هیرکان در ابتدا به مساله خشکسالی پرداخته و می نویسد: کمی ریزش باران، کاهش آب رودخانه ها و سدها و خشکسالی پدیده ای نیست که بخواهیم آن را با ارائه آمار ثابت کنیم.
کمتر روخانه ای در شمال کشور آب قابل توجه دارد! خلیج گرگان در حال خشک شدن است و دریای خزر روز به روز عقب نشینی می کند، متولیان امر با برنامه ریزی صحیح و مراقبت لازم و آحاد مردم با مصرف درست و نظارت بر کار مسئولین، پیگیر آب باشند.
وضعیت بغرنج آب ضرورت کاهش در مصرف را بیشتر کرده است و جدا از این که باید استفاده از آب را در کشاورزی مدرن به روز کرد، باید از کشت محصولات پرمصرف خودداری نمود. یکی از محصولات زراعی پرمصرف در آب شالی است که متاسفانه روز به روز در استان افزایش می یابد. هم اکنون در سراسر سرزمین گرگان حتی نواحی شمالی که شدیدا از کمبود آب رنج می برد با حفر چاه های غیرمجاز اقدام به کشت برنج می کنند. وجود پنجاه هزار چاه غیرمجاز، جان زمین را می گیرد. انتظار می رود شرکت آب منطقه ای استان قاطعانه بایستد، از کشت شالی ممانعت کند. همچنین لازم است با تشکیل پرونده برای شالی کاران غیرمجاز، مانع از نابودی سرزمین گرگان شوند در غیر اینصورت همه چیز نابود خواهد شد.
آتش سوزی:
جدا از آتش سوزی جنگل، آنچه بعد از برداشت کلزا و گندم در سراسر استان به چشم می خورد شعله های آتش است که مزارع برداشت شده گندم و کلزا گرفتار آن می شوند. این آتش سوزی ها نه فقط عمقی از خاک را خشک و رطوبت موجود در آن را از بین می برد، بلکه بسیاری از موجودات زنده درون و بیرون خاک را به همراه درختان، انواع و اقسام بوته های سرسامان (مرز) به همراه ساکنان آن (انواع حیوانات) نابود می کند.
مسئولان قضایی و کشاورزی بایستی برخورد قاطع با آن داشته باشند و مانع از به آتش کشیدن مزارع بشوند.
*** بزرگداشت هنرمندانه
هنرمندان، شاعران، اصحاب تئاتر و ... سرزمین گرگان در آئین چهلمین روز درگذشت 'محمدهادی نامور' (هنرمند تئاتر) سنگ تمام گذاشتند تا بتوانند در یک مراسم ویژه و متفاوت یادش را گرامی بدارند.
حبیب الله مازندرانی از اصحاب فرهنگ و هنر خود را شاگرد نامور معرفی و با ذکر خاطره ای گفت: نامور از پولی که در پی اجرای تئاتر صالح آسیابان در سال 1368 به دست آورد توانست مجموعه فرهنگی هنری شهید بهشتی کردکوی را بسازد. وی با توجه به حضور فرماندار کردکوی در مراسم خواستار نامگذاری خیابانی به نام هادی نامور شد.
محمدهادی نامور نویسنده، بازیگر و کارگردان عرصه سینما و تئاتر بود او در 5 دی ماه 1328 در کوچه بادگیر گرگان به دنیا آمد. نامور معلم آموزش و پرورش شهرستان کردکوی بود که به قول خودش در سال 1350 به طور اتفاقی وارد تئاتر شد.
*** جای خالی حبیب
جمعی از دوستان زنده یاد حبیب الله قلیش لی در منزل وی واقع در بویه گرد هم آمدند تا یاد او را گرامی بدارند.
تابلو نقاشی شده از تصویر قلیش لی مشخصات سجلی بزرگ وی به همراه تمبر یادبود با تصویر آن مرحوم و از همه مهمتر کتابخانه وی بیش از همه جلب توجه می کرد.
*** موسای تاریخ و فرهنگ ترکمن
رحمت الله رجایی در مطلبی که در مورد 'موسی جرجانی' به مناسبت نیم قرن تلاش در عرصه فرهنگی ترکمن ها از خود به جای گذاشته است، نوشت: من همیشه آقای موسی جرجانی را موسی خطاب می کنم، اما اینجا می خواهم از او به عنوان موسای تاریخ و فرهنگ ترکمن یاد کنم، چرا که ایشان در سال های متمادی، تلاش های زیادی در این عرصه داشتند و خالق آثار ارزشمندی بودند، که اگر بخواهیم این تلاش و آثار را دسته بندی کنیم، می توانیم آنها را به سه دسته 'رسانه'، 'هنر' و 'پژوهشی در تاریخ و فرهنگ' تقسیم بندی کنیم.
رجایی در این نوشتار به فعالیت رسانه ای وی پرداخته و در بخش دیگری از نوشتار با عنوان مردی از طایفه داز از قبیله یموت، جرجانی را معرفی کرده و در بخش دیگری نیز به ماجرای پاگذاشتن جرجانی در عرصه فرهنگ پرداخته و مشکلات وی را قلم آراسته و در پایان از عشق موسی به گرگان سخن گفته است.
