به گزارش ایرنا، در حال حاضر با تخریب 33 درصد از جنگل‌های ایران, وسعت 18 میلیون هکتاری این جنگل‌ها به 12.4 میلیون هکتار کاهش یافته است .
کارشناسان هشدار می دهند در هر پنج سال یک میلیون هکتار از جنگل‌های ایران نابود می‌شود و اگر این روند ادامه یابد در 60 سال آینده اثری از جنگل‌های امروزی ایران باقی نخواهد ماند.
اهمیت جنگلها
پژوهشگران ، مهار آبهای سطحی و تغذیه منابع آبی زیرزمینی ، جلوگیری از فرسایش خاک، تولید اکسیژن ،تلطیف آب و هوا و جلوگیری از آلودگی هوا ، زیباسازی منظر و ایجاد تفرجگاه و همچنین ارزش اقتصادی را از جمله ویژگی های جنگلها می دانند.
بر اساس تحقیقات ، توان نفوذپذیری آب باران در خاک‌های جنگلی 40 برابر بیش از اراضی غیرجنگلی است و درختان با حفظ آب و جلوگیری از جاری شدن آن در سطح خاک باعث تسهیل نفوذ آب در خاک شده و نقش مؤثری در تشکیل سفره‌های زیرزمینی ایفا می‌کنند. هر هکتار جنگل تا 68 تن گرد و غبار را هر بار در خود رسوب می‌دهند.
جنگل‌ها در حفظ و تولید خاک نقش مهمی دارند و مانع فرسایش زمین می شوند.همچنین هر هکتار جنگل سالانه دو و نیم تن اکسیژن تولید می‌کند و هوا را معتدل می سازد.
*جنگلهای گیلان از گذشته تا اکنون
سفرنامه نویسان خارجی تا نیمه نخست قرن نوزدهم به وجود پوشش انبوه جنگلی در جلگه گیلان اشاره داشتند ، به تدریج در کنار پاکتراشی جنگل های جلگه ای برای کاشت برنج جهت صادرات به روسیه و پیش از آن ایجاد توتستان برای تولید پیله ابریشم شرکت های روسی و گرجی امتیاز قطع و صادرات چوب های گرانبهای صنعتی بویژه درخت بلوط بلند مازو را در تالش بدست آورده بودند.
کارشناس ارشد تنوع زیستی در مصاحبه با ایرنا گفت : پس از سال 1300 بسیاری از جنگل های جلگه ای دربرگیرنده درختانی با چوب صنعتی پر بها همچون بلند مازو، شمشاد و آزاد قطع شد و در اواخر دهه 1350 و دهه 1360 به دلایل گوناگون همچون بحث خودکفایی و جایگزینی گونه های سریع الرشد در زیستگاه های جنگلی تخریب شده بدون مطالعه کاشت گسترده سوزنی برگانی همچون کاج تهران، سرو و نراد صورت گرفت که اکنون این طرح ها با شکست روبرو شده و حاصلی جز انهدام زیستگاه نداشته اند.
کوشان مهران یادآور شد:اکنون حتی خاطر وجود پوشش جنگلی در جلگه گیلان به فراموشی سپرده شده و پوشش جنگلی کیلومترها بسوی کوهستان ها عقب نشینی نموده و زیستگاه طبیعی به کشتزارها و در زمان حال جوامع مسکونی تغییر کاربری یافته است.
*مشکل حفاظتی در عرصه های منابع طبیعی گیلان
گیلان با مساحتی افزون بر یک میلیون و 471 هزار هکتار شامل بخشی از جلگه های ساحلی جنوب غربی دریای خزر، کوهپایه های تالش و نیمرخ شمالی البرز دارای 564 هزار هکتار جنگل، 224 هزار هکتار مرتع و 220 هزار هکتار اراضی کشاورزی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در مصاحبه با ایرنا از وجود مشکل حفاظتی در سطح عرصه های منابع طبیعی و قاچاق چوب سخن گفت .
داوود زارع با اشاره به وجود 564 هزار هکتار جنگل اظهار کرد : در حال حاضر طرحهای جنگلداری استان به صورت غیرفعال با همکاری و مشارکت دهیاری ها و همیاران طبیعت انجام می شود اما کافی نیست.
وی خاطرنشان کرد : برای حفاظت مناسب از این عرصه ها و جلوگیری از تخریب و قاچاق چوب در عرصه منابع طبیعی نیاز به برنامه ریزی دقیق ، تغییر روشهای جنگلداری ، اعتبار و همکاری همگانی داریم.
زارع با اشاره به تولید افزون بر یک میلیون و 200 هزار اصله نهال در استان گفت : به مناسبت هفته منابع طبیعی در سطح شهرستانها در پایان اقامه نماز جمعه نهالها که بیشتر صنوبر و یک مقدار سوزنی برگ هستند توزیع خواهند شد.
وی اضافه کرد : طرحهای مرتع داری تائید شده و این عرصه ها توسط مجریان منابع طبیعی و دامداران در عرصه های ییلاقی مدیریت می شود .
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان یادآور شد برای بهبود مرتع از نظر ظرفیت چرا و مدیریت مرتع داری کارهای جانبی مثل کشت گیاهان دارویی و پرورش ماکیان دارای سنخیت را در حد ضرورت برای جلوگیری از زیان مرتع داران پیشنهاد می کنیم .
از بین بردن جنگلها همانند تخریب ریه های یک انسان سرانجام به ویرانی منجر می شود ، ریه های شمال کشور را از گزند بیماری مصون نگه داریم .
گزارش : گیتی بابایی ** انتشار : نصراله ابراهیمی
6030/6070
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.