به گزارش ایرنا، احمدعلی کیخا چهارشنبه شب در جلسه سازگاری با کم آبی که در استانداری یزد برگزار شد، با تأکید بر سازگاری همه بخشها با شرایط کم آبی در کشور اظهار داشت: خشکسالی در مناطق مرکزی کشور مثل یزد و سیلهای مهیب در برخی از استانها سبب شده که بعد از سالها، برنامه عملیاتی برای سازگاری با تغییر اقلیم در کشور اجرا شود.
وی افزود: اگرچه در این زمینه دیر شروع کرده ایم اما باید در مرحله اول کارگروه سازگاری با کم آبی به سازگاری با اقلیم تغییر نام دهد زیرا هنوز به عمق این اتفاق آگاه نشده ایم به همین دلیل در بین 132کشور دنیا، در رده 131 در زمینه مدیریت اکوسیستمهای آبی هستیم.
کیخا تصریح کرد: مشکل کم آبی در تمام کشور وجود دارد و دلیل عمده آن نبود رویکردهای مدیریت توسعه محور و بی توجهی به مقوله آب به عنوان عامل اصلی و محدود کننده توسعه است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه بدون آب توسعه استانی همچون یزد میسر نیست، ادامه داد: نمی توان تنها با تکیه بر انتقال آب، به توسعه رسید بلکه باید برای اسکان جمعیت، ظرفیتی مشخص شود و بعد از آن برای سکونت، هزینه ای دریافت شود زیرا زمین فراوان اما آب برای زندگی به اندازه کافی نیست.
وی توسعه بی ضابطه کشاورزی همراه با اشتباهات را عامل ایجاد مشکلات عنوان کرد و افزود: بسیاری معتقدند برق دار کردن چاه های کشاورزی مشکلات را زیادتر کرده و نمی توان با ابزارهای فنی مشکل کم آبی را کاهش داد بلکه باید از ابزارهای اقتصادی و مالی در این زمینه استفاده شود.
این نماینده مجلس با تأکید بر افزایش بهره وری آب گفت: پس از تحقق این هدف باید به دنبال خلق ثروت با نگاه متفاوت به آب برویم که نمونه آن سرمایه گذاری در بخشهای میراث فرهنگی، گردشگری و منابع طبیعی در استان یزد است.
کیخا مقابله به نگاه هایی که مسأله آب را پیچیده می کنند را خواستار شد و ادامه داد: باید در استانهایی همچون یزد به داشته های بخش های مختلف، توسعه صنایع کم آبخواه، مدیریت منابع موجود آبی و در مرحله بعد برای انتقال آب از مراکز مقرون به صرفه برنامه ریزی کرد.
وی در خصوص شرایط استان یزد از نظر کاهش سالانه میزان بارندگی ها، تصریح کرد: آینده این استان ، نگران کننده است بنابراین ،باید رابطه تمامی فعالیتها با آب مشخص و سپس اجرا شود.
کیخا با تشریح وضعیت شورای مدیریت آب فلات مرکزی هم گفت: باید همه اعضا، نگاه همه جانبه داشته باشند و در عین حال مشکلات را به صورت شفاف به مردم اعلام و آنها را در مدیریت مصرف آب، مشارکت دهند.
وی همچنین انتقال آب از دریا را اجتناب ناپذیر دانست و یاد آور شد: با توجه به هدف گذاری توسعه باید وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه ضمن اعلام هزینه های انتقال آب از هر نقطه ای برای اجرای طرحها برنامه ریزی کنند.
استاندار یزد نیز در این نشست گفت: این استان با پیشینه غنی فرهنگی و تاریخی جزو استانهایی است که با سخت ترین شرایط زیست محیطی سازگاری پیدا کرده است.
محمود زمانی قمی ثبت جهانی شهر یزد را ناشی از همت والا و دقت مردم این شهر در سازگاری با محیط زیست در ادوار مختلف و همزیستی مسالمت آمیز ادیان در این شهر کهن عنوان کرد.
وی با بیان اینکه یزد دومین استان معدنی با بیشترین تنوع و چهارمین استان صنعتی کشور است، افزود: تأثیر یزد در حوزه اقتصادی از مرزهای جغرافیایی این استان فراتر بوده و 50 درصد کاشی و سرامیک، 15درصد فولاد و 27 درصد محصولات نساجی کشور در این استان تولید می شود.
استاندار یزد، وضعیت اقتصاد و صنعت این استان را با وجود مشکلات بهتر از متوسط کشور اعلام کرد و ادامه داد: وضعیت یزد در حوزه های گردشگری نیز بویژه در گردشگری خارجی رشد خوبی داشته و محل مناسبی برای سرمایه گذاری در این بخش است.
