افزایش نوسانات ارزی و به تبع آن افزایش قیمت دلار در ایران، سبب شد تا دیگر ارزش تبدیل ریال ایرانی به "افغانی" مقرون به صرفه نباشد و افغانها که 10 درصد جمعیت استان یزد را به خود اختصاص داده اند، این استان را به مقصد افغانستان ترک کنند.
به گزارش ایلنا افزایش قیمت دلار در ایران سبب شد تا خروج هزاران کارگر افغان از ایران نقل محافل عمومی و خصوصی در سراسر کشور به ویژه شهر یزد شود، یزدی که سالهای اخیر بهتر از کابل میزبان برادران افغانی و فراهم کننده بستر شغلی برای آنان بود.
هرچند طی ماههای گذشته خط تجارت مرزی دلار با ایران از سوی افغانها رونق مضاعفی گرفته است اما شرایط ارزی کشور سبب شد تا زندگی برای هزاران اتباع بیگانه افغانی در ایران که البته کانون حضور آنان نیز استان یزد بود، دیگر مقرون به صرفه نباشد و نه تنها درآمد آنها کفاف زندگیشان را در ایران ندهد بلکه با شرایط فعلی تامین مخارج زندگی خانوادههای خود در افغانستان نیز دیگر برایشان مقدور نباشد. به عبارتی این تغییرات ارزی سبب شد تا ارزش تبدیل ریال ایرانی به "افغانی" که همان واحد پول افغانستان است، با افت شدیدی مواجه شود و درآمد میلیونها افغانی غیر مجاز ساکن در ایران را به شدت کاهش دهد.
این مهم توام با افزایش پیگیریها و برخوردهای قانونی نهادهای تامین امنیت ملی با این اتباع بیگانه بدون مجوز و خروج آنها از کشور سبب شد تا با افزایش چشمگیر خروج افغانیها از ایران مواجه شویم.
هرچند آمار دقیقی از خروج افغانها از ایران در دسترس نیست اما گزارشهایی حاکی از بازگشت این کارگران به کشور خود و بعضا مهاجرت از ایران به کشورهایی چون امارات، ترکیه و حتی کشورهای اروپایی نیز وجود دارد.
البته این نکته را نیز باید در نظر داشته باشیم که قطعا حضور افغانها در ایران تمام شدنی نیست و علاوه بر حضور قانونی و مجوز دار بخشی از این اتباع، گروه دیگری نیز همچنان شرایط زندگی غیرمجاز در کشوری امن توام با فرصتهای شغلی متعدد را بر شرایط ناامنی و بیکاری کشور خود ترجیح میدهند.
محمدعلی طالبی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد با بیان این که بحث پذیرش واقعیت حضور اتباع خارجی در استان ضروری است، اظهار کرد: هیچ ایرانی موافق حضور مهاجران خارجی غیرقانونی و با شکل موجود نبوده و نیست.
طالبی به رسمیت نشناختن مهاجران افغانستانی را یکی از مشکلات جدی در مورد مدیریت و ساماندهی این مهاجران در استان و کشور دانست و افزود: متأسفانه هیچ برنامه مدون و منسجمی برای مدیریت و ساماندهی اتباع خارجی در استان و کشور وجود ندارد.
وی با بیان اینکه طی 4 سال گذشته بیش از 120 هزار افغانستانی غیرمجاز از یزد طرد شدهاند، اظهار کرد: امروز استان یزد با جمعیتی از مهاجران افغانستانی روبرو است که به واسطه قدمت حضور، هیچ تصویری از کشورشان ندارند و خود را ایرانی می دانند ضمن آنکه طبق اطلاعات بدست آمده در حال حاضر 10 درصد جمعیت استان یزد اتباع خارجی هستند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد در ادامه عنوان کرد: متأسفانه استانهای همجوار و مرزی نیز پیرامون جلوگیری از ورود اتباع درست و موثر عمل نمیکنند به همین دلیل فشار مدیریت و ساماندهی این موضوع بر دوش استان یزد افتاده است.
رضا زارعزاده مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی استان یزد نیز با بیان این که بسیاری از مسائل اقامت اتباع خارجی در استان و ایران به مسائل سیاسی و امنیت ملی وابستگی جدی دارند، اظهار داشت: گشتهای متعدد هفتگی و روزانه با هدف جلوگیری از بکارگیری اتباع در مشاغل ممنوعه در حال اجرا است که پیگیریهای صورت گرفته سبب شد تا از ابتدای امسال تاکنون حدود هشت هزار نفر از اتباع خارجی از استان یزد خارج شوند و بسیاری از اتباع خارجی که به یزد وارد می شوند نیز تنها این استان را به عنوان محل عبوری برای رفتن به کشورهای دیگر انتخاب کنند.