محسن صادقیان روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: تعرض های انجام شده به خط لوله انتقال آب با افزایش مشکلات کشاورزان شرق اصفهان و مسائل مرتبط با کشاورزی حاشیه زاینده رود شروع شد.
وی افزود: برای شفاف سازی در خصوص آب انتقالی بیان چند نکته اهمیت دارد، اولا حوزه آبریز اصفهان و آورده سد زاینده رود در سالهای دور، بالغ بر یک میلیارد و 800 میلیون مترمکعب و حداقل یک میلیارد و 400 میلیون مترمکعب بوده که بدلیل کاهش بارندگی و تغییر اقلیم این میزان در سالهای اخیر کاهش یافته است.
معاون استانداری یزد تصریح کرد: این سد در سال قبل، بحرانی ترین دوره را داشته، به گونه ای که میزان آب ورودی به زاینده رود به کمتر از 400 میلیون مترمکعب رسید و این میزان آب کفاف کشاورزی و جاری شدن در رودخانه را نمی داد و تنها قابلیت استفاده در شرب را داشت.
** مجوز انتقال آب یزد منوط به اجرای خط سوم نبوده است
صادقیان ادامه داد: موضوع دوم که در این رابطه خبرهای نادرستی است که در خصوص تخصیص آب استان وجود دارد که باید بطور صحیح برای مردم استان اصفهان و یزد گفته شود.
وی خاطرنشان کرد: مجوز انتقال آب یزد مربوط به سال 1368 بوده و طی صورتجلسه و نامه تخصیص وزارت نیرو ، تخصیص آب به استان نه تنها منوط به اجرای تونل سوم نبوده بلکه فقط در نامه تخصیص آب، بر تسریع در اجرای تونل سوم تاکید شده است.
وی با نفی استفاده از آب انتقالی در حوزه کشاورزی خاطرنشان کرد: آب شرب مصرفی مردم یزد در سال 125 تا 130 میلیون مترمکعب است و حدود 54 میلیون مترمکعب از آن از طریق خط انتقالی تأمین و مابقی از سفره های آب زیرزمینی استان برداشت می شود.
این مسئول با اشاره به بالا بودن میزان سختی و شوری آب سفره های زیرزمینی یزد تصریح کرد: برای افزایش کیفیت آب شرب و بهداشت مردم، آب انتقالی از کوهرنگ در مخازن ورودی شهر یزد با منابع آب زیرزمینی مخلوط شده و در اختیار مردم قرار می گیرد .
** هیچ عقل سلیمی استفاده از آب انتقالی در غیرشرب را منطقی نمی داند
معاون استاندار یزد با تاکید بر خلاف واقع بودن برخی مطالب منتشر شده در فضای مجازی در خصوص مصارف آب انتقالی تأکید کرد: هیچ عقل سلیمی ، استفاده از حتی یک قطره از آب انتقالی را در بحث کشاورزی، منطقی نمی داند و این آب صرف شرب مردم استان می شود.
صادقیان درباره بحث استفاده از آب انتقالی در صنعت هم گفت: کمتر از پنج درصد آب انتقالی در صنایع استان استفاده می شود که عمده آنها نیز در صنایعی است که مواد معدنی آن به استان اصفهان منتقل می شود.
** میزان آب انتقالی به یزد اندک است
وی درباره تعرضات مکرر به خط انتقال آب و بیست و ششمین تخریب این خط در شامگاه گذشته اظهار داشت: مسئولان و مردم استان اصفهان بخوبی می دانند که مقدار آبی که برای خط انتقالی یزد استفاده می شود به اندازه نشتی سد زاینده رود هم نیست.
وی افزود: سد زاینده به طور طبیعی سالانه بیش از مقدار آب انتقالی به یزد نشتی دارد؛ ضمن آنکه اگر خط انتقالی یزد قطع شود، آب حاصل از آن زاینده رود و کشاورزی منطقه شرق اصفهان را احیاء نمی کند زیرا مقدار این آب ، فوق العاده کم است.
رئیس کارگروه سازگاری با کم آبی یزد، تعرضات مکرر را نوعی اعمال فشار برای رسیدن به برخی خواسته ها عنوان کرد و گفت: کشاورزی استانهایی همچون یزد و کرمان نیز بخاطر خشکسالی دچار آسیب زیاد شده ولی با تغییر رویکردها، اتفاقات خوبی در بحث درآمد و شغل کشاورزان رخ داده که اصفهان می تواند از این تجربیات استفاده کند.
صادقیان در خصوص وابستگی شدید استان آب شرب انتقالی خاطرنشان کرد: بعد از هر بار قطعی آب ، به دلیل شوری بالای آب سفره های زیرزمینی، مجبور به توزیع آب معدنی و استفاده بیشتر از تانکر برای آبرسانی شرب و بهداشت مردم هستیم که این روش ها، راهکارهای موثری بلندمدت نیست.
وی افزود: شرایط در استان یزد بر اثر تعدد تخریب ها خوب نیست، مردم نگران شده و برخی تقاضای اقدامات تلافی جویانه دارند که این گونه اتفاقات خوشایند نیست و به روابط حسنه میان مردم دو استان صدمه می زند.
وی ادامه داد: در استان یزد شاهد خویشتنداری مردم هستیم و امیدواریم مشکلات موجود در استان اصفهان نیز رفع شود.
دوشنبه شب(دیشب) برای بیست و ششمین بار در منطقه سیان، نزدیک روستای اژیه در شرق استان اصفهان به خط لوله انتقال آب یزد حمله شد.
از اسفندماه سال 1396 تاکنون به‌طور میانگین هر 10 روز یک‌بار ، خط لوله آب انتقالی به یزد مورد حمله عده‌ای معترض با ادعای عدم دریافت حقابه از زاینده قرارگرفته است.
هم‌اکنون از 6 هزار و 733 منبع آبی استان یک میلیارد و 78 میلیون مترمکعب برداشت می‌شود که 833 میلیون مترمکعب آن از چاه‌ها ، 163 میلیون مترمکعب از قنات و بقیه از چشمه‌ها تأمین می‌شود.
آب تجدیدشونده منابع زیرزمینی یزد 827 میلیون مترمکعب و کسری مخزن حدود 300 میلیون مترمکعب است، به همین دلیل سالانه 50 سانتیمتر از سطح منابع آب‌های زیرزمینی یزد کاسته می‌شود.
در سال‌های اخیر، به‌طور متوسط 70 درصد آب شرب یزد از خارج استان و بقیه از منابع داخلی تأمین شد که درمجموع حدود 57 میلیون مترمکعب حجم سالانه آب انتقالی به یزد است.
انتقال آب به یزد در سال 1368 در ابتدای شکل‌گیری دولت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مصوب و بعدها در مسیر کاملاً قانونی انجام شد.
1968/ 2047 / 6014/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.