنایع در دشت یزد – اردکان و استقرار اغلب جمعیت استان در این حوزه برای حفظ سلامت شهروندان فعالیتهای مختلفی تاکنون انجام شده است.
نیره پور ملایی اظهار داشت: با طرح این موضوع در کارگروههای استان و تائید کارگروههای امور زیربنایی و شهرسازی با کارگروه آمایش محیط زیست استقرار صنایع پر آبخواه در حوزه عقدا – مهریز ممنوع اعلام شد.
وی تأکید کرد: دراین ارتباط حرکت به سمت صنعتهای تک و کم آبخواه در این حوزه در دستور کار قرار گرفت.
** آلایندگی هوای یزد 34 روز بیش از حد استاندارد
همچنین سید مصطفی میرزاده کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست یزد تعداد روزهای بیشتر از حد استاندارد استان در سال 1397 را 34 روز بیان کرد.
وی یادآور شد: بر اساس آخرین اطلاعات، امسال 25 روز هوای استان در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس با میانگین شاخص 113 قرار داشت.
به اظهار وی هوا در این مدت پنج روز در وضعیت ناسالم برای تمام گروهها با میانگین شاخص 180، 2 روز در وضعیت بسیار ناسالم با میانگین شاخص 225 و 2 روز هم در وضعیت بحرانی با شاخص عددی 447 و 446 قرار داشت.
میرزاده اضافه کرد: امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد چهار روز هوای بالاتر از حد استاندارد بودیم که به دلیل ورود سامانه ناپایدار جوی و توفانهای گرد وغبار است که تداوم 2 دهه خشکسالی نقش بسیار مهمی در این ارتباط داشته است.
این کارشناس افزود: شاخص کیفیت هوای سالم صفر تا 50 پاک ، 50 تا 100 سالم، 100 تا 200 ناسالم ، بیش از 200 در حد هشدار و 300 میکروگرم بحرانی و خطرناک است.
میرزاده از اکسیدهای گوگرد، نیتروژن، مونوکسید کرین و ذرات معلق ازجمله عوامل تعیینکننده شاخص کیفیت هوایادکرد و گفت: شاخص کیفی هوا معمولاً بهصورت روزانه محاسبه میشود.
وی افزود: در استان 9 ایستگاه سنجش آلودگی هوا موجود است که 9 تابلو آن نمایشگر دارد.
** آلودگی هوای یزد منشاء داخلی دارد
میرزاده میافزاید: بر اساس مطالعات انجامشده منشاء داخلی آلودگی هوای استان گردوخاک ، فعالیتهای معدنی ،صنعتی ، وجود جادههای خاکی ، اراضی ملی و یا زمینهای بایر است.
وی تأکید کرد: بر پایه مطالعه یادشده آلودگی هوای هر شهرستان شناسایی و برای رفع آن برنامههایی در نظر گرفته شد.
میرزاده اضافه کرد: تاکنون 2 کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گردوغبار با رویکرد ارائه راهکارهای مدیریتی و اجرایی مقابله با گرد غبار ناشی از فعالیتهای معدنی، صنعتی و جادههای خاکی در استان برگزار شد.
** پیامدهای منفی آلودگی هوا
همچنین مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به پیامدهای منفی ریز گردها و آلودگی صنایع و دود خودروها بر محیط زیست میگوید : آلودگی هوا خطر جدی برای حال و آینده استان در پی دارد.
دکتر حسن جان فدا افزود: برخی عوامل آلودگی هوا در یزد ناشی از فعالیتهای انسانی به خاطر تصمیم اشتباه درگذشته است که ، سلامت انسانها را تحت تأثیر قرار داده است.
** ایجاد صنایع بدون توجه به پیوست سلامت
وی ادامه داد: تعدادی از واحدهای صنعتی استان بدون توجه به پیوست سلامت ایجاد شد که آثار مخربی بر سلامت دارد، آلودگی هوای آنها کاملاً مشهود است که شاخصهای کیفی هوا هر روز این نشانگرها را نشان میدهد .
این پژوهشگر مسائل اجتماعی در ادامه بابیان اینکه افزون بر 80 درصد صنایع استان یزد در مسیر باد غالب از عقدا تا مهریز قرار دارد، تصریح کرد: بادهای غالب آلایندههای صنعتی را به درون شهرها میآورد که این امر موجب آلودگی هوا میشود.
نماینده انجمن جامعه ایمن ایران در یزد در ادامه تصریح کرد: سالهای گذشته در جانمایی صنایع دقت لازم نشد، به همین دلیل امروز استان با آلودگی هوا دسته و پنجه نرم میکند.
جان فدا ادامه داد: بر اساس قانون باید کمربند سبز در این مسیر ایجاد تا آلودگی واحدهای صنعتی کمتر شود.
** توفان شن عامل آلودگی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: دومین علت آلودگی هوای استان به شرایط اقلیمی و وزش توفان شن در اغلب مناطق مربوط است.
