پارک های علم و فناوری و مراکز رشد واحدهای فناور به منظور پیوند دانشگاه و صنعت و تبدیل ایده به ثروت ایجاد شده اند و بر اساس اعلام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دولت تدبیر و امید بیش از 130 میلیون دلار محصولات شرکت های دانش بنیان صار شده است و با توجه دولتمردان به توسعه علوم و تجاری سازی ایده ها، تعداد پارک های علم و فناوری دانشگاه های کشور در نیمه نخست سال جاری به 39 مورد رسیده است.
مرکز رشد واحدهای فناور بندر مرزی آستارا با ساختمانی مناسب و محوطه ای بزرگ در حاشیه خیابان اصلی این شهر قرار دارد و احداث این بنای زیبا در سال های گذشته، نشانگر اهمیت ایده پروری و تربیت نخبه های علمی نزد مسئولان آستاراست اما برخلاف ظاهر آراسته اش، از امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی کافی برخوردار نیست.
مهدی نوری که بعد از استعفای مدیر مرکز رشد واحدهای فناور آستارا مسئولیت این مرکز علمی تحقیقاتی را بر دوش دارد، می گوید: چهار ماه از استعفای مدیر این مرکز می گذرد و به حمایت مسئولان نیاز است و اگر ایده های خلاق در بستر حمایت به مرحله تولید برسند، در رفع بیکاری نیز تاثیرگذار خواهند بود.
وی ادامه می دهد: پارک های علم و فناوری به عنوان یکی از زیر شاخه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند و ایده های دارای توجیه علمی و اقتصادی بعد از ثبت در سایت پارک علم و فناوری و تایید کارشناسان مربوطه، مشمول استفاده از تسهیلات کم بهره، فضای کار و امکانات آزمایشگاهی پارک می شوند.
وی می افزاید: بعد از تایید ایده، به صاحب آن 80 میلیون ریال تسهیلات کم بهره و 6 تا 9 ماه برای تولید نمونه اولیه فرصت داده می شود و اگر فضای لازم برای تبدیل ایده به محصول کافی نباشد، صاحب طرح به مرکز استان گیلان معرفی می شود تا در فضایی بزرگ تر، طرح خود را عملیاتی کند.
نوری می گوید: صاحبان ایده در حالت تولید نیمه صنعتی تا سقف 50 میلیون ریال تسهیلات کم بهره دریافت می کنند و شرکت های فناور و دانش بنیان باید تیم کاری مرتبط با ایده داشته باشند و یکی از اعضای آنها، کارهای اداری ثبت اختراع و ابتکار و تصویب و اخذ تسهیلات مالی را پیگیری کند.
او ادامه می دهد: تاکنون دستگاه های فیزیوتراپی، رنگ، بتونه سنگ، محصولات پلی استیل، دستگاه تشخیص از راه دور اتصال یا پارگی شبکه برق، پروتزهای مصنوعی اندام های مختلف بدن و زنجیر چرخ خودکار خودرو توسط هفت شرکت فناور مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور آستارا ساخته شده و یکی از این شرکت ها، در شهرستانی دیگر ثبت و در این مرکز به صورت استیجاری مستقر است.
مسئول این مرکز بیان می کند: همه این تولیدات در حالت نیمه صنعتی هستند و رسیدن به مرحله تولید انبوه به فعالیت شرکت های فناور مربوطه بستگی دارد و از مسئولان انتظار می رود ضمن تبدیل وضعیت و تامین نیروی انسانی مورد نیاز این مرکز علمی، با ایجاد نمایشگاه دائمی محصولات دانش بنیان آستارا، دستاوردهای علمی به گردشگران داخلی و خارجی این شهرستان معرفی شود.
نوری می گوید: ساختمان دو طبقه مرکز رشد واحدهای فناور آستارا به تعداد شرکت های مستقر و فعال، اتاق کافی ندارد و باید ضمن ایجاد آزمایشگاه مجهز در آن، با نصب سوله در محوطه مرکز، فضای لازم برای فعالیت شرکت ها فراهم شود.
وی می افزاید: این مرکز در دانشگاه های آزاد اسلامی و جامع علمی کاربردی آستارا برای جذب دانشجویان خلاق و مبتکر، کانون دایر کرده و از رسانه ها نیز انتظار داریم با معرفی مرکز رشد واحدهای فناور آستارا، بین این مرکز علمی و مراکز صنعتی و دستگاه های اداری مرتبط ، پیوند برقرار کنند.
مسئول مرکز رشد واحدهای فناور آستارا می گوید: یکی از مخترعان جوان این پارک، زنجیر چرخ خودکار خودرو ساخته است که زیر گلگیر چرخ های ماشین نصب و با قرار گرفتن چرخ ها روی یک نقطه بلندتر از سطح جاده، به سرعت و به راحتی باز و فعال می شود و بعد از گذر از مسیر برفی، از اطراف چرخ ها باز و در زیر گلگیر جمع می شود.