رئیس کارگروه سازگاری با کم آبی یزد با بیان اینکه فلات مرکزی منطقه ای کم آب و با تنشهای زیاد است، گفت: یزد کم بارش ترین استان کشور است و تحت تاثیر تنش آبی در مرکز کشور قرار گرفته و آنچه درباره این استان به نادرستی مطرح می شود این است که آب انتقالی به این استان به بخش کشاورزی و صنعت اختصاص یافته در حالی که چنین چیزی اشتباه است.
زمانی قمی ادامه داد: سهمیه اولیه آب انتقالی به یزد 98 میلیون مترمکعب در سال مشخص شده بود ولی هیچگاه بیش از 62 تا 63 میلیون مترمکعب اختصاص نیافته و از این حدود پنج درصد به صنایع و عمدتا معادن اختصاص یافته که بیش از آن برای شست و شوی سنگ آهن انتقالی به اصفهان استفاده می شود.
وی تأکید کرد: یک لیتر از آب انتقالی در حوزه کشاورزی مصرف نمی شود بلکه همه این آب که 60درصد مصرف شرب استان یزد را تأمین می کند با منابع داخلی که ای سی بالای 2 هزار دارد، برای بهبود کیفیت منابع آب داخلی استان، با این منابع مخلوط می شود.
استاندار یزد مشکل دیگر یزد بعد از ای سی (سختی) آب را 22 بار تعرض به خط انتقال آب از اسفندماه 96 تا مهرماه 97 عنوان کرد و گفت: از کمیسیون کشاورزی و آب مجلس تقاضا داریم علتهای این حادثه در حوزه امنیت را بررسی و برای رفع این تهدیدها، پرداخت غرامت ناشی از فقدان کشت را به کشاورزان اصفهان مدنظر داشته باشند.
زمانی قمی با تأکید بر تعیین تکلیف طرح های انتقالی آب به یزد و مشخص شدن مبدأ خط دوم انتقال آب به استان تصریح کرد: نیاز آب استان یزد تا سال 1425در بخشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و از سوی دیگر این استان در صرفه جویی و مصرف درست آب از استانهای پیشتاز است و ارزش افزوده حاصل از مصرف یک لیتر آب در صنعت یزد 22 میلیون تومان، در اصفهان 15 میلیون و در کرمان 6 میلیون تومان است.
در بخش دیگر این جلسه مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد در گزارشی با بیان اینکه یزد کم بارش ترین استان کشور با 82 میلیمتر بارش است، اظهار داشت: در سال زراعی و آبی 97-96 میزان بارش این استان حدود 70میلیمتر بوده که نسبت به سال قبل از آن 7.5 درصد کاهش داشته است.
محمدمهدی جوادیان زاده افزود: میزان روان آبهای استان نیز نزدیک به صفر شدن است به گونه ای که هم اکنون تنها سه تا چهار میلیون مترمکعب بوده و دلیل عمده آن تغییر الگوی بارش از برف به باران عنوان می شود.
وی با بیان اینکه روند مصرف آب در بخش کشاورزی طی 15سال گذشته در استان یزد کاهش یافته، خاطرنشان کرد: مدیریت کشت، خاموشی چاه های کشاورزی و کاهش حجم آبی استان از دلایل کاهش در این زمینه است.
مدیرعامل آب منطقه ای یزد در خصوص وضعیت منابع 19 دشت استان گفت: از این تعداد تنها سه دشت آزاد است و چهار دشت ممنوعه بحرانی و 12 دشت ممنوعه داریم و در دشت اردکان – یزد به عنوان مهمترین دشت استان 18 متر افت سفره های زیرزمین ثبت شده است.
جوادیان زاده با تشریح نیازهای آبی استان یزد در افق های 1405و 1425 ادامه داد: وضعیت آب شرب استان نگران کننده است و سهم آب انتقالی که 70 درصد آب شرب یزد را تامین می کرده در 6 ماه سال قبل 60 درصد بوده است.
وی سهم استان یزد از آبهای تجدید شونده کشور را تنها هفت دهم درصد دانست و برخی برنامه های اضطراری به منظور مدیریت آب را شامل طرح مدیریتی 100درصدی آب در بخشهای مختلف و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی عنوان کرد .
وی با اعلام تبخیر سالانه سه هزار و 500 میلیمتری آب در این استان گفت: از موفقیتهای اجرای طرحهای مدیریتی مصرف آب کاهش 45 درصدی مصرف آب کشاورزی، صرفه جویی 70 میلیون مترمکعبی آب با خاموشی 45 روزه چاه ها و کاهش 28درصدی مصرف آب شرب با همکاری شهرداریها بوده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی ، آب و منابع طبیعی مجلس به همراه چند تن از اعضای این کمیسیون، روز چهارشنبه برای شرکت در هفتمین اجلاس ملی منابع آب ایران و بازدید از قرقهای اختصاصی حیات وحش استان یزد به این استان سفر کرده است.
1968/ 6014/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.