وی ادامه داد: یزد در منطقه بیابانی قرار دارد که به خاطر وضعیت اقلیمی و خشکسالی های مکرر ، مرطوب نبودن خاک آن موجب گردوغبار و توفان میشود که این موضوع آلودگی هوا را به دنبال دارد.
جان فدا به آلودگی هوا در منطقه آزادشهر یزد اشاره کرد و گفت: صنایع فولاد در نزدیکی این منطقه مستقر است در برخی روزها دود آن تمام فضای منطقه را میپوشاند و بر دیگر مناطق استانها تأثیر میگذارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: مردم از این موضوع گلایه دارند زیرا آنها حق داشتن هوای سالم و پاک رادارند.
** موتورسیکلت آلاینده زیستمحیطی
نماینده انجمن جامعه ایمن ایران در یزد استفاده شهروندان یزدی از موتورسیکلت بهعنوان یکی از موارد آلایندههای زیستمحیطی یادکرد که چندین برابر خودروها آلاینده وارد هوا میکنند.
جان فدا اظهار داشت: وجود 240 هزار دستگاه موتورسیکلت در یزد ، آلودگیهای زیادی به همراه دارد.
وی خاطرنشان کرد: آلودگی هوا به روشهای گوناگونی میتواند آثار منفی بسیاری در درازمدت و کوتاهمدت بر سلامت انسانها برجای بگذارد.
مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد افزود: سازمانهای مردمنهاد(سمنها) و تشکل زیستمحیطی وارد این عرصه شوند و مطالبه گر محیط سالم و هوای پاک باشند.
** مسئولیت پذیری اجتماعی و ارتقاء سواد سلامت
همچنین مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد بابیان اینکه سبک و محیط زندگی افراد بر سلامت تأثیرگذار است ، گفت: آب ، مواد غذایی و نیز هوایی که تنفس میکنیم بر سلامت افراد تأثیر دارد.
وحید جعفری خاطرنشان کرد: اثر آلودگی هوا مانند بارشهای اسیدی ، وجود گازهای گلخانهای و تغییر اقلیم، توفانهای گردوغبار ازجمله آثار تأثیرگذار بر سلامت انسان است.
وی اضافه کرد: آلایندههای موجود در هوا مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت افراد تأثیر میگذارد و عوارضی از بیماریهای حاد تا مزمن را ایجاد میکند که میتواند تا سالیان طولانی گریبان گیر افراد شود.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد از ذرات معلق و مونوکسید کربن بهعنوان آلاینده هوا نام برد که اغلب در شهر یزد وجود دارد و افزود: این آلایندهها از طریق سیستم تنفسی وارد ریه میشود که برای سلامتی مضر است.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه یزد، شهر صنعتی است و اقلیم گرم و خشک هم دارد و از طرفی در سالهای اخیر بر تعداد وسایط نقلیه ازجمله موتورسیکلتها و خودروها افزوده شد.
وی ادامه داد: لذا در برخی ایام سال شاهد آلودگی هوا در یزد و شهرهای اطراف آن هستیم که میتواند علاوه بر تأثیر بر سلامت شهروندان عوارض اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشته باشد و بر ابنیه تاریخی و تأسیسات و غیره به طرق مختلف آسیبهای جدی وارد کند.
** ضرورت تدوین سند پیشگیری و کنترل آلودگی هوا
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه از تدوین سند پیشگیری و کنترل آلودگی هوای استان با همکاری دستگاههای مرتبط خبر داد و گفت: این سند در شورای سلامت استان تصویب شد.
جعفری افزود: بازه زمانی این سند پنجساله تعریف شد اگر برنامهها بهخوبی اجرا شود میتواند علاوه بر جلوگیری از افزایش میزان آلایندهها حتی در آینده شاهد کاهش آلودگی هوا باشیم.
این کارشناس مسئولیت اجتماعی افراد را در کاهش آلودگی هوا اعم از سیاستگذاران و مدیران اجرایی مؤثر خواند و تصریح کرد: اگر هر فردی کار خود را بهخوبی انجام دهد هوای سالم خواهیم داشت.
وی توضیح داد: بهعنوانمثال اگر شهروندان معاینه فنی خودروهای خود را بهموقع انجام دهند همین امر میتواند به کاهش آلایندهها کمک کند.
به گفته مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد کلید حل معضل آلودگی هوا به اقدام افراد جامعه بستگی دارد، همه باید با انجام مسئولیت اجتماعی خود به این مهم کمک کنند.
** فرهنگسازی راهکاری برای مبارزه با آلودگی
وی افزود: آلودگی هوا معضلی است که سالانه جان انسانهای زیادی را میگیرد و با پیشرفت فناوری و افزایش ماشینهای مختلف، افزایش مصرف انرژی، رشد صنعتی، افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها و تغییر اقلیم روز بهروز افزوده میشود.