*** فعال مطبوعاتی اصفهان در گرگان
علی بایزیدی به زندگی محمد سپاهانی سردبیر نشریه نامه قابوس پرداخته و آورده است: زنده یاد محمد سپاهانی فرزند آقا شیخ عزیزالله بن شیخ محمدحسین بن عزیزالله بن حسن بن علامه محمد بیدآبادی از شاعران و ادبا و روزنامه نگاران معاصر شهر اصفهان در دوران حکومت پهلوی بود و در شعر شیوا تخلص می نمود.
آنچه نام سپاهانی را با گرگان زمین پیوند می زند و سبب نگارش این جستار گردیده، حضور او به عنوان مدیر داخلی (سردبیر) نخستین نشریه رسمی منتشره در منطقه گرگان و دشت به نام 'نامه قابوس' است.
در این نوشتار مطالبی با عنوان چهره شاخص، همراهی با مصدق و فعالیت ادبی نیز در خصوص محمد سپاهانی پرداخته شده است.
*** عکاسی در استرآباد ریشه دار است
تاریخ عکاسی در استرآباد و گرگان از دوره قاجار تا دوره معاصر کتابی است که علیرضا شهابی در سال گذشته به چاپ رسانده و در مجموع دارای عکس های سیاه و سفید و رنگی از سرزمین استرآباد (گرگان) است.
در این مطلب ضمن معرفی این کتاب، گفت و گویی با مولف آن انجام شده که نشان می دهد، کتاب مذکور در واقع رساله دوره کارشناسی ارشد او بوده است.
*** جرجان، شهری با پیشینه ای کهن و آثاری ارزشمند، اما فراموش شده!
نگارنده این مطلب که باز هم مدیر مسئول فصل نامه هیرکان است، یا معرفی منطقه و کاوش های انجام شده توسط باستانشناسان به معرفی شهر جرجان پرداخته و در بخش دیگری نیز پایگاه تاریخی شهر گرگان را به قلم نوشته است.
*** یادگار حضور استعماری روسیه در سرزمین گرگان
علیرضا حضارنوری به عنوان یک باستان شناس به معرفی 'قلعه تاریخی آشوراده' تنها جزیره ایرانی دریای خزر و از مناطق استان گلستان پرداخته است.
نگارنده در این مطلب ابتدا به معرفی جزیره آشوراده در ابعاد مختلف می پردازد و سبقه آن را مطرح می کند و سپس در خصوص 'قلعه تاریخی' می نویسد و عنوان می کند که این اثر تاریخی فرهنگی با دیرینه دوره آغازین قاجار در 10 بهمن سال 83 دارای شماره ثبت 11308 با عنوان یکی از آثار ملی در فهرست آثار ملی کشور شد.
نگارنده در ادامه به مساله موقعیت قلعه و جزیره نیز پرداخته است.
*** آقامحمدخان یا آغامحمدخان
هومن زال پور در مطلبی در این نشریه به مساله قاجارشناسی اشاره می کند و می نویسد، یکی از جنجالی ترین و بحث انگیزترین شاهان معاصر ایران آقامحمدخان قاجار بنیانگذار سلسله قاجاریه است
اصل این مقاله در روزنامه ایران در سی ام آذر ماه سال گذشته به چاپ رسیده است.
*** گرجی محله، روستایی که باید آوازش را شنید
محمد معصومیان نگارنده این مطلب هدف از نوشتن در خصوص این روستا را معرفی روستای فعال در عرصه موسیقی مازندرانی می داند.
نگارنده در مطلب خود آورده است که شنیدن صدای دوتار و آواز مازندرانی در کوچه های روستای گرجی محله مثل صدای خش خش برگ ها عادی است، اینجا به تعداد هر خانه لااقل یک ساز است. گرجی های مازندران در چند کیلومتر بهشهر با موسیقی زندگی می کنند. این موسیقی با ریشه قفقازی بعد از 400 سال درهم آمیزی با فرهنگ شرق مازندران سبکی نو و فولکلوری ویژه به وجود آورده است.
*** خلیج گرگان 16 میلیارد مترمکعب آب کم دارد
نگارنده این مطلب با بیان این که ریزگردها سه استان شمالی را تهدید می کنند، نوشته است در حالی که مرکز مطالعات دریای خزر اعلام کرده روند کاهش سطح آب دریای خزر متوقف شده، اما رییس گروه پژوهشی مدیریت محیط زیست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرد: دریای خزر که منبع تامین کننده آب خلیج گرگان و تالاب میانکاله است با سرعت 100 برابر اقیانوس ها دچار کاهش سطح می شود. با این روند کاهش، یعنی آبی که باید وارد خلیج گرگان شود، طی سال 2016 و 2017 خدود 16 میلیارد مترمکعب کسری بیلان داشت، چون دریای خزر در یک سال گذشته چهار سانتیمتر افت آب داشته است.
3014/2729
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.