محسن سجادی مقدم تولید کننده پروتزهای مصنوعی که در مرکز رشد واحدهای فناور آستارا مستقر است، می گوید: با حمایت این مرکز، ایده خود را ثبت و 250 میلیون ریال تسهیلات بی بهره دریافت کرده ام و به صورت سفارشی پروتزهای انگشت، گوش، بینی، بخش هایی از صورت و چانه تولید می کنم و از درآمد حرفه خود راضی هستم.
وی ادامه می دهد: مواد اولیه پروتزها را از تهران تهیه می کنم و برای ساخت پروتز از استان های مختلف سفارش دریافت می کنم و برای دستیابی به رونق بیشتر، به بازاریابی و معرفی کامل تولیدات خود نیاز دارم.
او بیان می کند: بیشتر سفارش ها مربوط به پروتز انگشت های دست است و این امر نشان می دهد که قطع انگشت، بیشتر از قطع سایر اعضای بدن شایع است البته پروتز برای سوختگی و فرورفتگی های عمیق نیز کارایی دارد و در این خصوص نیز کارهایی انجام داده ام.
پیمان میرزایی سازنده دستگاه عیب یاب بخش های سرامیکی تیرهای برق نیز می گوید: با استفاده از فضا و تسهیلات مرکز رشد واحدهای فناور آستارا ایده خود را به تولید رسانده ام و نقش این مرکز را در حمایت از جوانان مخترع و مبتکر مهم می دانم و امیدوارم با توجه مسئولان، مرکز رشد واحدهای فناور آستارا توسعه یابد.
او می افزاید: دستگاه عیب یاب شرکت فناور من، نمونه داخلی و خارجی ندارد و در صورت صادرات به خارج، ارزآوری خواهد داشت و با توسعه خط تولید آن در آستارا ، می توان زمینه اشتغال مستقیم 20 نفر را در این شهرستان فراهم کرد.
وی ادامه می دهد: آزمایشگاه و بسیاری از لوازم مرکز رشد واحدهای فناور آستارا قدیمی و مستهلک است و امیدواریم مسئولان به تامین و تجهیز آزمایشگاه و وسایل مورد نیاز آن توجه داشته باشند.
برغم توفیق های به دست آمده در مرکز رشد واحدهای فناور آستارا، محصولات این مرکز علمی تحقیقاتی برای بسیاری از مردم و شاید مسئولان این شهرستان شناخته شده نیست و باید برای عرضه دستاوردهای قابل توجه آن ، تبلیغات و بازاریابی شود.
نازنین شهبازی رئیس اداره بهزیستی آستارا می گوید: از تولید پروتز مصنوعی بدن در مرکز رشد واحدهای فناور این شهرستان به علت اطلاع رسانی نشدن، مطلع نبودم و بهتر است شرکت فناور تولید کننده آن، محصولات خود را به این اداره معرفی کند تا در صورت امکان، زمینه استفاده مراجعه کنندگان از آنها فراهم شود.
وی می افزاید: مراجعه کنندگان و مددجویان تحت حمایت بهزیستی آستارا در صورت نیاز به پروتزهای مصنوعی، آن را خریداری و فاکتورهای مالی را برای دریافت وجوه خود به اداره بهزیستی ارائه می کنند و امسال حدود 120 میلیون ریال برای خرید پروتزهای مصنوعی اندام های بدن از سوی این اداره پرداخت شده است.
ولی داداشی نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی نیز می گوید: مرکز رشد واحدهای فناور این شهرستان از نظر تبدیل ایده های جوانان خلاق به محصولات فناور و تجاری سازی طرح های علمی، از اهمیت برخوردار است و جوانان صاحب فکر و مخترع باید از این ظرفیت استفاده کنند.
وی می افزاید: تعیین تکلیف مدیریت و نیروی انسانی مرکز رشد واحدهای فناور آستارا از دغدغه های من است و پیگیری لازم را به عمل می آورم و با تعیین و انتصاب یک چهره علمی و آموزشی به عنوان مدیر، حرکت مرکز رشد واحدهای فناور این شهرستان در مسیر توسعه و حمایت از مخترعان و مبتکران شتاب خواهد گرفت.
امیدواریم مرکز رشد واحدهای فناور آستارا با حمایت مسئولان در تامین نیروی انسانی و تجهیزات آزمایشگاهی، معرفی محصولات و بازاریابی توسعه یابد و به عنوان مرکزی منطبق بر اقتصاد مقاومتی در رفع بیکاری، تولید داخلی و توسعه علمی ایفای نقش کند و همچون صدفی از مروارید، کم توجهی خارج و در ویترین دستاوردهای علمی، مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بندر آستارا قرار گیرد.
شهرستان مرزی بندر آستارا با 86 هزار نفر جمعیت در غرب استان گیلان و در همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد.
گزارش از عیسی پاشاپور ** انتشاردهنده: کبیری
7124/2007
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.