جعفری ادامه داد: از اینرو باید با ارائه راهکارهای آموزشی سطح فرهنگ و سواد زیستمحیطی و سلامت جامعه را افزایش داد تا نسبت به این معضل آگاه شوند و با استفاده بهینه از حمل و نقل عمومی و اتخاذ تدابیر لازم مانعی برای گسترش این پدیده زیستمحیطی باشند.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان کرد: تصمیم گیران و تصمیم سازان ، شورای شهر و مدیران ارشد باید برای کاهش آلودگی هوای شهر در اجرای سند کنترل و پیشگیری آلودگی هوای استان مسئولانه تلاش کنند.
وی اضافه کرد: بر اساس طرح تحقیقاتی که در استان انجام شد ، هنگامیکه میزان ذرات معلق هوا به بیش از حد مجاز برسد، مراجعه بیماران قلبی و تنفسی به بیمارستانهای افزایش مییابد.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: در حال حاضر عمده دلیل مرگومیر استان بیماریهای غیر واگیر ازجمله قلبی و عروقی، سرطان ، دیابت و بیماریهای تنفسی است .
وی تأکید کرد: علاوه بر اصلاح سبک زندگی باید همه ارکان جامعه در ایجاد محیط سلامت تلاش کنند و دستیابی به این مهم با ارتقاء سواد سلامت و زیست محیطی جامعه و انجام مسئولیت اجتماعی توسط افراد جامعه امکان پذیر است.
** آلودگی هوا عامل تشدید آسم و بیماریهای تنفسی
همچنین یکی از پزشکان فوق تخصص ریه شهر یزد در خصوص تأثیر گردوغبار و آلودگی هوا بر سلامت، گفت: آلایندههای هوای شهری شامل ذرات معلق دیاکسید نیتروژن (NO2)، مونوکسید کربن (co) ، دیاکسید گوگرد( SO2) و ازون است .
وی اضافه کرد: ذرات معلق بر اساس اندازه در مجاری رسوب و سبب تشدید آسم و بیماریهای مزمن تنفسی میشود.
فاطمه السادات قاسمی افزود: دیاکسید نیتروژن علاوه بر آلاینده بیرون منزل در هوای منازل با سامانههای گرمایشی گازسوز وجود دارد سبب تحریک راههای هوایی و شروع تشدید آسم میشود.
وی خاطرنشان کرد: در موارد دیاکسید گوگرد علاوه بر آلایندههای هوای بیرون منزل از سوختهای فسیلی و از طریق بخاریهای نفتی حاصل و سبب تشدید آسم و تشدید حملات در بیماران و بیماری مزمن انسدادی ریه میشود.
قاسمی ادامه داد: آلایندههای ازون عامل بروز سرطان ریه در مناطق شهری آلوده است، مونواکسید کربن حاصل سوخت اتومبیلها سبب بروز سردرد، سرگیجه ، ضعف و خستگی میشود.
وی خاطرنشان کرد: به بیماران ریوی و قلبی توصیه میشود، روزهای ناسالم هوا از منزل خارج نشوند و در صورت ضرورت از ماسک حفاظتی چندلایه استفاده کنند.
**گلایه مردم آزادشهر یزد از آلودگی هوا
یکی از شهروندان آزادشهر یزد بابیان اینکه آلودگی این منطقه ناشی از استقرار و فعالیت برخی کارخانههای فولاد و سایر صنایع است، گفت: این واحدها با آلایندگی بسیار بالا در مجاورت منطقه مسکونی قرار دارد مسئولان باید در این زمینه پاسخگو و برای رفع مشکل برنامهریزی کنند.
حسین دهقانی افزود: نباید مجوز کارخانه در مجاورت منطقه مسکونی صادر میشد مگر مردم چه گناهی کردند.
معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی یزد پیشتر گفته بود: پیوست سلامت عبارت از پیشبینی تدابیر ایمنی و محافظتی برای طرح صنعتی در یک منطقه اعم از کارگران شاغل و ساکنان اطراف آن است.
دکتر محمدحسن لطفی افزود: اجرای طرح پیوست سلامت در استان بسیار کمرنگ است و بدون مطالعه، مجوز طرحهای توسعه ساخته میشود درحالیکه از زمان ساخت آن تا تولید محصول باید به موضوع سلامت توجه شود.
وی با اشاره به اینکه پیوست سلامت در اجرای طرحهای نفت ، گاز ، پتروشیمی و فولاد در اولویت استان باشد، تصریح کرد: مجوز طرحهای توسعهای که در شورای توسعه برنامهریزی یزد مصوب میشود باید به پیوست سلامت آن توجه هم شود.
وی بابیان اینکه این طرح از سال 94 ابلاغ شد، گفت: طرح یادشده پشتوانه و ضمانت اجرایی در استان ندارد، امیدواریم که با پیگیری استاندار یزد اجرا شود.
