به گزارش ایرنا، مسعود باقرزاده کریمی پنجشنبه شب در آیین اختتامیه جشنواره تالاب دوخان با هدف جلب توجه به لزوم احیای تالاب انزلی با اشاره به ویژگی سیل گیر بودن تالاب انزلی افزود: 11 رودخانه به تالاب انزلی می ریزد و از آنجا به دریا می رود و اگر تالاب نبود سیل شهر انزلی را می شست و به دریا می ریخت .
وی اظهار داشت : 90 درصد مشکلات تالاب انزلی مربوط به بیرون از حوزه این تالاب است اما نمی خواهیم مسئولیت خودمان را بپذیریم .
کریمی با تاکید بر این که تالاب مزاحم ما نیست خاطرنشان کرد: از کوچکتر کردن تالاب و گسترش شهر خوشحال نشویم بلکه انس و الفت و سازگاری بین توسعه شهر و تالاب ایجاد کنیم .
وی با یاداوری این که 35 سال پیش با ایجاد پارک ملی دریاچه ارومیه را قرق کردیم بی خبر از این که از بیرون دارند آن را خراب می کنند افزود: سال 79 تا 82 دوره اول ریاست خانم ابتکار بر سازمان محیط زیست چندین بار مکاتبه کردیم که دریاچه ارومیه رو به قهقراست اما فایده ای نداشت و به اسم توسعه ، کشاورزی توسعه و صید همه را از بین بردیم حالا داریم بر عکس عمل می کنیم و هزینه می دهیم.
معاون سازمان محیط زیست با بیان این که تالاب نه تنها ارزش محلی ، بلکه ملی و جهانی داردمتذکر شد: پرندگان مهاجر کوچ می کنند و جوجه آوری می کنند و در این مسیر اگر تالاب کشوری آسیب ببیند مسیر مهاجرت از بین می رود .
معاون سازمان محیط زیست کشور با ابراز تاسف گفت : حدود سه دهه پیش 12 درنای سیبری به آب بندانهای فریدون کنار می آمدند و زمستان گذرانی می کردند واز شرق مازندران به سیبری باز می گشتند امروز تنها یک درنا به نام امید مانده است .
وی خاطرنشان کرد : تالاب انزلی و مشکل عدم مدیریت فاضلاب و پسماند و رسوبات آن تنها دغدغه ما نیست چرا که این تالاب مال جهانیان است .
کریمی یاداور شد : دوم فوریه سال 1971 از هشت کشور در ایران جمع شدند و برای حفاظت از تالابها تحت عنوان کنوانسیون رامسر هم قسم شدند .
وی افزود:امروز تعداد اعضای کنوانسیون رامسر که با افتخار به اسم ما شروع شد از هشت کشور به 170 کشور رسیده است.
این مسئول سازمان محیط زیست اظهار داشت : 50 سال قبل فهمیدیم تالابها برای جهان کارکرد دارد با اینحال متاسفانه شرایط تالاب انزلی مناسب نیست .
وی تاکید کرد : وضعیت اکنون تالاب انزلی شایسته کشوری که پیشتاز محافظت از تالابها بوده نیست .
این مسئول با بیان این که تالاب انزلی علاوه بر محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر و تاثیر بر اقلیم و معیشت محلی و سیل گیر بودن بانک ژن بی نظیری از گونه های گیاهی هستند تاکید کرد : باید ظرفیت تالاب را در جهت توسعه به کار ببریم .
وی اظهار داشت :باید هم افزایی و هم اهنگی ایجاد شده برای احیای تالاب را افزایش دهیم و توسعه را با حفاظت از تالاب موزون کنیم .
کریمی با بیان این که تالاب انزلی بخشی از هویت و تاریخ ما است
گفت: شعر و ادبیات و موسیقی و هنر ما وابسته به ریشه های تاریخی و جغرافیایی ما است و باید این ریشه ها را حفظ کنیم .
وی در ادامه گفت :موضوع حفاظت از محیط زیست نه فقط یک مساله فنی و مهندسی بلکه یک موضوع اخلاقی است واگر اخلاقیات را وارد مدیریت کنیم جایگاه محیط زیست را نیز می توانیم حفظ کنیم .
این مسئول تالابهای کشور خاطرنشان کرد : باید به کلمه کلیدی عدالت زیست محیطی دقت کنیم .صیاد باید بتواند معیشتش را از تالاب تامین کند ،کشاورز از آب آن استفاده کند ومعیشیت محلی از تالاب تامین شود اما نه به قیمت از بین رفتن گونه های ارزشمند موجود در آن .
کریمی گفت :کمیته مدیریت تالاب انزلی شکل گرفته است که استاندار گیلان مسئول این کمیته است و تنها مسئولیت دبیرخانه کمیته با اداره محیط زیست است .
وی خاطرنشان کرد: باید به ظرفیتی که بعنوان منطقه آزاد انزلی ایجاد شده بعنوان فرصتی برای تالاب نگاه کنیم .
معاون سازمان محیط زیست کشور گفت : روش کار ما مشارکت حداکثری با حضور مردم و سمن ها برای مدیریت و حفاظت از تالابهااست .
وی در خاتمه با اشاره به انتخاب چهار شهر کشور بعنوان شهرهای تالابی اظهار داشت: شهر رشت باتالاب عینک، ورزنه با تالاب گاوخونی، مریوان با تالاب زریوارو شهر گندمان با تالاب گندمان به عنوان شهر تالابی به کنواسیون معرفی شده‌اند ولی متاسفانه انزلی معرفی نشد.
تالاب بین المللی انزلی با حدود 20 هزار هکتار مساحت و 380 هزار هکتار حوزه آبخیز، 24 متر پائین تر از سطح آب های آزاد در جنوب غربی سواحل دریای خزر در استان گیلان واقع است. این تالاب شامل بخش های شرقی، غربی، مرکزی، سلکه، سرخانکل و سیاه کشیم است که از شرق به روستای پیربازار، از غرب به کپورچال و آبکنار ، از جنوب به صومعه سرا و قسمتی از شهرستان رشت محدود می‏شود.
تالاب انزلی محل تخم ریزی گونه های مهمی از آبزیان خزر و محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر و ذخیره گاه طبیعی بسیاری از گیاهان ارزشمند از جمله لاله تالابی و نیلوفر آبی است.
این تالاب سال 1354 در فهرست تالاب های بین المللی رامسر به ثبت رسید .
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر به گیلان بشمار می رود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب به لحاظ کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن گره خورده است.
این تالاب سال 1993 به دلیل مخاطراتی مانند افزایش رسوبات، آلودگی آب ، تغییر سطح آب دریای خزر در فهرست تالابهای در معرض خطر (مونترو) قرار گرفت.
فاضلاب های صنعتی، خانگی،بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی ، سموم کشاورزی ، پسماندها و نخاله ها ، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی ، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب،ورود رسوبات از رودخانه ها و انتقال آلودگی ازدریا و نوسانات آب دریا حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است.
احیاء حوزه آبخیز تالاب با احداث تله های رسوبگیر ، ایجاد تالاب مصنوعی برای پایش طبیعی رسوبات و فلزات سنگین ، برداشت رسوبات ، نی زدایی و احیاء آبراهه های دارای شرایط اضطراری از جمله برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست برای مدیریت تالاب انزلی عنوان شده است.
6030
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.