دکتر 'حمیدرضا برخورداری' روز سه شنبه به ایرنا گفت: شیوع اختلالات شبکیه و آب مروارید در استان یزد به دلیل بالا بودن شیوع دیابت و نیز عوامل تخریب کننده محیطی از سایر نواحی ایران بالاتر است .
این فلوشیپ بیماری‌های شبکیه و لیزر اظهار داشت: لازم است افراد با جدی گرفتن توصیه های مراقبتی، بحث پیشگیری از وقوع اختلالات چشمی را مدنظر داشته باشند .
وی ادامه داد: مناطق بیابانی و مناطق در حاشیه دریا با بالا بودن ایندکس اشعه ماوراء بنفش می توانند مناطق خطرناک برای بافت چشم محسوب شوند.
دکتر برخورداری یادآور شد: خشکی بیش از حد و آلودگی محیطی می تواند عامل ایجاد خشکی چشم و علایم حساسیتی شدید در چشم شود .

*** علل بیماری های چشمی
به گفته این متخصص، بخشی از بیماری های چشم مادرزادی بوده و از طریق وراثت منتقل می شود و گروه دیگر هم بیماری های اکتسابی و سنی هستند که در طول زمان بروز پیدا می کند.
وی افزود: دسته دیگر عوارض بیماری های سیتمیک بر روی چشم است و در نهایت می توان به اختلالات ناشی از حوادث و ضربات به بافت چشم هم اشاره کرد.

*** آب مروارید و علل ابتلا به آن
متخصص و جراح بیماری های چشم در تعریف آب مروارید گفت: آب مروارید به معنای کدر شدن بافت شفاف عدسی لنز داخل چشم است که به صورت معمول در همه افراد با افزایش سن بالای 40 سال اتفاق می افتد.
وی، عفونت های داخل رحمی و علل ژنتیکی را هم از علل مادرزادی آب مروارید اعلام کرد و گفت: بخشی از علل بیماری آب مروارید، ناشی از ضربات وارده به چشم است و التهابات داخل چشمی و بیماری های سیتماتیک التهابی و عفونی هم از علل دیگر شیوع و بروز آب مروارید محسوب می شوند .
به گفته وی، قرار گرفتن در معرض دوزاژ بالای اشعه ماورای بنفش خورشید، اشعه ایکس و مادون قرمز نیز می تواند باعث ایجاد آب مروارید گردد .

*** علائم آب مروارید
دکتر برخورداری، نخستین نشانه آب مروارید در افراد را به صورت کاهش کیفیت دید، پخش شدن نور در چشم، تاری موقتی دید و محو و کج دیدن تصاویر اعلام کرد که به مرور زمان و با افزایش شدت آب مروارید این علایم تشدید یافته و به مرور کاهش دید شدید برای فرد اتفاق می افتد .

*** راههای پیشگیری از آب مروارید
این متخصص بیماری های چشم به راه های پیشگیری از آب مروارید اشاره کرد و استفاده از عینک آفتابی در نواحی بیابانی که تابش نور خورشید شدید است، ‌کنار دریا و در نواحی کوهستانی و برفی را از مهمترین راههای پیشگری از ابتلا به این بیماری نام برد.
به گفته وی، دوری جستن از سیگار، ‌کنترل قند خون، ‌پیشگیری از اصابت ضربه به بافت چشم و استفاده از وسایل محافظت ویژه در افرادی که با منابع انرژی حرارتی شدید مثل کوره ها سر و کار دارند را از دیگر راههای پیشگیری از آب مروارید اعلام کرد.

***آب مرواید، عامل 50 درصد نابینایی
متخصص و جراح چشم و فلوشیپ بیماری‌های شبکیه و لیزر، عامل شیوع حداقل 50 درصد موارد نابینایی در سراسر جهان را مربوط به آب مروارید (کاتاراکت) دانست و گفت: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، علت نابینایی 27 تا 45 میلیون در جهان، کاتاراکت است .
وی اظهار داشت: شیوع کاتاراکت در افراد بالای 40 سال، حدود 30 درصد و در افراد بالای 70 سال، 97 درصد است و امروزه جراحی کاتاراکت از رایج ترین جراحی هاست که تنها درمان آب مروارید محسوب می گردد.