گزارش از کبری دانشی
2088/ 2047/1352
سیستم تنفسی انسان بهعنوان اولین بخش بدن در تماس مستقیم با آلودگی هوا قرار دارد، در این میان «ریه» مسئولیت جذب اکسیژن و دفع دیاکسید کربن از خون را بر عهده دارد.
در صورتی که غلظت آلایندهها فراتر از ظرفیت تصفیه ریه باشد، وارد خون میشود و عوارض قلبی و تنفسی مانند اختلال در انتقال اکسیژن به بافتهای بدن، افزایش ضربان قلب، سکته قلبی ، کاهش ظرفیت ششها، آسم، برونشیت و درنهایت به بیماری سرطان ریه ختم میشود.
اکنون بحران آلودگی هوا نه تنها، کلانشهرها بلکه شهرهای کوچک را هم تهدید میکند که این پدیده سهم عمدهای در به خطر انداختن سلامت جسم و روان شهروندان دارد.
بسیاری شهرهای صنعتی همچون یزد سالهاست، در فصول مختلف سال با پدیده ریز گردها و دود ناشی از واحدهای صنعتی روبروست .
** تأثیر آلودگی هوا بر اقتصاد
آلودگی هوا میتواند به اقتصاد منطقه لطمه وارد کند که ارتباط مستقیم با زندگی شهروندان دارد، در این میان واحدهای مختلف تولیدی و صنعتی نقش پررنگی دارند که علاوه بر سلامت نیروی کار، محیط اطراف را هم تهدید میکند.
بر پایه آمارهای رسمی، آلودگی هوا سالانه حدود هشت میلیارد دلار خسارت وارد میکند و با توجه به آمار سازمان جهانی بهداشت که مربوط به سال 2015 میلادی است در ایران سالانه 33 هزار و 500 مورد مرگ به دلیل آلودگی هوا اتفاق افتاده که علت مرگ 71 نفر در هر 100 هزار نفر آلودگی هوا تشخیص داده شد.
یزد بر اساس سرشماری سال 1395، یک میلیون و 138 هزار نفر جمعیت دارد که 85 درصد در 21 شهر و بقیه در روستاها و آبادیها زندگی میکنند.
حدود 60 درصد این جمعیت و نیز اغلب سه هزار و 600 واحد تولیدی و صنعتی استان در دشت یزد - اردکان در شهرستانهای مهریز، تفت، یزد، اشکذر ، میبد و اردکان مستقر است.
در اغلب روزها، هالهای از گردوغبار در فضای شهر یزد و در تعدادی از شهرهای استان مشاهده میشود که به علت آلودگی هوا دید افقی در برخی روزها کاهش مییابد.
هرچند یزد چهارمین استان صنعتی کشور است و نباید فعالیتهای صنعتی منجر به خسارت جانی و مالی به شهروندان شود.
طرح استقرار کارخانهها و واحدهای صنعتی در یزد باید با لحاظ کردن مسائل انسانی و زیستمحیطی صورت میگرفت درحالیکه اغلب صنایع آلاینده در نزدیکی یا در محدوده سکونتگاههای انسانی مستقر است.
حدود نیمی از موارد آلودگی دشت یزد - اردکان مربوط به پهنه جغرافیایی مهریز تا عقدا اردکان است و بسیاری کارخانههای کاشی، کورههای آجرپزی و تعدادی از صنایع آلایندهها نیز در این محدوده فعالیت دارد .
همچنین این محدوده در مسیر وزش توفان و بادهای همراه با گرد و خاک شمال غرب به جنوب شرق یزد از اصفهان به سمت استان کرمان قرار دارد.
با توجه به وجود عرصههای بیابانی و تپههای شنی و ماسهای این امر موجب به وجود آمدن گردوغبار و افزایش ذرات معلق در هوا میشود.
** آلودگی هوای استان خطرناک است
عضو هیات علمی دانشگاه یزد به آلودگی هوای استان اشاره کرد و گفت: باید ایستگاه سنجش آلودگی نهتنها در نقاط آلوده بلکه در محل عبور گرد وغبار نصب شود تا آمار دقیقی از میزان آلودگی هوا ارائه شود.
محمدرضا اختصاصی مدتزمان وزش توفان در استان را در هر مورد 2 تا چهار ساعت ذکر کرد و یادآور شد: در این مدت میزان آلودگی هوا ناشی از توفان در مقایسه با خوزستان و سیستان و بلوچستان که 2 تا سه روز ادامه دارد، خطرناکتر است.
وی که در مورد کانونهای مولد گرد وغبار استان پژوهشی انجام داده است، ادامه داد: در یزد مقدار آلودگی هوا در برخی مواقع 6 تا هفت هزار میکروگرم بر مترمکعب است و دید افقی به کمتر 200 متر میرسد.
به باور اختصاصی توفان و آلودگی ریز گردها در یزد تا حدودی خطرناکتر از استانهای دیگر است زیرا یزد، منطقه صنعتی است و تولید گاز سمی ،عناصر سمی و فلزات سنگین آن زیاد است.
