به گزارش ایرنا ، محمدحسین پاپلی یزد روز دوشنبه در مراسم روز جهانی خاک در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه یزد گفت: زمین های مرغوب کشور را برای سکونت و راه و جاده استفاده کرده ایم و سپس به سمت بیابانهای شور رفته ایم.
وی افزود: معتقدم در این مسائل « مافیای خاک » دخیل است بنابر این باید برنامه های شهرسازی کشور با استفاده از تجربیات بومی گذشتگان تغییر یابد و ساخت خانه ها در زمین های غیر کشاورزی صورت گیرد.

** تغییر نگاه از خدامحوری به اقتصادمحوری
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، مشکلات امروز دنیا را مربوط به تغییر نگاه بشر دانست و ادامه داد: قبل از رنسانس ، انسان ها خدامحور بودند به همین دلیل به زمین و خدا به عنوان نعمت و برکت خدا توجه داشته و آن را امانت می دانستند.
پاپلی یزدی تصریح کرد: با رسیدن بشر به نگاه اقتصادمحور و پول محور ، دانش بومی در زمینه های مختلفی همچون کشاورزی و منابع طبیعی و جنگل ها به مسخره گرفته شد و به سمت دانش غربی حرکت کردیم.
به گفته وی در ایران ، این مباحث بعد از ملی شدن زمین های کشاورزی در دهه 50 به اوج رسید و نابودی منابع طبیعی و خاک سرعت گرفت.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: در اقتصاد سنتی ، عدالت اجتماعی و کمک به زنده ماندن ضعیفان محور بوده ولی امروز به دلیل رعایت نشدن قوانین کشور و بی توجهی به دانش و مدیریت بومی شاهد فرسایش حداقل 25 تا 30 تن خاک در هر هکتار هستیم.

** بزرگترین نوع اسراف ، اسراف در خاک است
پاپلی یزدی با بیان اینکه مرتع، اساس نگهداری آب ، حیات بشر و دام و نیز پایداری سوخت و صنعت است افزود: اهمیت این بخش یک بعدی نیست و بزرگترین نوع اسراف امروز بشر ، اسراف در استفاده از خاک و نابودی آن است.
وی با اشاره به شهادت تعداد زیادی از فرزندان این کشور برای حفظ خاک و مرزها خاطرنشان کرد: این در حالی است که در داخل به راحتی با بی توجهی به مسائل مختلف ، این خاک را از بین برده و نابود می کنیم.
** هر ایرانی 120 لیتر آب در روز برای دورریز غذا هدر می دهد
بازنشسته دانشگاه تربیت مدرس تهران در عین حال گفت: امروز بیش از آنکه آب در کشور و این استان کم باشد ، انصاف کم و اسراف زیاد شده و دلیل آن نیز پول نفت و تصدی گری زیاد دولت و نیز کنار گذاشتن مردم در تصمیم گیری هاست.
پاپلی یزدی با اشاره به اینکه 85 درصد بودجه کشور در بخش جاری هزینه می شود ، ادامه داد: هر ایرانی به طور میانگین 80 تا 120 لیتر آب از طریق دورریز غذا در روز دور می ریزد.
وی با تأکید بر لزوم تصدیگری دولت هم گفت: در گذشته خان و خان سالاری در کشور بود و امروز متاسفانه برخی از مدیران ادارات و کارشناسان این نقش را مقابل مردم دارند که باید با اجرای درست قوانین ، آین مشکل را برطرف کرد.

** لزوم استفاده از چاه جذبی در یزد بجای فاضلاب
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ، اجرای درست قوانین ، تشکیل انجمن های دانشجویی و خصوصی برای مطالبه اجرای قانون ، آموزش حقوق در حوزه تحصیلی به دانشجویان ، استفاده از بندسازی و آبخیزداری سنتی در کنار مدرن و رفع مشکل فاضلاب در شهرها را از راهکارهای حل مشکلات امروز بخش خاک و کشاورزی عنوان کرد.
وی افزود: چه لزومی دارد در شهر و استان یزد که چاهها تا 100 و یا 200 متر به آب می رسد به جای چاههای جذبی از طرح فاضلاب استفاده کنیم در حالی که روش قبلی هم برای آب و هم برای خاک مفید بوده است.
ایران رتبه نخست فرسایش خاک در جهان را دارد که عمدتا به دلیل بهره برداری های نادرست از خاک است و در طول 40 سال گذشته ، 11درصد وسعت جنگلهای کشور کاهش یافته است.
زمین های قابل بهره برداری ایران حدود 11درصد از کل زمین های کشور است به همین دلیل باید از تهدیدهای مخرب آن جلوگیری کرد.
همایش روز جهانی خاک به همت در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه یزد ، انجمن علمی علوم خاک و مدیریت آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد برگزار شد.
1968/ 6197
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.