بی چشم دیدن و بی گوش شنیدن، چونان بی بال و پر پریدن است؛ اما همانگونه که حکیم بزرگ ابوالقاسم فردوسی فرموده خرد چشم جان است چون بنگری.
زهرا مهمان نواز یکی از فرهنگوران روشن روان است . بانوی نابینای دارنده مدرک کارشناسی ارشد ادبیات فارسی که تاکنون دو کتاب شعر و نثر ادبی با نام "خواب گل سرخ" و "گلایل آبی" از وی منتشر شده .
این بانوی اهل فرهنگ برای حاضران از " ملت عشق" نوشته الیف شافاک نویسنده اهل ترکیه گفت که دو داستان شمس و مولانا و زنی به اسم الا را به شکلی موازی روایت می کند.
کتابی که همچون نام اصلی اش چهل قانون عشق را برای مخاطب می شمارد.
در ادامه این محفل فرهنگی نصور جعفری یکی دیگر از نابینایان توانمند گیلان از روز عصای سفید نماد استقلال نابینایان حرف به میان آورد .
این روشندل دارای مدرک کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، از لویی بریل و دکتر محمد خزائلی یاد کرد که با وجود مشکل نابینایی با همت والا، روشنی بخش راه نابینایان شدند و امید و نشاط و پیشرفت و ترقی را در عصر خود و دیگر دورانها به نابینایان هدیه دادند.
جعفری کتاب " ای کاش گل سرخ نبود" نوشته منیژه آرمین را برای حاضران خواند. داستان عشق و دلدادگی یک افسر ارتش به دختر یکی از روحانیان مشهد و ازدواج و زندگی آن دو و پیشامدهایی که در اوضاع اجتماعی آن زمان بر این خانواده می گذرد.
در ادامه این برنامه که با مشارکت انجمن طرفداران توسعه انزلی و انجمن داستان هزار و یک شب انزلی برگزار شد رومینا پورخان نوجوان نابینای اهل فرهنگ با صدایی دلنشین متن ادبی زیبای نوشته خود را برای حاضران خواند و همگان را تحت تاثیر قرار داد.
مژگان علیزاده لیسانس ادبیات فارسی ، حافظ کل قرآن و مربی قرآن که خود نیز کتابی با نام " کنجکاوی" برای کودکان نوشته دیگر همراه برنامه بود.
این بانوی روشندل " سه شنبه ها با موری" نوشته میچ آلبوم را به گردآمدگان این محفل فرهنگی معرفی کرد.قصه استادی در بستر بیماری که از مرگ هراسی ندارد و نه فقط کلمات و کتابها که همواره چگونه زیستن را به دیگران آموخته است.
در ادامه این نشست، فاطمه خوش بین امدادگر نابینا دارای مدرک فوق دیپلم علوم تربیتی و کارشناس امداد و سوانح طبیعی حاضران را با کتاب "همه چیز با خدا ممکن است" نوشته سید مجتبی حورایی آشنا کرد.
کتابی که از قانونمندی طبیعت سخن گفته و این که انسان برای جذب خوبی ها باید در خود خلائی ایجاد کند . بدین معنا که خود را از خصایلی چون حسد، کینه،نفرت، نا امیدی، بدخواهی و کج اندیشی تهی سازد تا جا برای دانش و محبت و فضایل اخلاقی گشوده شود.
خوانش بخشی از کتاب " داستان زندگی من" نوشته هلن کلر بخش دیگری از این نشست فرهنگی را تشکیل می داد که فتح بابی بود بر این که به جز نابینایان ، ناشنوایان فرهنگوری نیز در این مجلس حضور دارند.
هلن کلر در 18 ماهگی بر اثر یک بیماری سخت بینایی و شنوایی خود را از دست داد و تا هفت سالگی حتی قادر به ایجاد ارتباط با مادر و پدرش نیز نبود اما به لطف آموزشهای آنی سولیوان توانست جهان اطراف خود را بشناسد و آرامش بیابد.
وی در 20 سالگی وارد دانشگاه شد و در همان دوران صحبت کردن را آموخت و ادبیات آلمانی، فرانسه و انگلیسی را فرا گرفت و بعدها در رشته های مختلف دیگر نیز آموزش دید.
کلر از همان دوران نویسندگی را شروع کرد و تا آخر عمر ادامه داد که حاصل آن نگارش 12 کتاب و مقاله در موضوعات مختلف از جمله زندگی نامه اش بود .
زهرا میری بازیگرهنرمند اهل انزلی بخشهایی از این کتاب را برای حاضران خواند.
در قسمت دیگری از این آیین ساره رضا پور از فرهنگ دوستان ناشنوا برای حاضران با حرکت انگشتها و لبها از زبان اشاره و ویژگی های آن گفت . سخنانی که به لطف ترجمه زهرا رضایی دیگر فرهنگیار انزلی شنیدنی بود.
آنها از مشکلات ناشنوایان انزلی گفتند؛ از این که اداره بهزیستی این شهر حتی رابط آشنا با زبان اشاره برای ناشنوایان ندارد که مسائل و مشکلات آنان را بفهمد و در پی حل آن بر آید.
اما آنها در ادامه ایجاد کانون ناشنوایان بندرانزلی با نام " سکوت سپید" را با هدف حمایت از توانجویان ناشنوا نوید دادند تا درسی باشد برای دیگران که در کارها خود آستین همت بالا زنند.
گرد آمدگان محفل با آشنا شدن با زبان اشاره ناشنوایان، برای تشویق به جای کف زدن بازوانشان را بر افراشتند و دستانشان را به حرکت در آوردند .
حاضران که از دوستداران فرهنگ و کتابخوانی هستند اذعان داشتند که آشنایی با این روشندلان اهل دانش و یادگیری انگیزه آنان برای مطالعه و آموختن را افزون کرده است.
در پایان این رویداد فرهنگی که در عمارت خوان گستر از معدود خانه های قدیمی ارزشمند باقی مانده شهر انزلی برگزار شده بود آرمین صافدل بانی پویش "تو هم بخوان" و دبیر کمیسیون فرهنگی انجمن طرفداران توسعه انزلی با خوانش بیانیه ای نسبت به ساخت و سازهای خلاف قانون در بافت مرکزی شهر انزلی اعتراض کرد و از شهروندان خواست تا متحدانه و متعهدانه با مطالبه گری جلوی ساخت و سازهای غیرقانونی و لطمه به بافت تاریخی ارزشمند شهر را بگیرند.
پویش " تو هم بخوان" یک رویداد فرهنگی چند وجهی است که علاوه بر کتابخوانی به مسائل مهم محیط زیستی ، میراث فرهنگی و حقوق شهروندی می پردازد.