وی تصریح کرد: وقتی فلزات سنگین از طریق دود کارخانه وارد محیط زیست میشود همراه با گردوخاک و ذرات « رس» به دلیل اینکه قدرت بالا روندگی دارد و خاصیت جذب سطحی آنهم بسیار است بهاینترتیب ذرات رسی تنفس میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: لذا در کنترل ریزگردهای استان و کنترل موارد آلودگی صنعتی باید با دقت بیشتری از استانهای دیگر عمل کرد هرچند ممکن است تعداد روزهای گرد وغبار کمتر باشد ولی خسارت آن به خاطر علت یاد شده بیشتر است.
** رابطه توفان و فقر پوشش گیاهی
اختصاصی بابیان اینکه در یزد با انواع توفان مواجه هستیم تصریح کرد: بخشی وسیعی از استان متأثر از توفانهای « جبههای ، تندری و گردبادهای محلی » است ،دلیل این پدیده بدون پوشش اراضی به علت حاکمیت شرایط خشک و بیابانی منطقه است.
** یزد شهری نسبتاً غبارآلود
وی افزود: در برخی روزها به دلیل وجود گردبادهای محلی دهها تن گردوغبار و ریز گردها در استان جابهجا میشود، بنابراین یزد، شهر نسبتاً غبارآلودی است، اگر اطراف آن « سنگریزهها» نبود وضعیت بدتر از شهر اهواز بود.
** کورههای آجرپزی و تهدید سلامت شهروندان
این پژوهشگر محیط طبیعی تصریح کرد: معادن رس و در کنار آنها وجود کورههای آجرپزی ،اصلیترین منابع تولیدی ریز گردها معدنی و صنعتی استان و در دشت یزد - اردکان است.
وی خاطرنشان کرد: افزون بر نیمی از کورههای آجرپزی استان در این دشت مستقر است که بهشدت بر روی ریز گردها و آلودگی فیزیکی و شیمیایی شهر یزد اثر منفی دارد.
اختصاصی اضافه کرد: از 430 کوره آجرپزی شناساییشده 290 کوره بهصورت سنتی و 140 کوره صنعتی است که عموماً مجهز به فیلتر است که تنها آلودگی شیمیایی هوا را کم میکند ولی در کاهش آلودگی فیزیکی نقش چندانی ندارد.
** کارخانههای فولاد و تخریب محیط زیست
به گفته وی کارخانههای فولاد طبق بررسیهای انجامشده ، حداقل 1.5 کیلومتر خاک اطراف خود را سیاه میکند که حاوی فلز سنگین ، مونوکسید کربن و کربن است که مجموع این عوامل موجب آلوده شدن فضای اطراف شود.
وی ایجاد اتاق فکر یا کنترل مهار ریز گردها را پیشنهاد کرد و خواستار مشارکت مردمی و سازمانهای مربوطه شد.
وی یادآور شد: در حال حاضر تنها مسئولان و کارشناسان ادارههای منابع طبیعی و محیط زیست قادر به کنترل ریز گردها نیستند، باید صنایع، معادن ، مسکن و شهرسازی مشارکت کنند و از موازی کاری و فعالیتهای جزیره ای نیز پرهیز کنند.
همچنین استاندار یزد چندی پیش در کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گردوغبار استان گفته بود: باید تمام دستگاهها در حفاظت از محیط زیست احساس مسئولیت کنند.
محمدعلی طالبی اظهار داشت: باید در تأمین هوای پاک و بهبود شرایط حوزه محیط زیست تلاش کرد، درحالیکه یکی از مناطق پر چالش این عرصه است.
وی افزود: بحران زیست محیطی ازجمله چالشهای توسعه است، باید نگاهی دوباره به روند توسعه داشته باشیم و متناسب با مشکلی که امروز در فراروی منطقه قرار دارد، ارزیابی مناسبی در این رابطه داشته باشیم.
طالبی تصریح کرد: محیط زیست الزام اصلی استان برای فرآیند توسعه است و ضرورت دارد دستگاهها به حفظ آن کمک کنند.
استاندار یزد تأکید کرد: این مسئولیتی نیست که به تنهایی بر عهده اداره کل حفاظت محیط زیست باشد بلکه مستقیم و غیرمستقیم به تعدادی زیادی از سازمان و ادارههای مختلف مربوط میشود.
طالبی یادآور شد: طرحهای کلان توسعه مشمول پیوست سلامت است و هیچ طرحی بدون پیوست نباید اجرا شود و در این پیوست ، سلامت جسم ، روان و اجتماعی مدنظر است.
وی خاطرنشان کرد: باید نکات مثبت و منفی مرتبط با سلامت که ناشی از طرحهای توسعهای است بررسی شود.
** محدودیت فعالیت صنایع آلاینده و پر آبخواه
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد با توجه به محدودیت منابع آبی بهعنوان یکی از چالشها و افزایش روند آلودگی هوا به سبب تعدد و تمرکز صنایع در دشت یزد – اردکان و استقرار اغلب جمعیت استان در این حوزه برای حفظ سلامت شهروندان فعالیتهای مختلفی تاکنون انجام شده است.