*** بیماری های شبکیه و عوامل آن
این فلوشیپ بیماری‌های شبکیه و لیزر در ادامه به بیماری های شبکیه چشم اشاره کرد و عوامل مادرزادی، بیماری های سیستمیک و بیماری های ناشی از ضربات به چشم را از علل اصلی ابتلا به بیماری های شبکیه نام برد.
به گفته این متخصص، اختلال مادرزادی به صورت عدم تشکیل و یا کم تشکیل شدن بخش هایی از شبکیه چشم، رتینوپاتی نوزادان نارس به صورت خونریزی و یا پارگی و جدا شدن بافت شبکه است .

*** دیابت، عامل اصلی تخریب شبکیه
دکتر برخورداری گفت: شایعترین بیماری سیستمیک که بر روی شبکه تاثیر می گذارد دیابت است؛ دیابت با بالا رفتن قند خون باعث تخریب دیواره عروقی شبکیه چشم شده که ایجاد تورم شبکیه؛ خونریزی در لایه های مختلف شبکیه؛ سوراخ شدگی و در نهایت پاره شدن بافت شبکیه و نابینایی از پیامد های آن است.

***عوامل دیگر اختلالات شبکیه
وی بیماری های روماتیسمی و فشارخون بالا، مصرف برخی داروها شامل کورتیکواسترویید؛ داروهای اعصاب و داروهای شیمی درمانی را از عوامل دیگر اختلالات شبکیه اعلام کرد که می تواند باعث آسیب به بافت شبکیه شود.
به گفته وی ضربات به بافت شبکیه و ایجاد سوراخ و پارگی شبکیه می توانند باعث نابینایی فرد شوند .
برخورداری یادآور شد: افزایش سن در افراد با تحلیل ضخامت بافت و ایجاد عروق ضعیف و شکننده از علل شایع کاهش دید و نابینایی در جامعه کهنسال محسوب می شود .

*** راههای کاهش اختلالات شبکیه
دکتر برخورداری، پیشگیری به صورت کنترل مداوم قند خون و فشار خون، پرهیز به استفاده از سیگار و الکل، کاهش وزن ‌ استفاده مداوم از سبزیجات تازه به صورت خام ،استفاده از عینک آفتابی و کلاه لبه دار در طول روز را از مهمترین عوامل کاهش اختلالات شبکیه نام برد.

*** علائم بیماری های شبکیه
متخصص و جراح بیماری های چشم، مهمترین نشانه بیماری های شبکیه را کاهش دید، تاری دید، اختلال در تشخیص رنگ، اختلال در تشخیص فاصله و سرعت اجسام و کج دیدن تصاویر اعلام کرد.
وی افزود: هر فرد در صورت بروز این علائم باید فورا به متخصص شبکیه مراجعه و تحت معاینه و درمانهای لازم قرار گیرد.

*** راههای درمان بیماری های شبکیه
دکتر برخورداری به راههای درمان اختلالات شبکیه هم اشاره کرد و گفت: درمان شبکیه، طیف وسیعی را در بر میگیرد که شامل درمانهای دارویی و خوراکی، داروهای تزریقی داخل چشمی، لیزرهای داخل چشمی و در نهایت اعمال جراحی شبکیه است. به گفته او به کار گرفتن هر یک از این درمانها با صلاحدید متخصص مربوطه بوده و می تواند یک یا چند مورد همزمان برای فرد بیمار انجام گیرد.

