گرامیداشت این روز، نمادی برای توجه به آینده و تأکید بر اهمیت آینده‌پژوهی در ساختن آینده مطلوب هر کشوری است.
آینده‌پژوهی در ساده‌ترین و کامل‌ترین توصیف کوششی نظام‌مند برای مطالعه آینده است. آینده‌پژوهی به این پرسش‌ها جواب می‌دهد که کدام آینده‌ها امکان وقوع دارند؟ کدام آینده‌های ممکن از احتمال وقوع بیشتری برخوردارند و از میان آینده‌های محتمل کدام‌یک برای ما مطلوب است و بالاخره کدام آینده مطلوب‌تر را می‌توان به شیوه هوشمند معماری کرد؟
آینده‌پژوهی دانشی فرارشته ای و نوپدید است که در مفهوم جدید خود عمری 50 ساله دارد و اینک با کمک روش‌های علمی به‌تدریج مشروعیت خود را به‌عنوان یک‌رشته دانشگاهی و حرفه‌ای کسب می‌کند.
در سال‌های اخیر اندیشمندان و محققان با تشکیل انجمن‌ها و ایجاد رشته‌های مرتبط به فراگیر کردن این رشته در جهان کمک کرده‌اند و آینده‌پژوهی را به مجالی تازه برای اندیشیدن و پاسخ به سئوال ها مبدل ساخته‌اند.
ورود آینده‌پژوهی و تفکر آینده‌نگر به ایران با چالش‌هایی مواجه بود؛ بااین‌وجود و به‌خصوص در سال‌های اخیر علاقه‌مندان این حوزه در جهت افزایش دانش و مهارت‌های خود تلاش قابل‌توجهی کرده‌اند.
بخش مهمی از توجه روزافزون به دانش آینده‌پژوهی در ایران به‌واسطه تقاضا برای پاسخگویی به مشکلات و بحران‌هاست و اینکه می‌خواهیم بدانیم واقعیت‌های سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی ،جامعه را به کجا می‌برد ؟.
بنابراین هرچه دامنه دگرگونی‌ها و ناپایداری‌ها بیشتر می‌شود توجه به آینده نیز افزایش می‌یابد، چراکه کشف زودهنگام علائم تغییر و نیروهای پیشرانی که در کار ساخت آینده هستند ما را برای مواجهه با آن‌ها آماده‌تر می‌کند.
آینده‌پژوهی دانشی راهبردی است که باوجود اینکه در کشور مورد اقبال قرارگرفته در استان یزد با توجه زیادی مواجه نشده است .
طی سال‌های اخیر برخی نشست‌های آموزشی با موضوع شناخت مبانی و روش‌های آینده‌پژوهی برگزار شد، اما نکته مهم اینجاست که هنوز مدیران و تصمیم گیران، آینده‌پژوهی و استفاده از آن‌ها به‌طورجدی در برنامه‌های خود قرار نداده‌اند .
این در حالی است که استفاده از برخی اصطلاحات آینده‌پژوهی در سخنرانی‌ها و ادبیات خبری رایج شد، لیکن هنوز گرایش به فراگیری و کاربست آینده‌پژوهی در سازمان‌ها و مجامع استان قوت نگرفته و نهادسازی نشده است.
باوجودآنکه به‌تدریج شاهد حضور برخی فارغ‌التحصیلان آینده‌پژوهی در دانشگاه‌ها و یا مراکز اجرایی استان هستیم اما فقدان این رشته دانشگاهی در دانشگاه‌های استان از نقص‌های جدی در این بخش محسوب می‌شود .
فقدان شکل‌گیری انجمن‌های تخصصی و یا اندیشکده های مرتبط نیز از چالش‌های این حوزه است در پژوهش‌های کاربردی نیز استفاده از روش‌های آینده‌پژوهی هنوز جای خود را باز نکرده است.
بخشی ازین موضوع به‌واسطه آشنایی ناکافی با موضوع آینده‌پژوهی و بخشی نیز به دلیل تردیدهای علمی در نتایج و دستاوردهای استفاده ازین روش محسوب می‌شود .
به‌هرحال روز جهانی آینده فرصتی است تا با گسترش و ترویج فرهنگ آینده‌اندیشی و آینده‌پژوهی ، نگاه محققان و برنامه ریزان و حتی عموم مردم را به رویدادها تغییر دهیم.
چراکه در این مسیر ناهموار سوارکار باید زودتر از اسب فکر کند وگرنه اسب او را به‌جایی خواهد برد که خود می‌خواهد .
* عضو انجمن آینده‌نگری ایران
1968/ 2047
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.