نیره پور ملایی اظهار داشت: با طرح این موضوع در کارگروههای استان و تائید کارگروههای امور زیربنایی و شهرسازی با کارگروه آمایش محیط زیست استقرار صنایع پر آبخواه در حوزه عقدا – مهریز ممنوع اعلام شد.
وی تأکید کرد: دراین ارتباط حرکت به سمت صنعتهای تک و کم آبخواه در این حوزه در دستور کار قرار گرفت.
** آلایندگی هوای یزد 34 روز بیش از حد استاندارد
همچنین سید مصطفی میرزاده کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست یزد تعداد روزهای بیشتر از حد استاندارد استان در سال 1397 را 34 روز بیان کرد.
وی یادآور شد: بر اساس آخرین اطلاعات، امسال 25 روز هوای استان در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس با میانگین شاخص 113 قرار داشت.
به اظهار وی هوا در این مدت پنج روز در وضعیت ناسالم برای تمام گروهها با میانگین شاخص 180، 2 روز در وضعیت بسیار ناسالم با میانگین شاخص 225 و 2 روز هم در وضعیت بحرانی با شاخص عددی 447 و 446 قرار داشت.
میرزاده اضافه کرد: امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد چهار روز هوای بالاتر از حد استاندارد بودیم که به دلیل ورود سامانه ناپایدار جوی و توفانهای گرد وغبار است که تداوم 2 دهه خشکسالی نقش بسیار مهمی در این ارتباط داشته است.
این کارشناس افزود: شاخص کیفیت هوای سالم صفر تا 50 پاک ، 50 تا 100 سالم، 100 تا 200 ناسالم ، بیش از 200 در حد هشدار و 300 میکروگرم بحرانی و خطرناک است.
میرزاده از اکسیدهای گوگرد، نیتروژن، مونوکسید کرین و ذرات معلق ازجمله عوامل تعیینکننده شاخص کیفیت هوایادکرد و گفت: شاخص کیفی هوا معمولاً بهصورت روزانه محاسبه میشود.
وی افزود: در استان 9 ایستگاه سنجش آلودگی هوا موجود است که 9 تابلو آن نمایشگر دارد.
** آلودگی هوای یزد منشاء داخلی دارد
میرزاده میافزاید: بر اساس مطالعات انجامشده منشاء داخلی آلودگی هوای استان گردوخاک ، فعالیتهای معدنی ،صنعتی ، وجود جادههای خاکی ، اراضی ملی و یا زمینهای بایر است.
وی تأکید کرد: بر پایه مطالعه یادشده آلودگی هوای هر شهرستان شناسایی و برای رفع آن برنامههایی در نظر گرفته شد.
میرزاده اضافه کرد: تاکنون 2 کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گردوغبار با رویکرد ارائه راهکارهای مدیریتی و اجرایی مقابله با گرد غبار ناشی از فعالیتهای معدنی، صنعتی و جادههای خاکی در استان برگزار شد.
** پیامدهای منفی آلودگی هوا
همچنین مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به پیامدهای منفی ریز گردها و آلودگی صنایع و دود خودروها بر محیط زیست میگوید : آلودگی هوا خطر جدی برای حال و آینده استان در پی دارد.
دکتر حسن جان فدا افزود: برخی عوامل آلودگی هوا در یزد ناشی از فعالیتهای انسانی به خاطر تصمیم اشتباه درگذشته است که ، سلامت انسانها را تحت تأثیر قرار داده است.
** ایجاد صنایع بدون توجه به پیوست سلامت
وی ادامه داد: تعدادی از واحدهای صنعتی استان بدون توجه به پیوست سلامت ایجاد شد که آثار مخربی بر سلامت دارد، آلودگی هوای آنها کاملاً مشهود است که شاخصهای کیفی هوا هر روز این نشانگرها را نشان میدهد .
این پژوهشگر مسائل اجتماعی در ادامه بابیان اینکه افزون بر 80 درصد صنایع استان یزد در مسیر باد غالب از عقدا تا مهریز قرار دارد، تصریح کرد: بادهای غالب آلایندههای صنعتی را به درون شهرها میآورد که این امر موجب آلودگی هوا میشود.
نماینده انجمن جامعه ایمن ایران در یزد در ادامه تصریح کرد: سالهای گذشته در جانمایی صنایع دقت لازم نشد، به همین دلیل امروز استان با آلودگی هوا دسته و پنجه نرم میکند.
جان فدا ادامه داد: بر اساس قانون باید کمربند سبز در این مسیر ایجاد تا آلودگی واحدهای صنعتی کمتر شود.
** توفان شن عامل آلودگی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد میگوید: دومین علت آلودگی هوای استان به شرایط اقلیمی و وزش توفان شن در اغلب مناطق مربوط است.