*** 60 درصد مراجعه کنندگان، آسیب شبکیه دارند
وی با بیان اینکه با توجه به فیلد فوق تخصصی، آمار مراجعان به دلیل آسیب های شبکیه بالای 60 درصد مراجعان را تشکیل می دهد، اظهار داشت: آسیب های شبکیه در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع و لازم و عدم پیگیری از طرف بیمار، اکثرا به سمت کم بینایی شدید و نابینایی مطلق غیر قابل برگشت پیش می روند.
وی یادآور شد: البته در حال حاضر با توجه به پیشرفت های گسترده در امور تشخیصی و درمانی چشم به ویژه بخش شبکیه، اکثر آنها قابل کنترل و درمان می‌باشند .

*** رعایت رژیم غذایی سالم/ دوری از دخانیات/ کاهش وزن
دکتر برخورداری، از جمله مهمترین عامل سلامت چشم را رژیم غذایی سالم حاوی سبزیجات تازه خام، پرهیز از استفاده از الکل و دخانیات و کاهش وزن اعلام کرد.
وی، پیشگیری از دیابت و فشارخون و اقدامات محافظتی در برابر اشعه ماوراء خورشید و عینک های محافظتی در مشاغل پرخطر کارگاهی و کارخانه ای و مراجعه مستمر به چشم پزشک در جهت استفاده از عینک در افراد با شماره چشم را هم توصیه کرد.
وی اضافه کرد: مواد غذایی خام شامل سبزیجات با داشتن ویتامین های گروه آ و سایر پیش سازهای ویتامینی و کوفاکتورها نقش اصلی در حفظ سلامت بافت چشم و بازسازی دوباره بافتها در صورت آسیب چشمی دارند .

*** استفاده طولانی مدت از لوازم الکترونیکی ممنوع
جراح و متخصص بیماری های چشمی گفت: استفاده طولانی مدت و در فواصل نزدیک از تجهیزات الکترونیکی مانند موبایل، تبلت و تلویزیون می توانند زمینه ساز بروز اختلالات جدی چشم باشند.

*** تحولات جدید علمی در بیماری های شبکیه
دکتر برخورداری، مهمترین تحول علمی در مورد اختلالات شبکیه را پروتزهای شبکیه ای دانست که در سال های اخیر در خارج از کشور و امسال چند مورد در ایران کارگذاری شده است.
وی افزود: این پروتزها در ابتدای راه درمانی قرار داشته و با پیشرفت تکنولوژی می توانند راه جدیدی در درمان نابینایی باشند .
به گفته او تکنولوژی درمانهای چشم، روز به روز در حال تحول و نو شدن هستند.

*** 95 درصد بیماری های چشمی در یزد درمان می شوند
متخصص و جراح بیماری های چشمی به شرایط و امکانات موجود در استان یزد برای درمان بیماری های چشم اشاره کرد و گفت: افزون بر 95 درصد درمان های جراحی و لیزری مرتبط با بیماریهای چشمی در استان یزد درحال انجام است .
وی اضافه کرد: در موارد خاص و به دلیل محدود بودن تجهیزات؛ بیماران در شرایط خاص به مراکز درمانی تهران ارجاع می شوند که امید است با بهبود شرایط اقتصادی کشور و در اختیار گرفتن تجهیزات پیشرفته تر، علاوه بر درمان بیماران استان، پذیرای بیماران از سایر استان های کشور هم باشیم .

*** محدودیت های رشته چشم پزشکی
دکتر برخورداری در ادامه اظهار داشت: رشته چشم پزشکی یکی از رشته های درجه یک پزشکی محسوب می شود و در انتخاب رتبه های برتر کنکور تخصصی پزشکی قرار می گیرد
به گفته وی با توجه به بالا بودن هزینه تربیت پزشکان متخصص چشم به نسبت سایر رشته های تخصصی، تعداد پذیرش سالانه کمتری در این رشته، اتفاق می افتد و رشته های فوق تخصصی آن نیز به همین صورت به دلیل محدودیت منابع و امکانات و زیرساخت های آموزشی در کل کشور با کمبود مواجه است .
6197
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.