رضا علیپوری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کار ترمیم و تسطیح ایلراههای عشایری گلستان با هدف تسهیل در تردد عشایر قوم کُرد دو استان خراسان شمالی و رضوی و برخی عشایر استان سمنان که هر ساله از ۱۵ آبان برای گذران قشلاق به این استان میآیند و تا ۱۵ اردیبهشت سال بعد میمانند، انجام میشود.
وی یادآور شد: در جریان بارش شدید باران و وقوع برخی سیلابها در روزهای پایانی پارسال و ایام ابتدایی امسال به ۴۰۰ کیلومتر از مجموع ۹۰۰ کیلومتر ایلراههای عشایری گلستان که بیشتر شنی و خاکی هستند، خسارت وارد شد که این راهها تا قبل از ورود عشایر کرد کوچنده استانهای خراسان شمالی، رضوی و سمنان، ترمیم و تسطیح میشد.
علیپوری اضافه کرد: برای ترمیم و تسیطح سه ایلراه عشایری گلستان شامل شلمی، قازانقایه و خشتلی قرار بود که مبلغ ۲۰ میلیارد ریال از اعتبارات سیل استان به این اداره کل اختصاص داده شود اما تاکنون این امر محقق نشدهاست.
وی تصریح کرد: با این حال و به منظور تسهیل در تردد حدود دو هزار خانوار عشایر کوچنده استانهای خراسان شمالی، رضوی و سمنان و از محل اعتبارات ملی سازمان عشایری، عملیات ترمیم و تسطیح ایلراههای عشایری گلستان آغاز شده است.
مدیرکل امور عشایری گلستان ادامه داد که عشایر کوچنده سه استان ذکر شده که با حدود ۴۰۰ هزار راس دام سبک خود برای قشلاق به این استان میآیند، در سطح ۱۲۰ هزار هکتار از مراتع سه شهرستان مراوه تپه، گنبدکاووس و کلاله استقرار مییابند.
علیپوری گفت: علاوه بر عشایر کوچنده، گلستان تعداد ۱۵۵۲ خانوار عشایر بومی با جمعیت تقریبی ۱۰ هزار نفر و جمعیت دامی ۳۶۰ هزار راس دام سبک دارد که از قوم ترکمن بوده و درون استان قشلاق و ییلاق میکنند.
وی اضافه کرد: با این حال جامعه عشایر کوچنده و بومی گلستان در مجموع با ۷۶۰ هزار رأس دام سبک خود که در ۳۵۰ هزار هکتار مراتع این استان مستقر هستند، سالانه ۲۵ درصد گوشت قرمز استان معادل ۶ هزار و ۴۲۵ تن گوشت، ۱۴ هزار و ۵۶۲ تن شیر، ۱۱۲۵ تن پشم و مو و ۳۸۰ تن کشک تولید و روانه بازار مصرف میکنند.
استان مرزی گلستان ۱.۹ میلیون نفر جمعیت دارد و بیشتر نواحی شمالی آن را مراتع تشکیل میدهند.