وی ادامه داد: یزد در منطقه بیابانی قرار دارد که به خاطر وضعیت اقلیمی و خشکسالی های مکرر ، مرطوب نبودن خاک آن موجب گردوغبار و توفان میشود که این موضوع آلودگی هوا را به دنبال دارد.
جان فدا به آلودگی هوا در منطقه آزادشهر یزد اشاره کرد و گفت: صنایع فولاد در نزدیکی این منطقه مستقر است در برخی روزها دود آن تمام فضای منطقه را میپوشاند و بر دیگر مناطق استانها تأثیر میگذارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: مردم از این موضوع گلایه دارند زیرا آنها حق داشتن هوای سالم و پاک رادارند.
** موتورسیکلت آلاینده زیستمحیطی
نماینده انجمن جامعه ایمن ایران در یزد استفاده شهروندان یزدی از موتورسیکلت بهعنوان یکی از موارد آلایندههای زیستمحیطی یادکرد که چندین برابر خودروها آلاینده وارد هوا میکنند.
جان فدا اظهار داشت: وجود 240 هزار دستگاه موتورسیکلت در یزد ، آلودگیهای زیادی به همراه دارد.
وی خاطرنشان کرد: آلودگی هوا به روشهای گوناگونی میتواند آثار منفی بسیاری در درازمدت و کوتاهمدت بر سلامت انسانها برجای بگذارد.
مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد افزود: سازمانهای مردمنهاد(سمنها) و تشکل زیستمحیطی وارد این عرصه شوند و مطالبه گر محیط سالم و هوای پاک باشند.
** مسئولیت پذیری اجتماعی و ارتقاء سواد سلامت
همچنین مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد بابیان اینکه سبک و محیط زندگی افراد بر سلامت تأثیرگذار است ، گفت: آب ، مواد غذایی و نیز هوایی که تنفس میکنیم بر سلامت افراد تأثیر دارد.
وحید جعفری خاطرنشان کرد: اثر آلودگی هوا مانند بارشهای اسیدی ، وجود گازهای گلخانهای و تغییر اقلیم، توفانهای گردوغبار ازجمله آثار تأثیرگذار بر سلامت انسان است.
وی اضافه کرد: آلایندههای موجود در هوا مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت افراد تأثیر میگذارد و عوارضی از بیماریهای حاد تا مزمن را ایجاد میکند که میتواند تا سالیان طولانی گریبان گیر افراد شود.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد از ذرات معلق و مونوکسید کربن بهعنوان آلاینده هوا نام برد که اغلب در شهر یزد وجود دارد و افزود: این آلایندهها از طریق سیستم تنفسی وارد ریه میشود که برای سلامتی مضر است.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه یزد، شهر صنعتی است و اقلیم گرم و خشک هم دارد و از طرفی در سالهای اخیر بر تعداد وسایط نقلیه ازجمله موتورسیکلتها و خودروها افزوده شد.
وی ادامه داد: لذا در برخی ایام سال شاهد آلودگی هوا در یزد و شهرهای اطراف آن هستیم که میتواند علاوه بر تأثیر بر سلامت شهروندان عوارض اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشته باشد و بر ابنیه تاریخی و تأسیسات و غیره به طرق مختلف آسیبهای جدی وارد کند.
** ضرورت تدوین سند پیشگیری و کنترل آلودگی هوا
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه از تدوین سند پیشگیری و کنترل آلودگی هوای استان با همکاری دستگاههای مرتبط خبر داد و گفت: این سند در شورای سلامت استان تصویب شد.
جعفری افزود: بازه زمانی این سند پنجساله تعریف شد اگر برنامهها بهخوبی اجرا شود میتواند علاوه بر جلوگیری از افزایش میزان آلایندهها حتی در آینده شاهد کاهش آلودگی هوا باشیم.
این کارشناس مسئولیت اجتماعی افراد را در کاهش آلودگی هوا اعم از سیاستگذاران و مدیران اجرایی مؤثر خواند و تصریح کرد: اگر هر فردی کار خود را بهخوبی انجام دهد هوای سالم خواهیم داشت.
وی توضیح داد: بهعنوانمثال اگر شهروندان معاینه فنی خودروهای خود را بهموقع انجام دهند همین امر میتواند به کاهش آلایندهها کمک کند.
به گفته مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد کلید حل معضل آلودگی هوا به اقدام افراد جامعه بستگی دارد، همه باید با انجام مسئولیت اجتماعی خود به این مهم کمک کنند.
** فرهنگسازی راهکاری برای مبارزه با آلودگی
وی افزود: آلودگی هوا معضلی است که سالانه جان انسانهای زیادی را میگیرد و با پیشرفت فناوری و افزایش ماشینهای مختلف، افزایش مصرف انرژی، رشد صنعتی، افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها و تغییر اقلیم روز بهروز افزوده میشود.
