گیلان سرزمین گیرایی‌است؛ فرهنگ، هنر، تاریخ، تمدن و ... که برای هریک نشانی‌است به قدمت دورها و گواه این سخن جام مارلیکی‌است که چندی پیش با قدمتی بیش از سه هزار و 500 سال، در سرزمین مادری نگاه مردمان سرزمینش را به هویت و تاریخ سرزمینشان خیره و بالنده کرد.
چه می شود که اینک در چنین سرزمینی که آثار بدست آمده در کاوش های باستانی آن تلألؤ نمایشگاه هفت هزار سال هنر ایران می شود؛ رنگ تیره بغض بر میراثش نمایان می شود و گردشگرانی را متعجب می کند که امروز خود در تعریف صنعت گردشگری بعنوان تهدیدی برای میراث سرزمین ها معرفی شده اند.
کاملیا رشیدی دانش آموخته برنامه ریزی توریسم و از گردشگران مدام گیلان در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: اقلیم گیلان با همه داشته های فرهنگی و تاریخی یکی از مقاصد گردشگری قابل اعتنا در بعد جهانی‌است و مجموعه کهن شهرداری رشت، با معماری خاص آن علاقمندان بسیاری را به خود جلب کرده است.
وی که این روزها بواسطه ضرورت کاری در یکی از هتل های واقع در پیاده راه فرهنگی رشت اسکان یافته، می گوید: متعجب شدم زمانی که در صبح یکی از روزهای اخیر، با شعار نویسی های سیاه بر هیبت سپید ساختمان شهرداری رشت مواجه شدم ، موضوعی که آن را با فرهنگ غنی مردمان گیلان زمین در تعارض می دیدم.
کاخ شهرداری یا عمارت شهرداری رشت، ساختمانی است که بین سال‌های 1286 تا 1305 شمسی به دستور اداره بلدیه (شهرداری) رشت، در ضلع غربی میدان شهرداری با الهام از معماری سن‌پترزبورگ توسط آرتم سرداراف معمار ارمنی - آلمانی مقیم رشت ساخته شد و از آن زمان تاکنون، به عنوان ساختمان شهرداری رشت مورد استفاده قرار گرفته ‌است.
یادگاری نویسی بر قامت میراث فرهنگی، متاسفانه معضلی حاصل کم خردی‌است که بیشتر میراث کشور را تهدید و چه بسیار جراحت های عمیق که به تیغ تیزش بر پیکر یادمان های تاریخی از جمله بناهای تاریخی گیلان نشسته است.
مینو خاکپور عضو هیات علمی دانشگاه علم و فرهنگ شعبه رشت در این باره توضیح داد: نقاشی های دیواری تاریخی گیلان بخشی از هویت این سرزمین است اما متاسفانه بخش عمده ای از آنها در بقاع استان از بین رفته و باید کوشید تا مردم را نسبت به حفظ ، احیاء و مرمت هوشیار کرد.
وی توضیح داد: بخش اعظم نقاشی ها به سبب ناآگاهی از سوی مردم و با هدف سانسور، تخریب شده بدین شکل که مثلا شنیده اند که چهره معصومان نباید دیده شود و بر همین اساس در جاهایی چهره حضرت عباس (ع) را با اشیاء مختلف مخدوش کرده اند یا در جاهایی هیبت های برهنه انسان را در گذر از پل صراط با اشیاء تیز خراشیده اند.
یادگاری نویسی برخی گردشگران ناآگاه، هیبت های برهنه سیمان گرفته شده، مرمت ها و نوسازی های نامطلوب مواردی است که تاسف بازدید کنندگان آگاه به اهمیت حفظ میراث را در بازدید از دیوار نگاره های تاریخی بقاع متبرکه گیلان برمی انگیزد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در این رابطه گفت: آنچه به حفظ و مانایی آثار و بناهای ارزشمند تاریخی در ادوار مختلف کمک کرده، احساس مسئولیت اجتماعی و نقش پذیری مردم است.
رضا علیزاده با تاکید بر اینکه سازمان میراث فرهنگی در شرایط حاضر برای حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی نقش خطیری به عهده دارد، خاطرنشان کرد: این موضوع زمانی میسر می شود که همگان این مسئولیت سنگین را به دوش کشیده و همچون نیاکان و اجداد خود، میراث درخشان پیشینیان خود را به نسل آینده منتقل کنند.
وی با اشاره به شرایط جوی گیلان و تاثیرگذاری آن در فرسودگی بناهای تاریخی، حفظ آثار تاریخی استان را به مراتب سخت تر از دیگر نقاط کشور خواند و گفت: علاوه بر عملیات مرمتی، مسئولیت پذیری اجتماعی در برابر آثار تاریخی نیز باید مورد آموزش و گسترش قرار گیرد.
یک هزار و 70 اثر تاریخی از گیلان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و پر واضح است در زمانه ای که بیگانگان برای هویت نداشته‌شان، داستان سرایی و نمادسازی می کنند؛ فرزندان این سرزمین به کشف و شناخت این میراث نیاز دارند.
مباد که به دست خویش تخریب گر میراث پر افتخارمان باشیم؛ باشد که دغدغه حفاظت از تاریخ، فرهنگ و هنر این مرز و بوم به دغدغه ای فراگیر تبدیل شود.
1881 / 2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.