شهرود امیرانتخابی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این گمانه زنی بمنظور خوانا سازی کشتی‌تاریخی قروق باهدف شناسایی محدوده محوطه باستانی، مطالعات زیر بستر با استفاده از شبکه متراکم ژئورادار، شناسایی مواد فرهنگی یا ساختار مهندسی بر اساس اطلاعات ژئورادار، بررسی مدارک تاریخی در ارتباط با محوطه مورد کاوش در محدوده ساحل قروق در شهرستان تالش در حال انجام است.
وی اظهار داشت: این اقدام در راستای تفاهم ‌نامه منعقد شده بین این اداره کل با سازمان بنادر و کشتیرانی گیلان و مرکز اقیانوس شناسی کشور در خصوص پژوهش، مطالعه و بررسی آثار تاریخی محدوده دریای خزر، اولین فصل از پژوهش های باستان شناسی زیرآب  است که بصورت مشترک به سرپرستی دکتر توفیقیان از پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور، دکتر نادری از مرکز اقیانوس شناسی و با نظارت معاونت میراث فرهنگی اداره کل گیلان به ‌مدت یک ‌ماه در منطقه ساحلی قروق تالش آغاز شد.
وی ادامه داد: پرونده ثبتی کشتی ساحل قروق برای ثبت در فهرست آثار ملی کشور به دبیرخانه شورای ثبت آثار تاریخی وزارتخانه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارسال و مقرر شد پس از مطالعات باستان شناسی و زمین شناسی هیات اعزامی در خصوص انتقال و ثبت این اثر در فهرست آثار ملی کشور تصمیم گیری شود.
امیرانتخابی یادآور شد: چندی پیش مجوز گمانه زنی بمنظور خواناسازی کشتی تاریخی قروق تالش برای دستیابی به ثبت ملی و انتقال صادر شده بود.
بر پایه کنوانسیون حفاظت از میراث فرهنگی زیرآب (دریایی) «شناورها در ابعاد مختلف از قایق تا کشتی، هواپیماها، دیگر وسایل نقلیه یا بخشی از آن‌ها، محموله یا محتوای آن‌ها که برای ‌دوره‌ای‌خاص یا همیشه، حداقل صدسال از قدمت آن‌ها گذشته باشد؛ بخشی از میراث‌ فرهنگی‌ دریایی و بشری محسوب می‌شوند» همچنین طبق برآورد یونسکو احتمالا بیش از سه میلیون شناور غرق شده در سراسر اقیانوس‌ها در جهان پراکنده است که تا امروز درصد کمی از آن‌ها مورد پژوهش‌های باستان‌شناختی قرار گرفته است.
شناور تاریخی قروق سال ۹۲ در بررسی‌های باستان‌شناختی در روستای قروق در حدود پنج کیلومتری شرق شهر تالش واقع درغرب گیلان و در کنار دلتای شمالی رودخانه‌ کرگان‌رود شناسایی شد.
تا کنون بیش از سه شناور تاریخی در منظر دریایی استان گیلان کشف شده که برای نخستین بار در سطح کشور پرونده ثبت جزئیات شناور چوبی قروق در شهرستان تالش با فرمتی ویژه به دبیرخانه شورای ثبت ملی کشور ارائه شده است.
بر اساس تارنمای مرکز اقیانوس‌شناسی دریای خزر به عنوان بزرگ‌ترین توده آبی بسته دنیا دارای اهمیت و جایگاه ویژه‌ای در منطقه اوراسیا و جهان است که سبب توجه گسترده کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ای به آن شده است.

این دریا و سواحل پیرامون آن دارای اهمیت بسیار زیادی از جنبه‌های راهبردی، زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی (شیلات، گردشگری و حمل و نقل) است که امروزه باید جنبه باستان‌شناسی ‌دریایی را نیز بدان افزود.
شهرستان تاریخی و گردشگرپذیر تالش در۱۱۰ کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع شده و از ۹۳ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر برخوردار است.
 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.