جعفری ادامه داد: از اینرو باید با ارائه راهکارهای آموزشی سطح فرهنگ و سواد زیستمحیطی و سلامت جامعه را افزایش داد تا نسبت به این معضل آگاه شوند و با استفاده بهینه از حمل و نقل عمومی و اتخاذ تدابیر لازم مانعی برای گسترش این پدیده زیستمحیطی باشند.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان کرد: تصمیم گیران و تصمیم سازان ، شورای شهر و مدیران ارشد باید برای کاهش آلودگی هوای شهر در اجرای سند کنترل و پیشگیری آلودگی هوای استان مسئولانه تلاش کنند.
وی اضافه کرد: بر اساس طرح تحقیقاتی که در استان انجام شد ، هنگامیکه میزان ذرات معلق هوا به بیش از حد مجاز برسد، مراجعه بیماران قلبی و تنفسی به بیمارستانهای افزایش مییابد.
مدیر سلامت محیط کار دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: در حال حاضر عمده دلیل مرگومیر استان بیماریهای غیر واگیر ازجمله قلبی و عروقی، سرطان ، دیابت و بیماریهای تنفسی است .
وی تأکید کرد: علاوه بر اصلاح سبک زندگی باید همه ارکان جامعه در ایجاد محیط سلامت تلاش کنند و دستیابی به این مهم با ارتقاء سواد سلامت و زیست محیطی جامعه و انجام مسئولیت اجتماعی توسط افراد جامعه امکان پذیر است.
** آلودگی هوا عامل تشدید آسم و بیماریهای تنفسی
همچنین یکی از پزشکان فوق تخصص ریه شهر یزد در خصوص تأثیر گردوغبار و آلودگی هوا بر سلامت، گفت: آلایندههای هوای شهری شامل ذرات معلق دیاکسید نیتروژن (NO2)، مونوکسید کربن (co) ، دیاکسید گوگرد( SO2) و ازون است .
وی اضافه کرد: ذرات معلق بر اساس اندازه در مجاری رسوب و سبب تشدید آسم و بیماریهای مزمن تنفسی میشود.
فاطمه السادات قاسمی افزود: دیاکسید نیتروژن علاوه بر آلاینده بیرون منزل در هوای منازل با سامانههای گرمایشی گازسوز وجود دارد سبب تحریک راههای هوایی و شروع تشدید آسم میشود.
وی خاطرنشان کرد: در موارد دیاکسید گوگرد علاوه بر آلایندههای هوای بیرون منزل از سوختهای فسیلی و از طریق بخاریهای نفتی حاصل و سبب تشدید آسم و تشدید حملات در بیماران و بیماری مزمن انسدادی ریه میشود.
قاسمی ادامه داد: آلایندههای ازون عامل بروز سرطان ریه در مناطق شهری آلوده است، مونواکسید کربن حاصل سوخت اتومبیلها سبب بروز سردرد، سرگیجه ، ضعف و خستگی میشود.
وی خاطرنشان کرد: به بیماران ریوی و قلبی توصیه میشود، روزهای ناسالم هوا از منزل خارج نشوند و در صورت ضرورت از ماسک حفاظتی چندلایه استفاده کنند.
**گلایه مردم آزادشهر یزد از آلودگی هوا
یکی از شهروندان آزادشهر یزد بابیان اینکه آلودگی این منطقه ناشی از استقرار و فعالیت برخی کارخانههای فولاد و سایر صنایع است، گفت: این واحدها با آلایندگی بسیار بالا در مجاورت منطقه مسکونی قرار دارد مسئولان باید در این زمینه پاسخگو و برای رفع مشکل برنامهریزی کنند.
حسین دهقانی افزود: نباید مجوز کارخانه در مجاورت منطقه مسکونی صادر میشد مگر مردم چه گناهی کردند.
معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی یزد پیشتر گفته بود: پیوست سلامت عبارت از پیشبینی تدابیر ایمنی و محافظتی برای طرح صنعتی در یک منطقه اعم از کارگران شاغل و ساکنان اطراف آن است.
دکتر محمدحسن لطفی افزود: اجرای طرح پیوست سلامت در استان بسیار کمرنگ است و بدون مطالعه، مجوز طرحهای توسعه ساخته میشود درحالیکه از زمان ساخت آن تا تولید محصول باید به موضوع سلامت توجه شود.
وی با اشاره به اینکه پیوست سلامت در اجرای طرحهای نفت ، گاز ، پتروشیمی و فولاد در اولویت استان باشد، تصریح کرد: مجوز طرحهای توسعهای که در شورای توسعه برنامهریزی یزد مصوب میشود باید به پیوست سلامت آن توجه هم شود.
وی بابیان اینکه این طرح از سال 94 ابلاغ شد، گفت: طرح یادشده پشتوانه و ضمانت اجرایی در استان ندارد، امیدواریم که با پیگیری استاندار یزد اجرا شود.
گزارش از کبری دانشی
2088/ 2047/1352
کپی شد