اسخت اورزبای روز سه شنبه در نشست با فعالان اقتصادی استان گلستان در گرگان اظهار داشت: روابط دو کشور همواره دوستانه بوده و مشکلی میان آن ها برای گسترش فعالیت های اقتصادی وجود ندارد.
سفیر قزاقستان در ایران به فراهم بودن زمینه سرمایه گذاری در کشورش برای تجار ایرانی اشاره کرد و افزود: ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی و ۲۲ منطقه ویژه صنعتی در قزاقستان آماده واگذاری به سرمایه گذاران است.
اورزبای همچنین دریای خزر را یکی از امتیازات مهم قزاقستان برای گسترش تجارت با استان های شمالی ایران برشمرد و گفت: در حال حاضر بنادر امیرآباد بهشهر در مازندران و انزلی در گیلان، بیشترین مراودات تجاری قزاقستان را به خود اختصاص داده اند.
وی راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان را دیگر امتیاز کشورش در تقویت تجارت با جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و گفت: پیگیری رفع مشکلات تجار ایرانی برای استفاده از این راه آهن در جابجایی کالا به قزاقستان ضروری است.
سفیر قزاقستان در ایران بر برقراری پرواز هوایی گرگان - آکتائو تاکید کرد و گفت: اجرایی شدن این مهم از خواسته های قزاقستان است چون علاوه بر آسان سازی تردد فعالان اقتصادی و تجار ایرانی، می تواند مورد استفاده گردشگری طرفین نیز قرار بگیرد.
در حال حاضر کنسولگری قزاقستان در گرگان فعال است.
در این نشست، جمعی از تجار و مسوولان استان گلستان خواستار شتاب بخشیدن به برقراری پرواز مستقیم هوایی میان دو شهر گرگان - آکتائو و حل مشکل صدور روادید به ویژه برای تجار ایران و یافتن راهکار برای حل مسایل بانکی در جابجایی ارز شدند.
استان گلستان با یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت علاوه بر خواهرخواندگی با منگستائو و فعالیت سرکنسولگری قزاقستان در گرگان، قرابت های دیگری با این کشور دارد.
نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ خانوار قزاق با جمعیت حدود ۸ هزار نفر از گذشته های دور به این استان مهاجرت کرده و در آن زندگی می کنند.
ارتباط ریلی از طریق خط آهن بین المللی ایران - ترکمنستان - قزاقستان، ارتباط دریایی از طریق خزر و خط هوایی اکتائو - گرگان از مزیت های ایجاد شده در توسعه روابط بین گلستان و قزاقستان بوده که در دولت تدبیر و امید تقویت شده است.
طبق گزارش اداره کل گمرکات گلستان در نیمه نخست امسال ۱۸۰ هزار تن انواع کالا به ارزش ۶۴ میلیون دلار از مبادی گمرکی این استان صادر شده که عمده این کالاها شامل لبنیات، انواع میلگرد، آهن و پروفیل، سیمان، رب گوجه فرنگی و پلی استایرن راهی بازار ۴ کشور عراق، ترکمنستان، قزاقستان و افغانستان گردید.